måndag 25 juli 2011

Therese Alshammars tänder

Therese Alshammar berättar i Aftonbladet kvinna om att hon blev mobbad för sina tänder när hon var yngre och hade tandställning i 5-6 år. Missförstå mig inte, jag tycker att Therese är en jättesöt tjej, men vem har inte lagt märke till hennes tänder? Trots tandställning i ett halvt decennium! Ska det vara så? Hon har ett klassiskt ”gummy smile” som tandställning inte kunde råda bot på. Efter att ha läst artiklar om hur ansikten växer när de växer fel så är jag rätt säker på att Thereses överkäke har växt för långt ner. När ansiktet börjar växa fel så växer det sig nämligen långt. Det i sin tur gör att tänderna kan se stora och långa ut och personen blottar mycket tandkött när den ler. 

Typiskt nog har Therese ett väldigt avlångt ansikte som eventuellt gjorts ännu längre av tandställningen hon hade (om bakåtflyttning skedde). Som idrottskvinna är jag dessutom säker på att hon inte skulle vilja inskränka sin luftväg med minsta lilla millimeter vilket kan ha skett om underkäken hamnat längre bak.

Hennes väldigt synliga tänder kan ingen tandställning fixa idag (dock hade det kunnat göras när hon var omkring 6 år) utan man måste antagligen operera och flytta överkäken uppåt (och kanske framåt men då måste man flytta även underkäken). Om överkäken gjordes bredare skulle det bli ännu snyggare. Nu säger jag inte att hon bör göra det men jag vet att det finns fler som är intresserade av vad som kan göras i ett sådant här fall.

Jag säger det igen: ska det vara på det här viset? Tandställning i fem år och ändå inte ett tillfredsställande resultat? Plus en skena på insidan av tänderna som suttit där sedan kanske mellanstadiet och som indikerar att resultatet antagligen inte är hållbart. Therese Alshammar har ett typiskt gummy smile. Finns det ens ett vettigt ord på svenska? Hur ska vi kunna bli medvetna om vad det är för något om det inte finns ett ord? En annan sak, Thereses tänder har aldrig varit utstående. Ni som läst denna blogg vet hur det egentligen ligger till! ;)

10 kommentarer:

 1. Vad snackar du om? Hon är skitsnygg precis som hon är. Operera din utseendefixerade hjärna, pls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, vad är det där för himla kommentar? Hur kan man ens skriva en så sjuk kommentar om en bloggare? Vilken kännedom har "Anonym" (= Fegis) om författarens hjärna?
   Tandställningshysterin i Sverige har gått för långt och är alldeles för långt och är fruktansvärt uråldrig. Säger en som själv drabbades på 1960-talet.
   TACK för en mycket bra och informativ blogg!!!

   Radera
 2. Jag säger ju att hon är snygg och att jag inte tycker att hon ska opereras. Varför läser du inte inlägget innan du kommenterar?

  SvaraRadera
 3. vad menar du med att ansiktet blir längre vid tandställning med bakåtflyttning? hur kan det bli det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först och främst, innan tandställning blir det längre eftersom överkäken växer nedåt och bakåt när den växer fel (vilket brukar vara orsaken till sneda tänder och bettfel). Detta påverkar även underkäken så att den hamnar längre ner och längre bak.

   Med tandställning med bakåtflyttning fungerar det så här: Titta på en bild av ett kranium. Som du ser består en stor del av kraniet av ett överkäksben, den så kallade maxillan. Om du flyttar tänderna bakåt så påverkas även detta ben och "modelleras" bakåt. På samma sätt som jag beskrivit ovan föser det även underkäken bakåt. Om man flyttar tänderna i överkäken bakåt så måste man dessutom bita ihop med underkäken längre bak. Titta dig själv i spegeln medan du för underkäken längre fram och längre bak och jämför vilket som ger ett mest avlångt ansikte.

   Titta på den jämförande bilden i denna bloggpost:
   http://tandstallning.blogspot.se/2011/09/kakoperation-overbett-och-overkaken.html

   Radera
 4. okej tack för ditt svar!
  vad tror du om tandregleraren flyttar fram tänder bakifrån för att fylla igen luckor efter tandutdragning? tror du det ger det samma resultat med insjunken profil som vid bakåtflyttning av tänderna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att tandregleraren alltid flyttar fram tänderna bakom gluggen också (kindtänderna) för att fylla igen gluggen så som du beskriver, det är säkert standard. Men det blir ändå samma som jag beskrivit ovan.

   För att göra de främre tänderna jämna måste dessa flyttas bakåt - då uppstår de problem jag pratar om på den här bloggen. Det spelar ingen roll om kindtänderna även flyttas lite framåt. Överkäken bestämmer positionen för underkäken, den riskerar därför att tvinga underkäken och bettet ännu längre bak.

   Tänk så här: Varför uppstod problemet till att börja med, varför får man sneda tänder och bettfel? Jo, i de flesta fall för att käken är för smal och för kort. Gör tandutdragning med bakåtflyttning av framtänder att den blir bredare och längre? Nej, det förvärrar i stället problemet. Jag glömde nämna i mitt svar ovan att utseendeförändringarna brukar bli värre med åren. Detta eftersom behandlingen guidar käkar och ansikte att växa bakåt och nedåt.

   Vad har du för problem idag? Vad har du blivit erbjuden för behandling?

   Radera
 5. Jag har redan fått tandställning och dragit ut 4 tänder femmorna. Jag hade inte något överbett innan, utan tvärtom mina framtänder gick inåt och tvåorna ut. Så framtänderna bet mot tänderna i underkäken. Därför ska mina framtänder tas framåt utåt men jag antar att tänderna ändå flyttas bakåt när de ska få plats för bli raka. Mitt bettfel kallas för sagittal bettavvikelse.
  Tycker jag har börjat fått veck vid kinderna och är jätteledsen för det :( men vet inte vad man kan göra? Har du något råd?? Jag har haft tandställningen sedan januari.

  Så som jag förstått det så drar man oftast ihop luckorna med att backa framtänderna och sen i slutskedet möter man med kindtänder bakifrån.
  Är det inte skillnad på att behandla ett överbett mot att behandla andra bettfel? Vid överbett drar de väl mer "ihop" hela överkäken än vad som görs vid en annan bettfels behandling?

  Min tandreglerare har berättat om problematiken vid att dra ut tänder eller att inte göra det. När man drar ut tänder finns risken att det ska se insjunket ut men drar man inte ut tänder finns risken att munnen blir väldigt stor utåt och det gör det svårt att stänga ihop läpparna ansiktet förändras och blir mer "fyrkantigt". Båda alternativen påverkar ansiktet så därför måste man ta hänsyn till hur ansiktet ser ut från början och välja bästa alternativ. Har man anlag för haka som redan står ut och mun som går inåt kommer det förstärkas desto mer om man då drar ut tänder. Sen menar hon att drar man ut fyrorna så är det lättare att få insjunken mun eftersom att man då drar ihop/bak framtänderna mot kindtänderna dvs bakåtflyttning. Men drar man istället ut femmorna har man mer framtänder att fördela och kan möta med tänderna bakifrån för att stänga luckor vilket inte ger ett lika insjunket intryck..

  Jag har kommit överens med min tandreglerare om att möta med kindtänderna nu direkt och ev lämna en lucka längre bak för att jag är så orolig för att se insjunken ut. Jag tar hellre luckor som inte syns inne i munnen än ser insjunken ut.. men jag vet inte om det kommer att hjälpa??? Jag visste inte om att det kunde bli så då hade jag vägrat dra ut. Jag hade inga alls tendenser till insjunken mun eller till utstående haka innan jag påbörjade behandlingen men är jätteorolig för att få det. Vad har du för råd till mig??

  Tack för dina svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om du inte har haft överbett så låter ditt bettfel ändå som om det beror på en för liten, underutvecklad överkäke. Vid alla bettfel där käkarna är för små bör man inte dra ut tänder och/eller flytta bakåt.

   Jag håller inte med din tandreglerare i någonting hon säger, det är tvärt emot de teorier jag och allt fler tror på. Tyvärr är det väldigt vanligt att traditionella tandreglerare är alldeles för fixerade vid tänderna. Så verkar vara fallet med din tandreglerare också. Hon pratar om fyror och femmor och vilka tänder som ska flyttas framåt eller bakåt. Men tänderna är bara symptomet på felet, de är inte orsaken. Orsaken är käken/käkarna och att dessa troligen är för små. Det rätta hade antagligen varit att vidga din överkäke först och främst.

   "Drar man inte ut tänder finns risken att munnen blir väldigt stor utåt och det gör det svårt att stänga ihop läpparna" - Det är enligt mig ett allvarligt misstag att se det som att tänderna är utstående eller att munnen är markerad. Detta är enbart en synvilla som i många fall beror på att underkäken är för långt bak. Då blir det också svårt att stänga läpparna. Det är oerhört ovanligt att överkäken är för stor även om det förekommer, men det är absolut inte något man stöter på ofta!

   Titta på de bilder jag publicerat under inlägget "OS ansikten" - tycker du att din överkäke någonsin har sett ut så eller ser ut så nu? Om man jämför med primitiva folk eller människor där ansiktet har växt rätt så är deras överkäkar runda och stora som ett U. Där kan du också se hur ett "perfekt" ansikte ska se ut. Jag är säker på att din tandläkares syn på hur ett ansikte ska se ut och det jag talar om på den här bloggen är mil från varandra.

   T.ex. om hakan står ut så kan det bero på att överkäken är för långt bak eller har tryckts in av tandställning. Titta t.ex. på Drew Barrymore, där har du ett bra exempel. När överkäkens tänder trycks in kan man få intrycket att näsan och hakan står ut mer eftersom det inte finns lika mycket som fyller ut runt omkring längre. (Det kan även bli så att hakan blir bakåttryckt, men det är vanligare vid överbett.)

   Om tänderna redan flyttats ganska mycket och du inte ser insjunken ut så kanske det inte är säkert att du kommer att göra det sen heller? Jag vill ändå påpeka att metoden med att dra ut tänder strider mot all logik och mot hur käkarna "vill" växa (de vill växa framåt, båda två). Samt att det finns risk att utveckla TMD.

   Jag önskar jag visste vad du kunde göra. Jag har själv försökt dölja veck och sådant med smink (typ foundation). För min egen del letar jag efter någon som kan göra om hela behandlingen fast på rätt sätt och jag skulle även vilja ha implantat som ersättning för utdragna tänderna om det är möjligt. På senaste tiden har jag kommit i kontakt med människor som hittat behandling de är nöjda med, så häng med här på bloggen så kan jag förhoppningsvis uppdatera med någon information om var man kan hitta rätt behandling.

   Jag är verkligen ledsen för din skull och hoppas du hittar en lösning!

   Radera
  2. Jag var själv väldigt nojig för mina tänder och trodde jag hade världens största överbett. Men tandläkaren fick mig på bättre tankar och efter att ha speglat mig själv så är jag rätt nöjd med mitt leende ändå. Mitt problem är nog snarare att mina fina friska tänder är lite gula och sitter aningen huller om buller i käften. Något jätteöverbett har jag verkligen inte. Tandställning/fasader för att "shape up the teeth" och kanske en tandblekning, sedan är man i game:t igen :p Lycka till alla ni som kämpar med tänderna!

   Radera