onsdag 8 juni 2011

Vidga överkäken på vuxna

Ryan Koch heter en kille som har en blogg som heter Health Matters To Me där han skriver en massa om olika hälsokurer, vissa mer radikala än andra. Han är grabben som törs gå mot strömmen och blogga om sina många gånger galna eskapader. Just nu handlar det om hur han injicerade frisk avföring i sin egen tarm för att råda bot på problem, men låt inte det avskräcka er! Bloggen är läsvärd, jag lovar! ;)

Ryan Koch är en av de många som funderat på om det är kört för en vuxen att vidga sin överkäke utan kirurgi. Även på många amerikanska forum kan vi läsa att ”när man vuxit klart är gommens sutur ihopväxt och därför är det inte möjligt att vidga käken på en vuxen utan det måste ske med ett operativt ingrepp”. (Detta ingrepp kallas SARPE för den som är intresserad och står för surgically assisted rapid palate expansion.) Denna mening upprepas som ett mantra, gång på gång tills alla tror att det är sant. Kanske är det också sant om man behöver vidga käken väldigt mycket (säg, mer än 6 mm), men de flesta behöver inte så mycket vidgning. 

Jag har tidigare skrivit om ALF tandställningen som gör just detta men Ryan håller just på och testar en annan apparatur, nämligen Homeoblock. Han har även träffat utvecklaren av nämnda redskap och ställt frågor som han sedan publicerat i bloggen. Jag tänkte länka er till de inlägg där han skriver om suturvidgare för vuxna:

Introduktion till ämnet - Här tar han upp fenomenet med överkäksvidgare och varför moderna människor får trånga och smala överkäkar. 

Här berättar han att han varit på kliniken och fått sin Homeoblock. Läs gärna kommentarerna som är jätteintressanta och där han även svarar på frågor!

Ryan har här intervjuat Dr. Belfor angående varför moderna människors gener inte kan utvecklas till fullo så att våra ansikten blir deformerade. Som sagt, läs kommentarerna också.

Happy reading!

2 kommentarer:

  1. Hej Elin.
    Hamnade här efter att ha googlat information om tandreglering (och eventuella negativa aspekter av det). Har du möjligen en mejladress där jag kan ställa lite frågor, du verkar väldigt påläst på området :) ? //Sofia

    SvaraRadera
  2. Hej! Absolut, du kan maila mig på: stampe@tandstallning.net

    Vill gärna försöka besvara dina frågor!

    SvaraRadera