fredag 13 september 2013

Tandreglering för vuxna med vidgning av gomJag minns en händelse från när jag var sju år. En jämnårig klasskamrat och jag pratade om mina tänder som redan då visade ett begynnande bettfel. Hon tittade upp i min mun och utbrast förvånat: "Oj, vilken hög gom du har! Min ser inte alls ut så där!"

Det som vid en snabb anblick konstaterades av en sjuåring negligerades av samtliga tandreglerare och andra experter jag besökte under de åtta år som följde fram tills att jag fick en helt bakvänd behandling (som jag absolut inte är ensam om). Vid sju års ålder hade det varit ganska lätt att ta tag i problemet med en gom som var för liten och hade fel form. Nu i vuxen ålder... hmm, inte så lätt längre!

 
Men vänta ett tag! Går det inte att förstora överkäken när man har växt klart? Har tåget gått för all framtid om man inte vill lägga sig under kniven? Ja, därom tvista de lärde - milt sagt!

 
Jag vet att jag redan har skrivit om det här förut men jag skulle vilja dela med mig av det jag hittat på senare tid. Sedan jag började mitt dykande i tandvårdsdjungeln har det börjat poppa upp nya bloggar, videos och sajter där folk skriver om sina behandlingar och visar upp sina resultat. Nu har det även dykt upp berättelser från missnöjda som gjort om tidigare utdragningar av tänder och räls genom att öppna upp gluggarna på nytt och sätta implantat.

 
Låt oss bara reda ut ett par viktiga saker först. Det finns två olika sorters expansion av överkäken. En i sidled och en i framåt-bakåtled. Den förra är ganska vida känd medan den senare är helt okänd av många. Ändå är det kanske framåtvidgningen som ger de allra mest fantastiska resultaten. Se alltså till att vara uppmärksamma på vad som egentligen skrivs på nätet så att ni inte förväxlar de två varianterna (ibland gör man nämligen båda och det händer till och med att man räknar ihop millimetrarna, förvirrande nog).

 
Vi börjar dock med att koncentrera oss på expansionen i sidled eftersom det är den mest omdebatterade.

 
Man skulle kunna säga att överkäksvidgning (eller "palate expansion" som det heter på engelska) är ett ganska vagt begrepp när man pratar om vuxna. Det knepiga är att amerikaner använder ordet "palate" väldigt brett. Egentligen betyder det gom, vilket alltså är suturen mitt uppe i munnen. Men när begreppet används slarvigt kan man även mena benet där tänderna sitter fast ("alveolar bone"). Det finns många tandläkare idag som menar på att man inte kan vidga själva suturen hos vuxna. En ännu mer inskränkt grupp anser att all sorts icke-operativ överkäksvidgning är fejk och att det bara är tänderna som tippas utåt. Men - och om någon tandläkare läser detta, rätta mig om jag har fel - hur kommer det sig då att många vuxna som gjort palate expansion i sidled har fått större kindben? Tyder inte det på en äkta suturvidgning? Det är även många vuxna som berättar om hur de kan andas bättre sedan gommen expanderades och att apparaturen börjat skava upptill när gomvalvet blivit lägre vilket skulle styrka teorin att det är just suturen som påverkats.


I en studie från år 2000 kom man fram till att alla ovan nämnda delar påverkades hos både vuxna och barn, men att siffrorna såg lite olika ut (bl.a. mer suturvidgning för barn). Dock ska man ha i åtanke att själva apparaturen, tiden man har apparaturen och hur snabbt man expanderar påverkar i allra högsta grad. I ovanstående studie användes en Haas expander vilket är en ganska klassisk expanderare och kanske inget man egentligen bör rekommendera till vuxna. Expansionen gjordes i snabb takt vilket man verkligen kan diskutera om det är så särskilt bra, oavsett ålder. (Studien har i och för sig några år på nacken och andra metoder används kanske i större utsträckning idag.) 
 
Läs mer omlångsam expansion här där ett gäng experter med erfarenhet inom området diskuterar.
Stabiliteten är en annan sak som skiljer sig åt mellan barn och vuxna. Även här är buden mycket olika. Vissa anser att icke-kirurgisk gomvidgning hos vuxna alltid är ytterst instabil, men ingen tycks riktigt kunna förklara varför. ALF-anhängarna skryter med att deras apparatur skapar en sådan balans att man så gott som aldrig återfaller. Det påstås att detta är p.g.a. att ALF:en gör så att alla ben i överkäken balanseras, men exakt vilka ben man pratar om är svårt att utläsa ur de rapporter som ligger på nätet. Ni som varit hos en ALF-ortodontist kan kanske fråga detta och berätta i kommentarsfältet?

En annan grupp som gått hos särdeles duktiga Damon braces-utövare påstår att "palate expansion" uppstått för dem med och det finns t.o.m. de som bestämt hävdar att hela deras käkstruktur omformats. 

När man vill göra om behandling med utdragningar och bakåtflyttning med räls för att återställa munnen i rätt skick, brukar den kanske viktigaste delen vara att expandera överkäken framåt (något som borde gjorts redan från början i de flesta fall). Även denna typ av expansion brukar gå bra att göra utan kirurgi.

Nu över till några patientberättelser som berättar om just denna reverserande behandling:

Amerikanska Carrie gjorde behandlingen som skämtsamt kallas "four on the floor orthodontics", dvs. fyra utdragna tänder och tandställning. Efter att ha drabbats av både TMD, sömnapné och förstört ansikte beslöt hon sig för att göra om behandlingen. I skrivande stund har det gått ett år och hon har behandlats med en helt vanlig överkäksvidgare (ej specifikt för vuxna).

Här är en länk till hennes Youtube-kanal där hon uppdaterar flitigt. Det är en mycket gladare Carrie vi får se ju längre fram i behandlingen hon kommer. Hon är rolig och omöjlig att inte tycka om och hon förklarar problematiken rörande ”extraction orthodontics” på ett väldigt pedagogiskt sätt. Läs också kommentarerna hon har fått på videoklippen – det är upprörande många som råkat ut för att sådan här traditionell tandreglering har gått fel.


Ta en titt på dessa före- och efterbilder på Carries tandreglering:

Före, mitt i behandlingen och fram till idag (hon är inte färdig ännu). Framifrån hade hon veck vid munnen och vid näsan och under ögonen. Dessa områden är nu mycket slätare och ja, det syns verkligen att kraniet fyller ut. Ansiktsformen är även något förändrad.


Hennes överkäke har fått en imponerande storlek och form och ganska stora gluggar har redan bildats där hon tänker sätta implantat efter de utdragna tänderna.


Hennes överläpp har åkt fram, kinderna har verkligen poppat ut och benet under huden på ansiktet ser helt enkelt mycket kraftigare ut. Hela ansiktet har kommit framåt skulle man kunna säga.

 
Det är verkligen kul att se så goda resultat! Det känns som en revansch för oss alla tycker jag och inger hopp!

En otroligt imponerande och inspirerande blogg är Claiming Power.
Den skrivs av en ung kille från Michigan som ångrade sin tidigare behandling med utdragna tänder och tandställning. Efter att ha konsulterat åtta(!) functional orthodontists hittade han slutligen en som kunde "ändra tillbaka" behandlingen och göra om allt på rätt sätt. Rekommenderade inlägg:

It's important to ask for what you want och Progress report on palate expansion, men läs gärna hela bloggen.

Här kan ni se en videomorphning på hur man öppnar upp gluggar med hjälp av främst framåtexpansion.
 
Den här herrn återföll, som så många andra, efter tidigare felaktig behandling och beslöt sig för att på äldre dar expandera över- och underkäken både i sidled och framåt (dock utan att göra implantat). En mycket intressant och trevlig blogg!  

Som ni ser finns det massor av hopp även om man är vuxen och vill genomgå tandreglering där man vidgar sin gom utan operation. Det finns många, många fler bloggar, forum och videos där ute. Vi lever i en mycket spännande era och kan alla tacka vår lyckliga stjärna för att vi har Internet där vi kan följa varandra och utbyta erfarenheter (det gäller även ni som kommenterar här på min blogg)!

21 kommentarer:

 1. Hej!
  Det är såhär att min ena framtand har blivit lite sned, inte jättemycket men det syns, är även rädd att det ska bli ännu värre. Jag är 20 år och har aldrig haft tandställning eller några som helst problem med tänderna, har heller inte fått visdomständer ännu. De övriga tänderna är raka. Jag läste på nån hemsida att en "spring retainer" kan rätta till tänderna lite, så jag undrar vad det heter på svenska och hur mycket det kostar på ett ungefär? Ska jag vända mig till Folktandvården eller till en ortodontist för att få det så billigt som möjligt?

  Tack på förhand!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag vet inte vad det heter på svenska, kanske används den engelska termen? Eller så kallar man det för någon form av vidgare? Du kan ju skriva ut en bild på den och ta med dig eller maila en länk till dem med en bild.

   Titta även på alternativet "Inman Aligner" (googla) som kanske kan vara bra i ditt fall.

   Ska tillägga att jag vet ganska lite om dessa. Men det jag vet är att man ska alltid fråga om tänderna/käkarna kommer att flyttas bakåt någonting i behandlingen - det kan i många fall vara ett varningstecken.

   Jag skulle inte gå efter det billigaste alternativet utan gå istället på många konsultationer och välj det som blir bäst för dig och din mun.

   Radera
  2. Jag hade en sned framtand som med tiden blev mer och mer sned. Har haft ALF och tandställning i 6 veckor och det är rätt otroligt hur stor skillnad det redan är.

   Jag vet att det för mig handlade om mer än en sned framtand även fast det var vad jag först lade märke till. Mina tänder har flyttats rätt bra under de senaste 10 åren (20-30). För mig är det tandpressningen som orsakar förflyttningen av tänderna. "De" säger att tänder flyttar på sig "naturlig" men jag vet inte det jag. Underutvecklade käkar som i sin tur ger skevt bett/tandpressning verkar mer troligt som orsak. Iaf. för min del.

   /Andreas

   Radera
  3. Hej Andreas.
   Var det i Sverige som du fick din ALF-tandställning?

   Radera
  4. Näe, jag går hos herrn i Norge.

   Radera
 2. Hej Elin och tack för den senaste inlägg. Jag undrar om man kan behandlas i Sverige för tmj (icke kirurgiskt). Tror du att det kan ge bra resultat? Min underkäken flyttats lite fram sedan jag tagit bort tråden och inte använder retainer, så det blev lite förbättring utseendemässigt, men inte överkäken och hoppas att den också hittar tillbaka till sin ursprungliga position.

  Eftersom det bara handlar om några millimeter 3- 4 bestämde jag att inte gå vidare med ALF. Min fråga är tycker du att damon braces skulle räka för justering av mina käkar. Jag själv tycker det. Har du någon aning om tandvården i Frankrike, är det billigare eller dyrare än andra europeiska länder.
  Vad tycker du om dessa apparaturer quadhelix och monoblock i fall jag kommer att behöva vidga överkäken. Det finns en ortodontist i Paris som är svensk som använder quadhelix. Carole Boubli heter hon.

  Undrar vad Carrie behandlats med. Man kan se stora förändringar på hennes ansikte.

  Ursäkta min svenska, jag är varken född eller uppvuxen här.

  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nissa!
   Det går kanske att hitta någon i Sverige men jag har ännu inte lyckats. De flesta här verkar anse att man måste gå in och återplacera disken kirurgiskt. Men tyvärr kommer antagligen disken att hoppa på sniskan igen eftersom grundproblemet inte är löst.

   Din anledning att inte gå vidare med ALF är samma som jag själv kom fram till. Alldeles för mycket pengar för en behandling som inte är tillräckligt omfattande/drastisk. För den kostnaden vill åtminstone jag ha en stor, synbar skillnad.

   Hmm, undrar om man kan flytta fram överkäken med hjälp av Damon? Eller är det bara i sidled som är problemet?

   Har svårt att tro att Quadhelix skulle ge ett bättre eller mer synbart resultat än ALF, snarare tvärtom i så fall.

   Carrie ser ut att använda någon form av Haas expander eller liknande.

   Nissa, din svenska är utmärkt! Jag har din mailadress och kommer att maila dig när jag hittar en bra lösning som jag tror kan vara intressant för dig!

   Radera
 3. Hej Elin!

  Jag tänkte berätta om min story lite kort.
  Jag hade överbett som barn och gick konstant med öppen mun och tandvården ansåg att jag skulle ha tandställning vilket jag fick när jag var 12 dock utan borttagning av 4 tänder. Efter 2 år så märkte jag att jag fortfarande hade samma problem med öppen mun och utstickande framtänder...men vad visste jag, jag var ju bara 14 då.

  när jag fyllde 18 så kände jag att jag inte var nöjd med resultatet av behandlingen men hade ändå på något sätt accepterat situationen, men jag chansade ändå så jag sökte upp en privattandläkare som fick mig att inse att mitt problem grundade sig i min andning!
  Han gav mig rådet att besöka vårdcentralen för att sedan få en remiss till en näsa-hals mottagning för att kolla hur det stod till med mina luftvägar. sagt och gjort så infann jag mig i en liten operationsal på karolinska där dom förminskade mina polyper i näsan under ca 20 min.
  Detta gjorde under för en kortare period och jag var näsandare 24 timmar om dygnet och munnen stängd konstant. Kommer aldrig glömma då en kompis som nog la märke till förändringen kommenterade hur fina tänder jag hade.

  Ingenting varar för evigt och jag började att sakta återgå till munandning igen. Jag är idag 22 och problemen kvarstår med de karaktäristiska dragen med insjunkna kindben,utpekande näsa, avlångt smalt ansikte och gummy-smile.
  För ett år sen började dessutom mina käkar att knaka och det blir bara värre och värre. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till. Säg mig Elin vad bör jag göra för att rätta till det här?

  Kan lägga till att jag är näsandare under natten sen 3 år tillbaka och sover med stängd mun, detta efter en övning. Men näsandningen under natten sker på bekostnad av min hållning då kroppen lägger sig i någon slags fosterställning med hakan riktad neråt för att fria luftvägarna.

  Är öppen för alla råd! Tack!

  //G

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej G!

   Tack för att du berättade din väldigt intressanta historia!

   Det är allmänt känt hos functional orthodontists att om man fortsätter att gå med öppen mun efter behandling så finns stor risk att alltihopa går tillbaka igen. Munnens problem måste avhjälpas först för att det ska bli hållbart.

   I anslutning till borttagning av polyper kanske du borde gått på en konsultation för att även vidga gommen? Bra dock att du kämpar för att näsandas!

   Skriv ett mail till mig (stampe at tandstallning punkt net) så återkommer jag när jag tror att jag har hittat något som kan tänkas passa dig.

   Radera
 4. Hej Elin. Jag har mått dåligt över hur min käke/haka ser ut i över 7 år nu och jag går omkring med ett tillgjort underbett hela tiden och har gjort det i 6 år. Jag har inget socialt liv p.g.a detta.

  Jag skulle jättegärna vilja skicka dig en bild på min profil eftersom du har ett tränat öga och jag skulle vilja veta om jag främst har ett käkproblem eller enbart ett hak problem. Jag ber dig, kontakta mig så att jag kan skicka dig en bild.

  Alla psykologer och läkare jag pratar med ignorerar mina problem eftersom jag mår så dåligt psykiskt.

  Min epost: menapilo@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Hej Elin. Tack för en välskriven och informativ blogg. Det är dock med en viss fasa jag läser allt det här, många av mina problem får sin förklaring. Jag fick i tonåren fyra tänder utdragna och sedan räls på det. Resultatet - en tillbakapressad överkäke, underbettslook och smal tandbåge. Mina problem är främst estetiska men det stör mig oerhört, mitt mellanansikte är platt som en pannkaka och i avslappnat läge ser jag sur ut. Många av symptomen du radar upp stämmer in på mig, dock har jag fått behålla min haka ganska väl, vilket är en tröst men det är något som inte stämmer. Precis som några andra här funderar jag på ALF. Kanske kan en vidgning av gommen göra lite skillnad. Jag skulle även behöva flytta fram överkäken, har lite svårt att förstå om ALF fixar det? Att ALF vidgar i sidled förstår jag, men framåt? Alltså, jag vill ju att hela käken ska komma fram, inte bara tänderna som vinklas ut. Först då kan man väl få tillbaka "stödet" till mellanansiktet? Jag har även funderat på detta med inplantat, men inplantat i sig är ju inte riskfritt och kan på sikt göra skada i munnen.. Jag undrar om vidgning av överkäken kan räcka i mitt fall. Jag har visdomständerna kvar tack och lov, som då kanske kan ta de utdragna tändernas plats.. Detta försöker jag intala mig själv. Men sen hör man ju om att även utdragning av visdomständer påverkar utseendet, all in all - allra bäst hade det varit om inga tänder hade dragits ut överhuvudtaget. Min fråga till dig, tror du vidgning av överkäken kan räcka? Och vet du om ALF kan ta fram hela överkäken, inte bara tänderna? Vore hemskt tacksam om du kunde svara på detta. Under tiden bifogar jag denna länk - en kille som vidgat gommen och fått synbart fylligare ansikte och bättre andning. Tack igen. http://occlusionconnections.com/Orthodontics/blog/31-year-old-male-challenged-with-4-bicuspid-extraction-and-postural-dysfunction/

  / Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena!

   Tack för berömmet! Din historia är inte ovanlig, jag får liknande brev som ditt hela tiden.

   Har du läst mitt senaste inlägg? Annars kan jag rekommendera det. ;) http://tandstallning.blogspot.se/2013/09/tandreglering-for-vuxna-med-vidgning-av.html

   Flyttar ALF fram överkäken? Hmm, ja, det gör den men frågan är vilken del av överkäken. Man brukar prata om "maxilla" och "premaxilla". Helt klart fixar ALF:en att flytta fram premaxillan, alltså den främre delen av gommen och det kan göra nog så stor skillnad. Men när det gäller hela överkäksbenet har jag hört att en del ALF-ortodontister använder en annan typ av apparatur som drar fram den. Det är någon sorts reverse headgear, ett namn jag hört nämnas är "The Crane". Jag tror nog det kan vara lite olika från tandläkare till tandläkare.

   För att få tillbaka volymen i mellanansiktet krävs att maxillan flyttas fram. Detta kan även göras kirurgiskt (Le fort osteotomy) men jag vet inte om jag kan rekommendera det.

   Om man inte gör en så stor förändring kan det räcka att fylla gluggarna med de befintliga tänderna. Men åstadkommer man något drastiskt så blir det ju större gluggar och då tycker många att det är befogat att sätta implantat. Upp till dig, men jag ska tillägga att det kan vara svårare att hitta en tandläkare som kan fixa en så pass stor förändring (men de finns).

   Wow, vilken intressant länk! Tack för den!!

   Radera
 6. Hallå igen Elin, tack för snabbt svar, nu blev det lite klarare. Jag hoppas ALF kan räcka för mig. Mitt mellanansikte är dock mycket platt, nästan konkavt, undra om framflyttning av främre delen av gommen är nog.. är som plattast kring näsan. Men även om bara främre delen kommer fram så kan ju illusionen bli att det blir ett litet lyft även ovanför. Å, jag vet inte. Kanske man kan fylla ut huden där med fillers? Varför skulle det behöva bli såhär, blir så förtvivlad.. Har varit hos två käkkirurger, varav den ene var okänslig och tyckte direkt att jag skulle skaffa kindinplantat, då de inte utförde operation på enbart estetiska grunder (landstinget). Well, han bekräftade dock mitt problem genom att säga så, vilket knappast gjorde mig lyckligare. Den andre kirurgen var betydligt trevligare och förstående. Dock upplever jag att ingen har den helhetsförståelse som jag eftersöker. De är bra på sina respektive områden, men är mindre insatta i alternativa metoder. Först var jag inne på operation av överkäken, men sedan jag läst på om ALF känns den behandlingen mer skonsam och mindre riskfylld. Jag vill åstadkomma så mycket skillnad som möjligt utan alltför stor åverkan på ansiktet. Att såga loss överkäken känns lite väl.. Känns i alla fall tröstande att denna blogg finns, och fint att följa hur det går för andra i deras behandlingar. Undra om den norske tandregleraren använder sig av Crane.. Får söka mig vidare. Tack så länge!

  / Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Ursäkta att jag förut tipsade om inlägget som du just kommenterat på (duh, haha), det var nämligen någon annan som ställde en liknande fråga på ett annat inlägg.

   Nu till dina nya frågor. Ta och googla på bilder på mänskliga kranium. Nu kan du tydligt se suturerna, alltså de små "ledveck" som separerar de olika benen. I mitten ser du gomsuturen. När denna vidgas kommer de yttre kindbenen ut. Titta på bild nr. 1 och 2 på Carrie i mitt inlägg ovan - där ser du extra tydligt.

   Ser du också på kraniet att det finns en sutur som separerar överkäksbenet från övriga skallen? Ser du hur stort detta ben är? Det är därför det gör så stor skillnad på mellanansiktet och precis som du säger, kring näsan. Kan man "dra ut" detta ben? Ja, det kan man, på en rad olika sätt. Frågan är vad som ger mest resultat, detta håller jag själv på att undersöka. Men The Crane borde jobba i den riktningen och ja, just norrmannen använder faktiskt denna. (Ska tillägga att jag inte sett bilder på folk som behandlats med den, så man måste fråga honom noga om dess påverkan på ansiktet vid en konsultation.)

   Hur som helst, du behöver inte göra några fillers eller implantat.

   Jag har några grejer till som jag har hittat som jag inte skrivit om på bloggen ännu och som jobbar med just dessa grejer. Om du är intresserad av dessa mer alternativa metoder så skulle du kunna maila mig.

   Radera
  2. Hej elin! Snälla maila mig också, lider av samma problem som personen som skrivit ovan. Vart på konsultation hos geir men känns inte som om han vill ta i ordentligt med behandlingen Så vet inte om jag ska genomföra den. Men vad ska jag annars göra!? Må piss hela livet
   Snälla hör av dig! Mvh Sandra (mailar dig nu, vill inte skriva ut min e-post här)

   Radera
 7. Hej Elin! Jag vill bara börja med att tacka för en sådan informativ blogg, jag är verkligen glad att jag hittade den!
  Jag står i en situation där jag inte vet riktigt vad jag ska göra och vart jag ska vända mig, så jag tänkte att du som är insatt kanske kunde ge mig lite råd.
  Jag har haft vanlig tandställning i lite över 2 år som jag tog bort för cirka 3 år sedan. Det var på grund av att mina tänder satt lite huller om buller, en tand växte ovanför de andra osv. Jag har aldrig dragit ut några tänder (tack och lov).
  Nästan direkt efter jag tagit bort min tandställning märkte jag att det var något som störde mig med mina tänder och mitt leende. Jag var ganska liten då (jag är 15 år just nu) och funderade väl kanske inte så mycket på det då. Men det senaste året har jag velat veta mer om vad det var som inte kändes 100 procent, och nu jag har själv märkt att i profil sticker mina tänder utåt. Ungefär såhär \ i överkäken och då tvärt om i underkäken så att de möts (förlåt för dålig förklaring men det är svårt att visa). De pekar alltså utåt, och det får både min profil och mitt leende att se lite lustigt ut, jag gillar det inte alls. När jag skrattar eller ler med tänderna "fastnar" överläppen över framtänderna eftersom att de står ut vilket får mitt leende att se konstigt ut. Jag är inte alls nöjd med det här och vill verkligen kunna göra något åt det. Jag gissar att det kan ha att göra med att min mun är för liten, så att tänderna är tvungna att luta utåt för att tungan ska få plats? Nu hittar jag mest på, men skulle kunna tänka mig att det kan vara något liknande. Tandregleraren jag hade har nu gått i pension så honom har jag inte pratat med det här om. Min under och överkäke känns och ser även ut som att de inte riktigt passar ihop, även om det handlar om väldigt små skillnader, och mina "tvåor" tror jag att det heter, i överkäken pekar lite snett. Allt detta får mig att undra om det går att göra något åt mina fel, då jag fortfarande växer och är under 18. Jag har läst om olika behandlingar som ALF och damon braces, men vet inte riktigt vad som skulle passa mig. Jag vet att det är bäst att ta upp med en riktig tandreglerare, men efter att ha läst i olika forum och här om folks erfarenheter verkar de svenska inte kunna speciellt mycket jämfört med tex USA.
  När jag sökte på bilder på hur ALF såg ut, märkte jag att den var väldigt lik en ståltråd jag hade i gommen innan de satte på min tandställning. Kan det ha varit för att expandera min käke? För jag antar att det kan vara en lösning på mitt problem, att expandera käken så att tänderna får plats, så att man kan få dem att luta neråt helt rakt och fortfarande få plats för tungan osv? Men om detta kanske redan gjorts, och mitt problem fortfarande har kvarstått, finns det inget mer att göra då? Jag vill verkligen kunna ändra det här, och hoppas att det finns något att göra.

  Jag hoppas att du kanske kan ge mig lite tips och råd, är väldigt tacksam för ett svar!

  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Att det är ett visst "flare" på tänderna är rätt naturligt, men det kan också vara så att käkarna är för korta. Då kan även tungan få svårt att få plats. Men det är omöjligt att svara på om man inte har sett dig.

   Damon kan inte expandera framåt, däremot ALF. Det finns risk för att om man lutar dina tänder inåt så kommer de att fara ut igen och ge mindre plats för tungan vilket är farligt.

   Det går säkert att göra nåt åt. Men du bör vända dig till nån som ser till helheten och inte bara tänderna.

   Radera
 8. Skulle verkligen behöva hjälp, är en 23-årig tjej som aldrig fick tandreglering som mindre och har trångställning bland tänderna. Bland annat har en tand to m vuxit in alldeles bakom övre tandraden. Dom skicka remisser men vart aldrig kallad.

  Efter att ha hittat denna blogg har jag börjat förstå sammanhanget med käken och efter titt i spegel i profil har jag förstått att min övre käke är längre fram än den nedre vilket gör mina kinder platta, näsa större/mer framträdande och läppar väldigt diskreta. Har avlångt ansikte. Har hittat svaret på vad jag alltid stört mig för och har komplex för. När jag biter ihop så kommer övre tandraden framför den nedre. Dom når inte tandköttet men nöter på insidan av dom övre tänderna, detta har ingen tandläkare oroats för?! Besökte en tandreglerare som sa att jag kan inte förvänta mig någon ersättning alls från försäkringskassan så just då antog jag att mina problem kanske bara var kosmetiska men har svårt o tro det idag.

  Förstår ännu inte så mycket men har tänkt göra något åt allt detta och kosta vad det kosta vill, vart hittar jag en alf klinik som jobbar med vuxna och kan ansiktet någonsin bli bättre som vuxen? London, Usa? Kostnader från och till?

  Snälla hjälp mig med råd =/ känns verkligen skit detta! Tack för en otroligt bra och viktig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag förstår inte riktigt. Ett platt ansikte med ej framträdande kinder, stor näsa och diskreta läppar brukar betyda att överkäksbenet inte sitter tillräckligt långt fram. Detta gör ofta att inte heller underkäken kommit fram tillräckligt.

   Den övre tandraden ska vara framför den undre, alltså normalt sett ska man ha ett sorts "överbett" (dock ej för stort).

   Eller menar du att tänderna i överkäken täcker tänderna i underkäken? Att du biter dig i gommen etc.?

   Ja jag tror absolut att ansiktet kan bli bättre trots att man är vuxen, det är bara svårare. Jag har sett många exempel på detta.

   Radera
 9. Hej Elin,

  Hittade till detta lite äldre inlägg när jag googlade.Jag är 25 år gammal och har efter flera års tumsugning under barndomen fått en väldigt smal överkäke. I sena tonåren blev jag erbjuden operation men jag vågade inte (och jag vågar än idag inte). Men jag vill så gärna rätta till mitt ben då hela mitt ansikte är snett :-( Vet du om det finns någon tandläkare i Sverige som expanderar överkäke utan operation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är din magkänsla som säger dig att operation inte är rätt. Vid en käkoperation blir det mer som klippa och klistra. Men det som ofta hänt när ansiktet/bettet växer fel är att överkäksbenet har roterat. Detta kan inte avhjälpas med operation.

   Vet hittills inte om någon i Sverige som kan expandera överkäken hos vuxna. Det finns de som endast tippar tänder utåt och liknande men det ska man akta sig för.

   Radera