tisdag 19 juli 2011

Käkoperation - en konsultation i London

Fortsättning från föregående inlägg. Jag åkte alltså till London för en konsultation med en functional orthodontist och hade turen att samtidigt även få prata med två tandreglerare som samarbetar med kirurger som gör käkoperationer. Detta kallas orthognatic surgery på engelska, alltså ortodonti och käkkirurgi kombinerat (ifall nu någon vill söka mer information på engelska). Den behandling som diskuterades var att flytta fram både överkäken och underkäken.

Om den första tandregleraren var dålig på att sälja sig själv så måste jag säga att de här två – en äldre man och en medelålders dam med stora läppar och nördiga glasögon – var riktigt glassiga och duktiga på att sälja in sina idéer.

Medan de undersökte mig pratade de snabbt med varandra och trots att jag ändå läst på så mycket så fattade jag inte (dumma brittiska accent, jag har fortfarande svårt att förstå den trots att jag har bott i England). ”Den här behandlingen du fick som tonåring, den gjorde inte direkt underverk för din överläpp, eller hur?” log kvinnan. ”Det skulle man kunna fixa genom att flytta fram överkäken. Vi tror att dina andningsproblem beror på att underkäken har hamnat så långt bak och det skulle absolut bli bättre efter en käkoperation.” ”Hur mycket skulle ni kunna ta fram underkäken?” frågade jag. ”Kanske… 6 millimeter,” svarade mannen. ”Kommer jag att vara tvungen att göra en SARPE (kirurgisk vidgning av överkäken)?” ”Nej, vi tror att Damon braces skulle vara nog för att göra överkäkens tandbåge lite bredare,” blev då svaret. (Detta är bra information för alla er som tänkt göra en käkoperation av överbett. När underkäken flyttas fram kommer ofta överkäken att vara för liten så att bettet inte passar ihop. Standard har då varit att göra en SARPE. Men i många fall skulle det inte behövas eftersom det finns gomvidgare för vuxna – dock är det osäkert om sådana används i Sverige. Men även Damon braces kan alltså ibland fungera för det här ändamålet och det är ju någonting som faktiskt finns i Sverige även om det tyvärr är rätt så ovanligt.)

”När man ser dig ligga så här så blir det ännu mer tydligt att det skulle vara bra för dig att operera käkarna,” sa kvinnan och mannen nickade. ”Man skulle även kunna flytta överkäken uppåt en aning. När du ler och pratar så ser man ganska mycket tänder och tandkött på dig så det skulle kunna bli ett lyft rent estetiskt.” Jag fick verkligen för mig att det var mycket fokus på utseendet och att de nästan kritiserade hur jag såg ut. Men då jag verkligen är ledsen för hur den förra behandlingen med tandställning förstörde mitt ansikte och gjorde ett befintligt problem värre så var det okej. Dessutom är jag lite för gammal för att riktigt ta åt mig. ;)

”Du verkar vilja ha någonting som verkligen syns och då vore det här mer rätt för dig än den andra konsultationen du var på. Han sysslar ju med TMD och koncentrerar sig mest på käkleden.” Jag blev tvungen att fråga: ”Men hur blir det med käkleden efter en operation? Han hävdade nämligen att mina diskar är förskjutna och det hörs knaster och smällar när jag tuggar och pratar.” ”Jag har varit gift i 40 år med en kvinna vars käke alltid har knakat!” skrattade mannen. ”Och jag å andra sidan är gift med en kille som jag satte tandställning i underkäken på och hans käke slutade att klicka efter det!” fortsatte kvinnan och blinkade. Men några implantat tyckte de inte skulle vara nödvändiga och de trodde inte heller att det skulle vara möjligt i min lilla mun.

Jag var mer än lovligt förvirrad när jag gick därifrån. Vad var det Tooth975 och min kära irländare som jag haft kontakt med pratade om som skulle funka för de flesta där man ju faktiskt kunde sätta implantat? Och varför skulle man operera fram underkäken 6 mm när man ickekirurgiskt kunde ta fram den åtminstone 4 mm? Dessutom, går man igenom en dubbel käkoperation så vill man ju att käkleden därefter ska fungera normalt! Detta kommer ju gå på hur mycket pengar som helst, är det då konstigt om man vill ha någon sorts komplett behandling där så att säga allt blir löst? Dock var jag nöjd med den trots allt enorma mängd information jag fick.

Oxford street hade börjat krylla av folk och jag var tråkig och tog en hamburgare på McDonalds. Därefter rände jag runt på London Bridge railway station i någon timme och letade efter nästa tåg till Gatwick. På planet hem funderade jag. Att gå till någon av de två jag varit på konsultation hos var uteslutet. Nej, jag måste skaffa mig mer kött på benen, hitta någon som är mer van vid sådana case som jag.

Tillbaka till att Googla, maila och höra sig för med andra ord. I augusti har jag tid hos en svensk tandreglerare – jag avbokade nämligen aldrig den tiden.

2 kommentarer:

  1. Hej! Har just hittat din intressanta blogg! Påminner mycket om min ecna situation. Jag har haft tandreglering (räls) i två omgångar, dragit ut två tänder i överkäken. Problemet är att jag dessutom har reumatism sen barn, vilket tillväxthämmat mina käkar (eller iaf underkäken) Summa summarum, idag är jag 33 och har nu fått sömnapne!!! De har prövat bettskena ( funkar dåligt) och vill nu att jag ska ha cpap ( glöm det!!!!! Av tusen olika skäl). Känns som om tungan inte får plats och jag har fortfarande överbett minsann. Jag känner att käkoperation kanske är lösningen, ska till KI för utredning. Hoppas bara de kan hjälpa mig! Ska blu jätteintressant att följa din blogg. Lycka till med allt!

    SvaraRadera
  2. Hej! Det var tråkigt att höra om hur det har blivit för dig. Hemskt att vi inte ska kunna få ordentlig hjälp. Kan de inte hjälpa en ska de ju säga det - inte kamouflera och förvärra problemet.

    Jag är inte förvånad att överbettet inte försvann när inget gjorts åt din underkäke. Att sedan hämma käkarnas växt och göra munnen ännu mindre med räls var säkerligen ett stort misstag.

    Hör gärna av dig hur det går med ev. käkoperation. Tror du att du kan få en del ersatt från tandvårdsförsäkringen?

    SvaraRadera