måndag 4 juli 2011

Orsak till sneda tänder

För ett tag sedan blev jag medlem i Facebookgruppen Y Crooked Teeth. På sin sida har de bl.a. flera jämförande bilder av enäggstvillingar som genomgått olika behandlingar samt länkar till intressanta sajter.

Deras mission statement lyder (översatt till svenska): ”Denna sida förespråkar en fullständig, rättvis och öppen diskussion angående orsakerna till sneda tänder. Det är inte allmänt känt att tandreglerare inte vet orsaken till problemet som de behandlar och undviker diskussionen.”

Orsaken enligt dem som står bakom gruppen är alltså att sneda tänder och bettfel INTE är ärftligt i den utsträckning många tror. I stället har det mer med raffinerad kost i den moderna världen och felaktigt användande av munnen att göra. De menar på att traditionella tandreglerare idag behandlar problemet med sneda tänder som om det vore ärftligt, alltså att man inte kan styra växten av käkarna vid en ung ålder eftersom utseendet redan är förutbestämt. Men miljön är enligt Y Crooked Teeth-gruppen den allra största faktorn.

Vad man väljer att tro är naturligtvis upp till var och en. Men att undvika och inte vilja kännas vid den här teorin, ignorera det vetenskapliga material som trots allt funnits i årtionden, inte informera patienter om att synsättet existerar och är rätt så utbrett och att inte ens vara öppen för att det eventuellt skulle kunna förhålla sig på det här sättet, det är fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar