måndag 19 december 2011

Ger tandreglering ett vackert leende?

Det pratas ofta om Hollywoodleende eller filmstjärneleende och dessa begrepp har blivit säljande termer när man försöker övertyga människor om att de ska fixa sina tänder. Men hur definierar vi egentligen ett vackert leendet? Raka, vita tänder och that’s it, eller? Låt oss ta en närmare titt ur ett mer modernt estetiskt perspektiv och även ur hälsosynpunkt.

Många tänker idag att raka tänder är något väldigt eftersträvansvärt, kanske rent av ett måste och är redo att genomgå långa, jobbiga och dyra behandlingar för att åstadkomma det. Inom traditionell tandreglering är just raka tänder målet och i ett stort antal fall ordinerar man utdragning av tänder för att alltsammans ska ”få plats” som man säger. Vad många patienter inte blir medvetna om förrän efter avslutad behandling är att javisst blev tänderna spikraka, men leendet blev smalt och stannade kanske vid hörntänderna. Det ser kanske inte ut som om man har så många tänder när man ler och svarta trekanter gapar tomma i mungiporna. Var det verkligen det som menades med filmstjärneleende? funderar många.

Vi tar mig som exempel. Titta på nedanstående bild av mina tänder och jämför med de supervackra skådespelerskorna Catherine Zeta-Jones och Lucy Liu. 

 
Ser ni skillnaden på formen på tandbågen? Deras överkäkar är breda och de har förmodligen raka tänder helt naturligt. Min överkäke är liten och tandbågen gjordes ännu mindre av tandregleringen. Ingenting har gjorts åt dess assymetri heller och eftersom fyrorna är borta ligger femmorna direkt mot hörntänderna och sexorna syns mycket mer. Det har lett till att en sorts grop har bildats på vardera sidan och att intrycket blivit "knöggligt". Det här är ingenting tandreglerare i allmänhet kommer att berätta för patienten innan behandling utan det är en överraskning man får efteråt. För dem är som sagt raka tänder som passar ihop det viktigaste och många av dem verkar ha svårt att inse att det kanske inte motsvarar patientens förväntningar.


Numera anser fler och fler att ett vackert leende är brett! På amerikanska hemsidor och forum om tandreglering pratas det massor om det breda leendet med många synliga tänder som idealet. Folk som dragit ut tänder och haft tandställning uttrycker sin avundsjuka över dem som i stället expanderat sina tandbågar. Ur ett hälsoperspektiv är den breda överkäken av många ansedd som ritningen över hur en människa ska se ut om hennes kranium växt rätt och forskarpionjären Weston Price nämns ofta i dessa sammanhang. 


En rätt formad överkäke ska se ut som ett U. Med utdragningar får den formen av ett V. Tyvärr ser inte tungan ut som ett V och det kan som jag tidigare skrivit ställa till flera olika problem. Det breda leendet är inte bara mer estetiskt, det är också mer hälsosamt enligt anhängarna av teorin. Vad som utmärker ett Hollywoodleende är med andra ord väldigt subjektivt och tandreglerares åsikter baseras många gånger på jättegammal forskning. Den viktiga frågan är emellertid: Vad tycker du? Låt inte någon annan välja åt dig! Särskilt inte när det finns så här många synsätt som helt säger emot varandra!

60 kommentarer:

 1. Jag tror att du säkert har ett finare leende än bilden visar. Det ser lite "forcerat" ut, som att du inte vore glad. Men fotot visar det som säkert är din poäng - att det finns oregelbundenheter i tandbågen. Men tänk inte på det när du ler, för det tror jag inte andra gör.

  SvaraRadera
 2. Det är egentligen inte ett leende, utan jag visar tänderna för att kunna visa för en käkkirurg.
  Grejen är att det inte riktigt finns oregelbundenheter i tandbågen - detta är vad traditionella tandreglerare anser är ett perfekt bett och perfekt jämna tänder. Ändå ser det ut så här! Och det var min poäng med detta inlägg. De tycker detta är snyggt, det tycker inte jag (och många med mig).

  SvaraRadera
 3. Hej! jag var nyligen hos min tandläkare och sa att jag inte var nöjd med mina tänder. Jag har haft tandställning och dragit ut fyra tänder.. har nog ungefär bett som du har. en liten mun där tungan knappt får plats. Jag beskrev hur missnöjd jag var att en framtand nu börjat tryckas ut och att det därför spänner i hela munnen. Detta gör mig naturligtvis mycket stressad. Dessutom är jag ju inte nöjd med mitt leende och frågade varför de inte vidgat min tandbåge istället när jag var mindre.. tandläkaren sa då att min käke antagligen var för liten ochmina tänder för stora för att det skulle fungera.. jag förstår inte riktigt detta.. så om jag tex. skulle åka till usa och fixa mina tänder med ALF, skulle de då säga nej? Vet du något om det här.. att själva tandbågen eller käken skulle vara för liten för att kunna vidga? jag förtår ingenting.

  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 4. Hej! Trist att du inte är nöjd.

  Här i Sverige har jag pratat med många som fått samma svar som du - att tandläkaren "ser" att käken inte skulle gå att vidga. Detta är mycket konstigt eftersom det börjar bli standard i USA och där har jag aldrig hört något liknande.

  Det som kan vara svårt är om man redan växt klart. Men det finns en chans ändå. Just ALF är bra för vuxna och skulle du komma till en ALF-ortodontist skulle de säkert vilja göra ett försök att vidga din käke. Det finns dock inte några garantier (men många patienter uppger att de är nöjda). Skulle det misslyckas finns alltid kirurgi.

  Om din tandreglerare säger att din käke var för liten för att vidga så har denne samtidigt målat in sig i ett hörn. Om du hade liten tandbåge och man drog ut tänder så har man ju gjort den ännu mindre! Det är med andra ord ingen lösning och kan knappast försvaras, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Hej Elin! Jag blev jätteglad att jag hitta din blogg. Jag är också en av många som inte är nöjd med resultatet efter tandreglering, trots att jag reglera lite sent. Ungefär fyra-fem år efter hmm jättesent..:/ Det känns som om behandlingen var inte färdig när tandläkare tog bort min tandställning och jag har alltid känt att jag fortfarande har lite underbett, men vågade aldrig prata med tandläkaren om det. Det känns väldigt tydligt när jag prata och le. Tänderna är fortfarande raka, men de har flyttat sig lite i underkäken. Jag är alltså 23 nu och tandställningen togs bort när jag var 19. Undrar om man fortfarande kan prata med tandläkare om detta eller får man bara låta bli och söka om ny tandvård....sen betala man för det?

  taksam för svar
  // louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise!
   Var det underbett du behandlades för ursprungligen eller? Vad gjordes, flyttades underkäken in eller gjordes något med överkäken? Problemet vid underbett är att fel käke ibland angrips. Sen är det ju ofta så att vid en käkavvikelse räcker det inte med vanlig räls.

   Du kan alltid pröva att anmäla till Patientskadenämnden om du tycker du blivit felbehandlad. Eller bara söka ny vård. Finns det fortfarande ett problem bör en del av kostnaden ersättas av tandvårdsförsäkringen. Men då gäller det att välja någon kunnig så att det inte blir fel igen.

   Radera
 6. Hej hoppas att du fortfarande bloggar . Din blogg har gett mig all info jag behöver om tandställning och nackdelarna med det.

  Jag har alltid varit skeptisk med tanken att ha en tandställning men med en mamma som i flera år har pratat negativt och tjatat om att jag måste ha tandställning så gick jag med på att vi skulle träffa en specialist och prata med olika tandläkare , så jag slapp hennes tjat hela tiden. och slutsatsen blev att det är bra med tandställning om jag vill ha en , eftersom jag har ett litet överbett som kommer bli värre om några år enligt dem .

  och alla jag pratade med sa att det var nödvändigt att ta bort fyra tänder så min tandställningen på mig skulle fungerar och att jag till slut får raka tänder när jag är klar med behandlingen .så eftersom specialister och ens mamma påpekar att detta är något bra att göra så börjar man tvivla på sig själv och sluta lyssna på vad man verkligen känner om saken.

  och nu har jag tagit bort tre tänder och känner verkligen att detta är fel! känslan blir bara värre för varje dag , och jag ska ta bort fjärde tanden nästa vecka men har bestämt i dag att nej detta är inte rätt! och jag måste följa min magkänsla , och alla negativa konsekvenser som jag har läst här och andra sidor inte värt min hällas mm. och saker kommer bara att vara värre efter behandlingen och då har man spenderat 33 000 kr i onödan och det är mycket pengar för en 19 år som jag .
  Är bara ledsen att att jag har nu dragit ut tre tänder i onödan och kommer leva med detta och nu måste spara massor av pengar för att fixa dessa tre håll . Men och så väldigt besviken på mig själv att jag aldrig läste på konsekvenser osv innan allt detta . för då skulle jag aldrig varit i denna situation just nu .

  Men jag är glad nu att jag ska avboka tandställningen och sista utdragningen och måste nu bara tänka positivt att jag inte har tandställning nu och att jag hittade din blogg och läste all annat info på nätet för då skulle de vara för sent att göra nått saken.

  så jag vill bara tacka dig för denna bloggen och jag hoppas att du fortsätter skriver för du nåde mig med din info och du vet inte hur tacksam jag är ! och ledsen för denna långa kommentaren hoppas att du orkade läsa den.

  Mvh Leila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leila!

   Jag får många mail som ditt och blir lika ledsen varje gång.

   Jag känner verkligen igen mig i detta med tjatande föräldrar! Varje dag i 18 år har jag ångrat att jag inte lyssnade på min magkänsla. Precis som du säger så känns ju inte denna lösning som de erbjuder logisk! Och nu har det visat sig att den inte är det heller utan kan göra stor skada. Har du visat dina föräldrar Orthotropics.com och Facefocused.com?

   Man får ju ändå förlåta mamma och pappa. De har ju gjort vad de tror vore bäst för dig och litat på experter (varför skulle man inte kunna göra det liksom?).

   Hur ser din mun ut, har du väldigt ojämna tänder? Något annat bettfel förutom överbettet? Du måste väl nästan fixa detta innan du sätter in implantat eller bryggor? Dessa kan nämligen inte flyttas om du skulle vilja reglera tänderna senare i livet.

   Försök att se om du kan motivera att det är en felbehandling så att du kan få rätt behandling och implantat betalda. Om de inte vill hjälpa dig, se om du kan anmäla detta som felbehandling till Patientskadenämnden. Även om du inte vinner målet så ser de att sådana här anmälningar börjar komma in (tro mig, de kommer bli fler och fler, en storm håller redan på i andra länder).

   Måste du betala för din tandvård? Hur som helst är det så att tandvårdsförsäkringen antagligen (är ju aldrig helt säkert) täcker delar av kostnaden för tandproteser av premolarer (sådana som du har dragit ut).

   Keep in touch så kan jag försöka hjälpa/stödja dig! Är glad om jag kunnat ge information.

   Jag har inte slutat blogga eller skriva till folk men har massor att göra nu då jag varit i USA en tid. Men jag gör snart comeback. ;)

   Radera
 7. Hej, jag är en 15 årig tjej! För ett par år sedan (när jag gick i fyran) så fick jag dra ut fyra tänder. Jag saknar nämligen anlag för de tänderna som sitter brevid de två framtänderna i överkäken. Vampyrtänderna som sitter brevid, deras anlag hade satt sig mellan de två tänderna och börjat trycka på båda så jag var tvungen att dra ut alla de fyra. Men sedan efter ett par år så har nu de tänderna lagt sig rätt bra brevid mina framtänder. http://shumpizen.blogg.se/images/2010/lips-005_78302111.jpg Men nu har jag fått tandställning. Först sa de att de bara skulle fixa till dem så det såg bättre ut, men nu har de tydligen ändrat sig och ska flytta bakåt vampyrtänderna och sedan sätta in proteser (som jag förövrigt inte kan få de riktiga förrän jag är 18). Så nu har jag räls, det har jag haft nu i sju veckor och har precis spännt om. Grejen är det, att allt detta bara känns fel. Jag vet knappt vad de gör. Nu dras även mina främre tänder bakåt och jag kan se att de börjat böja sig bakåt. Dessutom så ska jag få proteser när jag är arton! Det dröjer ju en del tills dess och de har inte sagt vad jag ska ha tills den tiden kommer. herregud vad jag hatar detta. Min mamma hjälper inte till dessutom, hon bara tycker att vi ska prata med tandläkarna vid nästa möte men så struntade hon i det nu vid detta så nu ska jag behöva vänta tills nästa möte?! uff. VERKLIGEN AVSKYR DETTA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klara: Jag kan inte så mycket om just den typ av behandling som du genomgår men en sak kan jag i alla fall säga: Låt aldrig någon tandläkare göra saker med dig som du inte fått förklaring till! Hela behandlingen med tandreglering ska vara glasklar för dig innan den påbörjas och sedan ska du få ordentlig betänketid. Det spelar ingen roll om det är gratis - det är din kropp det handlar om och den är det viktigaste du har!

   Din mamma agerar inte bra. Ni måste reda ut det här med tandläkaren. Att bara rakt av lita på att de gör rätt är ingen bra idé då vi så många gånger sett hur vanligt det är att de gör fel och inte är pålästa inom de senaste rönen. Tyvärr måste man vara påläst själv, ifrågasätta, få en andra åsikt, fråga fråga fråga osv.

   Följ din magkänsla och snacka med både din mamma och tandläkaren! Och läs på, gå till utländska forum osv. ;)

   Radera
 8. Hej hej, jag har bara hunnit läsa några inlägg på din blogg än så länge och jag har tur att ha hamnat här för du verkar vara bra informerad. Jag har även följt vissa bloggar där oflk som opererat sig för överbett bloggat om det. Jag följde en tjej i England som fick ha tandställning i ca 1,5 år innan hon opererade sig och då flyttades både under och överkäke fram vilket skapar mer plats vilket verkar vara det du förespråkar också. Därför undrar jag om det är så att det är ok med tandställningen när det är i samband med operation eller tror du att den inte behövs alls ens då?

  Vet du hur man påbörjar en sådan här process i Sverige om man skulle vilja ha käken framflyttad? Jag är 23 år idag och har inte tidigare blivit erbjuden operation vad jag kan minnas, bara tandställning som skulle styra mina tänder i övre käken innåt när jag var liten. Tacksam för vilka svar du än kan ge och för en informativ blogg!

  SvaraRadera
 9. Anonym: Man måste alltid (vad jag vet) ha tandställning innan operation. Den gör att bettet ska passa ihop efter operationen så innan blir det så att säga "knasigt".
  Grejen är bara den att det här går att göra icke-kirurgiskt. Då är inte garantin 100%-ig men med tanke på riskerna med en operation kan det vara värt att kolla upp. Dock är kunskaperna mycket begränsade i Sverige.
  Du kan vända dig till en tandreglerare som samarbetar med käkkirurg för att utredas.
  Att flytta bak överkäken vid överbett brukar nästan alltid vara fel. Tvärtom ska överkäken faktiskt ofta flyttas FRAM vid överbett. Att tänderna står ut är oftast bara en synvilla. Så du hade förmodligen tur som inte hoppade på deras tandställningsbehandling när du var liten!

  SvaraRadera
 10. Hej ! Har med intresse läst din blogg. Har en dotter som just har börjat med nån slags tandställning. Tandregleraren har sagt att fyra tänder måste dras ut , därefter ska de nedra tänderna vinklas inåt. Jag kommer inte att godta denna behandling av min dotter efter att ha läst din blogg. Vart ska jag vända mig för att få en korrekt behandling?
  Med vänlig hälsning från en orolig mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Din dotter kan skatta sig lycklig som har en mamma som ifrågasätter och söker efter information.

   Hur gammal är hon? Är det permanenta tänder de vill dra ut för att "göra plats" i en trång mun?
   Man måste vara uppmärksam på allting som involverar bakåtflyttning (min dåliga översättning av engelskans "retraction"). Det kan vara rent hälsovådligt och förstöra ansiktet att göra små munnar ännu mindre.

   Vad har din dotter för diagnos? Är det bara trångställning eller även något bettfel? Eventuellt behöver du hitta någon som kan vidga käken. Vid överbett är det underkäken som ska flyttas fram och då inte i samband med att överkäken flyttas bak (nästan alltid i alla fall). Man vill försöka hitta någon upplyst tandläkare som sett ljuset eller vad man ska säga. Ge inte upp, ring runt till alla du kan hitta och fråga vad de har för inställning.

   Kan du tänka dig att resa inom Sverige? Kan du tänka dig att resa utomlands?

   Radera
 11. Hej ! Tack för ditt svar. Ja det är permanenta tänder som tandregleraren anses måste tas bort på min dotter. Det är två uppe och två nere . Anledningen är att det är trångt uppe i munnen. Hon har även ett litet underbett.
  Just nu så har hon ringar runt de femte tänderna uppe i munnen. Från dem går en liten ståltråd till en gemensam liten tunn plastplatta, som sitter strax innanför framtänderna. ( hon blir 12). Hon har fått en ny tid i början av maj. Tandregleraren sa att det var ett svårt "fall". Han ska till Tyskland på kurs och ska ta med sig hennes journal dit. Och där hoppas jag att han får se ljuset , som du sa.

  Jag har googlat mig fördärvad de sista två dagarna om just tandreglering . Såg en bild från en tandreglering i Sthlm . Där det visades en bild på en sk osynlig tandställning i en trångmun. Eftersom den sitter på insidan så måste den ju trycka tänderna lite utåt? Och då tycker jag att den tanden som sitter snett i min dotters mun , borde falla på plats på nått vis. Om hon fick en sådan. Men det är nog en för enkel lösning.

  Jag är villig att åka i stort sett överallt för hennes bästa. Om jag förstår det rätt så finns det tandreglerare i Norge som sysslar med utvidgning av käken? Men bäst vore det naturligtvis om det finns här.

  Tandläkaren sa att hon har en liten käke, varför då göra den mindre, blir inte klok på detta. Jag tackar min Gud att jag tyckte att det lät konstigt när han sa det.

  Med vänlig hälsning från en orolig mamma

  ( Hur går det med din mun? )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Okej, det låter som det klassiska "extraction/retraction orthodontics". Detta tillvägagångssätt är ungefär som om du skulle beställa hem en städfirma som sopade allt ditt skräp under mattorna. Det löser inga problem, men det kamouflerar dem.

   Det som kan hända vid underbett är att tandregleraren eller kirurgen behandlar fel käke. Det måste noga utredas om det är överkäken som sitter för långt bak och ska expanderas eller opereras framåt eller om det är underkäken som sitter för långt fram.

   Om hon är ett svårt fall finns det troligtvis käkavvikelser och då räcker det inte att behandla tänderna. Dvs. det är käkarna som är problemet, tänderna är bara symptomet. Tyvärr fokuserar många traditionella tandreglerare bara på tänderna och struntar i allt det som är mycket viktigare: käkleden, käkarna, tungan, ansiktet och luftvägen. Du frågar varför det pratas om att göra en liten tandbåge ännu mindre och det är just det - utdragning av tänder och bakåtflyttning gör att det ser ut som om tänderna får plats och allt är löst, men de andra kroppsdelarna och funktionerna jag nämnde ovan blir väldigt lidande. Dessutom är det inte säkert att resultatet är hållbart utan en retainer resten av livet (och inte ens då är det helt säkert).

   Att samma tandläkare som föreslog allt detta skulle bli upplyst har jag svårt att föreställa mig. Det finns några få som inser de här sakerna och under några års tid "transformeras" till att anta den moderna synen. Men då måste man vara stark nog att inse att mycket man gjort innan varit fel. I England har detta t.o.m. varit farligt då de som omvänts blivit rent av hotade med stämning och liknande av de traditionella utövarna.

   Jag tror tandställning på insidan fungerar likadant som en vanlig bara det att den syns mindre.

   Eftersom hon är så ung borde ni inte behöva åka utomlands. Det låter som om hon skulle behöva vidga överkäken bland annat och det borde det finnas tandläkare i Sverige som gör. Däremot om man skulle behöva vidga överkäken framåt kan det bli svårare att hitta någon. Då finns det några i Norge, Storbritannien, Irland, Frankrike och eventuellt i Danmark. Men vem vet, kanske börjar det komma några även här?

   Min mun, tackar som frågar! Jag har insett att vård inte finns här i Sverige och jag är inte så sugen på operation. Men frågan är vart jag ska vända mig utomlands då jag redan har dragit ut tänder. De som hjälper till med fall som mitt och så pass drastiskt som jag vill att de ska göra är inte många. Dessutom kommer det bli hemskt dyrt, jag räknar med ungefär 150.000 - 200.000 kronor om man gör implantaten i ett låglöneland. Sen tillkommer resorna...

   Radera
 12. Hej Elin!
  Jag var inne på att ha damon braces ett tag men nu är jag istället inne på en ALF-behandling. Har för mig att du var lite inne på en ALF-behandling förut, har du skippat de tankarna nu? Vore intressant att veta varför isf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! ALF är vad jag allra helst skulle vilja ha. Av allt jag har läst (och det är mycket) verkar det vara det mest holistiska. Enbart Damon braces kanske är bra om man har ett väldigt litet problem. Dock brukar man få Damon eller Delta efter att man haft ALF.

   Det enda problemet är att det inte finns någon utövare i Sverige. För min del finns det även ett annat problem och det är att många ALF-ortodontister inte "vågar" expandera överkäken tillräckligt mycket framåt för att implantat ska kunna få plats.

   Radera
 13. Hej Elin!
  Min dotters haka skjuter absolut inte ut och hennes tänder i underkäken är jämna och fina. Har tittat riktigt noga nu och käkarna är i stort jämna med varandra , den övre är nån mm längre bak. Men man märker absolut inget , vare sig hon har öppen eller stängd mun.

  Kom till en sida Örtendahl ortodonti Ab, där står det att de vidgar. Det visas en del apparaturer , som liknar Alf. Så jag funderar på att kontakta dem. Men först så måste jag prata med tandregleraren som vi har varit hos. Men han är inte anträffbar förän efter påsk.

  Men om det nu blir så att vi måste åka till ett annat land, hur ofta måste man då göra återbesök? Har du nån aning om det?

  Den grejen hon har i munnen ska enligt tandregleraren vidga. Men jag har känt hela tiden att han har varit så vag i det han har sagt. Det är som om han inte vet vad som ska göras. Jag är fruktansvärt orolig och vill bara att det ska va avklarat.

  Och du tack för att du gav mig insikt.

  Mvh mamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen!

   Hur har man motiverat att hon behöver behandling? Har hon ont? Eller är det något rent estetiskt? Eller har man pratat om hur det kan bli om man inte gör någonting? Kom ihåg att alltför många tandreglerare och käkkirurger inte har speciellt mycket kunskap om käkleden (TMJ) och dess funktion och problem som kan uppstå med den. Vet man inte vad man håller på med är det bättre att låta bli.

   Det beror på vilken apparatur hur ofta man måste åka men kanske en gång varannan månad? Men det är möjligt att behandlingen går relativt snabbt, den kan ibland göra det med functional orthodontics och särskilt om det är en ung person.

   Jag känner till hur det kan vara när de är vaga. Om de inte kan förklara exakt hur de tänkt och varför så vet de inte! Man kan fråga sig hur det kan vara möjligt att de inte vet, men så är det tyvärr.

   Radera
 14. Hej Elin !
  Som jag nog har sagt tidigare så har han egentligen inte sagt nått. Och jag antar att det är av rent estetiska skäl som det ska korrigeras. För några problem har hon inte, förutom att hon själv tycker att det ser gräsligt ut. Hon är snart tonåring och vill va fin.

  Jag har nu fått en tid att prata med honom, hoppas att jag kommer att bli lite klokare efter det. Jag ska kräva att få se röntgenbilderna. Och han ska få tala om vad han i detalj vill göra och vad konsekvenserna kan bli om man inte gör nått. Han ska också få tala om alternativa behandlingar. Även om han inte utför dem själv så måste han känna till dem.

  Såg att Damon braces vidgar det kanske vore nått, utförs ju här i Sverige. Fast hennes käke måste framåt, var ju det som var problemet.

  Skriver till dig efter att jag varit hos honom, antagligen kommer jag att va jätte upprörd då.

  Mvh Mamman

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Du har ju jättefina tänder! De ser naturliga och friska ut på bilden.Jag har också friska tänder men önskar att mina tandrader var lika fina.

  Jag har funderat på tandreglering nu i vuxen ålder (har trångställning med dubbelsidigt korsbett) men när jag tagit upp det med tandläkare har de alltid varit väldigt negativt inställda till det. Sagt att det är för komplicerat och tar för lång tid att göra det som vuxen. Därför blev jag blev väldigt intresserad av att läsa dina sidor om vidgning av tandraden. Jag upptäckte också att jag har många av de symptom/drag som räknas upp som typiska vid för smala käkar, har aldrig reflekterat över att de skulle hänga samman.

  Skulle gärna göra en vidgning men är samtidigt skeptisk, när man läser på de olika metodernas sidor verkar det vara mycket guld och gröna skogar och väldigt lite vetenskapliga belägg.

  En sak jag undrar över är om du vet något om homeoblock som verkar funka på ett liknande sätt som ALF. Du kanske har skrivit om den metoden men jag har isåfall inte hittat det.

  Tack för bra och informativa sidor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus, du önskar inte att du hade mina tänder, var så säker! Tänder som varken går att tugga med ordentligt och som kväver mig om nätterna. För att få dessa tandrader var även mitt ansikte tvunget att förstöras - man får en helt annan min i ansiktet och det har hänt många gånger att folk frågat mig: "Är du ledsen?" eller "Du ser så rädd ut!"

   Glöm inte heller att tänderna hålls ihop av en retainer på baksidan. Den dagen den faller av kommer tänderna med största sannolikhet att bli ojämna igen.

   Det är inte klokt, det du fått höra. Det går visst att fixa i vuxen ålder, inte minst med operation. Hör om du kan få göra en SARPE men läs på ordentligt om biverkningar. Se också till att gå till någon som har kunskap om TMD och käkleden då det är ett vanligt problem vid korsbett.

   Jag har skrivit om Homeoblock bl.a. här:
   http://tandstallning.blogspot.se/2011/06/vidga-overkaken-pa-vuxna.html

   Radera
 16. Hej Elin!

  Har nu varit hos tandregleran för ett utlåtande. Alternativet till att dra ut tänderna är nått som han kallade Frog appliance. Man sätter in titanskruvar i överkäken sedan en slags vidgare. Det hela verkar va mycket smärtsamt. Och så nämnde han hennes lilla underbett. Det kan korrigeras genom att tvinga underkäken bakåt med hjälp av överkäken.
  Mitten linjen upptill i munnen är förskjuten ungefär 3 mm åt ena sidan. Det är sju mm som saknas. Alltså är det fyra mm som saknas om man korrigerar mittlinjen.
  Jag godtar naturligtvis inte denna behandling heller . När jag påpekande att det finns nått som heter Alf appliance ,så sa han att han inte känner till den. Dock skulle han kolla upp det. Men han var mycket tvivlande till att det kunde få fram käken. Vid en snabbtitt på nätet så sa han att den sitter på tänderna.
  Jag ska dit med min dotter nu i början av maj för att ta bort nått som jag tror heter Nance holding arch. Den satte han in eftersom han hade planerat att dra ut tänder på henne. Han sa att det inte va nån brådska med att bestämma behandlingsform. Men efter det jag har läst om Alf, så går hela behandlingen fortare och mer smärtfritt om man börjar i tidig ålder.
  Frågan är väl nu hur jag ska gå vidare med detta. Har du nån aning? Antar att jag kan kontakta Försäkringskassan om tandvård utomlands?
  Utbildningen han var på handlade om den alternativa metoden med Frog appliance hos Björn Ludwig i Tyskland. Skickar med en länk om den. applhttp://www.forestadent.com/documentpool/infoblaetter/Info_177_Frog_engl.pdf .
  På tal om försäkringskassan , har hört att man kan få hjälp med tandinplantat i andra EU länder. Men detta med Alf är ju inte allämänt vedertaget här i Sverige så tvivlar egentligen på att man kan få ekonomisk hjälp. Har du nån uppfattning om detta.

  Mvh mamman

  SvaraRadera
 17. Hej.

  Jag måste bara fråga om du har någon som helst bakgrund till dina åsikter, dvs om du har någon utbildning inom odontologi? Det kan vara väldigt farligt att sprida budskapen du gör, eftersom du tyvärr inte har tillräckligt med kunskap (vad jag förstår av de få inlägg jag läst). Internet lär oss mycket men man kan inte själv läsa sig till en specialistutbildning...
  Tandreglerare läser först 5 år till tandläkare och sen en specialistutbildning på ytterligare ca 3 år - de vet vad de gör och det baseras inte på "gammal forskning" utan det forskas hela tiden.

  Tandreglering handlar inte bara om att få "raka, fina tänder", det handlar om att reglera bettfel som kan ställa till det för patienterna (trauma, TMD osv).
  Du får det att låta väldigt enkelt med att man tex kan vidga överkäken, men tyvärr är det inte alls så lätt, människan har bara en viss tillväxt och sen tar det stopp. Med olika typer av apparaturer kan man hjälpa tillväxten på traven, så gott det går, men som sagt går det bara till en viss gräns.
  När det gäller frågetecken om varför man måste ta ut tänder i underkäken också fast det kanske inte är trångställt där är eftersom käkarna måste passa ihop, annars kan man inte tugga ordentligt och det finns risk för smärtor i käkmuskler och käkleder.

  Vad jag vill ha sagt är att du bör vara lite försiktig med vad du går ut med, jag förstår att det här är en blogg och vem som vill kan läsa och de som inte vill slipper, men uppenbarligen är det många som går in och läser och tar dina ord på allvar.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har en mycket viktig bakgrund, jag är nämligen patient själv och kan berätta hur det tyvärr kan bli när man behandlar på det sätt som jag (och många andra) behandlades på. Jag är dessutom väldigt påläst inom ämnet och visar alltid varifrån jag fått olika påståenden och teorier. Min policy är att länka besökarna vidare så att de kan titta på källan själva - dem jag länkar till är utbildade, oftast inom både ortodonti och oralkirurgi.

   Dem jag hänvisar till och de vars teorier jag tror på påstår att mycket av det som lärs ut på universiteten idag gör mer skada än nytta. Jag förstår att ni yrkespersoner inte blir glada över att höra det, men jag står alltid på patientens sida.

   Att dra ut tänder och flytta bakåt avhjälper inte de flesta bettfel. Även om man får tänderna att passa ihop så kan käkleden hamna i fel läge. Disken förskjuts och då har man plötsligt ett jätteproblem. Många behandlingar jag tittat på kräver en MRI, alltså magnetröntgen för att se detta. Ett annat problem vid bakåtflyttning är sömnapné och snarkning samt andningssvårigheter.

   Läs gärna på de länkar jag tillhandahåller. Efter att ha hittat Dr. Hang m.fl. fick mina problem äntligen en förklaring, nu förstår jag varför tandregleringen som utfördes på mig (enligt alla konstens regler!) bara ställde till det. Många har tagit kontakt med mig och berättat om samma sak men när de vänder sig till specialister får de inga svar på vad som har hänt, några blir t.o.m. kallade tokiga.

   Jag har inte en enda gång sagt att det är enkelt att vidga överkäken. Särskilt inte på vuxna. Men vi måste vara öppna för att det finns de som lyckats! Även om inte just du och dina kollegor kommit i kontakt med dem. Går det inte med apparatur kan man alltid operera, men det är bättre att avstå behandling helt än att gå igenom en behandling som är fel.

   Man måste och bör aldrig dra ut tänder för att det inte får plats eller ska passa ihop, efter vad jag har läst. Vi är många som lider av detta varje sekund, varje dag, år ut och år in! Kanske är det därför de tar mina ord på allvar, för att de äntligen hittat något som liknar en logisk förklaring?

   Läs gärna allt som står på Orthotropics.com och Facefocused.com. Var och en får tro vad den vill, men de enda reaktioner jag fått på att dessa teorier inte skulle stämma kommer från er utövare.

   Radera
 18. Det är jättetråkigt när det blir fel, det är jag den första att hålla med om, och tro inte att jag inte står på patientens sida, för det gör jag definitivt då det är det viktigaste av allt! Jag är själv tandreglerad och har många vänner och bekanta som genomgått olika typer av tandreglering, med olika typer av apparaturer, allt från avtagbar, till fast och kirurgisk behandling.
  Extraktion av tänder görs endast är det är indicerat, och det kan vara olika från fall till fall, och självklart görs det inte när det inte behövs. Det finns bettfel där man aldrig skulle extrahera, eftersom det inte är trångställt. Problematiken med att käkarna blir smalare vid extraktion är självklar, dock verkar ditt fall vara extremt (utifrån hur du beskriver det)? Bilden man ser här ovan visar bara just din mun och utifrån den ser det väldigt fint ut.

  Käkledsdisken sitter fast i ligament och muskler både framåt och bakåt och påverkas inte av extraktioner...

  Sidorna du hänvisade till här ovan visar endast forskning från en person. 7 artiklar av samma författare var allt jag fick fram efter sökning på PubMed som är den medicinska databasen där forskning publiceras, och det är för lite för att kunna för att kunna kalla tillförlitligt. Dock är det alltid intressant med mer forskning men eftersom ingen annan "hakat på" trenden som han försökte skapa -91 bör man nog tänka sig för innan man tar för givet att det är en bra behandling, kritiskt tänkande är a och o inom all forskning...

  Att de behandlingar som ortodontister utför skulle göra mer skada än nytta, är väldigt fel och väldigt hårt att säga. Behandlingar kan av olika anledningar gå fel (pga bristande kooperation mm) men i de allra flesta fall blir det väldigt bra och patienterna får funktionella (och estetiska) bett.

  Slutligen vill jag säga, att man alltid ska ställa frågor kring de behandlingar som föreslås, och att det är bra att fråga sig omkring, men man ska tänka sig för och vara oerhört säker på sin sak innan man anklagar hela (i princip) svenska professionen för att utföra behandlingar som är felaktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du känner många som genomgått bakåtflyttande tandreglering (oftast med extraktioner), har du då kunnat se ett mönster? Insjunkna ansikten vid munpartiet, avlång ansiktsform, ej definierade kindben, flyende hakor? Jag har sett detta mer eller mindre hos alla jag vet har genomgått detta. Många är förfärade!

   Extrahera om det är trångställt... Läs gärna igenom det jag skrivit och dem jag länkat till, se videoklippen osv. Det kan ge stora problem då man gör saken värre om man gör en liten mun ännu mindre. Ni är alltså medvetna om att käkarna blir smalare vid extraktion och fortsätter ändå? Oerhört upprörande! Mitt fall kanske är ovanligt illa och jag tror denna typ av behandling gör det värre ju allvarligare problemet är från början då den gör tvärtom mot vad man borde gjort. Men sedan jag startade denna blogg har jag fått massvis med brev och kommentarer från folk som vittnar om samma sak. Poster på amerikanska forum om dessa saker talar också sitt tydliga språk.

   "Käkledsdisken påverkas inte av extraktioner" - det jag läst om och också fått bekräftat av den funktionella tandreglerare jag besökte i London är att när man drar ut tänder flyttas tänderna i överkäken alldeles för långt bak. Detta i sin tur gör att underkäken tvingas bakåt. Det är då TMD uppstår eller förvärras. Jag har undrat så länge hur det kommer sig att det blev svårt att tugga efter den behandling jag fick i tonåren. Nu vet jag - jag måste alltså tugga längre bak än förut. Detta förstod inte den traditionella, svenska tandregleraren som jag gick till, han sa också att det "såg fint ut".

   Du pratar om estetiska och funktionella bett och att mina tänder ser fina ut. Men då tittar du bara på munnen vilket är en liten detalj. Hela kraniet är inblandat som jag har förstått det. Mitt ansikte är förstört, det syns naturligtvis inte på bilden. Jag citerar Dr. Hang: "Any orthodontist can straighten teeth, but do you want to gamble with your child's face?"

   Det är inte forskning från endast en person. Jag kan nämna några namn så kan du själv läsa vidare: William Hang, John Mew, Brendan Stack, Darrick Nordstrom, Theodore R. Belfor, Hugh McDermott, Andre Hedger, Raymond Silkman, Michael Shirazi m.fl. Den här diskussionen är rätt så stor i USA. Det är underligt att ni inte hört talas om den.

   Självklart finns det behandlingar av svenska och traditionella tandreglerare som blir rätt! Den här bloggen handlar mest om bakåtflyttande tandreglering som alltfler börjar säga är föråldrat. Det tror jag patienter som står inför behandling kan vara intresserade av att läsa.

   Radera
  2. Woops, jag glömde den nästan viktigaste gubben: Weston A. Price!

   Radera
  3. Hittade tyvärr inte en enda godkänd vetenskaplig artikel med din stora idol.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=(Price%5BAuthor%5D)%20AND%20Orthodontics

   Radera
  4. Jag rekommenderar att inte vara alltför fixerad vid vetenskapliga artiklar. Dels därför att:

   http://www.medicalnewstoday.com/releases/21288.php - Läs denna artikel! Om hur forskning som säger emot extraction orthodontics har blivit nedtystad. Det finns mycket pengar i detta och man vill inte få sin business förstörd. Sedan verkar det inte som förespråkarna av extractions har så mycket vetenskapligt kött på benen heller.

   Se t.ex. denna rapport från SBU:
   http://www.sbu.se/sv/Press/Arkiv/Pressmeddelande-2005/Osaker-grund-for-tandreglering/

   Rubriken säger: "Osäker grund för tandreglering". Och vidare:
   "Befintlig forskning ger bara delvis besked om värdet av tandreglering ur hälsosynpunkt.
   [...] Men den samlade forskningen ger bara delvis svar på vad patienterna får ut av detta. Det konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, i en omfattande granskning av det vetenskapliga kunskapsläget."
   Bara ett exempel.

   Att bevisa något vetenskapligt tar åratal. För minsta lilla detalj behövs massor av resurser, tid och material. Jag är mer för att man försöker angripa efterfrågan. I USA är efterfrågan numera mycket mindre på extraction orthontics. Inte endast p.g.a. vad som är vetenskapligt bevisat utan vad som helt enkelt blir bäst och verkar mest logiskt.

   Är det logiskt att dra ut tänder och göra en liten mun ännu mindre? Är det logiskt att flytta alltsammans bakåt när primitiva folks ansikten och käkar växer framåt? Många tandläkare vet att människor som äter ej raffinerad kost och får tugga mycket får tänder och käkar som flyttas framåt. Men traditionell ortodonti vill flytta allt bakåt, varför?

   Fotomodeller och idrottsmän har nästan alltid ansikten som är balanserade och har växt framåt och utåt, stora käkar, naturligt jämna tänder. Traditionell tandreglering med utdragningar och bakåtflyttning gör allting smalare och mer intryckt - vill vi ha det så?

   Vi tittar på vänner som genomgått tandreglering och ser att de fått smalare ansikten, mer markerade näsor, "ledsna" överläppar och bakåttryckta hakor. Då struntar vi i vad vetenskapen säger, vi vill inte se ut så!

   Jag har ett förslag, ring till Dr. Hang! Prata med honom, lyssna på vad han har att säga. Går man till sin vanliga tandläkare så säger de rätt ut att "ja, det finns många problem med tandreglering, det är fortfarande på experimentstadiet". Jag tror inte att den här traditionella grenen kommer att vinna i längden. Den andra har redan segrat i USA.

   Radera
  5. Men här hittade jag lite från den databasen:

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=theodore%20belfor

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17580512

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16244615

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8613119

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19739499

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17508628


   Förresten, det Weston Price sysslade med var inte tandreglering. Han visade hur tänder och bett såg ut hos naturfolk som inte åt raffinerad kost. Hans mest kända rapport är "Nutrition and Physical Degeneration" och är gammal men har fått ett rejält uppsving på senare år och blivit intressant igen.

   Radera
 19. David Brunbjörn27 juli 2012 22:17

  Råkade googla fram denna sida nu när min räls bakom tänderna (ditsatt efter tandställning) fick sig en smäll av ett knäckebröd och började bråka med käken. Har verkligen känt mig illa till mods och smålack på min tandställning (och räls) och alla som haft med den att göra sen första början och nu kände jag att nu räcker det, ut med fanskapet. Är glad att jag hamnade här och fick en förklaring på min frustration och känner igen mig i mycket av det du skriver. Tackar för det och hoppas att du fortsätter att skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad var det som hände med käken? Hur känns resultatet?
   Tack för din kommentar!

   Radera
 20. Hej Elin!

  Min dotter har nu haft ALF i överkäken i fyra månader, underkäken i två månader. "Räls" uppe i mun två mänader. Som om detta inte vore nog så har hon även komposit på tänderna längst bak , eftersom hon biter i hop för hårt.Detta för att tuggtänderna ska kunna växa ut ordentligt.Så det har inte varit lätt för henne, men hon har inte klagat.
  Jag ser redan en stor förändring till det bättre, så jag är mycket nöjd.
  Hon har även "knakande" käkleder och det kommer också att bli bättre.
  Hon ska även få en hals/nack krage för att få bra hållning. Så denna behandling ser verkligen till helheten.

  Mvh mamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad kul att du rapporterar om hur det går för din dotter! Fantastiskt bra att även förbättring av nacken och hållningen är en del av behandlingen.

   Radera
  2. Hej mamman,
   jAG ÄR VÄLDIGT GLAD FÖR DIG OCH DIN DOTTERS SKULL!

   VEM HAR GENOMFÖRT HENNES ALF behandling, är det i Norge? är det mycket dyrt?
   jag skulle vara väldigt tacksam för ett svar


   Nissa

   Radera
  3. Nissa: Gå in på denna hemsida: www.tannami.no - det är den tandläkaren.

   Radera
  4. Elin, du ville bli expert på området.Du har lyckats bli det.Du har alla förmågor som krävs för att bli expert.Jag är ganska säker på att du kommer att bli mycket nöjd med din nya behandling. Berätta om den.
   Gott nytt år!!!
   Nissa

   Radera
 21. Hej Elin, nu när jag läst hur fel det kan vara med utdragningar i många falll så är jag så rädd för hur min tandreglerare tänkt göra med mina tänder. Mitt fall är under utredning men vi ska talas vid i mitten av januari nästa är. Men en fråga, jag sökte lite efter klipp om speed braces eller damon braces på youtube och såg deras egenskaper och hur de reglerade tänderna och så, till min fråga, kan de traditionella metallfästena ge samma resultat som om man hade speed braces, mer plats för tungan etc.? Med vänlig hälsning, Silvia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Silvia!

   Nej, vanliga brackets kan inte ge samma resultat som Damon och Delta braces (och möjligen andra speed braces). Sedan har jag märkt en sak efter att ha pratat med många, och det är att systemet som används visserligen är viktigt, men att tandreglerarens kunskaper är ännu viktigare! Det finns många som inte kan åstadkomma särskilt mycket med Damon braces, medan det finns andra som får fantastiska resultat. Så det är viktigt att inte snöa in för mycket på apparatur och metallfästen/system.

   Radera
 22. Hej!

  Inom tandläkarkåren som inom andra yrkesgrupper, finns
  det dem som inte är engagerade utan bara gör det de absolut måste göra. Kan detta va en orsak till att det inte blir nån ändring när det gäller behandling av trångställning? Detta inom parantes.

  Sedan blir jag oerhört frustrerad över att läsa att ungdomar inte får nån hjälp av sina föräldrar, när det verkar dras ut tand efter tand.

  Och du Nisse, min dotters behandling kommer att gå på
  50 000 norska kronor. Till det tillkommer alla resor och hitills har vi varit där 5 gånger om jag inte minns fel.Och detta sedan slutet av maj förra året. Hela behandlingen kommer att ta ungefär två år enligt tandläkaren.

  Och nu till anonym som skrev ett inlägg 16 maj 2011.
  Varför kontaktar du inte Geir (www.tannami.no).Där kan du få en experts utlåtande. Och vad jag vet så åker han kontinuerligt på utbildning. Så jag tror nog att han vet vad han pratar om.

  mvh mamman

  SvaraRadera
 23. Ojsan! det ska visst va Nissa:)

  mvh mamman

  SvaraRadera
 24. Tack så mycket för svaret.Ja! det är Nissa.Om man endast behandlar överkäken kostar det inte mindre då? Det är en kostman historia och verkligen är jag mycket glag för dotterns skull.
  Hotel som är nära Geirs kliniken, kan du berätta lite hur ni har gjort med boende mmm...
  Tusen tack, mamman!

  SvaraRadera
 25. Hej Nissa!

  Ja det blir säkert billigare om man bara behandlar överkäken. Men det bästa är nog att du åker dit för en undersökning. Om jag inte minns fel så kostade den ungefär 4000. Då ingick röntgen,tandavgjutning och undersökning av käken och tänderna.Efter det får du en kostnadsberäkning.

  Vi har turen att vi inte bor så långt bort att vi måste sova över. Så jag har ingen koll på nått boende där.Ikea är i närheten så där brukar vi äta, billigare finns nog inte i Norge:)

  mvh mamman
  SvaraRadera
 26. Viklen tur!Tack! har sista fråga ska jag boka tid först och sedan åka eller åka och sen boka tid.Jag undrar om han har många patienter så att jag måste vänta i månader för en undersökning. har ni kommunicerat på engeleska.Förstår han Svenska? Är du nöjd med behandlingen, ser du någon skillnad och är nyfiken hur gammal är din dotter.Jag är 39.


  Nissa

  SvaraRadera
 27. Du måste ringa först och boka en tid och det gör du genom Geirs tandsköterska, Vi fick bara vänta ett par veckor på en tid.
  Min dotter är 13 och hon hade en mycket svår trångställning i övre käke. Den är i stort sett borta nu.


  mvh mamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Tack mamman och Elin för svar.Jag har varit på en konsultation hos geir norge och är nöjd.Han verkar kunnig.Har haft diagnos tmj disorder på grund av den agressiva tandreglering.Jag lider väldigt mycket både psykiskt och fysiskt.
   Heller sneda tänder än ett förstört ansikte.Hoppas kunna få ersättning.Försäkringskassan,får man ekonomisk hjälp av dem? skulle vara tacksam för svar

   Radera
  2. Hej!

   Vad kul att Geir verkar bra! Kanske kan du nu få hjälp, det vore ju toppen!

   Om tandvårdsförsäkringen tycker att du behöver hjälp (det är alltid en fråga om deras åsikt, inte din ;) så kan de, vad jag förstår, ersätta till viss del även om du får behandling utomlands. Dock betalar de ju för vuxna endast en del av behandlingen och går alltid efter det billigaste alternativet. Plus att man får ansöka om ersättning i efterhand. (Så har jag för mig i alla fall! Kanske bäst att ringa några samtal för att kolla upp hur det verkligen ligger till.)

   Radera
  3. Hej
   Nu har förtroendenämnden undersökt mig.Det var ungefär tio stycken(kirurger,tandläkare)De har konstaterat att mitt bett är inte som det ska.En av dem sa att det är inte konstigt att du känner dig konstigt i munnen.

   Det här är med att käkarna flyttats bak kändes inte riktigt att de tror att det är möjligt.Jag tycker att det är dags att börja forska om just detta här i Sverige.Ingen kan övertyga mig att det inte är möjligt.Det är dags att börja lyssna på patienterna vilka bakåtflyttning av tänderna förstört ansikten.Förtroendemänden kommer att skriva protokoll samt beslut som jag fick veta.Det är viktigt att anmäla,så gör det ni som blivit felbehandlade. Min behandling var så aggressiv så att tänderna där sista fäste satt på är halvutdragna man kan se tändernas rötter.

   Viktigt att veta; bröst och rumpa fORMAS OM OCKSÅ. Det hände mig och detta har Dr Fadel Al-Alawi Orthodontic Clinic Bahrain bekräftat.Jag ringde honom.
   Jag ville bli undersökt av förtroendenämnden för att bevisa att det finns risker med tandställning som tyvärr vi inte får veta om innan behandling.Jag räknar inte med att jag kommer att får hjälp eller något men jag gjorde det för att nå ut.

   Radera
  4. Nissa:

   Om man tittar på hur maxillan ser ut så ser man varför det är möjligt att överkäken liksom blir kortare. Eftersom bettet måste passa ihop anpassas underkäken så att den biter längre bak. Et voila - TMD. ;)

   Vad var det i så fall de tyckte såg konstigt ut?

   När du säger att bröst och rumpa formas om, menar du då hållningen såsom jag beskrivit under

   http://tandstallning.blogspot.com/2012/12/tandreglering-och-din-hallning.html

   eller menar du något annat?

   Radera
  5. Hej Elin

   Det är precis det du beskriver som har hänt mig, alltså om maxillan och underkäken.Inte konstigt alls lätt som en plätt att förstå och det är logiskt.

   De tyckte inte att det var konstigt, men kanske förväntade sig inte att jag(patient)kunde koppla mina besvär till behandlingen. Har beskrivit min behandling,hur det gick till och talat bland annat om tmj.
   Ser missbildad ut och min hälsa är 70+ tack vare den aggressiva behandlingen. Min tandreglerare expert saknar kunskap tyvärr.

   Ja,att bröst och rumpa ändrar form, stämmer och kompletterar beskrivning av hållning du har skrivit om Elin.De formas om långsamt smärtan i naken ryggen och korsryggen är tecken. smärta man nästan svimmar av.Kunde inte sova om nätterna i flera månader( huvudet där det går in och korsryggen när man är liggande)

   DR Fadel frågat mig om jag tycker att min rumpa blivit platt och om mina bröst blivit långa.
   Ansiktsförändringar är första man blir chockad av och sedan kommer skellettändringar. Han sa att det finns de som upplever att bröst blivit rundare och rumpa lite högre, dessa patienter hade redan från början problem med andning.

   Min nya behandling hos Geir: ALF i ett år( för skallen som har formats om)och damon braces efteråt för att fixa bettet.

   Vad tycker du Elin det här med damon braces är det inte samma sak som räls!?

   Radera
  6. Hej Nissa!

   Är det långt att åka till honom från flygplatsen (garemoen?) och hur tar du dig till kliniken? Försökte uppskatta hur lång tid Oman behöver och om hyrbil är det bästa. Blir inte klok på tåginfon.

   Tack på förhand!

   Radera
 28. Hej Andreas!
  Nej det är inte långt, tycker jag. Flygtåg mot oslo tar ca 46 minuter.(till höger när DU går ut).Du kan köpa biljett eller betala med kort.Det finns dem som står där för att hjälpa till.

  Flygtåget mot oslo fortsätter till Asker ca 4 stationer efter oslo kostar(170 NK). Från Asker tar man Buss nummer 707, kliva av i Bergerveien (30 NK).

  man kan se Geirs byggnad.(tar med bilden)jag var framme från Sverige på flygplatsen garemoen 8:30 och framme på kliniken ca 10:45.Hade tid hos Geir kl:11:30.Retur: med flyg till Sverige tid :18:20.

  Från kliniken gick jag till tågstationen ca 6 minuter(jag frågade om det)biljett(50 NK) TILL Oslo.
  Från Oslo, biljett (170 NK)till airoport.

  Flyget är dyrare, men mindre stress och det tar bara 55minuter från Sverige.

  taxi från GAREMOEN kostar ca 1.600 NK OM JAG MINNS RÄTT.Hyrbil, INGEN ANING, MEN KOSTAR SÄKERT LIKA MYCKET SOM FLYGBILJETT.Undrar du något mer hör av dig.Lycka till!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt, Nissa! Tack så hemskt mycket för informationen!

   Radera
 29. Den här bloggen verkar så fake.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt då? Det finns ju inget att vinna för mig? Jag ser det som en samhällstjänst. Japp, jag är en sån där som tror på karma. ;)

   Radera
 30. Maria från Finland29 december 2013 01:58

  Hejsan Nissa!

  Hur går det till med Dr. Geir? Jag är väldigt intresserad av Homeoblock men tyvvär finns det inte så'na alternativ i Finland heller.

  SvaraRadera
 31. Maria!
  Jag har tyvärr inte gått vidare med behandlingen hos Geir och anledningen till detta är att det kostar alldeles för mycket pengar 60.000kr, kommer att pågå i 6 år och Geir verkar inte vara säker på att det kommer att ge bra resultat ( käkarnas framförflyttning)
  Som Elin sa det finns säkert behandlingar som inte tar så lång tid.

  Geir använder ALF men om han behandlar med homeoblock ingen aning faktiskt.
  önskar dig lycka till
  Nissa

  SvaraRadera
 32. Hej. Lite dent inlägg men jag såg din blogg först nu. Du har ju perfekta tänder. Varför göra om. De med "hollywoodsmile" har ju fastklistrade skalfasader på tänderna. Spana in Gunilla Perssons (Svenska hollywoodfruar) tänder. Om man tittar noga så ser man att det är fasader. Därför är deras STORA vita léenden just väkdigt breda och jämna. I Sverige kostar det 6000:- per tand.

  SvaraRadera