söndag 25 september 2011

Gnissla tänder, bettskena och tandställning

DN har idag publicerat en artikel om att alltfler svenskar gnisslar tänder och tvingas använda bettskena. Att i samband med tandgnissling även ha ont i käkleden är inte ovanligt, berättar den tandläkare som DN talat med. Artikeln lägger fokus på sambandet mellan att gnissla tänder och att vara stressad. Det är intressant då man inte riktigt kan redogöra varifrån slutsatsen att det finns ett samband mellan stress och gnissling kommer, det är bara en teori som de som blivit intervjuade lagt fram. Min tro är att nästan alla människor idag är stressade på något sätt. (Säkert finns det några lyckliga själar där ute som vandrar genom livet i fullständig harmoni.)

Orsakerna till att man gnisslar tänder kan vara många och stress är säkerligen en stor faktor. Men även en störning i bettet kan göra att man biter ihop och pressar tänder, gnisslar och ”håller på” med munnen.

Själv började jag gnissla tänder efter jag haft tandställning. I början trodde jag att jag var ovan vid bettet och att detta var något som skulle gå över så snart jag hade vant mig. Bettet var ju enligt tandreglerarna fixat, så varför kändes det då inte så? När flera år hade gått insåg jag att problemet var bestående. Jag vaknade ibland upp med stark smärta i käkleden, en smärta som kunde hålla i sig någon månad och jag tror min dåvarande sambo fick stå ut med en del gnäll om min stackars käke. Minnen om att jag sitter vid datorn med en stor vinkork mellan framtänderna för att avlasta musklerna kommer tillbaka. 

Vad som hade hänt kunde jag dock på den tiden inte begripa men efter min omfattande research har alla delar fallit på plats. Underkäken har efter tandställningen helt enkelt hamnat så långt bak att den inte kan få något stöd eller vila. På grund av det försöker den att komma fram genom att framtänderna i underkäken pressar mot dem i överkäken. 

De britter jag pratat med som nu behandlas av functional orthodontists berättar om samma sak. Tänderna har blivit fruktansvärt slitna av alla saker de helt omedvetet gjort med sin mun. Deras tandläkare (specialiserade på TMD/käkledsproblem) misstänker starkt att den tidigare behandlingen med tandställning som de genomgått är vad som orsakat att de gnisslat och förstört sina tänder. Bettet ser ut att passa ihop om man ser till tänderna men alltihop har hamnat i fel läge – för långt bak helt enkelt. Det är lite grann som att tvingas bära en handväska med utsträckta armar i stället för intill kroppen. Ganska jobbigt eller hur? Säkert skulle kroppen börja försöka hitta sätt att minska belastningen och kanske då slita ut andra delar på kuppen.

Stress gör absolut att man gnisslar tänder men genom att pressa tänder tror jag faktiskt även att vi automatiskt blir mer stressade. Ungefär som det där tricket att le fast man inte är glad och ofrivilligt blir lite mer upprymd. Jag kan även intyga att man blir stressad av ett bett som inte fungerar då munnen liksom aldrig kan vila. Vad som är hönan och ägget i mitt fall vet jag inte.

2 kommentarer:

  1. Precis såhär tror jag också! Jag har visserligen pressat tänder lite då och då men gör det så starkt efter att jag satte in en två porslinsbryggor. Varken bettfys el tandläkaren kan se något "fel". Jag har hela tiden varit övertygad att det har med alla mina "arbeten" i munnen att göra men inte fått någon förståelse hos bettfys. Vet inte hur jag ska komma ur det här! bra att du tar upp det här! Dorothea

    SvaraRadera
  2. Hej Dorothea! Jag undrar om du skulle gå till en tandreglerare och låta dem titta. Helst skulle man vilja kolla så det inte finns ett TMJ-problem också, eller vad tror du?

    SvaraRadera