lördag 13 augusti 2011

Olika sorters tandställningar

En anledning, tror åtminstone jag, till att patienter här i Sverige har så begränsade kunskaper och förståelse när det gäller tandreglering är att de kallar all apparatur för tandställning. ”Jag ska få tandställning,” kan man höra någon säga och då vet man egentligen inte alls vad denne menar. Personen kan mena allt från räls till retainertråd – de benämns med exakt samma term. Då är det också lättare att generalisera. ”Det är bra med tandställning!” är en vanlig allmän slutsats. 

Men olika tandställningar och olika metoder för tandreglering kan innebära en milsvid skillnad i resultat. En person kan bli felbehandlad medan en annan får en förbättrad mun – även om båda haft ”tandställning”. Jag tycker att det är dags att vi först och främst reder ut begreppen och sedan börjar bry oss om hur vi benämner de olika tandställningarna. Finns inget bra ord på svenska, ja då får man väl ta till engelska. Detsamma gäller för tandreglerarna. De ska informera oss om exakt vad det är för typ av apparatur som de avser att använda på oss, detta bör inte bli någon överraskning! För då kan vi heller inte göra ordentlig research innan vi påbörjar behandling och avgöra om det är någonting vi vill hoppa på. Missförstånd riskerar också att uppstå. 

Här kommer en liten guide för olika tandställningar:

Räls – ”Ploppar” eller brackets på varje tand och en tråd. 


Suturvidgare eller överkäksvidgare – Finns både i varianter som vidgar snabbt (används även vid operation) och varianter som vidgar långsamt (jag rekommenderar den långsamma varianten). Ett exempel på en suturvidgare som används i Sverige är Quad Helix.


Aktivator – En nattandställning med gom och nackdrag som används vid överbett. Vill passa på att varna för denna eftersom den främjar bakåtflyttning av tänder och överkäke.


Retainer – En nattandställning man får sova med efter behandling för att resultatet inte ska gå tillbaka. Min åsikt är att om man blir rekommenderad att använda en sådan resten av livet så är det en indikation på att det ursprungliga problemet inte har lösts. (Man brukar dock behöva använda den ett par år.)


Retainertrådar – Trådar på insidan av tänderna för att tänderna inte ska gå tillbaka. Samma sak som ovan – anledningen till att tänder flyttar sig tillbaka är i så fall att problemet inte lösts. Vill också varna för att dessa kan samla skräp och leda till ansamlingar av tandsten och senare tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning. 


Fråga gärna även din tandreglerare om varumärket på din ”tandställning” så att du kan googla. Ta ansvar för din behandling!

13 kommentarer:

 1. På vilket sätt skiljer sig en quad helix från t.ex en afl?
  Är quaden en snabbvidgning som använder sin egna kraft medan afl gå långsammare då den använder tungans mer fullt ut?

  Ska till en käftis som jag tror har quad helix. Har över- och korsbett som jag har tänkt att fixa (ingen tidigare tandreglering). Tänker mig att en sådan kanske är "ok" för "vanliga" bettavvikelser. Eller vad säger du, Elin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALF är mycket mer mångsidig. Den fungerar för det första bättre på vuxna. Men den kan också leda kroppen in på rätt spår precis som du säger. Sedan kan den även vidga framåt vilket behövs i många fall. ALF kan även råda bot på en sned överkäke där det t.ex. behövs mer vidgning på ena sidan. Sedan säger ALF-utövarna själva att retainer ej behövs efter ALF eftersom den tar hänsyn till helheten på ett annat sätt. Men det ska man kanske ta med en nypa salt då de inte riktigt kunnat redovisa vad de menar.

   Det du måste fråga angående Quad Helix är om den kommer att leda till att gommen vidgas eller om den bara kommer att fösa ut själva tänderna åt sidan.

   Vad gäller ditt överbett måste du fråga hur det är tänkt att underkäken ska flyttas fram.

   Radera
 2. Ok, då förstår jag. Jäkligt trist att det är svårt att hitta nån utövare i Sverige.

  Har inte frågat om överbettet eller nåt än utan ska på konsultation hos nån som enligt min tandläkare är bra. Tänker mig att det kanske går att lösa problem utan nån Alf- eller motsvarande. I annat fall kommer det att bli ett heltidsjobb, vid sidan av mitt jobb, för att ordna käften. Samtidigt är jag nästan inne på det spåret med tanke på hur mycket kroppsliga besvär jag har som kanske beror på ett felaktigt bett.

  Vi får se vad han säger. Ska dit om ett tag. Skulle det visa sig att han mot all förmodan använder sig av orthotropics, kommer jag att meddela detta här i bloggen. Så att folk får vetskap. I annat fall får jakten helt enkelt fortsätta. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andreas: Jag letar fortfarande efter någon som är bra i Sverige och kommer tala om när jag hittar någon här på bloggen. Jättebra om du gör detsamma!

   För att klargöra en sak: Orthotropics är ett registrerat varumärke där man använder Biobloc-apparaturen. Egentligen är det till för barn - "tropics" innebär växande och när man är vuxen är det för sent att fånga upp växten. Men det finns även orthotropics för vuxna, jag är dock ganska säker på att det inte finns i Sverige.

   Men det du letar efter är antagligen en functional orthodontist, någon som kan vidga överkäken och flytta fram underkäken på vuxna.

   Uppdatera oss gärna om hur det går för dig! Lycka till!

   Radera
 3. Aha! Då förstår jag. Bio-block eller crozat verkar var vettiga apparaturer. Har, efter mycket om och men, hittat en tysk som:

  Informerar om hur jävliga de flesta standardiserade metoder är, vilka metoder som är bättre samt erbjuder en lösning med en silikonskena som formar om käften. Den kostar mellan 800-1600 kr (beroende på om man ska har för över och underkäke samt om man ska ha en uppföljande skena). Kan dessvärre inte länka via luren men

  Sanfte-zahnklammern.de. Finns info på engelska bland all tyska.

  I brist på nån som helst chans till en normal inställning bland svenska tandreglerare samt att det inte finns nån som använder sig av en vettig metod, är jag benägen att lägga 6mån och struntsumman för att utvärdera. Du som tänker på USA borde kolla in:

  claimingpower.com

  SvaraRadera
 4. Många inlägg på kort tid men jag har en ledig helg och lider av kunskapstörst. ;)

  Jag vet att våra problem ser lite olika ut då du vill "reversera" effekterna av tidigare behandling (nåt som killen jag länkade till ovan gör nu, alltså genomgår en sådan behandling), men jag undrar om du har kollat på såna "splint activators". Ser ut som invisalign i att det är en skena men har ingen direkt påverkan på tänderna förrän man tuggar. Som jag har förstått det är det en bettskena i silikon eller dylikt som man har passivt under natten och aktivt i 1-2 timmar per dag (man ska då bita ihop i intervaller).

  Jag känner att resesrchen börjar bli övermäktig och att jag håller på att utveckla ett förakt och misstänksamhet gentemot svenska tandreglerare. Många av apparaturerna som används, känns onödigt krångliga och slitsamma. Måste det verkligen vara så svårt att köra på enkla alternativ? Jag står i valet och kvalet över att testa en sån skena och i värsta fall köra egenhändig "face pulling" om det inte hjälper. Inte för att jag föraktar proffessionalism, tvärtom, utan för att jag får samma undvikande eller negativa svar varje gång jag vänder mig till en tandreglerare.

  Det bästa hade varit EN liten jäkel som använde någon av de LÄTTARE apparaturerna och som såg till att det fick ta den tid det tar. Undrar i mitt still sinne när vetenskap blev lika med stagnation.

  Medicin överlag verkar vara mossigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen, Andreas!

   För det första, Crozat är en föregångare till ALF, men strunt samma.
   Den tyska hemsidan var mycket intressant om än förfärligt rörig. Det jag kunde förstå stämmer mycket överens med vad jag själv tycker. Otroligt intressant att de tagit upp aspekten med att plåga barn i onödan med olika "tortyrredskap", det är förvånansvärt få som ens verkar tänka i de banorna.

   Dock förstod jag inte riktigt var informationen om den skena de säljer fanns?

   Om du testar den så MÅSTE du skriva här och berätta hur det går, kanske rent av göra några gästinlägg? ;)

   Clamingpower var också intressant, jag måste börja följa honom, kanske kontakta honom. När jag startade den här bloggen ville jag göra som han och visa att det åtminstone finns de som vill reversera behandling av det slag jag genomgått. Jag hoppas han lägger upp lite bilder.

   Har du sett sajten jawpain-tmjtreatment.com ? Han snackar också om facepull och jag har tittat en del på det, men vill inte skriva för mycket om det då jag inte vågar rekommendera det till någon, allt sådant sker ju såklart på egen risk. :)

   Jag tycker du har en bra attityd och jävlaranamma, kanske kan man slå sina kloka huvuden ihop och hitta en väg att göra någonting på egen hand?

   Känner otroligt mycket igen mig i det du säger om "undvikande" svar. Många kommentarer här på bloggen vittnar om samma sak. Medicin och vetenskap verkar tyvärr handla alldeles för mycket om pengar. Jag tror patent för olika apparatur samt klinikernas cash flow och att allt ska vara så enkelt som möjligt för dem får styra på tok för mycket. Sedan utnyttjar de att folk har ett sådant enormt förtroende för vården i Sverige. Men var är människan i det hela? kan man ibland undra.

   Radera
 5. Hej Elin!

  Håller med om att hemsidan är riktigt rörig. Skenorna fanns någonstans bland de som var "ok", och jag hittade mer information om behandlingstypen på bl.a Wikipedia, som jag nu självfallet inte kan hitta igen. Det var en fransman som behandlade ungar med tandställning som de var utan över sommaren och fick då en skena för att tänderna inte skulle gå tillbaka. När han kollade hur mycket tänderna hade gått tillbaka efter sommaren, insåg han att de flyttats mer. I princip är det "myobrace".

  Japp, jag har också stött på den sidan. Det var faktiskt han som gav mig länkarna till de tyska sidorna. :) Vet att det är fullkomlig galenskap att testa helt själv. Samtidigt tänker jag på alternativen. "Head gear" liksom. Vafan?

  Ska till en sista tandreglerare om ett par veckor. Han får komma med ett sista utlåtande (som jag inte tror kommer att hjälpa ett dugg) och sen får jag se om jag kan få tag i de där skenorna. I sådant fall kommer jag att dokumentera ALLT.

  Absolut! Samarbete är en bra ide, faktiskt. Hade det inte varit för din blogg, hade jag inte vetat hur jag skulle leta och vilken information som faktiskt finns. Anledningen till att jag söker information och är så "på" är för att min allmänhälsa försämras och jag inte vill bli helt satt ur spel. Är inte helt hundra på att det bara är mitt bettfel som bråkar men förutom tinnitus, tmj-besvär (som börjat dra igång rejält de senaste månaderna) så var jag börjat få besvär runt om i kroppen, som förhindrar mitt idrottsutövande (det är här skon klämmer). Aldrig att jag lägger ner träningen permanent!

  Jag uppmuntrar alla som läser detta och som har muskelvärk (axlar, rygg och nacke) och huvudvärk, att läsa på om bettet för att se om det kan ha nåt samband.

  Jag tror inte att detta är svaret på alla gåtor men jag känner PRECIS som du Elin, samt de två andra nämnda bloggarna (face pullingen använde han ju för att återställa behandling gjord med utdragning och traditionell tandställning) att nåt är FEL på min kropp och att jag inte tänker lämna det åt någon annan att hjälpa mig.

  Har fått upp ångan och ska testa lite småprojekt när jag ändå är på gång. Din blogg är guld värd, Elin. Om du vill kan du maila mig på min eminenta hotmaildress (du kan få min riktiga därifrån om du vill) gatemear@hotmail.com

  SvaraRadera
 6. Hej Elin, jättebra blogg med mycket information, mycket uppskattat från min sida. En fråga poppade upp, om man har tandregleringscheck får man de med metallfästena/brackets, skiljer det om man har de traditionella med de där speed braces som du tog upp i ett tidigare inlägg där du jämförde de med AFL(?). Brukar man få sådana speed bracesJag hade tidigare fått för mig att utdragningar var det som gällde för att tänderna skulle få plats för att bli raka, men efter att ha läst din blogg har jag insett hur fel jag haft! Jag håller verkligen med dig om att patienter bör höra vilka alternativ de kan välja mellan istället för att köra "standarden". Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det du som frågade även på ett annat inlägg? Jag svarade där i stället:
   http://tandstallning.blogspot.se/2011/12/ger-tandreglering-ett-vackert-leende.html?showComment=1356807068055#c5703274243683780981

   Radera
 7. Hej, jag har en SK retainer tråd bakom tänderna och har även haft nån slags U forman cicel i gommen för att hålla kvar tänderna längstbak i överkäken. Jag blir orolig när jag läser i din blogg och undrar ifall, jag skulle be dem ta ut retainer tråden och tänderna far tillaka, är det då ett tecken på att hela mitt ansikte förändrats pga detta. Hoppas du förstår mvh. Skulle också uppskatta om du kunde skriva mer exakt vilken behandling som är farlig, min gick till så att jag fick räls både i över och underkäken, tog bort 2 tänder i överkäken och nu har jag tagit ut den och har natt tandställning, vet inte hur jag ska veta om jag påverkats negativt av detta, ska jag fråga min läkare? jag snarkar, men vet inte om jag gjorde det förr. Är ju bara 18 år så besvären kanske kommer senare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte svara på om ditt ansikte förändrats av behandlingen, bara att jag inte tror att det kan bli som förr bara för att du tar bort tråden och tänderna går tillbaka.

   Farlig och farlig, alla reagerar olika. Men det som jag beskriver här på sajten är att man ska vara skeptisk till alla former av bakåtflyttning av tänder och käkar, särskilt då behandling som även innebär att man tar bort permanenta tänder.

   Angående snarkningen, hade du överbett och/eller svag haka förut? Hur ser underkäkens läge ut nu?

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera