onsdag 23 november 2011

Bota sömnapné och käkledsbesvär med tandreglering

Det var ett tag sedan jag skrev här men det beror på att jag funderat en massa på just den här posten som kan vara en av de intressantare i denna blogg. :) Prestationsångest skulle man kunna kalla det.

Jag har varit i kontakt med två personer som genomgått exakt den tandregleringsbehandling jag själv letar efter. Utan att gå in på deras specifika fall kan jag åtminstone berätta att båda av dem drog ut tänder och hade tandställning som tonåringar. Detta ledde senare till att hela deras liv blev outhärdliga. Den ena drabbades av svår TMD (förskjutna diskar i käkleden, begränsning i att öppna munnen m.m.) och den andra av TMD och mycket allvarlig sömnapné. De behandlades med samma princip men av två olika ortodontister med lite olika syn. Det hela går ut på att överkäken och underkäken båda flyttas framåt och den tidigare behandlingen görs så ogjord som möjligt genom att fyra tandimplantat placeras där de naturliga tänderna dragits ut. Då det här kan låta lite som en myt i våra öron här i Sverige var det ganska fantastiskt att få höra detaljerna kring hur det verkligen gick till. Nu tänkte jag som sagt dela med mig av det till er.


Vidga överkäken

Det finns ett par olika sätt att göra det här på och den stora skillnaden tycks ligga i sättet man vidgar överkäken på. Många skulle säga att det inte är möjligt på en vuxen utan operation men det är alltså inte sant. Använder man en ALF appliance (som jag tidigare berättat så mycket om) så kommer man mer skonsamt att hjälpa överkäken att forma sig själv genom att bland annat ta hjälp av sväljning. ALF:en ställer också hela benstrukturen i maxillan i balans vilket kan göra att man mår bättre rent allmänt både fysiskt och psykiskt. Filosofin är nämligen att kraniet är en mycket viktig del av hela kroppens balans. Man kan även vidga med hjälp av en gomplatta (t.ex. Schwarz plate) men den typen av vidgning är mer begränsad och tar inte hänsyn till helheten på samma sätt.


Gjorde det ont?

Mannen som behandlades med ALF berättar att behandlingen inte varit speciellt jobbig och att avståndet mellan hans hörntänder ökat hela 6,5 mm. Förutom att hans TMD har blivit mycket bättre har han även fått lättare att andas genom näsan. Kosmetiskt sett beskriver han att hans läppar blivit fylligare, hans haka och kinder har blivit mer definierade och beskriver ALF-behandlingen som "kindimplantat inifrån". (Bakåtflyttande tandreglering guidar nämligen ansiktet att växa bakåt så att även kinderna blir plattare.)

Den andra mannen, som inte har haft en ALF, utan någon form av platta berättar att hans behandling var väldigt jobbig och smärtsam på grund av att han redan hade TMD och sömnapné. Vidgningen förvärrade tillfälligt käkledsbesvären och det blev svårt att andas på natten med plattan. Han säger att med facit i hand skulle han konsulterat en ALF-ortodontist i första hand om han vetat att det funnits. Men han säger också att han tror att hans behandling expanderade överkäken framåt maximalt och att det är just här som många tandreglerares åsikter går isär. Det finns de som är oerhört "modiga" och anser att överkäken ska fram mycket (det är dessa jag håller med för övrigt - det här synsättet kommer ni förmodligen inte hitta i Sverige). Han berättar dock att han kommer att behöva använda en retainer nattetid i resten av sitt liv. I artiklar om ALF skryts det däremot med att retainer inte behövs, så det kan finnas en skillnad där.


Tandimplantat efter utdragna tänder

Vad gäller tandimplantaten säger mannen som inte är helt färdig ännu att han kommer att bli besviken och inte se det som en fulländad behandling om han inte kan få fyra implantat eller åtminstone bryggor. Den andre har redan skaffat sina implantat och berättar att dessa fick göras 1-2 mm mindre än storleken på de naturliga tänderna. Hans enda klagomål är kostnaden för hela behandlingen - "som en splitterny BMW" (i USA).


Tandreglering med utdragning borde upphöra

Båda två tycker för övrigt att det är beklagligt att tandreglering där man drar ut tänder fortfarande får förekomma och läras ut på universitet. De har kommit i kontakt med traditionella tandläkare som tycker att det är befängt att påstå att ben i kraniet kan flyttas. Det underliga är att dessa tandläkare är så bergsäkra på sin sak och inte ett dugg ödmjuka inför naturens komplexitet. Amerikanen säger att det här som tur är inte är standard i USA längre (obs! dock i Sverige!).

De pratar också om hur viktig tungan är. Tungan är gjord för att passa i en mun med 32 tänder. Många av oss får bara 28 (alltså inga visdomständer) och att då dra ut fyra tänder är det dummaste man kan göra. Munnen krymper och tungan hindrar luftvägen i halsen samt formar vid sväljning sakta överkäken tills den till och med kan bli sned. Får tungan inte plats kommer musklerna i ansiktet att bli spända och käken får inget stöd.

För egen del känns det surt att den typen av behandling som de har genomgått inte går att hitta i Sverige och att dess mest drastiska form (som jag ju skulle vilja ha) till och med är svår att finna i Europa. När jag hör vad de här två herrarna har att berätta blir jag mer och mer övertygad om att käkoperation inte är svaret på problemen.

6 kommentarer:

 1. Jätteintressant inlägg verkligen! Jag vill verkligen ta tag och fixa mina tänder nu. Jag har varit inne på Damon braces ett tag men efter att ha läst det här inlägget så lutar jag nog mer åt ALF. Verkligen skit tråkigt att det inte finns något ställe i Sverige som fixar det bara :(

  SvaraRadera
 2. Jag tror och hoppas att ALF kommer till Sverige.
  Damon braces verkar inte lösa roten till problemet men jag är ändå imponerad av det jag hört. Har man bara lite sneda tänder tror jag det kan vara bra. Dock är jag osäker på om man inte måste ha retainer resten av livet då.

  SvaraRadera
 3. Hej Elin!

  Vad underbart att ha hittat hit. Jag har googlat och googlat efter en bra tandläkare i Sverige, men nu inser jag att det är bara att ge upp. Jag bodde i USA i 12 år och flyttade hem till Sverige för två år sedan. Förra året började mina TMD problem bli värre och det känns jättesurt att jag nu inte längre bor kvar i USA. Kunde jag lätt flytta tillbaka utan att behöva ta en massa vaccinationer, så skulle jag!
  Jag läste om din konsultation i London och undrar om du inte har kollat upp fler. Någon som kanske skulle kunna hjälpa dig med implantat ändå? Har du varit kontakt med han utanför Oslo? Jag funderar själv på att höra mig för där. Har du hört talas om Robert Chatfield? Jag har pratat med en tjej som går hos honom och hittils haft en bra erfarenhet.
  Vad intressant det du säger om sväljning och hur överkäken formas genom den. Minns du var du har läst det?

  Och är det verkligen sant att den amerikanske killens behandling kostade så mycket? yikes.... Jag har läst på metal mouth forum om beräknade kostnader på typ 4000 euro, i Irland visserligen. Det kanske är billigare här i Europa.

  Jag vet inte om ALF någonsin kommer till Sverige. Usch, vad jag är trött på att bo här... redan!

  Tusen tack för ditt bloggande:). Jag vill att fler får veta vad som händer hos tandregleringen. Om det inte var nog med att jag fick tandställning i de yngre tonåren, så fick jag det ännu värre när jag var 18-19 då mina kindtänder skulle slipas ner för att bättre passa ihop. Till slut gav min tandläkare upp, men då hade han redan slipat ner vänstersidan för mycket, så nu har jag fått 'refraction' på högra sidan vilket gör det hela ännu värre. Jag bara tänker på den tandhygienist som gav mig remissen. Hon frågade om jag ofta hade ont i huvudet och jag önskar att jag hade svarat nej. Så kunde jag ha behållt mina kindtänder åtminstone..:(

  SvaraRadera
 4. Josefina:

  Jag beklagar verkligen dina erfarenheter! Det låter som om du är bevisligen felbehandlad. Hur gammal är du idag? Om det inte har gått tio år ännu kan du anmäla till Patientskadenämnden.

  Berätta jättegärna om du går på någon konsultation!

  Robert Chatfield har jag inte hört talas om. Hittade lite snabbt hans hemsida och han verkar arbeta utifrån ett holistiskt perspektiv. Men vilka redskap använder han, vet du det? (Förutom Invisalign.)

  Den amerikanske mannens behandling kostade så mycket eftersom han gjorde fyra implantat i USA. Det kostar säkert lika mycket här i Sverige bara det att om det rör sig om fyror och femmor (premolarer) så täcker tandvårdsförsäkringen en del. Man kan också göra implantat i t.ex. Ungern.

  Det står att läsa om hur överkäken formas genom sväljning på många ställen, t.ex. på ALF Orthodontics hemsida, i den berömda artikeln Is it mental or is it dental och så kan du även googla på t.ex. myofunctional therapy eller jaw orthopedics.

  Lycka till och som sagt, berätta gärna hur det går för dig!

  SvaraRadera
 5. hej, kan du förklara hur underkäken flyttas fram, du skrev det i introduktionen att behandlingen handlar om att flyttta fram bägge käkar men sedan i texten står endast om utvigning av överkäken? jag är inte så påläst om sånt här så jag undrar bara hur man lyckas flytta fram underkäken på detta sätt?

  SvaraRadera
 6. Anonym: Genom att överkäken expanderas både i sidled och framåt kommer även underkäken automatiskt fram lite grann. Detta brukar ske med ALF eller Homeoblock eller Schwarz plate. Underkäken brukar också tas fram ännu lite mer med hjälp av en skena som man har hela tiden i kanske 1-2 år. Googla på "gelb appliance" så kan du se hur en sådan brukar se ut. Det gäller att dra fram underkäken genom att på något sätt sträcka ut musklerna. Detta kan alltså ske utan operation och är en helt annan teknik men är inte lika lätt att garantera. Mer information finns i andra inlägg på denna blogg!

  SvaraRadera