måndag 24 oktober 2011

Gratis käkoperation och snarkskena

Jag lovade ju att berätta om några intressanta saker som den senaste tandregleraren jag var hos pratade om så nu tänkte jag göra det!

För det första så diskuterade vi det här med käkoperation och många undrar ju vad som gäller. Går det på tandvårdsförsäkringen, får man betala rubbet själv eller hur funkar det egentligen? Nu fick jag reda på att om man är ett tillräckligt allvarligt ”case”, dvs. har nog mycket fel på käkarna, så räknas det som vanlig sjukvård. Man betalar alltså upptill frikort och ingenting mer. Vad som räknas som ett fall som kan få det här som sjukvård vet jag inte. Jag misstänker att jag själv, då mitt problem kamouflerats (dock förvärrats) av tandreglerare i det förflutna, inte längre räknas som en patient med överbett. Jag tycker det är minst lika intressant att titta på båda käkarnas position i huvudet som deras inbördes förhållande, men vad som ska gå på frikort är inte upp till mig att avgöra. Jag är inte heller säker på att jag ens är intresserad av att behandlas i Sverige då jag egentligen helst vill gå till någon som förstår problematiken med att ha dragit ut tänder och haft tandställning, erkänner det som fel och har förståelse för att man vill göra en full reversering. Jag vill också gå till någon som har samma ”human blueprint” (dvs. bild av hur en människa ska se ut) i huvudet som jag själv. Min syn grundar sig på Weston Prices forskning som även Orthotropics-anhängarna delvis går efter. Mer konkret: En rak överläpp är ingenting för mig! ;)

Jag talade om att jag snart skulle göra en sömnutredning på grund av andningssvårigheter som med stor sannolikhet är orsakade av den tidigare behandlingen med tandreglering. Vi började då diskutera snarkskenor. Dessa fungerar så att de håller fram underkäken. Tandregleraren berättade att en biverkning av dessa skenor ibland har varit att man får ett underbett, alltså att underkäken permanent flyttas fram. Det här är intressant eftersom det tycks vara samma princip som functional orthodontists använder på vuxna med överbett – att använda en skena som flyttar fram i stället för att operera. Den här tekniken används alltså redan utomlands men verkar inte ha gjort speciella framsteg i Sverige där man fortfarande helst opererar fram underkäken. (Glöm Herbst, MARA, Twinblock och Bionators, det är inte vad jag pratar om även om vissa functional orthodontists använder dem.) Så här förklarar min guru Tooth975 (TMJ-expert) principen:

“…reposition the mandible forward and hold it there to allow the muscles to slowly elongate over time so that they no longer pull the mandible back. This will NOT damage muscles and is perfectly safe. This type of treatment has been routinely done by functional orthodontists for years and it works.”

Om man nu sett fall där t.o.m. en snarkskena kan hjälpa fram underkäken, varför undersöker man då inte saken närmare? Vill man inte undvika jobbiga, riskfyllda operationer in i det längsta?

Andra intressanta samtalsämnen var vilken typ av apparatur och brackets den här tandregleraren använde sig av. Han tyckte sig ha sett många andra kliniker där man helt enkelt tar det som ”såldes in” när en försäljare med attachéväska vandrade in på kliniken en gång för länge sedan. Alltså inte det som är bäst för patienterna. Sen har man kört med samma sak år ut och år in för att det är bekvämt. Själv använde han Speed System. Tekniken för Speed och Damon braces och dess likar har funnits sedan 30-talet (enligt honom) men få använder den trots att den är mer skonsam och går snabbare. 

Vidare ansåg han att Damon braces marknadsföring var vilseledande. Att det de påstår om att kunna vidga tandbågar utåt i sidled inte var sant. Han hänvisade till en undersökning som nyligen gjorts i Danmark där man kommit fram till att Damon inte kunde göra det de säger. Så det var ju intressant att höra hans åsikt om det. Dock väljer jag att inte tro honom. Jag har med egna ögon sett hur en väninnas tänder flyttades utåt så att hon inte behövde dra ut några tänder. Jag har även läst bloggar av folk som behandlats med Damon och kan inte tänka mig att alla dessa människors åsikter skulle vara ”köpta” av företaget eller liknande. Alla tandreglerare jag har förtroende för (bl.a. många ALF-ortodontister) använder dessutom Damon braces och käkkirurgerna jag besökte i London föreslog det i stället för att vidga kirurgiskt. Jag tror snarare att det är skillnad på skicklighet hos olika utövare, att det finns flera tillvägagångssätt och att man ibland blandar ihop begreppen tandbåge och käke vilket kan skapa stor förvirring. Men det är alltid bra att vara kritisk!

Som sagt, jag gillade den här tandregleraren skarpt som person! Men då han fortfarande påstod att jorden var platt kommer jag inte att återvända dit. 

Så här ser Speed braces ut (liknande Damon braces, kallas även självligerande tandställning). De är mindre, går snabbare, är lättare att rengöra, syns mindre och är över huvud taget mer skonsamma.


13 kommentarer:

 1. Hej, tack för en otroligt bra blogg!
  Jag har själv försökt läsa på så mycket som möjligt om ALF, och tycker att det är jättekonstigt att det fortfarande inte finns i Sverige. Men du skrev att det finns i Norge, så jag tänkte höra om du hade nån att rekommendera?

  Anna

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!

  Tandreglering med ALF finns på två ställen i Norge. Hos tandläkare Geir Olsen:
  www.tannami.no
  (som jag tycker verkar ha helt rätt attityd när man läser på hemsidan!)

  och hos Kjetil Kaland på Colosseumkliniken i Stavanger:
  www.colosseumklinikken.no

  Finns inte Colosseumkliniken även här i Sverige? Man kan ju hoppas att de börjar med ALF. Det krävs specialkompetens för den typen av apparatur.

  Vill tipsa om att mitt nästa inlägg kommer att handla om en patient jag har pratat med som får behandling med ALF! Har fullt upp nu men ska skriva det så fort jag kan.

  SvaraRadera
 3. Jo dem finns i Sverige men gör bara enklare tandreglering.Mest vanlig tandvård.
  Konsultation kan fås men sedan skickas patienten vidare.

  SvaraRadera
 4. Tack för en fantastisk blogg! Jag har precis samma problem som du. Jag har oxå dragit ut 4 hörntänder och har en alldeles för liten tandbåge och ett felutvecklat ansikte. Jag snarkar, har för trånga bihålor och jag misstänker att jag har ett felaktigt bett.

  Det är endast en sak som skiljer sig i våra berättelser och det är att min tandreglerare faktiskt försökte åtgärna min underutvecklade käke genom att ge mig en anordning i tandställningen som sköt fram underkäken. Det fungerade som ett slags gångjärn. Det skulle bildas nytt ben längst bak i underkäken så att den blev längre. Och visst fungerade det till viss del och kanske kunde mitt problem vara ännu värre om inte han gjort detta.

  Jag tror dock att jag skulle fått ett mycket bättre resultat om jag fått en käkoperation i kombination med att tandbågen vidgades (istället för gjordes mindre).

  Idag har det mesta av framskutningen av underkäken gått tillbaka och jag samma problem som du, plus att jag har 2 olika bettlägen på grund av behandlingen. Det känns inte rätt.

  Min tandreglerare sa åt mig att kolla upp detta igen när jag passerat 20årsåldern då han visste att hans metod inte fungerade alla gånger. Han sa att en käkoperation skulle eventuellt vara aktuellt för mig i framtiden.

  Tyvärr så har han sedan länge gått i pension och jag har flyttat till ett annat lansting. Jag har inte lyckats hitta någon som vill utreda min käke. Jag har kontaktat olika läkare, tandläkare och vårdcentraler i mitt lansting i 5 års tid nu. Idag är jag 29 år.

  Din blogg gav mig ny energi så nu har jag mailat olika käkkirurgiska enheter för rådgivning. Jag tänker inte ge upp!

  På sjukvårdsrådgivningen rådde de mig att ringa runt till olika privata tandläkare för att försöka hitta någon som är utbildad käkspecialist. Kanske kan då denna utvärdera min käke och sedan remittera mig till en eventuell kirurg.

  Som du skriver så har jag raka fina tänder så det är svårt att få någon att förstå mitt problem. :(

  Tror till viss del att en underutvecklad käke kan vara ärftligt. Min pappa har samma problem och han kan bita sig själv i gommen med underkäken och har slipat ner sina tänder pga. gnissling och felbett. Han har förra året påbörjat sin behandling mot att få detta korrigerat med tandställning och käkoperation. Han är över 55 år gammal.

  SvaraRadera
 5. Hej Osisen!

  Ber om ursäkt för sent svar men har varit på semester.

  Det låter som om du hade en Herbst eller Mara appliance. Dessa är inte functional appliances så jag stödjer dem inte, men bra ändå om det funkade lite.

  Jag tycker det låter väldigt konstigt att först göra en tandreglering och sedan "kanske behöva göra käkoperation". Dels för att principerna kan vara rätt olika men också för att det känns svajigt när någon liksom verkar halvt säker på att det inte kommer att fungera. Plus onödigt lidande.

  Japp, det kan vara rätt svårt att bli tagen på allvar om man har raka tänder som passar ihop (även om man måste anstränga sig för att de ska passa ihop). Har du funderat på att söka dig utomlands? Du kanske inte heller måste opereras, det blir ofta bättre om det funkar med functional orthodontics. Dock är det inte garanterat och finns såvitt jag vet inte i Sverige.

  Enligt de teorier jag tror på är det inte så ärftligt som man skulle kunna tro. ATT det blir fel är inte så ärftligt men HUR det blir kan vara ärftligt. Bettfel beror på, återigen enligt de teorier jag står bakom, felaktig kost i den moderna världen kombinerat med munandning, fingersugning, felaktig sväljning m.m.

  SvaraRadera
 6. Tack för en bra blogg! Jag började läsa på innan min dotter skulle få tandreglering. Hennes vanliga tandläkare talade om att hon skulle behöva dra ut 4 tänder! När vi väl fick tandvårdschecken valde jag en toppmodern klinik som använde sig av speed braces. Nu har hon fått sin tandställning och med 70% säkerhet kommer allt gå bra utan att hon behöver dra ut några tänder.Hennes ordontist
  sa att hon också tyckte tekniken var fantastisk,och att hon i början av sin karriär löste det genom att dra ut friska tänder.Känns jättebra att vara en påläst förälder och känna till att det finns alternativ till att dra ut frisk tänder. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra och vad skönt att höra att det finns tandreglerare här i Sverige som har "sett ljuset" och gått ifrån tandutdragning. Jag är säker på att det är många som vill veta vem det var du gick till. Vore toppen om du ville berätta det!

   Radera
 7. Hej Elin
  Jag skulle vilja veta om de reglerade tänderna flytas tillbaka kommer också käkarna flytas fram. Min tandreglerare har vidgat överkäken för att mina två sneda tänder får plats men problemet är att båda käkarna har flytat några milimiter back särskilt underkäken.
  Resultat.Mitt ansikte rasat ner.Ser 20 år äldre.En kind har blivit plat.Hakan flyende, ser ut som en fågel (hals kalkon)

  SvaraRadera
 8. Hej igen
  Du förtjänar Civilkuragepris, verkligen!.

  Du har inte svarat på min första fråga, hoppas du gör det.Andra frågan är vad tycker du ska jag strunta i retainer som trycker in mina käkar ännu in och ta bort tråden på insidan i munnen för att återfå mitt gamla ansikte?.Här för att låta käkarna flyttas fram(mitt problem, jag ser ut som en fågel då halva av mitt ansikte tryckts in)
  precis som en kille sa "hallon gele ansikte" jag vill gärna komma i kontakt med honom.Jag ska anmäla tandregleraren och jag vill att alla andra gör det.Jag mår väldigt dåligt och vad jag var stolt över mitt vackra ansikte!!!En fråga till, mina kinder hänger ser ut som en 60+ beror det bara på att käkarnas hamnats långt bak eller tandställning också gör att huden åldras 25/ 30 år?
  Det finns en fransk orthodontist som har skrivit böker om allt du tar upp "ORTHODONTIE HALTE AU MASSACRE "Estelle Vereeck heter hon.
  Du jag tror att du ska skriva en bok gör en bok av det du har skrivit du är otroligt duktig, Bravo!!!!
  Nissa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nissa!

   Tack så mycket för ditt beröm och tack för boken du rekommenderade!

   Nu ska vi se vad du undrade. Vad exakt är det som har gjorts på dig? Har du dragit ut några tänder? Hur flyttades käkarna bak? Hur gammal är du?

   Om du slutar med retainern kommer antagligen inte käkarnas form eller ditt ansikte återfå sitt gamla utseende (beror lite på vad som gjordes). Dina tänder kommer förmodligen att bli sneda igen. Men för att kunna göra någon sorts gissning måste jag veta lite mer om vad som gjorts.

   Har du några bilder före behandlingen? I så fall kommer det att vara mycket lättare att hävda att något har hänt. Har anhöriga och vänner reagerat på förändringarna?

   Att kinderna kan hänga beror på benmassan som har försvunnit eller tryckts bakåt, inte på själva huden. Din hud ska inte kunna påverkas av det här.

   Håller absolut med dig att man ser mer ut som en fågel! Samma här. När jag ser mig själv tänker jag "papegoja". Att ha en flyende haka är normalt i fågelvärlden, dock ej i människovärlden. Men jag har märkt att om man ler mycket så blir man också vacker, det lever jag på. Är ledsen för din skull men hoppas att det ordnar sig! Keep us updated! ;)

   Radera
 9. Vad glad jag är att du svarade det känns som när dottern som gick vilse hittar sin mamma.

  Jag hade tandställning i överkäken för att rätta två sneda tänder.2011 till augusti 2012 då den togs bort.Nu är jag 39 har inte dragit bort några tänder.Tandreglaren säger att hon vidgat överkäken!!?? men hur kom det sig att jag ser och känner att överkäkarna flyttas bak.Under behandlingens gång kände hur mina mjuka vävnad slets ur mitt ansikte, runt munnen näsa och haka.jag bedömmer behandlingen som agressiv hade väldigt ont.Jag har bilder som jag kan visa. Jag skriver och har hakan lite böjd och det kväver mig om du förstår vad jag menar.Jag vill prata med dig privat om det är ok kan jag ge dig mitt telefon nummer.Jag ska anmäla hon som orsakade helvete jag lever nu.
  En gång till
  Bravo Elin!!!

  SvaraRadera
 10. Visst tar de röntgebilder på hela kraniet innan de sätter in tandställning.Jag är ganska säker på att hon tog bilder på mig alltså röntbilder men hon sa nej det har jag inte gjort.Dessa kommer jag att kräva av henne.Jag ska också ta några nu för att jämföra vet du var jag göra det?
  Tusen tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nissa: Det finns två sorters vidgning. De flesta känner bara till den ena, nämligen utåt sidorna. Men vidgningen framåt-bakåt är minst lika viktig! Överkäken ska så gott som aldrig flyttas bakåt (väldigt ovanligt att det behövs i alla fall).
   Ja, kolla om de har några före- och efterbilder på dig sparade (innan du anmäler!). Särskilt i profil brukar man se den stora förändringen.

   Radera