onsdag 29 juni 2011

Tandställning mot överbett

Jag har tidigare berättat om att det finns många olika metoder för att behandla överbett med tandställning men att det klassiska med att bara använda räls (och även utdragning av tänder) är totalt förkastligt. Det kommer att kamouflera problemet men ansiktet kommer oundvikligen att bli mer eller mindre förstört, käkledens diskar riskerar att förskjutas och luftvägen kommer att bli mindre. Det är ett faktum och fullkomligt logiskt! Funderar du på den typen av behandling med tandställning mot överbett skulle jag råda dig till att hellre tacka nej tills vidare.

I Storbritannien finns det en liten grupp tandreglerare som i stället sysslar med Orthotropics. Det är en annan tandregleringsmetod som kan göra vansinnigt stor skillnad jämfört med det traditionella sättet. Orthotropics handlar om att man får avtagbara tandställningar. Det vanliga är att man först får en sorts lösgom som vidgar överkäken, sedan tas överkäken framåt (jupp, även vid överbett). I denna fas ser barnet oftast inte klokt ut eftersom tänderna sticker rätt ut men allting är i sin ordning. Sedan får man en skena i underkäken som hjälper till att ta fram den till rätt position. En sorts spärr hindrar barnet från att gå med öppen mun och man lär även ut sväljteknik för att resultatet ska bli så bra som möjligt och inte gå tillbaka. Alla tandreglerare vet att hur man använder munnen har stor betydelse för hur tänderna och käkarna utvecklas, men nästan ingen utnyttjar vetskapen till något vettigt. I sällsynta fall används tandställning med räls vid Orthotropics men bara en kortare tid. Som ni säkert förstår innebär den här metoden att man måste vara mer motiverad och disciplinerad. 

Orthotropicsanhängarna menar på att räls förstör tänderna och käkarna. Räls håller i traditionell tandregleringsbehandling tillbaka växten och flyttar tänderna bakåt. Tändernas emalj och rötter slits. Det är oerhört starka krafter som man inte ska se för lätt på! I stället bör man guida växten av käkarna, ja, hela ansiktet framåt eftersom det var så vi skulle sett ut om våra huvuden utvecklats normalt (detta har man kunnat konstatera genom att titta på naturfolk som inte äter raffinerad kost).

Varför behandlar man då fortfarande överbett och andra bettfel med tandställningar som förstör ansiktet, käkleden och andningen? Ja, det beror mycket på att forskningen rörande de ”rätta” metoderna flitigt har trängts bort och tystats ner. Detta har pågått på ett mycket utstuderat sätt och det är så pass intressant att jag tänkte ta upp det i ett annat blogginlägg.

Nu tänkte jag i stället att ni skulle få titta på bilder på två enäggstvillingar som hade överbett och där den ena behandlades med Orthotropics och den andra med utdragningar och vanlig tandställning. Klicka på bilden för att se den i lite större format.
På efter-bilden ser man hur lika tvillingarna hunnit bli (de ser ju rätt så olika ut när de är yngre) men hur olika resultaten av metoderna blir. Det allra mest intressanta är kanske att den tvilling som drog ut tänder och fick vanlig tandställning har ett mer platt, insjunket, bakåtdraget ansikte till och med om man jämför med före-bilden! Där kan ni själva se hur tandställning med räls förstör utseendet. Tänderna blir raka men de behöver retainer resten av livet för att hålla sig så. Jag har sedan jag påbörjade mitt projekt att informera er kära läsare hunnit titta på hundratals bilder på folk efter olika behandlingar och det blir banne mig alltid så här! Även vid bakåtflyttning utan utdragning (facebow headgear och liknande).
Orthotropics fungerar bara på barn (möjligen upptill 15 års ålder men bäst vid ca 7 års ålder). Andra metoder som fungerar liknande är Myobrace, ALF, myofunctional therapy och functional jaw orthopedics. 

Vuxna med överbett kan ta och titta på vad jag skrev om under Överbett operation.

4 kommentarer:

 1. Hur satan gör man för att få sådant i Sverige då? Om man går till folktandvården får man väl räls oavsett?

  SvaraRadera
 2. Man har alltid alternativet att tacka nej till behandling tills vidare. Eller att fråga om operation.

  SvaraRadera
 3. Hej, jag tror att det finns några tandläkare i Norge o Danmark, som har fått utbildning i Orthotropics. Du kan hitta uppgifterna på "Orthotropics.com" sida.

  T.ex.
  Mr Erik Barman, Dentist
  Stallgata 15, Pb 164, Voss, Hordaland, 5701, Norway

  SvaraRadera
 4. hej,hur mycket kan orthotropics kosta ungefär?

  SvaraRadera