lördag 10 september 2011

Käkoperation överbett och överkäken

Överbett är ett av de vanligaste bettfelen och kan korrigeras på en mängd olika sätt. Men vad är egentligen ett överbett? Jag har tidigare skrivit om hur utstående tänder alltför ofta får skulden för problemet när det i de flesta fall i själva verket inte är annat än en synvilla. Överbett definieras av moderna ortodontister som ”retruderad haka”, alltså att underkäken är för långt bak. 

Man kommer att få olika svar beroende på vem man frågar. Traditionella tandreglerare kommer förmodligen att säga att det är bra att vid ett överbett flytta bak tänderna i överkäken, kanske i kombination med att dra ut tänder. Vissa käkkirurger och anhängare av Herbst, MARA, Twinblock och Bionator (namn på olika apparatur) kommer kanske att påstå att man bör flytta in överkäken samtidigt som man flyttar fram underkäken.

Efter att ha läst mycket av det som skrivits av Orthotropics-utvecklaren John Mew och hans kollega William Hang kan jag dock inte hålla med någon av ovanstående. De teorier som dessa herrar jobbar utifrån bygger mycket på undersökningar av Weston Price gjorda på naturfolk (från bl.a. Sibirien, Schweiz och Sydamerika) som har en annan kosthållning än vi har i den moderna världen. Deras ansikten och käkar visade en horisontell växt, dvs. kraniet växte framåt och utåt. Resultatet blev naturligt perfekta tänder där allting fick plats, även visdomständerna.

Med den bilden i bakhuvudet tycker åtminstone jag allting faller på plats. Idag förstår alltfler tandreglerare att käkarna bör göras bredare för att tänderna ska få rum i munnen. Men det är bara halva sanningen för ibland räcker inte det. Däremot, görs käkarna även större genom att expanderas framåt så utvecklas patienten som om denne skulle växt normalt. Det är naturligtvis oerhört svårt, som alltid, att veta vad man ska definiera som normalt men för mig har denna teori varit som en aha-upplevelse. Att flytta tänder bakåt i munnen med t.ex. olika headgear-apparater, ja över huvud taget hålla på att mecka i åratal för att få allting att få plats och sedan kanske ändå behöva dra ut visdomständerna när allt är klart har aldrig förefallit logiskt för mig. Jag tycker till och med att alltsammans låter ganska förskräckligt!

Tillbaka till detta med överbett och käkoperation. Man hör ofta talas om patienter som fått rekommendationen att dra ut tänder och ha tandställning för att jämna till och flytta bak tänderna i överkäken för att sedan även kirurgiskt ta fram underkäken. Det händer även att man flyttar bak överkäken kirurgiskt och i samma veva flyttar fram underkäken. Vad man måste komma ihåg här är att tillvägagångssättet som just din kirurg använder bygger på en åsikt om hur det bör vara. Det är svårt att hitta absoluta sanningar. William Hang brukar säga att man ofta ska ta prat om bakåtflyttning som ett varningstecken. Detta särskilt eftersom bakåtflyttning av överkäken hindrar underkäken från att komma fram maximalt.

Förutom att hänvisa till Weston Prices forskning på naturfolk vill jag även lyfta fram följande för att styrka min uppfattning om den horisontella guidningen av ansiktet:

Ta en titt på de här bilderna och läs undertexterna (klicka för att få en större bild). Vem skulle inte säga att pojken till höger har ”utstående tänder”. Ändå har man flyttat fram både hans överkäke och underkäke. Enligt bilden samtyckte 90% av tandreglerarna i England med behandlingen som utfördes på pojken till vänster mot hans överbett. Vad tycker du?
 


Här ser vi två damer som anses vackra av många, Jennifer Lopez och Claudia Schiffer. Båda två perfekta exempel på horisontell ansiktsväxt. Notera att överläppen lutar utåt från näsan sett vilket gör att dess fyllighet verkligen kommer till sin rätt. Käkarna är liksom konvexa och på något sätt utanför pannan.

Vem du väljer att lyssna på och vilken väg du tar är ditt beslut. Allt jag råder dig som läser detta till är att fundera noga och överväga olika tänkesätt och metoder innan du gör någonting. En käkoperation eller behandling med tandställning är något man bara vill göra en enda gång i livet. 32 kommentarer:

 1. Hej! jättebra blogg!
  Undrar om du vet ifall man på något sett kan förminska käklinjen, eller lyfta upp underkäken så att huvudet blir mindre avlångt? om ja, vem ska man isåfall ta kontakt med här i sverige?
  En annan fråga också, jag har ett problem, vid mina mungipor är det väldigt tjockt som två kulor jag har varit hos många plastig kirurger och läkare för att "fettsuga" bort det, jag trodde att det var extra hur eller något, men de sa att de va mina slemhinnor, dom är väldigt tjocka, om du kollar på amy winehouse hur hon är runt munnen eller vid mungiporna så är det nästan samma sak. Jag undrar nu om du vet ifall man kan opa bort dom och isåfall vem ska man vända sig till? mun och käkkirurg?
  sorry det vart för mycket men tacksam för svar.

  SvaraRadera
 2. Att man skulle kunna flytta upp underkäken har jag inte hört talas om. Däremot kan man flytta upp överkäken. Då blir ansiktet mindre avlångt. Du kan ta kontakt med en käkkirurg angående detta men i Sverige är det mycket dyrt om det bara är kosmetiskt. Alternativet är att göra det i t.ex. Ungern, Baltikum, Thailand - eller som en läsare skrev på föregående inlägg: Belgien. Konsultation kan du ju alltid gå på här i Sverige.

  Jag vet inte mycket om plastikkirurgi. Se om du kan hitta något forum (svenskt eller engelskt). Tror inte käkkirurger jobbar med plastik av läppar, däremot är det möjligt att de kan rekommendera någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej! intressant blogg!!!!

   jag ska också opera mig snart om ca 2 veckor.
   jag ska dra bak underkäken och flytta ner överkäken. kommer också näsa ner när man dra ner överkäken?

   Radera
  2. Hej!
   Jag vet faktiskt inte. Du skulle ju kunna googla på engelska? Testa att söka på "upper jaw surgery nose", "le fort nose", "move down jaw nose position" eller något i den stilen. Finns även amerikanska forum att fråga på.
   Lycka till!

   Radera
 3. ok finns det någon duktig käkkirurg här som du kan rekommendera och som inte kräver remiss?

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag kom av en slump in på din blogg och är väldigt glad för det! Har suttit och surfat efter svar på mitt problem och hittade det på din sida. När jag var liten sög jag på tummen och fick då ett överbett. Från 12-14 års ålder gick jag med räls, vilket såklart var väldigt jobbigt!

  Jag blir så jävla arg när jag fattar att tandläkarna gjort fel, att de inte är utbildade eller vad är felet?! Känner igen mig i bilder som du visat på bloggen med människor som haft räls. Dessutom har mina tänder börjat vandra framåt igen för att jag inte ens fick någon "metallsträng" i överkäken.

  Måste jag åka till ett annat land för att fixa till det som blev så fel? Och kan man inte stämma folktandvården för att de fortsätter att sätta in räls i folks munnar utan att säga att det finns andra alternativ? För inte fick jag veta att det fanns andra sorters tandställningar!

  Nu skrev jag väldigt långt här men jag är så himla arg just nu! mår verkligen dåligt över min smala käke. Tungan får ju knappt plats känns det som!!

  Tack för en skitbra blogg! Fortsätt med att upplysa människor, det ska jag göra!

  /Emily

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag är ledsen att höra att du inte är nöjd. Du har all rätt att vara arg men tänk på att du nu i alla fall kommit ett steg i rätt riktning när du börjat undersöka vad som är fel!

  Tyvärr har traditionella ortodontister (jämför med functional orthodontists) ingen eller begränsad kunskap om hur kraniet och ansiktet ska se ut eller hur luftvägen och käkleden fungerar. De har lång utbildning och de följer det som de fick lära sig på högskolan. Weston Prices forskning nämns aldrig där och inte heller John Mews metoder.

  Tänderna brukar gå tillbaka utan retainer med bakåtflyttande behandling och är det så konstigt? Munnen har gjorts ännu mindre än förut, alltså finns nu mindre plats än tidigare. Tungan vill även gärna pusha ut tänderna igen. Då man borde gjort tvärtom - flyttat framåt - så är det inte så konstigt att tänderna inte vill stanna där det nu är ännu mindre gynnsamt för dem att stå.

  Man HAR stämt tandreglerare i Storbritannien av detta skäl. Men hittills vet jag inte att någon lyckats vinna då tandläkarförbundet kom fram till att traditionella ortodontister inte behövde informera om alternativa behandlingar. Något liknande skulle säkert kunna hända här i Sverige. Det man kan göra är att anmäla till Patientskadenämnden.

  Var man kan få hjälp med ev. reversering av behandling är någonting jag själv undersöker mycket flitigt just nu och jag kommer att blogga om allt jag får fram. Ibland tar det lång tid för mig att skriva här men jag KOMMER att skriva så fort jag får möjlighet.

  Toppen om du kan sprida denna information till andra! Folk förtjänar åtminstone att veta om att det här synsättet existerar. Innan man fattar sitt beslut vill man ha ALLA fakta och åsikter som finns. Jag har hört att varje människa känner potentiellt 6000 andra människor. Berätta om vad du vet och uppmana andra att göra detsamma så får vi nog fler upplysta snart!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Hej elin! Älskar verkligen din blogg, du är så duktig på att skriva och tar upp allt detta som jag tror så många lider utav och är drabbade utav :( Finns det några tandreglerare/käkkirurger du kan rekommendera? Har överbett o har behandlats med tandställning två år som bara har gjort att ingenting alls direkt har förbättrats. Min profil och ansikte är helt åt helvete om jag får säga det. Skulle så gärna vilja ha hjälp men vet ej vart jag ska vända mig :( Mvh Ronja, tack för bra läsning från en smart tjej.

  SvaraRadera
 7. Hej Ronja!

  Du är inte ensam. Det är inte ovanligt att halva (eller så) överbettet finns kvar efter behandling med tandställning. Detta beror ju på, som du nu säkert förstått, bl.a. på att hakan hamnar ännu lite längre bak - och hakan var ju vad som var felet från början.

  Vad gäller tandreglerare kan jag bara rekommendera sådana utomlands.

  Käkkirurger, hmm. Karolinska kanske? Jag har ingen erfarenhet av dem själv dock.

  Tack för berömmet! Vi får lov att hålla ihop, det börjar så sakteliga krypa fram att vi är väldigt många. Tillsammans har vi större chans att hitta bra lösningar.

  SvaraRadera
 8. Elin!

  Jag tycker att det är jättetråkigt att din tandregleringsbehandling inte blev lyckad enligt dina förväntningar. Men jag tycker att det är desto tråkigare att du försöker informera folk om något som du verkligen inte har kunskap om. Att du läser några populärvetenskapliga artiklar ersätter inte all kunskap som behövs för att kunna bedöma bett- och käkavvikelser och därifrån göra en tillväxtprognos av hela ansiktskelettet samt mjukvävnader för att utforma en behandling. En behnadling som är individuell för varje människa och som dessutom ska vara funktionell och estetisk tilltallande.
  Men för att lägga mig på din enkla, svart-vita nivån kan jag berätta för dig att i många fall är alternativet till att inte flytta tänderna bakåt efter tandutdragningar, att expandera tandbågar. Då blir det stora, vida tandbågar med tänder som saknar benstöd för att de lutar så mycket utåt. Och försvinner benstödet så följer även tandköttet med. På köpet får du även ett stort konstant leende, för läpparna går inte ihop. Så det är bara att välja, du kanske tycker att det är snyggt med ett bäversmile.
  Och visst går det att påverka tillväxt till en viss gräns med olika sorters tandställningar men då gäller det, förutom att de sätts in i rätt tidpunkt även att barnen är mycket duktiga med användningen av sin tandställning, gärna dygnet runt. Vilket oengagerade föräldrar och barn inte alltid förstår.
  Men hur som helst så önskar jag att du verkligen får hjälp för dina problem så att du blir nöjd. Och vill du fortsätta med din blogg skulle jag rekommendera dig att efter 5års tandläkarstudier även läsa 3år till för att bli ortodontist. Då kan du göra stort nytta genom att informera människor korrekt och förstå att det här med tandreglering är nog lite mer komplex än vad du har kunnat föreställa dig.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Intressant att din kommentar var helt anonym. Vem är du, är du tandläkare/tandreglerare?

  Vi tar det från början. "Verkligen inte har kunskap om" - det tycker jag var ett väldigt orättvist påstående då du inte vet vad jag har läst, vilka experter jag har pratat med osv.

  En svensk expert inom protetik, en amerikansk och en brittisk tandreglerare samt två brittiska käkkirurger är alla överens om att min tidigare behandling (som utfördes enligt konstens alla regler och utförs än idag) har skadat mig allvarligt. Jag får sedan jag påbörjade det här projektet mail från missnöjda patienter varje vecka, så det är onekligen ett hett ämne!

  I USA är extraction orthodontics inte längre standard, i stället är palate expansion betydligt vanligare. Då expanderas hela gommen/överkäken. Jag har till och med haft två pojkvänner (ej svenska) som gjort detta och har alltså sett resultatet på nära håll. ;) Inga bävrar där. Min väninnas tänder flyttades utåt i sidled med självligerande tandställning, också hon fick ett riktigt Hollywoodleende. Det intressanta är att ingen av dessa behövde retainer.

  Expansion måste ju göras på rätt sätt, kanske är vi sämre på detta i Sverige? Jag vet inte. Det tycks kräva lite mer av utövaren. Det pratas mycket om "maxillary remodeling", att överkäken ska få en bra form så att den ska passa tungan. Detta för att man ska få en överkäke som passar till ansiktet och tungan m.m. Lip seal är också precis som du säger mycket viktigt.

  Att föräldrar och barn slarvar med avtagbar apparatur är ett känt problem och särskilt hos Orthotropics-utövarna. Kanske skulle folk bli mer noggranna om de fick veta att käkarna påverkar ansiktet och andningen? Sedan har vi ofta gratis tandreglering i Sverige och en negativ bieffekt skulle ju eventuellt kunna vara att man inte tar det på lika stort allvar om man inte har betalat själv?

  Slutligen tycker jag inte att det är rimligt att en blogg håller en så hög nivå som du föreslår. Bloggmediet ser inte ut på det viset och läsarna skulle inte heller förstå eller orka läsa. Jag ser det som min uppgift att informera om de här alternativa metoderna så att folk får veta att de finns och vad som sägs om dem. Så kan man själv ta ställning sedan för vilken behandling man vill genomgå - eller om man vill avstå behandling för den delen.

  SvaraRadera
 10. Hej Elin!

  Jag bestrider inte att din behandling blev fel. Det har jag ingen information för att bedöma, tycker du att det känns fel så är det säkert så. Det jag tycker att du inte har någon kunskap om är att du skriver om olika behandlingar som om allt går att göra på alla människor och så är inte verkligheten. Som jag skrev tidigare, så kräver varje individ en individuell lösning på sitt problem. "One size fits all" passar verkligen inte när man ska behandla människor. Männsikor har olika bett- och käkavvikelser, för att inte tala om genetisk kod som styr tillväxten och funktionen som ger det slutgiltiga utseende. Därför tycker jag att du kanske ska nyansera dig lite. Att säga att din kompis fick ett fint hollywood leende med självligerande tandställning säger inget om att du hade fått samma resultat om du hade fått likadan behandling. Om inte du och din kompis är enäggstvillingar och därmed är rätt lika varandra. Och märk att jag säger rätt lika och inte exakt lika då miljöfaktorer påverkar utseende och funktion.
  Så mitt råd för att verkligen uppnå det du vill åstadkomma med din blogg, är att du ska informera mer nyanserat. Endast på det sättet, med fakta grundad på vetenskapliga artiklar och beprövad erfrenhet kan du hjälpa andra människor som är minst lika missnöjda som du.

  SvaraRadera
 11. Och jag i min tur tycker att jag belyser det här med tandreglering mycket mer nyanserat än tandreglerarna själva. Snarare är mitt syfte att informera om hur svårt och komplicerat det här faktiskt kan vara. Många tycks tro att det är snabbt fixat utan biverkningar/risker och det är också den känsla man får när man går till tandläkaren. Det bestäms t.ex. att man ska ta bort lite tänder efter en 10 minuters konsultation.

  Jag är också väldigt bestämd på en punkt och det är att om något inte går att göra på en person så bör man kanske avstå behandling. Det som var felet med bl.a. min behandling var att de lockade med raka tänder och att lösa ett bettfel när de inte kunde det.

  Enäggstvillingar har jag tagit upp i andra inlägg - läs dem! Det har gjorts massor av tester där man gjort en sak på den ena och en annan på en annan och där man kan se hur olika det blev. Har du erfarenhet av Biobloc-apparatur? Vet du vad Orthotropics är? Har du utbildning i det?

  Jag tycker att ordet "bäverleende" var oprofessionellt och hoppas att det inte är något du använder när du pratar med dina patienter då det kan vara mycket sårande. Det lät på dig som om det alltid blir konstigt med palate expansion och då ville jag säga att det inte blir det. Men även expandering av överkäken framåt är något som Orthotropics-anhängarna förespråkar. Finns det i Sverige? Är det vanligt?

  Med "mer nyanserat", menar du då att jag ska skriva att man ibland måste dra ut tänder? Det kommer i så fall inte att hända. Jag informerar om alla möjliga saker här men kommer inte att tipsa om något jag inte tror på och det tror jag mina läsare vet. Själva får de tro vad de vill, vi har alla ett ansvar inför oss själva. Jag uppmanar att söka mer information när man lämnar sidan.

  Vetenskapliga artiklar och utbildning kan som du vet vara vinklade och till och med köpta. Extraction orthodontics lärs ut på universitet än idag och det finns massor av vetenskap bakom det. Men det bevisar inte att det är rätt.

  SvaraRadera
 12. Jag blir så förbannad på människor som du som tror att tandläkare eller vad det nu är för yrkesutövare gör saker för att skada! (Jag läste bland annat ditt inlägg om fluor - alltså lägg ner den diskussionen, det ÄR så otroligt korkat!) Naturligtvis så kan du mer än en tandläkare, naturligtvis kan du allt som har med tandställningar att göra efter din "research" på nätet. Ojojoj, här saknas ödmjukhet för utbildning, DET vill jag lova!

  Det värsta av allt är att du provocerar så sjukt när någon som kan något om det skriver en kommentar (som här ovanför). Nej men som sagt, du vet nog bättre.

  Lycka till med dina artiklar som du tänkte skriva! (?!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inlägget om fluor var ett gästinlägg och jag har inte skrivit det. Jag har själv inte gjort så mycket research kring det men tyckte att det var intressant. Det kan vara intressant att läsa olika vinklar av forskning. Läs gärna även artiklar som säger att fluor är bra, bilda dig sedan din egen uppfattning.

   Min åsikt är att när man står inför behandling bör man läsa både vetenskapliga artiklar och patienthistorier. Man kan då läsa både sådana som säger en sak och sådana som säger tvärt emot. Därefter har man kött på benen och kan förhoppningsvis bestämma sig.

   Jag tror inte alls att tandläkare gör saker för att skada. Men när det gäller vissa saker tycks de inte uppdaterade. Extraction orthodontics kan i värsta fall förstöra någons liv. Det tycker jag är superviktigt att informera om. Sedan om någon väljer att inte tro det - det är lugnt. Då har du hört en åsikt till åtminstone, något jag önskat jag vetat när jag gick med på min behandling.

   Radera
 13. Hejsan!
  jag har läst igenom inlägget och tycker det verkar intressant, ska själv genomgå en käkoperation för underbett!

  Har inte börjat behandlingen än, men hittills har det varit mycket strul med allt och jag litar inte alls på dem för känns som att de gör allt för att det ska gå smidigast för dom istället för mig vilket det bör, känns inte bra.

  Jag ska få tandställning nu i augusti var det tänkt (ett halvår försenat dessutom), samtidigt har jag börjat fundera om det finns andra sätt samt andra kirurger (jag ska ju ändå leva med det resten av mitt liv..) De säger att jag ska dra ut alla visdoms tänder + en nedre framtand sedan flytta bak underkäken och fram överkäken.
  Känner mig grymt osäker, har du någon kirurg att rekommendera och då betalar man själv operationen själv? samt om du vet någon sida man kan läsa på lite på? Jag reserchar allt jag kan nu känner jag haha!
  Tacksam för svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vanlig känsla du beskriver. Jag har själv känt samma sak och pratat med andra som också känt så - att det ska gynna dem snarare än dig. Inte bra.

   Ditt problem kanske går att lösa med functional orthodontics, kanske behöver du inte opereras alls? Det kan låta som för bra för att vara sant, men faktum är att många opereras i onödan idag.

   Jag kan naturligtvis inte svara på hur det är för dig, men det kan vara värt att kolla upp. Vissa risker föreligger vid operation, särskilt när det gäller underkäken. Känselbortfall har rapporterats och det beror på vem man frågar, men jag har hört 7% - 60% så siffrorna är onekligen förvirrande och inte tillförlitliga skulle jag tro. Sedan gillar jag inte det här med utdragningen av tänder, det är även det förknippat med risker. Jag är inte så påläst angående just visdomständer men har hört om de som fått problem.

   Exakt vad i approachen är det som du inte gillar? Är det mest en känsla i magen? Om jag var du skulle jag försöka få en konsultation hos en functional orthodontist först och främst för att bara höra vad de har att säga. Finns i bland annat Norge. Här kan du hitta en lista på utövare i Europa:
   http://alforthodontics.com/Practitioners%20&%20Labs.htm#Norway

   Vill dock varna för att det kan bli dyrt. Men skulle tro att en operation ur egen ficka blir dyrare.

   Radera
  2. Stort tack för svaret och hej igen! några år senare..haha

   Jo precis, man vet ju inte och just nu känns allt om tandreglerings-metoder som en enda stor djungel. Jag har ju alltid tänkt att alla gör på det här sättet och att det är det som gäller, nu har jag förstått att det inte är det.

   Jag har en väl markerad underkäks-linje och den går liknade Jennifer lopez. Jag är nöjd med hur den går egentligen men det är överkäken som bör komma fram lite..

   Jag fick se en efterbild på hur min profil kommer att se ut och det blev inte någon fin linje, utan mer att underkäken är framför sådär.
   Det de har sagt är att om jag vill ha raka tänder så är en käkoperation nödvändig. Dock frågade jag hur det kommer se ut och då svarade hon
   - Ja om du trycker bak käken allt du har emot halsen, så ungefär. Samtidigt som hon småskrattande sade "- vi vill ju att du har lite haka kvar".

   Det är allt det som får mig osäker; hur bilden såg ut, hur deras sätt är, att de verkar ha så bråttom med allt samt den bristfälliga informationen. Jag förstår ju att de inte är mer än människor osv, men jag bryr mig bara om mig själv i det här fallet.

   Nu vet ju jag att du inte kan svara på allt då du inte vet hur mitt bett ser ut mm men tack för det du skrev! Jag funderar på hur vanligt det är att flytta båda käkarna och om det ens är möjligt?
   Mvh

   Radera
  3. Innan du går med på att flytta hakan bakåt ska du absolut be om en second opinion! Det kan vara så illa att det skulle kunna förstöra både din andning och ditt utseende. Trycka bak käken mot halsen låter mycket oroväckande i mina öron!

   Det är väldigt vanligt att flytta båda käkarna. Frågan är i hur många fall det är rätt sak att göra! Jag har sett många bilder där jag är rätt säker på att man borde ha gjort annorlunda.

   När jag hör din historia och vad de sagt till dig, de bilder du sett etc. känner jag inte några positiva känslor, det är allt jag kan säga.

   Radera
 14. Jag skrev precis ett inlägg om detta på familjeliv och stötte sedan på din blogg. Tror dina inlägg slog huvudet på spiken gällande mina tankar. Kolla gärna på bilden i inlägget och säg vad du tror. Skulle uppskatta det.

  http://www.familjeliv.se/Forum-4-46/m67909660.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Bilden på dig visar alla tydliga tecken på ett ansikte som växt fel och som eventuellt gjorts värre av tandställning. Det är väldigt typiskt (du är faktiskt rätt så lik mig. ;) Missförstå mig inte, jag tycker du är söt! Men jag känner igen tecknen.

   Vad var det som gjordes när du hade tandställning? Drogs några tänder ut, hur flyttades tänderna?

   Den som svarat på din post på Familjeliv håller jag inte med ett dugg. För det första, man behöver inte röntgenbilder för att se det som du misstänker, man ser det direkt på profilen. (Sen behöver man ju bilder när man ska börja behandla såklart.)

   Sedan tror jag inte som vederbörande skriver att du haft en mindre haka utan tandställning, jag tror precis tvärtom. Vid bakåtflyttande tandställning flyttas hakan längre bak och guidas då längre ner och bak genom livet.

   Han skriver också "flytta bak överkäken" - detta anser jag INTE bör göras i ditt fall! Din överkäke sitter alltför långt bak redan nu, att flytta den ytterligare bakåt vore förödande. Titta på profilerna på de OS-ansikten jag skrivit om här i bloggen för att se hur överläppen bör bukta utåt.

   Om något ska båda dina käkar fram och förmodligen vidgas. Det skulle förbättra både ditt ansikte och din luftväg.

   Naturen har inte gett dig en kort underkäke som han skriver, det blir förvirrande att välja behandling och förstå hur det borde se ut om man tror att detta är naturligt. I stället tror nu allt fler som sysslar med de här grejerna att människor p.g.a. felaktig kost, felaktig användning av munnen (t.ex. munandning) och felaktig behandling med tandställning får de här problemen. Din överkäke är förmodligen för smal och för kort, detta har i sin tur hindrat underkäken från att komma fram.

   "Det finns inga mirakelkurer" - Mirakel är ett starkt ord, men du kan absolut kolla upp functional orthodontics. T.ex. ALF appliance, orthotropics för vuxna, Homeoblock eller operation där båda käkarna flyttas fram. Jag är osäker på vem i Sverige som skulle vara med på det här resonemanget, men utomlands finns det utövare som tänker så här.

   Slutligen, att bygga på hakan kan visst ge en kosmetisk fördel men kommer inte hjälpa din snarkning. Dessutom har hakimplantat vissa bieffekter.

   Hoppas du inte blir sårad av något jag skriver, du är söt som du är! Men jag förstår att det är jobbigt med en liten mun och en trång luftväg.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Tack för ditt svar. Jag fortsätter att kämpa. Jag har försökt få remiss till tandregleringen genom min privat-tandläkare men misslyckats då han inte kunde se problemet. Ska försöka igen.

   Jag har bokat tid hos en plastikkirurg men bokat av den flera gånger då jag vet att det inte är en lösning på problemet utan bara på symtomen.

   Har du sett dem här videosarna?
   Del 1 - http://youtu.be/VvqndYJRniI
   Del 2 - http://youtu.be/OAITgloDeAU
   Del 3 - http://youtu.be/oKMu38k8SBk

   Dem förklarar det du skriver om på ett väldigt bra sätt.

   Radera
  4. Tack för att du skickat dessa videos! De sammanfattar alltsammans ganska perfekt. Jag kanske länkar till dem i ett inlägg framöver.
   Såg också vad som skrivits i tråden på Familjeliv sedan sist. Det är tråkigt (men på ett sätt förståeligt) att tandläkare är så trångsynta.

   Hoppas du får hjälp snart! Jag håller med om att plastikkirurgi inte är lösningen. Har du läst mitt inlägg om att söka sig till käkkirurgi i Litauen? Eller functional orthodontics.

   Radera
 15. Till trollen som förpestar miljön (ja, jag ska white knighta Elin. För jag är så j-vila less på läkare och tandläkare).

  Av de åtta åren som krävs för att bli ortodontist. Hur mycket fokus läggs på själva tandregleringsdelen? Näe, just det. Inte tillräckligt. Jag har så j-vla dålig erfarenhet av professorer hit och dit med en skrämmande människosyn och som gömmer sig bakom akademiseringen av sunt förnuft. Grundläggande saker är inte svåra för en normalt funtad människa att lära sig och förstå. Håll du dig till att laga tänder skitdyrt, så löser jag och vi andra detta på egen hand och med hjälp av framåtsträvande experters hjälp.

  En fråga. Om en kille lyckades fixa mycket av sina problem med hjälp av gummisnoddar och en hockeymask, vad säger det om svenska tandreglerares oförmåga att generera samma resultat, trots sin "gedigna" utbildning?

  Dagens medicin är ett skämt. Folk vill tillämpa quick fixes med gaffatejp, tandutdragningar och receptblock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl lite grann det som är västerländsk medicin - att behandla symptom och inte orsaker. Det värsta kanske ändå är att många av folks problem hade gått att förebygga.

   Jag har pratat lite med hockeymasksnubben och han verkar vara the real deal! :)

   För övrigt tackar jag för en underhållande och väl ruten kommentar! ;)

   Radera
 16. Hej,
  satt och läste om inlägget här eftersom jag själv går i tankar på att göra något åt samma problem. Nu undrar jag hur det gått för dig? har du fått någon hjälp? Uppskattar all info jag kan få.

  SvaraRadera
 17. Hej. Tack för varningarna och all information. Du har precis stoppat stympningen av vår 11 åriga son. Till anonym vill jag bara säga att du saknar själv insikt om du tror att vi vet allt redan och som du tror att du har kunnat läsa dig till på dina 8år. Bra att du är stolt över din utbildning men när tandläkare idag vägrar att svara eller inte kan svara på dessa frågor så stämmer det inte. Min man kom med en mycket bra liknelse om hur tandregleringen fungerar idag. En man kommer in till enläkare med ett avhugget ben. Läkaren säger då , vi tar av det andra benet också så slipper du halta. En jättebra lösning eller? Jag ska definitivt åka till ett annat land om så behövs. Min son ska inte drabbas idioti. Det vore mycket intressant om vi alla som har drabbats av det här gick ihop gjorde en massanmälan mot folktandvården och den svenska tandregleringen. För i sverige har landstinget en skyldighet att informera om alternatv och eventuella risker biverkningar. När vi efterfrågade information på västerviks tandreglering inom landstingets regi så blev bokstavligen utkastade. Nöjde vi oss inte med att dra ut tänder på sonen så får vi ingen tandreglering. M v h Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christina!

   Härligt att höra att varningarna har gjort nytta! Håller fullkomligt med om att man känner i magen att någonting är fel när man får vaga eller aggressiva svar från utövaren.

   Den liknelse din man kom på påminner om den som funktionella tandreglerare använder idag - bra och pedagogiskt sätt att förklara. ;)

   Har du läst inlägget om massanmälan som startats av kanadensiske Omar Lalani? Här är länken till det:
   http://tandstallning.blogspot.com/2013/12/rattegang-tandstallnings-paverkan-pa.html

   Jag är absolut på ifall någon vill göra någon form av insats såsom gruppanmälan, nå ut i massmedier m.m. Tack för informationen om landstinget. Det är viktigt att vi alla vet vad vi har för rättigheter och vilka lagar det är som gäller. Sverige är trots allt en demokrati.

   Varmt tack för ditt inlägg!

   Radera
 18. Hej ! Jag har följt din tråd och undrar nu om du kan lista några bra tandregerare och käkkirurger i, eller utanför sverige ????
  Mvh Emma

  SvaraRadera
 19. Super tack för bra info också såklart. Har varit på 2 st konsultationer än så länge. Ingen ville ge rådet att operera fast jag har stort överbett som sänker min funktion i min Vardag. på båda konsultationerna har de sagts oliak råd. ena sa att tänder uppe och ned bör dras ut för att sedan dra bak tänderna så att käken pressas ihop mer. ( Mitt problem är att överbettet försvårar tuggandet av mat) Den andra konsultationen gav råd att kontakta en bettfysiolg ???? Det känns inte som dem atr mina problem på allvar. " Du har ju så fina tänder" är vad dem säger bara. Det handlar inte om det utan om att det för mig skapar besvär i min vardag. varpå en till och med sa att jag måste stretcha och träna musklerna om läpparna....alltså??? hm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina och raka tänder kan man ha även om käkarna är problemet.

   Om du lyder rådet att dra ut tänder och flytta bakåt så kommer överbettet delvis att kamoufleras, men det kommer också att göras värre och andra komplikationer kan tillstöta.

   Låter som om din underkäke skulle behöva komma fram i stället.

   Radera