måndag 2 juli 2012

Hitta bra tandreglerare

Ända sedan jag startade den här bloggen har jag fått mail varje vecka från folk som är missnöjda med sin tandreglering. Många mail handlar också om att man redan varit hos tandreglerare eller käkkirurg men inte känner sig tillfredsställd angående den information man fått. Någonting känns logiskt fel, man får inte ihop principerna och man oroar sig för vad som kommer att hända om man tillåter något som verkar konstigt att appliceras på ens besvär. Detta är ett hett ämne och ska inte underskattas!
Jag har därför beslutat mig för att skriva en liten text om vad jag letar efter hos en tandreglerare (eller käkkirurg för den delen) och vilka utövare jag skulle välja och inte. Jag har några frågor som jag kan ställa för att få reda på var kliniken står och dessa tänkte jag nu dela med mig av. Observera att detta bygger på vad just jag har läst (dock har jag ägnat flera hundra timmar åt att researcha), de patienter jag har talat med och intervjuat (både sådana vars behandling gått fel och sådana som fått, i min mening, ”rätt” hjälp) samt samtal med de tandläkare och kirurger jag själv har pratat med och undersökts av. Jag vill påpeka att jag är ganska petig med vem jag skulle gå till, men det beror på att jag anser att kroppen är det viktigaste vi har. När vi väljer behandling måste vi vara så säkra som vi någonsin kan bli på att vi är i goda händer och hos någon som förstår hela problematiken, inte bara små detaljer av den.
Ett ord först om min syn på detta med traditionell tandreglering jämfört med ”functional” (finns ännu inget svenskt ord). Om vi nämner att vi vill testa att expandera överkäken i stället för att dra ut tänder för en svensk tandreglerare så kommer vi kanske att få ett svar att det inte är möjligt. Varför detta svar kommer upp i Sverige vet jag inte, i USA är detta numera standard (åtminstone för unga). Kanske beror det på bristande kunskap och erfarenhet eller så använder vi annan apparatur här. Dock vill jag påpeka att jag inte förespråkar att enbart expandera tandbågar! För det första eftersom det inte är så enkelt att problemet är löst då. För det andra för att jag tycker att det kan vara en onödigt grym metod mot patienten om viss vanlig apparatur används (t.ex. RPE). Och för det tredje för att jag inte tror på fast apparatur som ”håller fast” alltsammans medan den endast expanderar i sidled. Jag vill gärna gå ett steg till, nämligen propagera för att även expandera överkäken framåt och att då använda redskap som jobbar i enlighet med kroppens egna mekanismer. Problemet är bara, har jag förstått via era mail, att svenska tandreglerare nätt och jämnt ens kommit dit USA är idag. Att rakt av bara expandera är till och med det främmande för dem. Därför kanske mitt extra steg kan te sig väldigt förvirrande. Detta är också anledningen till varför jag kan bli lite tjatig här på bloggen och mest lägger fokus på ALF och Orthotropics. Hängde ni med?

Nu till min lista över hur man hittar en bra tandreglerare. (Återigen, detta är min lista och mina åsikter.):

·         Först och främst måste vi utreda om det här är en klinik som hängt med i debatten angående utdragning av tänder och bakåtflyttning jämfört med att expandera överkäken. Det här bör man ha tagit reda på innan man går på konsultation. Om jag fick svaret att ”ibland måste man helt enkelt dra ut tänder för att allting ska få plats” skulle jag utan diskussion, argumentation eller vidare frågor bara tacka för mig och leta vidare.

·         Har man problem med käkleden eller andning och kommer till en klinik som förespråkar tandreglering där käkar och tänder flyttas bakåt i behandlingen bör man dra öronen åt sig. Det gäller all typ av bakåtflyttning med headgear, räls, i kombination med utdragningar, apparatur som håller bak överkäken medan den tar fram underkäken osv.

·         Lockas inte av att något är gratis eller subventionerat. Att välja en gratis behandling som kanske är fel för dig kan leda till ännu större kostnader och besvär i framtiden. Jag har själv gjort det här misstaget. Samhället betalade 30.000 kronor för min behandling och nu kanske jag står inför valet att göra om alltihop för 150 – 200.000 kronor ur egen ficka.

·         Att folk som jobbar på kliniken är trevliga, har mångårig erfarenhet, lång utbildning och ger ett förtroendeingivande intryck räcker inte för att tacka ja. Jag har träffat några som jag gärna skulle tagit en kaffe med och som verkligen brann för sitt yrke. Men när de berättade om behandlingarna de rekommenderade fick jag mest lust att lägga benen på ryggen. Faktum är att du kan hitta en annan utövare med lika lång erfarenhet och lika lång utbildning som säger precis tvärt emot den förste. Därför måste man innan man bestämmer sig fundera över vilka grundläggande principer man själv tror på.

·         För er som undrar saker angående överbett och fått svaret att man kanske måste dra ut tänder och flytta tänderna i överkäken bakåt för att komma tillrätta med problemet. Ställ följande frågor:
1.       Är det inte underkäken som ska fram? Hur kommer det sig att de som käkopereras för överbett ofta får flytta fram underkäken?
2.       Är inte munnen för liten? Om vi drar ut tänder kommer den väl att bli ännu mindre? Är det verkligen rätt? (Dvs. käkarna är underutvecklade. Överkäken har i de allra flesta fall inte växt sig för stor och utstående, den har blivit för smal vilket hindrat underkäken att komma fram. Utdragning gör den ännu smalare. Att tänderna ”står ut” är oftast bara en synvilla.)

·         Går det inte att hitta någon just nu som verkar vettig? Gör då inte misstaget att välja en behandling bara för behandlingens skull. Det är bättre att avstå och avvakta än att det blir fel. Man ska absolut inte ha bråttom när man funderar över sådana här saker. Kliniker som vill skynda på ens beslut ska man nog undvika.

·         Problem som rör käkar, ansikte, tänder, kranium och käkled är otroligt viktiga saker som kan påverka många delar av vårt liv! Därför vill vi komma till utövare som till fullo förstår detta. Vi vill inte att våra besvär ska negligeras eller anses som överdrivna. Stå på dig och tro inte för en sekund att det här inte är allvar!

·         Har du blivit rekommenderad av en kompis att gå till en viss tandreglerare, bedöm då inte av kompisens raka tänder hur resultatet blev. Titta i stället på tandbågens form (ska vara stor och rundad som ett U) och ansiktet, särskilt profilen. Om en patient efter behandling ser ut som något i den här stilen:Så skulle jag säga att behandlingen antingen inte har varit lyckad eller att inget har gjorts för att lösa det verkliga problemet. (Då bilden är tagen från Orthotropics’ hemsida utgick jag från att personen den föreställer har gett sitt medgivande.)
Kom ihåg att precis alla tandreglerare kan åstadkomma raka tänder som passar ihop. Men det är ingenting att lockas av. Jag skulle välja någon som kan göra detta utan att förstöra ansikte, andning och käkled – och som i stället förbättrar alla dessa saker.
Lycka till!

(Med reservation för att listan kan komma att uppdateras.)59 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har nu genom din blogg fått mycket intressant information om överbettskorrigering, något jag länge letat efter då jag själv har ett överbett. Jag undrar vad du tycker om invisalign ? http://www.invisalign.se/
  Det står att det ska fungera bra för överbett, men det är klart att dem säger så, jag själv är skeptisk till det. Har du några tips för en konkret behandling mot överbett som inte är alltför dyr? TAck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är skeptisk till att enbart räls och invisalign kan lösa ett överbett. På vilket sätt menar de att det skulle fixas? Om de menar att tänderna kan flyttas lite utåt i sidled så skulle det kanske vara aktuellt för ett väldigt litet fel (men jag är skeptisk). Menar de att man ska göra det traditionella, dra ut tänder och flytta framtänderna bakåt - undvik!

   Överbett är när underkäken hamnat för långt bak. Det är ett skelettfel och inte bara begränsat till tänderna. Käkarna måste angripas först - underkäken måste fram.

   Det är svårt att hitta bra behandling i Sverige. Har du varit i kontakt med käkkirurg? Om du är ett tillräckligt allvarligt "case" så är det gratis.

   Radera
  2. Okej, tack så mycket! Jag har ännu inte kontaktat en käkkirurg men tänkte diskutera detta ytterligare med min tandreglerare, eftersom felet för mig, som du sa, enbart sitter i käken/skelettet och inte tänderna. Just invisalign tyckte jag verkar lovande, men jag vet inte så mycket om det. Vet du ungefär vad som räknas som ett "allvarligt" fall av överbett? Jag skulle gissa på att mitt överbett är 5 mm, fast hur mäter man det egentligen haha? Jag gillar din blogg skarpt, mycket intressant!

   Radera
  3. Om man behandlar överbett med functional orthodontics så brukar man ta fram underkäken med hjälp av en skena som man bär dygnet runt i något år. Man expanderar överkäken utåt och kanske även framåt (ja, även vid överbett). Sedan kan man fixa det sista (stänga gliporna som blir mellan tänderna vid expansion m.m.) med Damon, Invisalign eller något annat system.

   Hur ser din överkäke ut? Trång, sneda tänder...?

   Radera
  4. Okej. Efter att ha haft räls i överkäken i två år så är tänderna raka och det är heller inte överdrivet trångt i överkäken. Jag glömde även att nämna att jag just nu har räls i underkäken vilket jag haft i tre år. Tidigare hade jag extremt sneda tänder i underkäken, och det är även ganska trångt. Innan jag hade tandställning så hade jag ett mindre överbett, vilket tandreglerarna valde att inte göra något speciellt åt eftersom de sa att det skulle "ordnas av sig självt ". Sedan togs den övre tandställningen ut innan den undre, vilket jag nu tycker verkar ha varit ett misstag eftersom mitt överbett har blivit större. Jag kan också nämna att min tvillingsyster som hade sneda tänder och överbett fick i princip samma behandling som jag fast med henne lät de rälsen i under och överkäken vara kvar lika länge. De använde även "snoddar" som fästes mellan över och underkäkens räls för att dra fram underkäken antar jag, vilket tycks ha fungerat väldigt bra för henne. Finns det någon behandling som är effektiv som man kan få hos en "vanlig " tandreglerarna? Vad tycker du om behandlingen med snoddar?

   Radera
  5. Överbett ordnar sig så gott som aldrig av sig själva.

   Efter att ha jämnat till tänder i underkäken måste du ha en retainer där sedan, det är otroligt lätt att tänderna flyttar sig tillbaka annars. Men problemet med retainer är att man kan få parodontit av dem så det är ett val man måste fundera över. Jag tror inte så mycket på att fixa tänderna utan att först ha fixat käken.

   Snoddar tror jag inte mycket på. De är inte tillräckligt starka för att dra fram en käke plus att man då tar tag i överkäken för att göra det (vilket inte är fallet med de skenor jag nämnde i tidigare svaret). Detta tjatar Tooth975 (functional orthodontist) mycket om, att gummisnoddar inte är tillräckligt starka.

   Men blir man nöjd så blir man ju nöjd och då är ju allting bra.

   Jag undrar lite hur din profil ser ut.

   Radera
  6. Okej, innan jag fortsätter måste jag bara säga att jag verkligen uppskattar din blogg och att du tar dig tiden att svara mig. Tack!

   Om man kollar på min profil så är det ganska tydligt att det är just underkäken som är för långt bak när jag biter ihop, vilket ger en "svag" profil, käklinje och haka eftersom käken liksom "hänger" bak. Jag har även, som du nämnde i ett tidigare inlägg, linjer från mungipor ned mot hakan, om du förstår vad jag menar, vilket garanterat är på grund av överbettet.
   Jag vet verkligen inte vad jag ska göra eftersom min behandling hos tandregleraren är i slutskedet redan (Jag hade som sagt räls i över och underkäken för att jämna till tänderna, överkäkens räls är redan uttagen medan jag har kvar rälsen i underkäken.) Det känns som att mitt överbett är större nu än innan påbörjandet av behandlingen, och det verkar alldeles för sent att göra något åt det med räls nu eftersom överkäkens räls togs ut innan underkäkens, vilket nu verkar helt idiotiskt gjort.
   Vad tror du om detta, även om mina beskrivningar är bristfälliga.
   Återigen TACK för den här bloggen!

   Radera
  7. Hej igen, Aly och tack för allt ditt beröm!

   Den profil du beskriver är väldigt typisk för överbett. Det ska inte se ut så när behandlingen är klar. Det du säger om att överbettet verkar finnas kvar och/eller har kamouflerats är också vanligt. Du har troligen ett skeletalt överbett fortfarande, kanske har ingen förbättring alls egentligen gjorts? Det är vanligt att det blir så om man koncentrerat sig för mycket på tänderna och inte åtgärdat käkarna först.

   Vad tror du om att söka dig utomlands för en konsultation hos en functional orthodontist, alltså en som jobbar med käkarna i första hand? Eller kan du tänka dig att söka för operation?

   Radera
  8. Jag har under den senaste tiden tänkt mycket på att ansöka om käkoperation, samtidigt som det skrämmer mig en del efter att ha läst många mardrömshistorier om det på Internet. Jag skulle absolut mycket hellre söka mig till en functional orthodontic men har inom den närmsta framtiden inte möjligheten att söka mig utomlands för detta. Om en käkoperation skulle vara aktuell så måste man väl först genomgå en ny behandling med tandtställning eller? Hur är egentligen hela processen med käkkirurgi?

   Återigen tack för din hjälp, jag hade precis börjat känna att allt tandregleringtjafs är hopplöst, jag är bara så besviken på mina tandreglerarna nu som jag en gång hade så mycket tillit till..

   Radera
  9. Vad är det du har läst för hemskt om käkoperation? Skulle vara intressant att se. Käkkirurger säger att alla blir nöjda, men pratar man med functional orthodontists så får man höra en helt annan historia om hur fel det kan bli. Svårt att veta vad man ska tro...

   Det stämmer att man måste ha tandställning igen vid käkoperation - före och ibland efter. Inte bra egentligen att flytta tänderna för många gånger. Helt ärligt är jag själv inte så sugen på det, men det tycks vara det enda som erbjuds i Sverige för vuxna.

   Kanske kan du ta ett break och fundera ett år eller så på vad du vill göra?

   Radera
 2. Hej Elin!
  Väldigt intressant blogg, bra initiativ!
  När jag var 13/14 så blev jag diagnosrad med tandlossning, så hade ständigt blödande tandkött, så kunde inte få tandställning eller göra något åt mitt överbett, tack och lov efter din research. Jag har fått remiss till tandregleraren nu, är 23 år. Hade uppskattat om du kunde göra en checklist innan du ska till tandregleraren, för du har ju nämnt massa tips i olika inlägg. Men om man kunde göra en sammanfattning.

  Därefter, så vet jag att jag läst att du har varit i kontakt med olika personer, skulle du kunna göra en sammanfattning? Jag har tagit kontakt med lite norska tandläkare som finns på http://www.alforthodontics.com/
  samt en tandläkare eller rättare sagt ortodontist i kosovo som jag hittade på http://www.orthotropics.com/.

  Anser att om Sverige inte erbjuder alternativa behandlingar som flera förespråkar, så kanske man kunde göra en egen lista med de tandläkare som du/andra varit i kontakt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!

   Det du behöver fråga vid överbett är:
   - Behöver några tänder dras ut?
   - Vilken käke ska flyttas fram respeketive bak?
   - Vilken apparatur kommer att användas? (Du måste ha hela behandlingen klar för dig, du vill ha reda på allt som ska göras och varför.)
   - Kommer jag att behöva retainer?

   Som sagt, säger de att tänder måste dras ut eller om någonting ska flyttas bakåt - spring för livet. ;) Visst, en sådan behandling kan kamouflera problemet men samtidigt gör det alltihopa värre.

   När det gäller Orthotropics så måste du fråga om de gör det på vuxna. Det är kanske inte så vanligt trots allt?

   Ja, jag har funderat på om man skulle göra något forum där folk kunde diskutera med varandra men än så länge är tidsbrist en stor bov.

   Radera
  2. Hej!
   Tack för svaret. Jag mailade dig i fredags, vet att du inte gillar att skriva ut namn på de tandläkare du varit i kontakt med på bloggen, vore tacksam om du kanske kunde skriva några som du har varit i kontakt med

   /V J

   Radera
 3. Hej Elin

  Har nu börjat min dotters behandling i Norge, är helt övertygad om att det är det rätta. Tandregleraren undersökte hennes käke och den knakar och "hoppar" snett när hon stänger munnen. Detta undersökte inte den svenska tandregleraren som ville dra ut tänder på henne.Det blir en kostsam historia , men vad gör man.

  Mvh / mamman

  Mvh / mamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Fantastiskt att ni har kommit till någon som känns rätt! Får man fråga vem det är? Är det en ALF-tandläkare?

   Det låter som ett allvarligt TMJ-problem det där med käken. Att inte kolla det... vad är då syftet med tandreglering till att börja med?

   Bättre att det kostar nu än att det blir fel och måste göras om. Kolla upp om du kan få tillbaka åtminstone mellanskillnaden. Norge är trots allt ett EES-land och när det gäller tandvårdsförsäkringen så ska den gälla i EU och EES-länder, men jag vet inte hur det är när det gäller ungdomar.

   Radera
  2. Hej. Vill gärna komma i kontakt med "mamman" som valt att vända sig till Norge. Min dotter har en "check" som rinner ut ganska snart.
   Astrid

   Radera
 4. Hej svejs!
  Naturligtvis är det en ALF tandläkare som ska fixa min dotters tänder och käke . Det är Geir i Oslo. Han verkar va mycket hängiven och kunnig. Han ger ett helt annat intryck än den tandreglerare som vi gick till här hemma. Som inte visste vad han skulle göra.
  Det är nästan så att jag får ångest när jag tänker på vad som kunde ha hänt. Tackar Gud att jag reagerade ,( trots att jag är ateist;) Och började leta på nätet och hittade din blogg.
  Jag har nu pratat med försäkringskassan, handläggaren där sa att jag får söka i efterhand för att få ett eventuellt bidrag. Hon hade aldrig hört talas om nått liknande. Men jag befarar det värsta att det blir kalla handen.

  Mvh / mamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande! Ja, jag tycker på hemsidan hans att det verkar som om han har rätt attityd.

   Ja, jag kan rapportera från "andra sidan" felbehandling att det är en evig kamp mot samvetet, "hur kunde jag låta någon göra detta mot mig?" Varje gång jag hör om någon som är på rätt väg blir jag jätteglad!

   De på Försäkringskassan kommer nog att få fler sådana här ärenden i fortsättningen. Jag har hört så många på sistone som sökt sig utomlands och påbörjat behandling i Norge, England, Belgien m.m.

   Radera
  2. Mamman: Antar att sannolikheten är rätt låg för att du läser detta men. Hur mycket kostar hennes behandling? Pratar vi runt hundratusen? Rörande försäkringskassan inväntar jag svar på vilken dokumentation som krävs för att det ska kunna fatta beslut samt under vilka förutsättningar pengar kan beviljas. Man kan, beroende på vilka saker som görs, hyvla bort närmre 20 000 - 30 000 kr, om jag har räknat rätt (magnetröntgen etc)

   Med resorna inkluderade verkar det vara svårt att komma under 100 000 totalt sett. Iofs en liten summa för ett normalt liv om än i skuld.

   Radera
  3. Jag tyckte jag såg på ett annat ställe att mamman skrivit att det kostade 50.000 norska kronor (beror ju alltid på vad som ska göras). Mer har mamman delat med sig av i kommentarerna här:

   http://tandstallning.blogspot.com/2011/12/ger-tandreglering-ett-vackert-leende.html

   Radera
 5. Hej. jag skrev en kommentar under LEILA här http://tandstallning.blogspot.se/2011/12/ger-tandreglering-ett-vackert-leende.html#comment-form . tack för svaret.
  Men nu är det så att min tandläkare lyckads övertala mig att ha tandstälning och jag tog bort den fjärde tanden. Min vilja var inte stark och tänkte att det var bättre att forsätta än att gå tandlös. Men nu har det gått fyra månader och hela tiden struntat i min magsjänsla att detta inte är rätt , och i dag så tog jag upp detta med med min mamma men får inte den stöd som jag önskar , hon vill att jag ska chansa och ha tanställning i två år se vad som händer.

  Men till själva frågan tror du att det är försent för mig att ta bort min tandställning.den 16 agusti har jag haften den i fem månader. vill ta bort den och sen sätta tandimplat.men är det ochså en stor risk att göra det och om jag tar bort min tandstälning hur länge ska man vänta till att tänderna kommer tillbacka som dem var innan tanställningen.
  tack för svar . Leila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Leila!

   Jag förstår dig ändå, det är inte lätt när endast en behandling erbjuds och när alla bara tjatar. Tyvärr är det ju inte så bra att behandla bara för behandlingens skull, utan det måste ju bli rätt också.

   Grejen är att om du chansar och har tandställningen så kan det bli så att överkäkens tänder hamnar så långt in att även underkäken måste anpassa sig och hamnar längre bak. Det kan leda till TMD, käkledsbesvär där diskarna i käkleden förskjuts. Då har plötsligt ett stort problem uppstått. Dessutom kan ditt utseende förändras till det sämre. Jag vill inte skrämma dig men jag får många mail och kommentarer från folk som är klara med liknande behandling och missnöjda.

   Antagligen har dina tänder redan flyttat på sig. Om du vill göra om och göra rätt kan du inte bara ta bort tandställningen och hoppas att det ska ändra sig tillbaka. Det du i så fall skulle göra är att vidga överkäken och flytta fram underkäken - allt detta med hjälp av apparatur. Sedan kan man börja diskutera implantat om tillräckligt med plats lyckats skapas. Du kan inte sätta in implantat som det är nu.

   Tyvärr är sådan här functional orthodontics behandling ovanlig i Sverige, om det ens finns. Har du övervägt operation? Då skulle samma sak kunna göras fast kirurgiskt. Dock finns vissa risker. Jag har själv snackat med en käkkirurg i Litauen om man måste bekosta det själv, då blir det billigare. Men om du är ett tillräckligt allvarligt fall så är det gratis i Sverige.

   Radera
 6. Hej, jag har ett stort överbett och nu biter jag ihop uppe i gommen och det gör ont och jag har också fått bitmärken. Plus att mina tänder ömmar. Jag fick operera mig men jag tackade nej för det skulle bli alldeles för stor ingrepp och utseendet är jag rädd om. Tandställning har jag haft, och har fått natttandställning men utav natttandställningen får jag svårt och andas, det är riktigt otäckt och mina tänder har blivit sämre igen och det är mindre bra. Jag vet inte vad jag ska göra med mitt besvär, det är jobbigt och tandläkaren har sagt till mig att det finns ingen annan lösning och jag har verkligen försökt och frågat om det finns andra lösningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gammal är du?

   Vad gjordes när du hade tandställning, blev problemet värre på något sätt?

   Du skulle egentligen kolla om det finns någon functional orthodontist du kan gå till. Problemet är alltid att det inte finns i Sverige, vad jag vet. Här är en länk, kolla under Practitioners:

   http://alforthodontics.com

   Radera
 7. Jag har, efter många om och men, listat ut att det nog kanske är mina käkar som ställer till det med min kropp och knopp. Dagens sjukvård rycker på axlarna åt "spänningsrelaterad" tinnitus och ger KBT-behandling, men inget mer. En bettskena fick jag. Köpa alltså. Med pengar tagna ur egen ficka. Din blogg har kanske (vi får se efter det att jag gjort något åt detta) räddat mitt liv.

  Har kontaktat Homeoblockuppfinnaren och det kostar en del att gå igenom hans program, speciellt som flygresorna är rätt dyra och semesterdagar måste tas ut. Har du någon koll på de i Norge som sysslar med homeoblock? Hittar ingenting om dem på nätet och vet därför inte hur bra de är. Skicka gärna ett mail om du har nån vettig info att dela med dig så kan jag återkomma om jag bestämmer mig för att åka på konsultation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas!

   Jag läste för ett tag sedan om en som intervjuat folk som haft Homeoblock. De som gått till en utövare som hade lång erfarenhet och betalat fullpris hade lyckats bra. De som fått rabatt p.g.a. att utövaren inte hade så mycket erfarenhet var inte nöjda. Går man till uppfinnaren, Dr. Belfor, så ska det nog vara safe. Det finns även en väldigt känd kvinna, i New York tror jag, som har rykte om sig att vara jättebra.

   Hur många gånger skulle du i så fall behöva åka? Homeoblock är ju en nattandställning som man själv aktiverar.

   Jag har inte pratat med någon i Norge som håller på med Homeoblock men jag tror eventuellt det kan finnas någon i Sverige också. En läsare tipsade om detta för ett tag sedan. Så kanske skulle du kontakta dem i Norge och fråga om du kan få apparaturen där men gå på själva uppföljningarna här i Sverige?

   Radera
 8. Elin,

  Jag har varit i kontakt med en i Stavanger som tar 6000 (nok) för konsultationen och någonstans mellan 60 000 - 120 000 (nok) för tandreglering. Under förutsättning att inga bryggor eller kronor behöver sättas i och att homeoblock är det enda som krävs kostar det 48 000 (nok). Uppföljning är varannan månad under två års tid.

  Dr.Belfor tar enligt egen uppgift 7 000 (USD), således c.a 15 000 SEK mindre för sitt arbete och uppföljning är var tredje månad, under två års tid.

  Jag har inget emot att betala 100 000 SEK för att bli bra. Men, jag vill veta att det blir bra och slipper gärna omständliga flygresor på kuppen.

  Den eventuellt kvalificerade personen i Sverige som du pratade om. Har denne någon erfarenhet och hur får man tag i denne, eller någon som varit hos denne? Betvivlar att det skulle kosta mer än de två alternativ jag hittills varit i kontakt med. Med tanke på ledigheten som krävs, flygresor samt hotell.

  Ska jag maila dig för att få eventuella kontaktuppgifter till sagda svenska utförare eller person som blivit behandlad, om du nu har någon sådan information, eller känner du dig bekväm med att skriva ut denna här?

  Tack för ditt engagemang och för en bra blogg. Du gör skillnad.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delade med dig av dessa uppgifter! Det är säkert många fler som är intresserade.

   Jag tänker samma sak som du, att det måste vara värt pengarna och tiden. Ryan Koch som jag skrivit om tidigare, misslyckades med sin Homeoblockbehandling:
   http://ryan-koch.blogspot.se
   Teorierna är att utövaren inte var tillräckligt erfaren (läs även kommentarerna).
   Över huvud taget när man pratar med folk verkar utövaren vara mycket viktigare än själva apparaturen i sig.

   Det sagt så tycker jag ALF verkar bättre än Homeoblock. Jag blir lite tveksam till Homeoblocken i och med att den är en nattandställning. Den stora åsikten där ute bland functional orthodontists är att man måste äta med apparaturen, annars fungerar det inte. Samtidigt har jag hört talas om dem som är väldigt nöjda med sin Homeoblockbehandling. Har du hört med dessa tandläkare vad de har för frekvens på lyckade fall?

   Den kvalificerade personen i Sverige, ja, som jag sa var det en läsare som fått tips om detta och jag har inte hunnit svara på hennes mail. Jag blir överöst med mail och har helt enkelt inte haft tid. Men det lät mer som någon man går till i stället för att gå var tredje månad. Jag tror du kan prata med ALF-tandläkaren Geir, tror det var han som tipsade från början.

   Tack för ditt beröm, det värmer. :)

   Radera
 9. Det är en djungel där ute och vi gör bäst i att vara noggranna innan vi bestämmer oss. Jag hade fått för mig att det kunde vara bättre med Homeoblock än ALF, men nu förstår jag hur du tänker och det låter rimligt iofs. Om tungans rörelser stimulerar tillväxten, är natten den sämsta tidpunkten att ha i nåt.

  Folk på nätet verkar vara nöjda med Dr.Belfors behandling men det kan ju vara för att de främst söker för TMJ (vilket han verkar vara bra på). Blev fundersam när han i Norge ville ha uppföljning oftare än Dr.Belfor. Det verkar lite märkligt att det kan skilja så mycket åt så frågan är varför och vem som är bättre.

  Ska kontakta honom och se vad han säger. Tack för tipset! Vet du om folk varit nöjda med behandlingen hos honom (Geir) och om han verkar vara bra och erfaren?

  Apropå Ryans experiment. Som jag förstod det gick apparaten sönder och han struntade i att fortsätta, eller missförstod jag hans experiment och försökte han verkligen?

  En helt annan sak som jag tänkte dela med mig av och som jag inte vet om du själv har hittat (du verkar sluka en del material) är en blogg som en amerikansk öron,näsa och hals -läkare har. Han skriver en hel del intressanta saker om sömnapne och tillståndet som nästan är men inte riktigt klassas som det.

  Min IPhone dummar sig så jag kan inte länka men dr Steven park upper airway resistance syndrome. Allt är värt att veta, om det är så att käk/bett-justering inte löser allt. Är inte sugen på att använda CPAP men det kan ju faktiskt göra skillnad tills man får käften fixad (för oss som misstänker sömnapne eller som har fått en diagnos).

  SvaraRadera
 10. Just, som ett förtydligande. Doktornr. Jag pratade om såg ett samband mellan en hel uppsjö besvär hos sina patienter som berodde på trånga (näs?)gångar. Däribland TMJ, sömnapne, Ibs-liknande symtom, kalla händer och fötter m.m. Och han beskriver saker rätt bra. Har inte köpt hans bok men det räcker med att översiktligt läsa några av hans artiklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt inställning! Man ska vara påläst och kritisk och helst ha pratat med flera redan behandlade patienter innan man bestämmer sig. Riskerna ska man vara införstådd med (både risker som gäller att det inte skulle bli så drastiskt resultat som man önskat eller risker för komplikationer).

   Jag skulle lita rätt mycket på Dr. Belfor i och med att han var den som uppfann Homeoblocken, men jag skulle vilja se fler före- och efterbilder som inte lagts ut av honom själv. Har du kollat lite mer på Ryan Kochs blogg (läs gärna alla inläggen om palate expansion där och inte minst kommentarerna) så ser du att han uttalat sig om hur det fungerar. Han har en mycket bra syn på det hela i alla fall, ett exempel är att han säger att Homeoblock inte är en maxillary expansion appliance utan en maxillary remodeling appliance, dvs. den formar om överkäken, inte bara vidgar den. (Detta gäller även ALF.)

   Vem vet om man verkligen *måste* äta med den för att det ska funka optimalt? Homeoblocken går mycket ut på att käken förändras under natten eftersom man sväljer rätt många gånger när man sover. Dr. Belfor anser att det är tillräckligt men så verkar det ju också ta lite längre tid än t.ex. ALF.

   En del ALF-tandläkare vill ha en magnetröntgen vilket kan kosta en hel del, så det måste man fråga om också om man är intresserad av den behandlingen.

   Angående Geir så har jag bara pratat med sådana som varit nöjda med konsultationen och påbörjat behandling men ingen är klar ännu.

   Ryans Homeoblock gick först sönder och han fick den lagad. Sedan verkade det som om han expanderat för snabbt och råkat ut för "teeth tipping" vilket bara tippar tänderna utåt utan att verkligen expandera gommen. Det verkade dock inte som om han varit på en enda uppföljande undersökning, vad jag förstod skedde allt på distans.

   Det låter intressant det där med dr. Steven Park! Jag ska absolut kolla upp det! Bra tips för alla andra som läser detta också!

   Radera
  2. Just det, en sak till. Nu vet jag inte om du måste det, men många måste expandera överkäken framåt. Hur funkar Homeoblocken när det gäller detta? Såg det någonstans men har glömt nu. Det kan också vara relevant att kolla upp.

   Radera
 11. Erik Hampusson17 oktober 2012 16:21

  Hej Elin,

  Tack för ett bra inlägg! Jag letade faktiskt efter tandläkare som kunde reglera mina tänder.

  Efter mycket letade på google hittade jag en hemsida i mina trakter (Göteborg):
  Tandreglering göteborg

  De erbjöd mig ett bra pris och utförde tandreglering väldigt bra.

  Mvh,
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Erik, jag letar också efter rätt tandreglerare i Göteborg för min 8-åringa dotter. Tyvärr funkar inte din länk. Skulle du kunna eposta den till mig? Lägger med länk till min hemsidas formulär. Tack på förhand, även för bra inlägg!

   Radera
 12. Hej Elin,

  Jag tror att jag behandlades för mitt överbett på rätt sätt när jag växte upp men kanske att den sattes in för sent och avslutades för tidigt. I fjärdeklass fick jag en lös tandställning som skulle utvidga överkäken och efter något år fick jag en stor plastgrej att ha på natten som skulle dra fram underkäken och som satt både i överkäken och i underkäken. I 13-årsåldern ansågs behandlingen vara färdig och avslutades.

  Det har säkert hjälpt en del men mitt överbett är fortfarande något som besvärar mig en del. Jag blev erbjuden operation i 20-årsåldern men jag skrämdes främst av känselbortfallet man kan drabbas av.

  Nu är jag 38 år och jag tycker faktiskt att tandställningens verkan har gått tillbaka mer och mer under årens lopp. Vad finns det för alternativ om man inte vill göra en operation i min situation tror du?

  Mvh

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna:
   Jag gissar att det gått tillbaka, antingen för att behandlingen inte var tillräckligt drastisk eller för att du inte lärde dig att använda munnen rätt efter behandlingen. Om man efter avslutad behandling fortfarande har felaktig "oral posture" och/eller sväljteknik så finns risk för att det går tillbaka. Kanske använder man munnen fel också för att behandlingen inte varit tillräcklig? Jag är lite skeptisk till nattandställningar eftersom man inte använder dem när man äter, vilket många functional orthodontists anser är förkastligt.

   En annan sak jag funderar över är meningen: "...en stor plastgrej att ha på natten som skulle dra fram underkäken och som satt både i överkäken och i underkäken". Kan det ha skett en headgear-effekt här, tro? Dvs. att man tog tag i överkäken för att flytta fram underkäken? I så fall kan bakåtflyttning ha skett.

   Vad är det som gått tillbaka? Är det underkäken som flyttat sig längre bak igen? Eller har vidgningen av överkäken gått tillbaka? Är tänderna sneda/trångt i överkäken? På vilket sätt besvärar dig överbettet - utseendet, käkleden, inte kunna stänga munnen...?

   Radera
 13. Hej!

  Som alla andra är jag också skyldig dig ett stort TACK för den här bloggen!

  Efter att ha läst kommentarerna undrar jag hur man ansöker om käkoperationer. Kommer det kosta mig något? Jag är 18 år och har tandställning i både över och underkäken. Skulle gissa på att behandlingen är klar om 3-4 månader. Jag har också ett överbett och TMJ. Det knakar och gnisslar i käkarna. Vad tycker du jag ska göra? Ska jag vänta med att ansöka tills efter att tandställningen är borta eller ska jag göra det omedelbart så man kan slå två flugor i en smäll?

  Sedan angående den andra behandlingen med skena. Har du tips på tandläkare man kan kontakta?

  Otroligt tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har hittills gjorts? Vad ar det du inte ar nojd med? Efter fardig behandling bor man inte ha TMJ. ;)
   Om du beviljas kakoperation kommer du att behova tandstallning igen och det ar alltid att foredra att flytta tanderna sa lite som mojligt.
   Skena - menar du da en san som flyttar fram underkaken? I sa fall ar det vanligtvis en functional orthodontist och helst da en ALF ortodontist man bor kontakta.

   Radera
 14. Käkoperation verkar va ett mycket drastiskt ingrepp.Jag kan förstå att det görs om man har en haka som gör att man får ett stort underbett, vilket inte kan åtgärdas på annat vis. Har man ett överbett så ska i regel underkäken fram. Men om jag förstår det rätt efter att ha läst denna blogg. ( har även läst andra sidor) Så kan ALF korrigera det mesta ja i stort sett allt när det gäller käken och tänderna. Att då ta till en käkoperation som är mycket smärtsam(känner några som har gjort det).
  Är något som jag personligen aldrig skulle ha i åtanke då annat ingrepp kan göras som är mycket mer skonsamt.Dock verkar det inte praktisera några här i Sverige som gör detta.

  anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbett kan atgardas aven genom att flytta fram overkaken vilket manga missar.
   Problemet med ALF ar att det inte ar garanterat att fungera och att det finns utovare som inte ar sa duktiga. Men jag haller med dig i stort. Kakoperation ar en "klipp-och-klistra-metod".

   Radera
 15. Hej!

  Har en son på 15 år som sovit med öppen mun sen han var liten. Gravt öppet bett och överbett, fin och jämn tandrad för övrigt. Tandvården vill avvakta i två år för att se hur käken växer. Förstår idag efter att ha läst här och om orthotropics att det inte kommer bli bättre förrän han stänger munnen om natten. Och det är ju lättare sagt än gjort... Är det någon som har en länk till Geir i Oslo som några nämner här? Eller ännu hellre: kan rekommendera en tandläkare i Sverige som kan orthotropics?

  Med hopp om svar!

  Åsa

  SvaraRadera
 16. Hej Åsa !
  Min son har också sovit med öppen mun. Har varit hos en alf tandläkare. Där blev vi rekommenderade att sätta förbandstejp om munnen varje kväll på sonen, när han ska sova. För att på detta vis påtvinga honom att andas genom näsan. Naturligtvis måste en läkare först konstatera att det inte finns några svullna körtlar i näsan.
  Det finns även tunggymnastik eller vad man nu ska kalla det som kan påtvinga hakan framåt. Om detta finns att läsa på nätet, om du söker på mouth breathing.
  Dessa små enkla metoder kan tydligen göra underverk.
  Enligt Alf ortodontister så ska behandling sättas in tidigt
  helst innan 16 års ålder. En ALF i munnen är skonsamt och ger ingen direkt smärta på unga. Efterson deras skelett inte är färdigt vuxet och är lite mjukare.

  Geir når du genom tannami.no

  Hälsning från en anonym


  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa: Din sons käke kommer precis som du själv verkar misstänka inte att plötsligt börja växa rätt helt av sig själv. Kanske blir det svårt att lösa problemet enbart genom att han stänger munnen? Man kanske också bör utreda varför han andas genom munnen.

   Orthotropics för barn skulle kunna funka på en 15-åring. I England finns t.ex. Dr. Mike Mew. Eller en ALF-ortodontist. I Sverige känner jag hittills inte till några utan då brukar operation föreslås (vilket jag inte är alldeles positiv till).

   Radera
 17. Hej Elin!
  Vore intressant att veta om du har kontaktat någon tandläkarhögskola och diskuterat ALF, eftersom du är så kunnig inom ämnet.

  Från en anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore intressant att göra det men då principen med ALF strider mot mycket av det som är standard i Sverige idag kan det bli en kontroversiell historia.

   Man kan hoppas att någon i Sverige lär sig ALF-tekniken men den är ganska kostsam och tidskrävande att lära sig. Orthotropics *tror* jag kan vara en kortare utbildning.

   Radera
 18. Tjena Elin! Jag är 23 och hade hade tandställning för överbett när jag var 16. Uppenbarligen blev inte resultatet mycket att hurra för eftersom problemet är att nedre käken är för långt bak. Det har även blivit sämre på senaste 2åren så att jag nu biter i gommen och har våldsamt djupt bett.

  Har varit på konsultation hos tandreglerare hos Folktandvården och en privat men dom vill bara trycka fram den nedre tandraden utan att påverka käken vilket i sin tur bara för leder utseendemässig förändring på läpparna.

  Jag undrar om du skulle vilja ge mig kontaktinfo till dom som du pratade med när du var i London? Vilka priser hade du ungefär för behandling? ALF hade ju varit drömmen om det fungerar men jag antar att det blir käkkirurgi.

  Tacksam för svar!
  Bjuder även på en bild för att uppmuntra alla andra att ni inte är ensamma!
  http://forumbilder.se/CDKPO/tander.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det låter som om du utvecklat det som man på engelska kallar för "overbite" (vanligt överbett som vi säger på svenska kallas "overjet" - kan vara bra att veta om du vill researcha på engelska).

   Du har förmodligen rätt, det är käkarna som måste åtgärdas.

   Jag skulle faktiskt inte rekommendera den tandläkaren jag träffade i London just för att han inte verkade så duktig på fall som redan behandlats. Däremot tycker jag att du kan kolla upp Andre Hedger (jag känner en som varit hos honom, men har själv inte träffat honom). Hugh McDermott på Irland verkar också väldigt duktig. Finns en i Frankrike också, se mer på:
   http://alforthodontics.com/Practitioners%20&%20Labs.htm

   Priserna varierar kraftigt beroende på land och vidden på problemet. Men det är helt klart dyrare än vanlig tandreglering. En kvinna i London som ville reversera tidigare utdragningar av tänder men inte sätta implantat betalade ca 100.000 kronor (hon hade mycket svår TMD dock).

   Tack för bilderna! Det ser ut som om du har en väldigt liten överkäke. Att till att börja med vidga den med ALF är nog bra. Ska du vidga den operativt kommer du förmodligen att behöva göra en SARPE.

   Radera
 19. Har nu haft en konsultation med Andre Hedger och han ville precis som du sa vidga överkäken och dra fram underkäken. Men är det verkligen möjligt att få underkäken framåt utan operation? Finns ju inget material att se på före/efter resultat angående ALF med underkäke som blir flyttad framåt så man blir ju lite fundersam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att få fram underkäken utan operation, ja. Det som händer då är att musklerna dras ut. Detta brukar göras med en skena och tar kanske 1 år. Vid operation skärs underkäken av och dras fram samt fixeras med skruvar.

   Skillnaden är väl att om du gör det icke-operativt så finns inte garantier för ett hållbart resultat men hur många som "misslyckas" vet jag inte. Det beror säkert mycket på ifall man "fuskar" mycket och tar ut skenan när man äter och sådana grejer. Ibland säger de också så för att gardera sig mot stämning och liknande. Fråga hur hans statistik ser ut. Personligen är jag rädd för operation då risken verkar rätt stor att man förlorar känseln.

   Angående före- och efterbilder, skulle du inte kunna ta kontakt med folk på olika forum och fråga om de är villiga att sända dig bilder privat? Det finns:

   http://www.archwired.com/phpbb2/viewforum.php?f=13

   och

   http://www.bracesreview.com/forums

   Till exempel.
   Du kan också googla och se om du hittar bloggar skrivna av folk som gjort liknande behandling och fråga efter bilder, leta på Youtube m.m.

   Faktum är ju att bara man vidgar överkäken så kommer bara det att göra att man kan bita lite längre fram automatiskt.

   Låt mig fråga, var ligger din största oro, i utseendet eller själva käkproblemet/TMD?

   Radera
 20. Alltså det största är ju helt klart utseendet, vill gärna inte se ut som en häst när jag ler :P. Min käke klickar ju en del men det gör inte direkt ont. Det var mera Andre Hedger som menade att jag hade ganska svår TMJ med käke som är sned och för långt bak och att jag kunde få problem i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur stor kosmetisk skillnad sa han att det kunde bli? Det ska sägas att dessa ALF-tandläkare m.fl. är lite olika "modiga" vad gäller hur drastiskt resultat man kan erbjuda. De engelska experterna verkar mest inriktade på själva TMJ, dvs. käkleden och att den ska funka.

   Varför menar du att du ser ut som en häst? Har du ett gummy smile där tänderna/överkäken hamnat väldigt långt ner eller är det för att underkäken är för långt bak?

   En annan sak du skulle kunna kolla upp är om du kan hitta en Damon braces-expert som jobbar med att verkligen förändra käkarna (samma sak där, alla jobbar inte likadant). En känd sådan "modig" tandläkare är:

   Dr. M. Amir BDS, MSc.(U. London)
   Cranio-dental & Skeletal Symmetry Centre
   50B Lower Richmond Road
   Putney, London SW151JT
   0208 780 3433

   Kanske skriva till honom eller slå en pling?

   Jag jobbar just nu på ett inlägg med inriktning på precis just dessa saker, dvs. historier från patienter som behandlats med liknande metoder. Men mitt vanliga jobb måste komma före. Stay tuned!

   Radera
 21. Tänderna har ju "fallit" ner på ena sidan, är väl antagligen en form av gummy smile. Det jag vill är ju att få upp framtänderna till en rak linje och fram med underkäken. Har förövrigt 5mm overjet.

  I Sverige ville dom flytta underkäkens tänder framåt och att överkäkens tänder endast kunde lyftas uppåt ytterst lite.

  http://forumbilder.se/CDN8I/ehehehee

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa saker ska en ALF kunna fixa. Allt tycks bero på hur duktig utövaren är. Du skulle då kunna få fram överkäken lite också vilket ev. skulle kunna minska gummysmilet (frågade du dr. Hedger om det?) Underkäken ska med en mindre drastisk metod (om tandläkaren ej är "modig" som jag tidigare beskrivit) åtminstone kunna dras fram dit dina framtänder i överkäken är idag.

   Du skulle även kunna höra med den norska ALF-experten och/eller ringa till Dr. Amir.

   Radera

  2. Jag letar efter en tandreglerare som använder ALF, men kan inte hitta erfarenheter av patienter som har blivit behandlad i Norge. Hur går det för mamman som började dotterns' behandling i Norge?

   Radera
 22. Hej!

  Här är mamman med dottern som får behandling i Norge av Geir.
  Kan bara säga att det går över förväntan. Hon började sin behandling i augusti 2012 tror jag det va. Och nu så är det redan nästan klart.
  Hon hade svår trångställning i övre käke, förskjuten mittlinje med tre mm. Knakande, hoppande käke.
  Så jag är mycket nöjd med den behandling hon har fått

  Mvh mamman  SvaraRadera
 23. Hej Elin!

  Du är verkligen fantastisk som bedriver den här bloggen och din hemsida! Förmodligen hjälper du många som redan blivit utsatta att ta itu med problemen, och andra att slippa bli utsatta för något som kan förstöra så otroligt mycket! När jag inte orkade mer och ville ge upp var det din hemsida som gav mig hopp om att jag en dag kan få tillbaka mitt liv. Tack så mycket också för att du svarade på mitt mail. Jag hoppas att jag så småningom kommer kunna bidra med något som kan hjälpa dig eller andra.

  En liten fundering jag har när jag läser kommentarerna är om de flesta är missnöjda med sin tandreglering främst på estetiska grunder eller om det är vanligt att man som jag får sin bettfunktion förstörd. När jag blev tandreglerad var fokus att rätta till sneda tänder (vilket inte lyckades), men nu är utseendet det sista jag bryr mig om. Kan dock konstatera att alla säger att min lilla bebis har helt annan ansiktsform än jag...men när jag var liten hade jag samma fina runda form på ansiktet som hon har. (Ingen ska få dra ut några tänder i onödan på henne!)

  Tack igen!

  Mvh
  Martina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martina!

   Oerhört kul att du uppskattar bloggen så mycket! Väldigt glädjande att höra att jag hjälpt dig och andra i samma situation, det var precis min förhoppning när jag startade den här bloggen. Toppen om du följer upp med ditt fall och talar om vad som händer - genom att hjälpa varandra bidrar vi till en bättre och hälsosammare värld. Karma, du vet. ;)

   Det är både folk som fått sitt bett, sina tänder, sin andning och sitt ansikte förstört som hör av sig till mig. Jag tror det blir en kombination för många, dvs. man ser ohälsan i sitt eget ansikte och påminns om den dagligen. På något underligt vis är det faktiskt svårare att dra en gräns mellan utseende och hälsa än vad man kan tro, tycker i alla fall jag. Detta har också blivit bekräftat av andra som just blivit klara med "rätt" behandling - de tycker sig känna sig finare inombords i och med att ansiktet hamnat i balans. Observera att just den delen är en stor skillnad om man jämför med plastikoperationer!

   Jag tror att människor i vår generation som fick den här tokiga behandlingen främst kommer att se till att våra barn inte får lida. Du har bra med kött på benen inför din dotters uppväxt om så skulle behövas. Själv är jag hittills väldigt nöjd med den behandling min bonusson får (se inläggen om honom på denna blogg).

   Radera
 24. efter att de satte in tandställning på mej så kan jag inte säga ord som "artikulera" längre.
  props till den här dokumentären, http://www.vice.com/hamiltons-pharmacopeia/the-ambien-effect , som berättar bl.a om Thomas Rohe som fick sina visdomständer tagna o kunde inte snacka mer efter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du menar att du fått svårare att prata efter avslutad behandling? Inte pga själva tandställningen när den satt på?

   Jag håller med om att det kan vara svårare att prata, både att artikulera och röstmässigt. Men det är ju logiskt att det blir så eftersom käkarna flyttas fel. Svårt att ha ett öppet svalg om underkäken tryckts in. Svårt också att använda tungan när munnen gjorts för liten.

   Tack så mycket för länken!

   Radera