lördag 21 december 2013

Rättegång - tandställnings påverkan på luftvägarna

Jag fick igår ett mycket intressant email skickat till mig angående en person som håller på att sammanställa en juridisk grupptalan mot universitet som undervisar i tandreglering samt föreningar för utövande tandreglerare. 

Den juridiska processen gäller att många tandregleringsmetoder idag leder till inskränkning av tillväxten av överkäken, vilket i sin tur påverkar patientens andning negativt. Idag finns inte heller någon skyldighet hos tandläkaren att informera om alternativa behandlingar där denna negativa påverkan inte sker. 


Jag har förstås redan skickat in min historia och uppmanar er andra som råkat ut för detta att göra detsamma! Varför? Jo, ett deltagande skulle kunna ge er en känsla av viss upprättelse och dessutom finns chansen att hjälpa andra som står inför val av behandling med tandställning och inte vet om alternativen. Karma, kära vänner. ;)


Jag har gjort ett tappert försök att översätta mailet till svenska för att det ska vara lättare för er att förstå. Omar Lalani som står för initiativet säger att det inte spelar någon roll varifrån i världen du kommer, allt han behöver är ditt namn och din historia.


Okej, här kommer mailet:

-------------------------------------------------------------------------
Grupprättegång mot Ortodontiska Högskolor & Föreningar
- Organiserat i Vancouver, BC

Kontakt :
Omar Lalani
olalani@gmail.com


Har du någon gång behandlats med headgear/tandställning med nackdrag/mössa eller fast tandställning/räls/retainer som sades vara avsedda att begränsa till tillväxten av din överkäke, så att din underkäke kunde komma ikapp för att rätta till ett överbett? Har du nu sömnapné, reducerade luftvägar, en tillplattad ansiktsprofil från sidan, konstant trötthet och/eller kroniska nack- och ryggsmärtor? I så fall kan du överväga att delta i en grupprättegång ("class action lawsuit" på engelska) mot ortodontiska föreningar och högskolor för att de medvetet lär ut och sprider metoder som är skadliga för allmänheten. Detta görs utan att man ordentligt förklarar för patienten vad behandlingen leder till. Dessutom har icke-skadliga alternativ till sådana metoder funnits i årtionden.


Ortodontiska högskolor lär ut att hämmande av tillväxten av överkäken genom räls/headgear/nattandställningar med mössa och annan apparatur kommer att hjälpa barnets underkäke att komma ikapp för att rätta till ett överbett. Problemet med detta är att överkäkens position direkt påverkar dimensionerna och formen hos luftvägen; detta är ett känt anatomiskt faktum. Därför motsvarar en hämmad tillväxt av överkäken en begränsning av en del av de övre luftvägarna. En begränsad luftväg kan få livslånga och katastrofala följder för hälsan, inklusive men inte begränsat till sömnapné.


Ortodontiska högskolor utbildar inte framtida utövare om dessa faror, inte heller informerar de om vikten av att informera potentiella patienter om dem. Ändå är de yrkeskunniga som styr högskolorna fullt medvetna om det anatomiska förhållandet mellan överkäken och luftvägarna. Sedan 1920-talet har alternativ till denna växthämmande - även kallad bakåtflyttande ortodonti (på engelska "retractive" eller "retraction orthodontics") - varit i bruk i många delar av världen och är väl dokumenterade i tandregleringskretsar. Dessa metoder inbegriper användningen av funktionell ortopedisk apparatur som främjar framåt- och lateral tillväxt av över- och underkäken och därmed inte begränsar tillväxten av de övre luftvägarna. Trots att dessa tekniker är tillgängliga fortsätter många ortodontiska högskolor att lära ut bakåtflyttande metoder och många tandreglerare i dag fortsätter att negativt påverka luftvägarna hos barn som de behandlar. Detta utan att informera föräldrar och patienter om dessa risker och utan att berätta att det finns alternativ behandling.


För att denna grupptalan ska lyckas krävs att tillräckligt många människor ställer sig bakom den på ett organiserat sätt. Så snart 100 namn och berättelser samlats in kommer jag att registrera rättegången.


Grupptalan kommer att hävda att ortodontiska högskolor och föreningar har varit engagerade i avsiktlig försummelse gentemot patienter och samhället i stort. Ingen tandreglerare kan förneka sina kunskaper om det anatomiska förhållandet mellan överkäken och luftvägarna, inte heller kan de förneka att hämmande av luftvägarnas tillväxt får konsekvenser för hälsan. Även om tandreglerare inte kan hävda att de har de kunskaper och kvalifikationer för att bedöma påverkan på struktur och funktion av luftvägarna, fortsätter de ändå att använda tekniker som negativt påverkar luftvägarna. Ännu värre är de inte får lära sig att konsultera läkare som är specialiserade på andningsorganen eller öron-näsa- halsläkare under ortodontisk behandling för att till fullo förstå effekterna av de hämmande krafter de utsätter luftvägarna för. Lägg sedan till det faktum att det existerar för luftvägen icke-begränsande alternativ och bristen på information om dessa till föräldrar och patienter.


Sammanfattningsvis: Undervisning och användande av bakåtflyttande metoder trots medvetenhet om konsekvenserna, bristande kunskap om hur man ska utvärdera konsekvenserna, en avsiktlig brist på samråd med kvalificerade experter tillsammans med en uppsåtlig ignorans för alternativ. Vad vi har här är ett klassiskt fall av avsiktlig försummelse som till råga på allt är institutionaliserad.


Om du behandlats med tandställning med räls/headgear/nackdrag eller liknande och inte informerades om eventuella negativa konsekvenser för dina luftvägar eller om att det fanns icke-bakåtflyttande alternativ - var god ange då ditt namn, dina kontaktuppgifter och skicka mig din berättelse för att vara en potentiell kärande i denna grupptalan som vi för närvarande jobbar på.


Än en gång, jag heter Omar Lalani och jag kan nås på olalani@gmail.com . Jag kommer att respektera din integritet och din information kommer endast att användas för inlämning i registreringen av grupprättegången samt dess process.


-------------------------------------------------------------------------

Slut på mailet. Jag upprepar: Skicka in din historia!


Herr Lalanis approach är väldigt intressant tycker jag. En sådan här kritik skulle kunna göras väldigt bred och även involvera påpekanden om risk för TMJ och ansiktsförändringar. Han har dock valt att rikta in sig på andningen vilket är lättare att bevisa samt det faktum att samtliga tandläkare borde känna till något om luftvägar och anatomi.


Det ska bli spännande att se vad detta leder till. Jag kommer att uppdatera er om vad som händer i frågan.

11 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag har följt din blogg under lång tid och kollar den i princip varje dag. Kände att jag måste kommentera för att framföra min uppskattning för det du gör och informerar om. Det har varit (och är) ovärderligt för mig.

  Tack också för ditt senaste inlägg, mycket intressant att läsa om och vilket bra initiativ! Hoppas att utgången av processen blir positiv.

  Tänkte passa på att fråga om hur det går med ditt letande efter den mest ultimata behandlingen för dina problem. Eller du kanske redan har påbörjat någon? Hur går dina tankar kring ALF och The Crane i detta avseende? Vore tacksam för svar.

  Har mailat dig förut men inte fått svar, men jag förstår att du inte hinner svara på alla mail som du säkert dagligen får... Tack återigen för en fantastiskt informativ och viktig blogg!
  Mvh. E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej E!

   Tack för dina snälla ord, all uppskattning hjälper!

   Jag tror fortfarande ALF är det bästa alternativet, men jag tror också utgången av behandlingen beror mycket på själva utövaren och hur duktig denne är. The Crane är intressant eftersom den bygger på teorin att andra, tidigare varianter av "reverse headgear" ev. trycker in de andra benen i skallen när den ska dra ut maxillan. The Crane sitter i stället runt halsen.

   Ibland blir det mycket mail ja, och även andra saker i livet som tar tid. Jag försöker alltid svara här på bloggen. Alla som undrar var man kan hitta ALF-utövare i världen brukar jag hänvisa till www.alforthodontics.com

   Jag har påbörjat någon form av behandling, jag kommer att skriva om den så snart jag vet att den är något att ha.

   Radera
  2. Tack för svar!
   Ja, det ligger i allra högsta grad i ALF-utövarens kunnande och skicklighet i huruvida behandlingsresultatet blir fördelaktigt. Det jag finner bör vara komplicerat med The Crane är att bedöma i vilket skede den ska sättas in och graden av framåtflyttning som behövs utifrån ALF:ens totala verkan.

   Det var tack vare dig som jag från början fann den hemsidan (alforthodontics.com) och kunde hitta utövare! Jag är i en process att inleda en ALF-behandling där The Crane sannolikt kommer att utgöra en del. Vet inte om Damon kan komma att bli aktuellt för justering på slutet. Sedan vill jag få insatt två implantat eftersom jag saknar mina "tvåor" på grund av medfödd dysplasi.

   Min överkäke är V-formad snarare än med formen av ett U då man inför min tidigare tandreglering drog ut mina två "mjölktandstvåor" och en hörntand (hade tappat den andra naturligt) för att inte riskera att de skulle "trycka på" rötterna på mina ankommande permanenta hörntänder, samt för att jag skulle ha kvar enkom mina permanenta tänder för möjlig behandling med fast räls där allting bara drogs ihop. Hade förvisso Quad Helix en kort period innan för att vidga min ursprungligt smala tandbåge liksom försöka mildra mitt korsbett, men det gjorde varken till eller från.

   Jag har i dag en massa besvär med min andning, TMD, sväljningsfunktionen, en tunga som nästan kväver mig på grund av den inskränkta platsen, bettet och hållningen, för att inte nämna påverkan på mitt (smala) ansikte med, enligt min mening, platta kinder, intryckt profil, svag haka, smal näsa, "ihoptryckta" läppar, små rynkor i mungiporna etc etc. Jag är 20 år och ser drag från en gammal person när jag ser mig själv i spegeln.

   Men allt detta kommer att få ett slut nu, det är nog. Jag känner inte det minsta tvivel kring att ALF huvudsakligen är den rätta vägen att gå. Är så tacksam gentemot de utövare som (korrekt) utövar denna behandling och ofta förändrar människors liv fullständigt (min uppfattning utifrån den researsch jag gjort).

   Vad spännande att du har inlett en behandling! Kommer vänta ivrigt på att få läsa om den om du känner att den fungerat som du önskat.

   Ber om ursäkt för lång kommentar - det är svårt att sluta skriva när man kommer igång...

   Vänliga hälsningar E

   Radera
  3. Kul att kunna hjälpa till! Jag önskar dig stort lycka till och berätta jättegärna hur det går för dig!

   Här kan du se en bild på en tjej som var med om lite samma scenario som du. Hon fick sina 2:or utdragna och sedan drogs alltihop med räls såsom du beskriver. Notera hur läpparna blev fylligare när allt i stället flyttades framåt och hon fick implantat:

   http://www.facefocused.com/images/peg1.jpg

   Radera
  4. Tack, det ska jag göra.

   Man kan se en väldig skillnad på "efter"-bilden, verkligen fylligare läppar, vackrare profil och ett yngre utseende. Det inger lite mer hopp i mig.

   Det kommer röra sig om en lång tid i behandling i mitt fall och tämligen stora kostnader, men det blir en investering i min hälsa för resten av livet.

   Hoppas att det kommer gå bra för dig också!
   Mvh. E

   Radera
 2. Just nu pågår en intensiv tandställningsdebatt på Flashback. Tycker verkligen du ska kolla in det här. En av personerna nämnde någonting om "Speed Braces" och verkar skriva mycket om det du har talat om. Kommentarer på detta?

  Här är tråden: https://www.flashback.org/showthread.php?p=47266272&posted=1#p47266272

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för din länk! Jag känner mig lite citerad av denna johanjosefsson som använder vissa uttryck som jag använder och formulerar sig likartat. Skulle uppskattat om denna person hade länkat till mig.

   Tandläkaren som svarar i inlägget, "Mrpeasly" håller jag i stort sett inte med om mycket. Men man ska komma ihåg att ingen enda person, om det så är en vanlig svensson eller en utbildad tandläkare/kirurg kan servera Sanningen. Det handlar mycket om åsikter och vilka teorier man tror på. Faktum är att det är ganska allvarligt att säga "Så här är det! Du har fel!" Detta skedde ju som vi alla vet även med frågan om jorden är rund eller platt och huruvida människor är släkt med apor. ;)

   Det är inte så stor idé att argumentera mot dessa yrkesmän. De försöker skydda sin business och tror blint på vad de har lärt sig på universitetet (vilket är exakt vad Omars class action vill komma åt här i mitt blogginlägg). De kan inte ens fundera lite grann över att nya teorier kan komma fram och eventuellt skulle kunna ha ett litet uns av sanning i sig.

   Framför allt vet de inte att överkäken kan expanderas framåt med apparatur. De vet bara att den kan expanderas i sidled. Utifrån det problemet härrör många av deras argument gällande att käken inte kan expanderas.

   Jag tycker att alla patienter ska ta reda på så mycket de kan, höra åsikter från båda lägren och därefter ta ställning. Gillar man ingenting av det man hör, ja, då kan man ju alltid vänta med behandling. Jag är säker på att i längden kommer The Dark side of the force att förlora och det som ger bäst resultat och verkar mest logiskt för folk kommer att vinna.

   Det jag inte kan med är när man aktivt försöker gömma teorier, utövare och åsikter. Alla har rätt till all tillgänglig information innan de bestämmer sig. Man ska inte heller tvivla på människors intelligens!

   Radera
 3. Erfarenheter av folktandvården som förstört mitt liv.

  När jag var 9- 13 år någonting var jag hos folktandvården och fick en natt tandställning som gick ut på att spänna fram under käken över överkäken hade jätte utomstående framtänder.
  (2 kanintänder) klarade inte av att sova med den på natten för att underkäken vart för spänd. Fick då istället annan natt tandställning som man satt över huvudet och skulle trycka in mina 2 utestående framtänder. Inte heller den klarade jag av att ha . Så behandling avbröts och tandläkarna var allmänt otrevliga mot mig. Tyvärr så hann tandställningarna orsaka skada. Idag mår jag jätte dåligt av att underkäken sitter för långt bak. Både medicinskt och psykiskt. Har fått smalt ansikte , inga käklinjer, infallet mellanansikte så näsan ser ut som att den står ut också. Därför gjorde jag näsplastik på senare år på egen bekostnad 55000sek. Dock vart det inte så mycket bättre. Har problem att andas genom näsan (även före näsplastik) Har besökt en näsa hals specialist han ser inga fel i näsan. Kraftig Migrän sedan 13 års ålder, När jag ska sova blir det tryck mot strupen bak mot nacken så jag får huvudvärk, när jag vaknar känns det som att jag inte har sovit och känner mig avdomnad i skallen dagtid. Känns som att det blivit värre med tiden med. Tungan har lite plats så den trycker på tänderna i längst fram i under käken . Mitt ansikte har blivit alldeles för smalt och avlångt. Får ofta panikångest för att skallen känns avdomnad samt att jag får för lite luft. Har i princip ingen andning genom näsan om jag tex går och jag är för övrigt extremt väl tränad kroppsligt, allt detta för att käken har tryckts tillbaka.Tog kontakt med min lokala folktandvård för några veckor sedan för att höra om behandling. Dom tyckte att jag var berättigad behandling bekostad av landstinget. Dom har föreslagit utdragning av 2 visdoms tänder längst bak i käken som ej har vuxit upp ligger nere under tandköttet dom står snett vinklade mot tänderna framför, fick jag se på röntgen.sen vill dom dra 2 tänder till (vet inte vart) sen fast räls tandställning i 2år som ska flytta bak tänderna i under och överkäke sedan operation flytta fram överkäken.

  Jag har försökt prata med dom att det känns fel att dra ut tänder + dra bak tänderna med räls så käken faller bak ännu mera , sen operera fram den igen . Jag mår sjukt dåligt redan av att se mig i spegeln. Visste jag att det här skulle rätta till mina fel skulle jag bita ihop=) och göra behandlingen direkt, Särskilt när det är gratis , Men jag misstror deras behandlings sätt. Då det är käkarnas position jag mår dåligt av, bredden på käkarna , underkäke långt bak mellan ansiktet, Tänderna är inte största problemet. Vad ska man göra? har inte råd att bekosta behandling själv. Dom lyssnar inte någonting på vad jag säger. Skrattar i princip om teorin på denna bloggen. att det bara är svammel och bluff och så kan man inte göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ditt fall är väldigt typiskt. Snälla, skriv din historia och skicka till Omar! Använd bara Google Translate för att översätta din svenska kommentar här till engelska och frisera lite. Mailadressen till Omar hittar du i mitt inlägg. Du kan hjälpa andra att inte råka ut för samma sak!

   Vad natt-tandställningar kan ställa till med kan du ju redan läsa i Omars brev här. Men varför måste tandläkarna vara så otrevliga/oförstående/respektlösa? Det är inte första gången jag hör ett klagomål angående detta och jag undrar i mitt stilla sinne om det har någonting med något sorts dåligt samvete hos dem att göra? Att de trots allt förstår att något är fel och att de faktiskt inte kan förklara sina metoder och teorier eftersom dessa inte är logiska?

   Den metod du föreslagits verkar konstig. Först och främst, att dra ut visdomständer kan ställa till med massor av permanenta problem. Läs mer här:
   http://orgoneproducts.org/blog/category/orthodontics/

   Om du drar ut andra tänder för att "göra plats" så kommer käken att bli smalare, dessutom kommer överkäkens tänder att flyttas in mer. Sedan ska käken opereras fram? Varför då inte expandera käken framåt direkt i stället - då slipper du dra ut en enda tand och du slipper även operation. Sedan eventuellt dra fram underkäken med en skena (utan operation där med alltså).

   Självklart kommer de att säga att informationen på min blogg är bluff. De har lärt sig att jorden är platt och det är via denna teori som de tjänar sitt levebröd. OM det skulle visa sig att jorden är rund betyder det att deras business är på utgående.

   På amerikanska forum, bloggar, Youtubekanaler osv. finns däremot massor av levande bevis för att expansion hos vuxna fungerar. Läs mer här och klicka på länkarna:
   http://tandstallning.blogspot.com/2013/09/tandreglering-for-vuxna-med-vidgning-av.html

   Kan du tänka dig att göra behandling utomlands?   Radera
  2. Hej tyvärr har jag inte råd. Men funderar på att besöka Geir Olsen? Och se vad han skulle föreslå för behandling och få det dokumenterat. Ska jag vara ärlig har jag god lust att sedan visa chefen för tandregleringen på folktandvården föreslagen behandling Geir erbjuder och se vad dom skulle säga. Nu när jag besökte tandregleringen sist så kritiserade jag tandregleraren ganska hårt om deras behandling sätt och då råkade chefen för tandreglering höra mig och sa att jag hade intressanta åsikter och kollade lite konstigt på mig. Dock så hade han aldrig hört talas om Alf eller något sådant, men jag tror dom ljuger. Denna blogg är exakt vad jag letat efter, redan som barn kände man på sig att något inte stog rätt till. Jag tror nämligen dom vet exakt vilka negativa effekter dom åstadkommer. Men dom har ju lagt ner flera år på utbildning och vill helst tysta ner allt. Är ju ganska självklart att dom vet. T.E.X är man bara normalt begåvad och läser all information utan att vara utbildad i tandreglering så fattar man ju att allt på denna blogg stämmer. Tandläkarna bryr sig bara om en sak, (Raka Tänder) Om ditt ansikte blir deformerat skiter dom i. Du borde verkligen försöka nå ut med din blogg stort. Ansvaret ligger ju givetvis inte på dig, men du är kunnig och mycket informativ. Du är rätt person att sprida detta. Är ju helt sjukt vad dom sysslar med. Stackars alla barn som tror att det här kommer göra dom finare i framtiden. Dom borde straffas. Det är ju så uppenbart att den inte bara har att göra med tandreglering att göra när man börjar slita runt med järnvägen där inne, allt påverkas ju, det fattar ju vem som helst om man tänker lite. Sen är det väldigt sjukt att alla som arbetar som betalar skatt till landstinget så dom får fortsätta med sin kollektiva tortyr mot oss som behöver hjälp. Man betalar för att få en tjänst detta är tacken tillbaka. Snälla försök få större spridning på din blogg. Du har gjort ett toppen jobb. Tack


   Radera
  3. Ja, det är ju lite som när man började hävda att människor var släkt med apor. Det var många som inte vill höra på och tyckte det var rena dumheter. Men man får inte glömma att särskilt idag är folk pålästa och människor är för det mesta intelligenta nog att förstå sina behandlingar. Vi bör inte bemötas som om vi vore dumma. Dessutom har vi ögon att se med. Om vi ser att flera av våra kompisars ansikten inte blev så smickrande efter tandreglering, ja, då ligger det ju nära till hands att fundera över om inte alla de teorierna som jag presenterar här kanske har sanning i sig. Precis som du säger, redan ett barn kan känna på sig att något är fel och var felet ligger. Vi borde alla bli bättre på att researcha mer, men också lyssna på vår egen magkänsla!

   Japp, jag håller fullkomligt med om att skattebetalarna inte ska betala för en behandling som skadar människor och som senare i livet kan kosta samhället ännu mer i form av tandskador, nackskador, depressioner, sjukskrivningar, sömnapné, TMD m.m.

   Jag har faktiskt nått ut rätt mycket med mina sajter/bloggar. ;) Antalet som sett vad jag skrivit är hundratusentals. Sedan vet jag att många sprider budskapet vidare. Det sägs att varje människa potentiellt har 6000 personer i sin indirekta bekanskapskrets, så tänk hur mycket en enda person kan åstadkomma genom att bara berätta för sina närmsta kompisar!

   Ni läsare kan också hjälpa mig genom skriva om detta på era bloggar, länka till mig från bloggar/hemsidor/forum!

   Sedan säger jag det igen, skriv till Omar! Gör det idag! Han har nyligen kommit i kontakt med flera intresserade advokater, en av dem har själv drabbats.

   Tack så väldigt mycket för dina uppmuntrande ord! De hjälper mig att fortsätta kämpa!

   Radera