onsdag 15 juni 2011

Skillnaden mellan ALF och Damon braces

På senaste tiden har jag märkt att en fråga ofta kommit upp: Vad är det för skillnad mellan ALF (Advanced Lightwire Functionals) och Damon Braces. Jag är medveten om att jag pratat mycket om dem men kanske inte förklarat så bra vad det ena eller det andra är. Ett kort svar på frågan är att det inte alls är samma sak och de båda verktygens princip är helt olika. Så nu tänkte jag försöka göra mitt bästa för att reda ut begreppen.

ALF appliance är en apparatur som sitter fast i kindtänderna och löper som en tråd på insidan av tänderna. Den korrigerar störningar i kraniet vilket bl.a. involverar vidgning av käken framåt och utåt men också andra mer komplicerade saker såsom att gommen kan vara sned. Principen går ut på att kraniets leder är rörliga och ALF gör så att skelettet växer kring dessa. Detta fungerar på både barn och vuxna och ALF jobbar på ett mycket mer avancerat vis än de flesta andra käkvidgare.

Vad gäller retention (förhindra att tänderna går tillbaka med nattandställning eller trådar på insidan av tänderna) pratas det mycket om att ALF är en av de få apparaturer som ger ett stabilt resultat på vuxna. Detta eftersom man tar med munnens funktion i behandling och ser till att tunga, käkled, sväljning osv. fungerar bra men också för att ALF korrigerar alla benen i kraniet så att alltihop hamnar i balans. (Mer om detta i ett annat inlägg!) Det här med retention ska dock alltid tas med en nypa salt då det är svårt att mäta och eftersom många faktorer spelar in. Vill ni veta mer, googla på ”ALF appliance”.

Damon braces är det mest populära varumärket för en sorts räls som kallas speed braces. Eventuellt är det här vad man kallar för ”självligerande tandställning” på svenska men jag är inte säker. Speed braces har mycket mindre brackets med en ståltråd som till viss del är rörlig. Det gör att tänderna kan flyttas lite utåt i sidled. Denna tandställning går snabbare (ibland dubbelt så snabbt) och behöver inte justeras lika ofta samt lägger inte ett lika hårt tryck på tänderna. Damon-tandställningen vidgar inte själva käken eller gommen och den kan inte flytta fram överkäken, men ibland är inte det heller nödvändigt. Även om det ska nämnas att ett flertal patienter bestämt hävdat att deras käkar visst har vidgats så kanske finns det något här man ännu inte känner till. På deras hemsida finns bilder på svåra trångställningar som lösts enbart med Damon och här kan ni se en video om en som har den typen av tandställning.

Vad gäller retainer så rekommenderar tillverkarna av Damon visserligen det, men jag skulle tro att man i mindre utsträckning riskerar att det går tillbaka om man gjort plats för tänderna (och säkert även tungan) på det här sättet jämfört med att flytta tänder bakåt.

Det här är egentligen inget nytt. Min kompis hade en sådan här speed-tandställning år 1992 och hennes tänder flyttades utåt istället för bakåt så hon har nu ett brett fint leende, använder ingen retainer, har en snygg profil och har aldrig haft några problem. Plus att hennes behandling gick snabbt. Det är verkligen synd att inte fler använder den här typen av tandställning, man kunde ju tycka att de skulle börjat utnyttja den nya tekniken i större utsträckning sedan dess.

Jag har hittills inte kunnat hitta någon ALF-ortodontist i Sverige. Man kan gå in på hemsidan och titta var det finns specialister.

Sedan är det stor skillnad på olika tandreglerare, en del är små magiker med ALF:en och andra är inte lika haj. Damon braces ska finnas lite varstans i landet. Kanske använder de dock ett annat märke och det bör gå lika bra. Ring till kliniker och fråga efter ”sådan där räls med små brackets där tråden är lite rörlig”.
Bara för det hittade jag en bild på en som har både ALF och speed braces.


16 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Jag är 20 år och ska få en gratis traditionell tandställning om bara en månad och undrar om jag borde avbryta denna behandling innan det blir för sent. Tandläkaren sade att jag skulle dra ut fyra tänder och idag drog jag ut två stycken i överkäken (att jag drog ut dem var verkligen nödvändigt så det gör ingenting) men jag är tveksam om jag ska dra ut två till på underkäken. Mina tänder får plats där om man bara utvidgar allting några millimeter, vilken tandregleringsmetod tror du är bäst då? (som finns i Sverige)

  Jag har också hört mycket om att ansiktet förändras om man har en vanligt tandställning :( finns det någon metod (i Sverige) som inte förstör ansiktsformenn?

  Tror du att Invisalign är en bra metod för detta? Där flyttar man väl inte tänderna bakåt eftersom trycket är jämt fördelat?

  Många frågor men jag skulle uppskatta svar jättemycket! Har frågat tandläkaren om detta men fick inga ordentliga svar, hon sade bara att allt skulle gå bra och kände inte alls till att "tänderna flyttas bakåt och ändrar ansiktsformen".

  Bra att du har en sådan här blogg :)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Hej! Vad svårt att råda dig. Jag skriver lite svar här så andra kan läsa och mailar dig privat senare!

  Tandläkarna känner till att ansiktet förändras även om de inte säger det, de har sett det hända på hundratals patienter under årens lopp. Med utdragningar händer det så gott som alltid men det kan också dröja flera år innan man verkligen märker av det.

  Det kan vara så att Invisalign är lite som speed braces faktiskt. Jag har hört att de ska kunna vidja tandbågen lite utåt. Varför inte ställa den frågan på http://www.archwired.com/phpbb2/index.php Metal Mouth Messageboard!

  Jag återkommer till dig och framöver ska jag eventuellt skriva en post om den här typen av problematik.

  SvaraRadera
 4. Okej! men man bör inte gå igenom en vanlig tandreglering right? Vill verkligen inte att tänderna ska flyttas bakåt och jag antar att det är oundvikligt om man har en tandställning som bara trycker på tändernas framsida :/

  SvaraRadera
 5. Att tänderna flyttas bakåt vid traditionell tandreglering beror på att det inte finns någon annanstans att flytta dem. Har du trångt för tänderna längst fram och du drar ut tänder så kommer man att flytta dem bakåt för att räta ut dem. Jämför med vid expansion av käken eller tandbågen där du kan flytta dem utåt i sidled. Det är bl.a. viktigt att avståndet mellan hörntänderna blir rätt eftersom det är då tandbågen formas som tungan = den får plats.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Tack för en super bra hemsida. Väldigt intressant det du skriver om.

  Jag har varken överbett eller underbett men dock har jag för "trånga" tänder. Speciellt i överkäken. Jag har funderat på Damon braces men blir osäker då jag läst här på din hemsida om ALF. När det gäller just ALF, och ursäkta korkade frågor, ändrar man endast käkarna och inte tänderna med denna metod?

  Med vänliga hälsningar

  Maria

  SvaraRadera
 7. Ska kanske tillägga att mina "problem" med mina tänder är av ringa storlek. Men det stör mig, önskar som så många andra, att ha ett tipp topp leende. (Gällande min tidigare fråga, vad jag menar är om man inte har en "tandställning" vid ALF-metoden).

  Mvh
  Maria

  SvaraRadera
 8. Jag förespråkar i första hand ALF men jag vet också att det är svårt att hitta utövare. Man måste vara specialutbildad för att använda den. ALF vidgar överkäken utåt och även framåt om så behövs. När det görs brukar tänderna bli jämnare av sig själva men det kan också bli gluggar mellan dem eller andra ojämnheter. Därför brukar man få räls efteråt - men bara ett kort tag! Eftersom ALF fixar hela överkäksbenet så sägs det att man inte behöver retainer efteråt. Detta kanske dock måste tas med en nypa salt, jag vet inte.

  SvaraRadera
 9. Hej, vet du om det fortfarande inte finns ALF-behandling i Sverige? Och om det finns i Danmark el Norge, har du tips på någon klinik som inte ligger allt för långt bort?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte till någon ALF-ortodontist i Sverige. Det krävs en hel del utbildning för att använda den apparaturen vilket är tidskrävande.
   De som jobbar med ALF som jag känner till har jag hittat på:
   http://alforthodontics.com/Practitioners%20&%20Labs.htm

   Radera
 10. Hej,
  Damon är en så kallad passiv typ av fast apparatur som uppfanns redan 1933 (inte särskilt revolutionerande alltså). Fästena fungerar lika bra som de andra 20-30 tal märkena på marknaden idag. Ingen av dem ger någon effekt på käkarnas storlek men kan användas för att luta tänderna åt sidorna vilket ibland räcker för att ge mera plats. Speed fästena är också så kallade självligerande fästen. De är däremot aktiva och flyttar således själva på tänderna. Vissa fästen, brackets, är just bara brackets med vilka olika bågar (trådar) används för att flytta tänder. Ett exempel är Carriére. Andra är en del i ett system, till exempel just Speed, där det tillverkas särskilda bågar som passar just de fästena brackets). Vad tandförflyttningshastigheten beträffar, så verkar de självligerande vara snabbare än så kallade konventionella (där bågen knyts fast i fästet istället för att fästet själv låser bågen) i det skedet där tandraden jämnas ut.
  Expansion i sidled kan göras på olika sätt: med en avtagbar klammerplåt, en fast sittande Quad Helix eller ALF kan tänderna tippas ut åt sidorna hos barn och vuxna medan en så kallad suturvidgare används i tonåren för att vidga själva överkäken. Hos vuxna kan käken också vidgas men då på kirurgisk väg. Hoppas detta klargör lite grann! Hälsningar från en sån där Tandreglerare, typ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandreglerare typ!

   Tack för ditt inlägg! Låt mig fråga med anledning av min senaste bloggpost, http://tandstallning.blogspot.se/2013/09/tandreglering-for-vuxna-med-vidgning-av.html , varför det då syns på vuxna som gjort icke-kirurgisk vidgning av överkäken att deras kindben blivit större? Jag menar alltså verkligen kindknotorna, precis under ögonen. Vore inte det ett bevis för att det faktiskt är suturen som har vidgats och inte bara tänderna som har lutats utåt? Många av dessa märker också att om de har en vidgande apparatur av akryl (liknande en retainer med skruvar) så börjar den efter ett tag att skava i gommen. Detta tror man är eftersom gomvalvet blivit lägre - borde inte även det innebära att det faktiskt är suturen som vidgats?

   Om det bara vore tänderna som tippades utåt av ALF, varför skulle man då ens uppfinna en sådan avancerad apparatur? Vad jag förstår tar det ju 5-10 år att bli ALF-expert.

   Svara gärna i senaste inlägget där vi diskuterar dessa saker mer specifikt och ta även en titt på Carries bilder!

   Radera
  2. Hej igen!
   Det har inte kunnat visas att överkäken kan vidgas icke-kirurgiskt på vuxna. Suturen i gommens mitt är hos den unga vuxna endast delvis mineraliserad men mekaniskt låst så att den inte kan dras isär. Kirurgiskt kan man dock öppna suturen när överkäken vidgas. Att vidga överkäken på den yngre patienten lyckades Kingston med 1895 men beviset för att överkäken faktiskt vidgats kom långt senare när röntgen blev tillgängligt. Idag använder vi ännu hans uppfinning, sututvidgaren, vilket är rätt imponerande. Det är vår näst äldsta tandställning.
   Det här betyder dock inte att skall benen skulle stå stilla när vi blir äldre. Ben påverkas av tryck och drag genom bennybildning eller resorption varmed miljöfaktorer spelar roll tillika med rena utvecklingsförändringar (vi ser ju inte likadana ut som 20- eller 60-åringar).
   Vad ALF beträffar får någon som provat apparaturen beskriva den. Vad jag uppfattat är den en apparatur som ger en likadan effekt som en så kallad Quad Helix, dvs den tippar tänderna åt sidorna. En klammerplåt kan kanske ge en lite större effekt genom att den också ger ett tryck mot gommen men vad jag vet är det inte vetenskapligt belagt utan snarare en klinisk observation.
   Hälsningar!
   Tandregleraren, typ.

   Radera
  3. Hej igen och återigen tack för ditt svar!

   Det finns ju t.ex. den här studien:
   http://www.angle.org/doi/full/10.1043/0003-3219%282000%29070%3C0129:nrmeia%3E2.0.co;2

   där man visar på att vuxna åstadkommit icke-kirurgisk suturvidgning, dock mindre än den jämförande barngruppen.

   Sedan är jag fortfarande intresserad av varför kindbenen kommer ut så mycket även fast vidgningen är icke-kirurgisk. Är det ens möjligt om inte suturen har påverkats? Om enbart tänderna tippas utåt eller tandbenet flyttas utåt i sidled borde det väl inte synas någon påverkan på kindknotorna, eller tänker jag fel nu?

   ALF ska enligt utövare och utvecklare vara en apparatur som formar om maxillan och lär alltså kunna göra betydligt mer än att bara luta ut tänderna. Läs mer på www.alforthodontics.com

   En fundering jag har är varför inte suturvidgaren används mer i vårt land om man nu har känt till dess effekter länge?

   Angående Damon så har jag inte haft kontakt med lika många som genomgått den behandlingen. Men min kompis hade en självligerande räls på 90-talet. Hennes ansikte blev ganska rejält mycket bredare. Jag betvivlar faktiskt att det enbart var lutning på själva tänderna som inträffade där.

   En tandreglerare som anser att Damon åstadkommer ändring av benstrukturer är David H. Seligman. Det vore intressant att även höra hans åsikt om dessa saker.

   Radera
 11. Hej! Jag försöker på olika sätt få reda på om du fortfarande intresserar dig för tandregleringsskador. shutrick at gmail dot com

  SvaraRadera