fredag 7 februari 2014

Vidgning av käken vid underbett och öppet bett

Minns ni pojken jag berättade om här, han som skulle få en osynlig tandställning för att vidga överkäken? Vi har varit iväg med honom igen och jag tänkte göra en liten uppdatering. 

Pojken har nu hunnit fylla 14 och anledningen till att det dröjt så länge innan behandlingen kunnat påbörjas är att hans pappa har bytt jobb och gjort två utlandsresor samt haft mycket med sina andra barn. Lite oturligt, men ibland ser livet ut så. 


Dr. Judith Medina gick den här gången in på djupet med hans fall. Fotografierna visade ett något underutvecklat ansikte där överkäken inte kommit fram ordentligt. Man kan se vid en ganska snabb anblick att så är fallet - jag insåg det själv när jag såg honom första gången. Dessutom har han ett milt öppet bett. Luftvägen såg helt okej ut enligt röntgen men just därför är det så viktigt att käkar och tänder inte flyttas bakåt. Stolt berättade dr. Medina att de nu haft ett par patienter som rapporterat att de nästan helt botats från sin astma sedan de fått behandling hos henne. Hon kunde inte nog poängtera hur viktigt det är med ett holistiskt perspektiv i de här sammanhangen.

Dr. Medina visade oss en bild på en annan patient som hade vad de flesta av oss skulle kalla för underbett. Hon förklarade att båda käkarna hos den här tjejen var underutvecklade. Ja, ni hörde rätt! Alltså även underkäken! Oerhört intressant tycker jag. Vi har ju lärt oss att spontant tro att "vid underbett skall underkäken bakåt", men när man tittade på bilden föreföll doktorns synsätt helt logiskt. Hakan var verkligen inte särskilt framträdande trots att underkäkens tänder satt längre fram än överkäkens. Vi fick även se ett par andra patienter, som förutom att deras bett hade förbättrats, även fått snyggare ansikten med mer kinder, haka och läppar samt bättre symmetri än innan.Före och efter tandställning med dr. Medinas metod vid "underbett". Underkäken har inte flyttats bakåt som ni ser. Att överkäksbenet kommit fram syns inte bara på överläppen utan även på bl.a. kinden. Käklinjen är också mer ren p.g.a. att underkäken antagligen har flyttats framåt. Detta har gjorts möjligt genom att ta fram överkäken maximalt.

Vidare blev vi rekommenderade att äta hård mat allihopa, särskilt hans bröder som är små och vars kranier är väldigt påverkbara. En annan tandreglerare jag har stort förtroende för, Dr. Mike Mew, berättade i en intervju att han under ett experiment lyckats suga i sig en hamburgare! Så mjuk är alltså vår föda idag att vi ofta inte behöver tugga den och det är en av andledningarna till att många människors käkar blir underutvecklade, tror många idag. 


Rätt viloställning för munnen ska vara med tungan mot den lilla knölen bakom framtänderna i överkäken, läppar ihop och stängd mun. Vi rekommenderades att påminna varandra om vi slarvade med detta. Lustigt nog har hans pappa sedan tidiga barnår gått omkring och verkligen tänkt på att inte lämna munnen öppen, "för han tyckte det såg så dumt ut". Hans käkar är näst intill perfekta. 


Här kan ni se en infographic över hur de olika delarna påverkar varandra:
Bilden kommer från John Flutter Dental. Klicka för att förstora.

Vår 14-åring fick sin apparatur, som är en Myobrace med BWS. Han ska ha den varje natt plus en timme på dagen i ca 18 månader. Tyvärr fick han senare rätt så ont av den, men det var mer en sorts muskelsmärta, munnen fick sig rejäl gymnastik. Dock har han redan märkt en liten skillnad på hur tungan får plats i munnen i framåt-bakåtled!

Ett litet bakslag inträffade. Kort efter att vi varit hos dr. Medina och hämtat ut apparaturen fick han hemsk smärta bak i munnen. På grund av julhelger och liknande var det svårt att få en tid hos vanlig tandläkare och när han äntligen kom iväg visade det sig att han behövde en rotfyllning. Under läkningsperioden vågade han inte använda apparaturen. Ett av de vanligaste argumenten mot sådan här typ av behandling är just att patienten själv är ansvarig för att resultat ska uppnås. Det är enkelt att säga "jag börjar använda tandställningen imorgon", "jag glömde" eller "jag ska bara..." Detta kallas för "patient compliance" på engelska och visst, det är ett stort problem. Hade han fått räls eller annan fast apparatur så hade den ju suttit där den suttit och inget kunde göras åt det. Då hade han varit flera månader inne i behandlingen nu. Men! Enligt mig är det här inte ett tillräckligt bra argument då jag anser att det är bättre att få en rätt behandling (som vi ju tror att Myobrace är för honom) än att till varje pris få behandling (som i vissa fall kan sluta illa). 


Tandläkaren som gjorde rotfyllningen var mycket skeptisk till dr. Medinas metod. "Det kommer inte att fungera! Dessutom är hon inte utbildad ortodontist!" påpekade han. Det senare stämmer bra. Hon har en vanlig tandläkarexamen och lång erfarenhet, men ingen traditionell tandregleringsutbildning. Emellertid råkar jag veta att det nu håller på att ske ett regimskifte där tandläkare tar över tandregleringspatienter från ortodontisterna. Dr. William Hang pratar lite om det i följande radiointervju vid 2:20 - 4:37 (för övrigt ett jätteintressant klipp, lyssna gärna på hela). Även min guru Tooth975 pratar om att allmäntandläkare nuförtiden ibland har bättre kundskap om hur den apparatur som används vid "functional orthodontics" ska justeras. Det sker också ofta med Invisalign, läs en mer djupgående artikel här.


Pojkens mamma som var med honom till rotfyllningstandläkaren stod trots allt benhårt fast vid att nej, den här behandlingen med dr. Medina verkade mest logisk. Mamman har själv genomgått traditionell tandlreglering med räls och hennes tänder har nu gått tillbaka. Så hon tyckte absolut att vi skulle köra på Myobrace. 


Mer information om detta fall så snart någonting nytt uppkommer!

22 kommentarer:

 1. Detta bevisar ju i princip att functional orthodontics är rätt väga att gå. Fast det inte kräver kirurgiskt ingrepp . Se Länk
  http://www.lj.se/infopage.jsf?childId=18054&nodeId=39103

  SvaraRadera
 2. Dom erkänner ju i princip att dom ligger efter i tekniken jämfört med functional orthodontics utövare

  SvaraRadera
 3. jag tar det då så. Fast dom måste göra det kirurgiskt =P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, varför måste de göra det kirurgiskt? Är det inte bättre att göra det när man är ung? Dessutom går det att göra i vuxen ålder utan kirurgi!

   Sedan måste jag säga att denna typ av fast apparatur som ser ut som ett tortyrredskap i många fall inte är nödvändig! Läs bara mitt inlägg här ovan! Genom att utnyttja tungan och munnens position samt göra en långsam vidgning med hjälp av en tunn tråd kan man rå på problemet. Och här pratar vi om en 14-åring!

   SARME bör vara en sista utväg vid väldigt svårbehandlade fall!

   Tack för mycket intressant länk.

   Radera
 4. Såg att geir hade börjat med kurser för barn från 3 års ålder . http://tannami.no/tunge-svelge-pusteskole-42.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad bra!
   Hoppas bara att några hoppar på programmet och att barnen verkligen gör övningarna. Det är det som är problemen med det här:

   1. Att få folk att inse hur det kan bli INNAN ett svårt bettfel har börjat, att agera i tid. Tyvärr är många inte så intresserade av förebyggande arbete.

   2. Att lägga ner jobb och fokus på övningar och användande av evntuell apparatur själv - inte lägga allt ansvar i en tandläkares händer.

   Tänk om fler kunde tänka som Geir! Ett sådant här program är inte på långa vägar det mest vinstgivande pengamässigt. Att operera och göra långa och svåra tandregleringar i vuxen ålder är mycket mer lönsamt. Stor cred till Geir för det här.

   Tack så mycket för dessa länkar du skickar, jätteintressant!

   Radera
 5. Hej, detta handlar inte direkt om inlägget du postat men generellt vad du anser man ska göra ifall man har sneda tänder. Mina fyra första tänder på överkäken är snea. De två inre skiftar bara långsamt till höger, medans de båda bredvid skjuter ut från tandbågen. Jag har försökt att skaffa tandställning då jag är 18:on men tandläkaren hävdar att jag inte har några bettfel utan snarare sagt några "estetiska defekter". Jag vill dock ha tandställning så jag kan tänka mig att betala för de. Har inga andra problem med tänderna som sagt, och om vi skulle gå igenom processen kommer tandläkaren bara att slipa ner de två defekta tänderna lite grann innan tandställning regleras på. Vad kan det här ha för konsekvenser för mitt käkben/kindben? Skulle detta kunna gå bra om jag inte drar ut några tänder?? tackar för svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du bör naturligtvis inte dra ut en enda tand, oavsett vad de säger. Du låter som ett enkelt fall. Kanske Damon braces vore någonting för dig? Se dock till att komma till någon som kan flytta utåt och inte bakåt och som inte snackar om att dra ut tänder. Jag anser att det är bättre att resa långt och betala lite mer samt ägna lite extra tid åt att leta efter utövare om så behövs. Bara det blir rätt.

   Det ska absolut gå att få behandling trots att man inte har något större fel om man är villig att betala själv. Fortsätt bara leta!

   Radera
 6. Hej!

  Jag har skrivit två kommentarer innan på den här bloggen (/P), är en kille på 25 år som går hos Geir, och ska på nästa besök i dagarna. Jag har haft ALF i överkäken sedan november och ska på mitt nästa besök i övermorgon, 11 april. Har alltså haft ALF:en 4-5 månader. Anledningen till att jag skriver till dig är för att jag börjar bli orolig för att det inte sker tillräckligt mycket förändring, har kanske expanderat en-två mm i sidled och framåt. Han nämnde vid förra besöket att han kanske skulle sätta in räls vid besöket nu i dagarna (iofs tillsammans med fortsatt ALF), men det känns som det är alldeles för tidigt. Jag har väldigt smal överkäke, Geir pratade om att den var ca 10 mm smalare än normalt.
  Jag såg att du kommenterat på 15monthslater.wordpress.com om din behandling, att du expanderat 4,5 mm på bara 5 månader. Det låter ju helt otroligt! Kan du berätta nåt mer om det?
  Jättetacksam för svar, här eller maila sorrendea at gmail punkt com
  Andra som går hos Geir eller har tips på tandreglerare eller så, eller bara vill prata om detta får gärna höra av sig också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vuxen kan man bara expandera ca 1 mm per månad, det är det absolut snabbaste.

   Jag gissar att du inte har expanderat underkäken i sidled? Detta är också möjligt - varför inte ta upp det nästa gång hos tandläkaren? Det finns ALF även för underkäken. Detta är anledningen till att jag kunde expandera lite mer, jag körde även underkäken.

   Radera
 7. Har tänkt lite och ska väl lägga till att det alltså var vid senaste besöket för över två månader sen som expansionen var 1-2 mm, så det kanske har hänt lite mer sen dess... Skriver detta för min mening är verkligen inte att skrämma bort nån från Geir, har bara känt mig orolig för det behövs verkligen mycket förändring i mitt fall. (Får återkomma efter besöket.) Jag är dock tveksam till insättning av räls redan nu, vad tycker du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar lite över vilken typ av expansion du talar om - sidled eller framåt?

   Rälsen vet jag inget om. Det man måste vara försiktig med är så att inte rälsen trots allt flyttar bakåt igen när man "level the smile/bite" som de brukar säga på engelska. Det är lätt gjort att man råkar omintetgöra viss del av expansionen. Hur det ser ut för dig vet jag ju inte.

   Radera
 8. Tack för svaren!
  Fick reda på vid senaste besöket att jag expanderat 5 mm i sidled (sedan starten i höstas) så det kändes väldigt bra, skett mer än jag trott. Rälsen är uppskjuten också så behöver inte oroa mig för det.

  Ska fråga om expansion för underkäken vid nästa besök, tack!

  /P

  SvaraRadera
 9. Hej Elin,

  Tack för dina många fina synpunkter och råd.
  Jag är en man(50+) med overjet(6mm) och overbite(5mm). Tror du jag kan få en förbättring med enbart Myobrace?
  Känner du till någon som praktiserar Myobrace eller liknande i närheten av Stockholm?
  Vet du hur det är i länder som Polen, Thailand och Brasilien?

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att Myobrace kan hjälpa en vuxen. Min styvson i inlägget är 14 vilket nästan är på gränsen för att det kommer att fungera.

   För vuxna finns följande alternativ: ALF, Homeoblock, DNA appliance, Damon braces (hos alldeles speciella utövare som verkligen kan sin sak), olika akrylplåtar som används av functional orthodontists.

   För att hitta en functional orthodontist, gå hit:
   http://www.iaortho.org/find_other.aspx
   och välj "Functional" i listan och sedan land.

   Vill dock påpeka att utövaren är viktigare än det redskap hen använder! Så det gäller att hitta någon bra. Lycka till!

   Radera
 10. Vart håller alla tandreglerare hus då ? ingen som vågar uttala sig här??

  Inte heller någon käk kirurg ?

  Är ni överbevisade ?

  Hoppas verkligen att bloggar som denna gör genomslag och bidrar till förbättring.

  Detta vore bra fall för uppdrag granskning , tycker alla som är inne på denna blogg ska börja sprida detta överallt media Mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ni är intresserade av att hjälpa till att informera om de här sakerna så har jag en seriös skrivelse som man kan skicka runt. Hör av er till mig så kan ni få den!
   Jag blir dock väldigt tacksam om ni skulle vilja vara så vänliga att nämna min blogg/sajt!

   Radera
 11. Hamnat på din blogg som väckt många funderingar. Är 40 + och har haft "lös" tandställning i många yngre tonårs-år. Utan effekt. Är besviken på mina föräldrar som inte propsade på fast tandställning och att då även dra tänder. Alltså tvärtemot vad du anser.
  Varför undrar du säkert? Jo fram till 20-års ålder hade jag överbett men var mogen nog att tycka att alla är vi olika och det här är jag! Tänderna var jämna men med 5 mm överbett.
  Vad hände sen då? Jo nu 20 år senare har jag ett överbett på 9 mm, tänderna står utåt och har hamnat lite omlott. Hörntänderna har hamnat utanför tandraden. Mitt leende är totalt förändrat- till det sämre. Inte pga att tänderna är fula, utan pga att bettet har ändrat hela min mun! När man tittar på kort från förr har jag ett vackert leende, nu ler jag helst inte alls...
  Nu har jag bestämt mig för att göra en reglering som förmodligen kommer bli både kostsam och jobbig.
  Jag vill inte se ut såhär mer!
  Sedan kan du inte jämföra vuxna och barn gällande tandreglering. Barns käkar växer fortfarande och tvingar man fram underkäken med hjälp av tandställning har det bildats brosk vid leden efter bara ngr v! Så blir det inte på vuxna.
  Har du några andra förslag till mig än traditionell tandreglering med dragning av tänder?

  Mvh 40+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid svårt att prata om att "ångra" sig och "jag borde gjort si eller så" helt enkelt eftersom vi inte kan gå tillbaka i tiden och se vad som skulle ha hänt om vi gjort annorlunda.
   Liten tanke bara, samma tandläkarkår som gav dig en lös tandställning som inte hade någon effekt skulle du velat lita på kunde fixa ditt problem med fast tandställning?

   Jag har påpekat gång på gång i denna blogg att bettfel aldrig
   löser sig av sig själva, de kan bara bli värre. Däremot, traditionell tandreglering med bakåtflyttande räls och utdragning av tänder kommer att göra problemet ÄNNU värre än om man inte hade gjort något. Det finns även rätt stor risk att överbettet går tillbaka och blir lika stort som innan, helt enkelt eftersom den traditionella metoden inte är stabil (läs mer i mitt senaste inlägg). Man brukar också behålla ett överbett på ca 4mm trots behandling. Det skeletala överbettet kommer dessutom att ha förvärrats betydligt och du riskerar TMJ/käkledsbesvär. Visst metoden kan kamouflera problemet till viss del, men skapar samtidigt fler andra problem.

   Vem vet, hade du tackat ja till räls som barn kanske du hade varit sjukskriven idag med nackvärk, käkledsvärk, ansiktsvärk eller jämt varit trött p.g.a. sömnapné. Du hade förmodligen haft ett plattare ansikte. Och det finns inga garantier för att dina tänder varit raka. Jag har pratat med många många som gör om sin behandling både två och tre gånger eftersom resultatet inte var stabilt.

   Din förändring av munnen och ansiktet är förmodligen typisk för hur ett kranium utvecklas om man inte hjälper det att utvecklas FRAMÅT. Med bakåtflyttande tandställning kommer många av de här sakerna att förvärras.

   Jag har alltid påpekat skillnaden mellan barn och vuxna, så förstår inte riktigt den kritiken. :)

   Till dig rekommenderar jag ALF appliance eller functional orthodontics med hjälp av någon acrylplåt och orthotic splint för att ta fram underkäken. (Din underkäke måste FRAM! inte bak.) Om du måste välja mellan bakåtflyttande räls och käkoperation så tror jag mer på operation. Men du skulle också kunna prova de svälj- och andningstekniker jag pratar om i mitt senaste inlägg. Helt gratis! Trots allt var det med största sannolikhet felaktiga tekniker som orsakade ditt problem till att börja med och sedan gjorde det värre.

   Vidare rekommenderar jag dig att inte ångra något och att inte beskylla dina föräldrar. Det gör bara dig själv skada. Blicka framåt, var positiv och hey, nu är du ju vuxen med kritiskt tänkande, pengar och undersökande förmåga. Mycket bättre utgångspunkt med andra ord!

   Radera
 12. Tack för svar och ett snabbt sådant!
  Får medge att jag inte läst alla dina inlägg innan jag skrev min fråga. Meningen om barn grundade sig på de bilder jag lyckades hitta i din blogg och det var bilder på barn.
  Två av mina tonåringar har räls och utdragna tänder så det är verkligen av intresse det du skriver. Samtidigt vet jag ju åtskilliga vuxna som gjort samma behandling som tonåringar och inte har några som helst men och jättefina tänder.
  Tror det är väldigt individuellt hur resultatet blir men överlag verkar de flesta vara nöjda :)
  Tack igen!

  Hälsningar 40+

  SvaraRadera
 13. Hej

  Är en tjej på 25 år. Jag har på senare tid fått ett öppet bett vid framtänderna på ca 0,5 cm samt har känslan av att tänderna inte passar ihop på samma sätt som förr när jag biter ihop. Detta gör att jag ju inte kan bita av något som är tunnare än det, som en macka med skicka på. Under hela min uppväxt har jag haft ett jätte bra bett och min tandläkare har kontrollerat mitt bett under hela min uppväxt och bara slipat lite en gång. Så detta bettfel har uppkommit på senare år. Jag pressar tänder och har förstorade käkmuskler på grund av det, så jag antar att bettfelet uppstått som följd av det. Men vad rekommenderar du för behandling av denna typ av bettfel? Är det något man får betala själv och vad kostar det då?

  Tacksam för svar.

  / Mia

  SvaraRadera
 14. Hej,
  Var finns närmaste en functional orthodontist för oss i Sverige?

  SvaraRadera