måndag 20 maj 2013

Osynlig tandställning - en annorlunda metod

Jag befinner mig just nu i Austin, Texas hos min amerikanska pojkvän och vi har precis varit hos tandregleraren med hans 13-åriga son. Detta var en mycket annorlunda upplevelse som jag tror att många svenskar kan vara intresserade av. Besöket var som natt och dag jämfört med mycket av det vi möts av i Sverige. Vi rekommenderades en helt osynlig tandställning som förbättrar käkens funktion.

Några dagar tidigare hade vi ätit middag med min pojkväns kompisar och de hade berättat om sina barn vilka även de behövde tandställning. Den ene visade en bild på sin dotter och sade skrattande: "Tandläkaren sa direkt att hon skulle få tandställning och ja, både mamma och pappa har ju haft det." Det lät nästan som "något man bara gör" utan att ifrågasätta och dessutom ett elände man skrattar lite åt. För min pojkvän hade det dock varit annorlunda. Han hade instinktivt känt på sig i maggropen att det här var någonting som absolut måste bli rätt för hans sons räkning. Han ville inte lägga ansvaret i vem som helsts händer och därför hade han dragit sig för att kontakta den tandreglerare som hans vanliga tandläkare hade rekommenderat. Han blev överlycklig när han hörde att jag var påläst och tog snabbt till sig de teorier jag stödjer. Då han är ingengör hade han inga problem med att förstå grundläggande benstrukturer och kunde lätt sätta sig in ungefär i hur olika apparatur fungerar. 


Jag rekommenderade att vi skulle gå till en så kallad "functional orthodontist" och faktiskt så hittade vi ett par stycken här i Austin. Jag valde ut Dr. Medina efter en titt på hennes hemsida där hon skriver om vad hon står för


Sonen hade tidigare berättat för oss att han uppskattade att ungefär 50% av hans skolkamrater har tandställning i form av räls. Det var ingenting han såg fram emot själv men då han störde sig på sina tänder, ibland hade ont i munnen samt då och då hörde ett krasande ljud (liknande när man trampar på glasskärvor) i käkleden ville han verkligen gå på en konsultation.


Dr. Medina började med att ställa alla möjliga frågor om pojkens hälsa och poängterade flera gånger att hon har ett holistiskt synsätt där man försöker se till hela människan. Hon försökte sedan hitta triggerpunkter relaterade till TMJ (käkleden) och observerade sonen medan han pratade, svalde, öppnade munnen och slutligen ansiktet i vila. Snabbt såg hon samma sak som jag tidigare misstänkt, nämligen att hans överkäke var lite för kort i framåt-bakåt-led. Hans bett var något öppet och vissa av underkäkens tänder låg framför dem i överkäken när han bet ihop. Hon förklarade att detta skulle kunna bero på att han vid sväljning trycker på tänderna hårt med tungan. Pojken har tidigare haft lindriga problem med astma och allergier vilket kan vara relaterat. Han beskrev även att han andats genom munnen i hela sitt liv och att han önskat att han tidigare vetat att det kan påverka käkarna och tänderna. Dr. Medina lugnade honom med att: "Jag önskar också att jag vetat! Det är så vanligt med de här problemen och tyvärr är det så få som vet vad munandning kan ställa till med." 


Hon föreslog en behandling där överkäken expanderas framför allt framåt (och även något utåt i sidled). Detta skall ske med hjälp av en väldigt snäll apparatur som kallas BWS. Den ser ut som en liten tråd som går mellan de bakersta kindtänderna och runt överkäkens tänder på insidan. Under nätterna bär man en skena som ser ut som ett munskydd vilken aktiverar själva expanderaren. Tandställningen är osynlig och är inte mycket i vägen. Den expanderar käken och därför undviks negativa effekter som annars är förknippat med räls, t.ex. rotresorptioner, tandkött som halkar ner och sliten emalj. "Jag gillar inte tandställning i form av räls, jag försöker i det längsta undvika det om det går!" förklarade Dr. Medina. "Det finns de som tror att man måste använda räls och att det inte kommer att funka med den här osynliga sortens tandställning och då får man ju göra det ändå. Så om du verkligen vill kan jag sätta räls på dig!" Sonen skrattade. "Nej tack!" 


Jag frågade om han skulle behöva retainer efter behandlingen var klar. Hon sa att han endast kommer att behöva det en kort tid. "Tidigare har man ju blivit rekommenderad att använda retainer resten av livet," påpekade jag. "Ja, jag vet! Och det är ju helt orealistiskt, det är rent av löjligt! It doesn't make any sense," tyckte Dr. Medina. Hon fortsatte: "Även med retainer kan tänderna gå tillbaka. Jag har själv haft tandställning två gånger och det gick tillbaka båda gångerna. Det var då jag insåg att det fanns ett problem med hur jag använde munnen." Den här kliniken fokuserar alltså långt ifrån bara på raka tänder, här försöker man lära ut till patienterna hur de ska svälja, andas och använda tungan på rätt sätt. Det kallas för orofacial myology och myofunctional orthodontics. 


"Vad gör vi om behandlingen inte skulle fungera?" frågade min pojkvän. "Det KOMMER att fungera," svarade Dr. Medina bestämt. "Men bara om du gör som jag säger. Jag är inte Harry Potter, ser du. Jag har visserligen en gyllene apparatur men man måste följa instruktionerna." Sonen sken upp: "Du har en trollstav men ingen trollformel?" Vi skrattade allihop och tyckte att han precis slagit huvudet på spiken. 


Tidigare hade den här tandregleraren jobbat med traditionell ortodonti där man drog ut tänder och främst flyttade bakåt i munnen. Där man koncentrerade sig mest på att själva tänderna skulle bli raka. Hon kunde själv se att någonting inte stämde med patienternas slutgiltiga resultat (både utseendemässigt och funktionsmässigt) och ifrågasatte även sin egen tidigare behandling. Därefter skolade hon om sig till functional orthodontist och specialist inom facial orthopedics, TMD m.m. När vi frågade vad hon tyckte om att dra ut 4:or och 5:or i samband med tandreglering ryggade hon tillbaka och grinade illa med hela ansiktet. "Neeeej! Gud, jag gör inte sådant." Hon berättade vidare: "Förr i tiden hade vi i ett fall som hans trott att det var underkäken som satt för långt fram och att den måste bak. Men nu har vi sett ljuset! Det är överkäken som ska fram! Vilken aha-upplevelse!" Det var inget snack om att vi hade att göra med en mycket, mycket passionerad yrkeskvinna.


Behandlingen kommer att ta ungefär 18 månader och tandställningen kommer alltså att vara helt osynlig under hela tiden (förutom nattetid). Pojken kommer förmodligen inte ens att berätta för sina kompisar att han genomgår en ortodontisk behandling. I detta fall blev det även billigare än om han skulle ha valt traditionell tandställning. 


När han senare berättade för sin mamma om besöket fick denne en smärre uppenbarelse: "Jaha, så det var därför mina tänder gick tillbaka när jag slarvade med retainer, nu förstår jag!"


Om det känns intressant för er kommer jag att rapportera om hur det går för pojken med hans osynliga tandställning och behandlingen i övrigt. Vi tyckte alla att den här approachen kändes vettig och kommer att köra på den. Spännande fortsättning följer! 

Här ser ni en bild på den från utsidan sett osynliga apparatur som kommer att användas i behandlingen.

58 kommentarer:

 1. Hej, mkt informativ blogg, tur att jag av misstag råkade snubbla in hit. Jag har varit missnöjd med mia tänder och käkar sen tonåren, och på senare tid har jag verkligen stört mig på dem, både rent fysiskt o psykiskt.

  Nu när jag läst o googlat en del så verkar det som att Svenska kliniker är långt efter i utvecklingen, jag vill självklart ha en så bra behandling som möjligt och skulle kunna överväga att åka till USA om det så vore nödvändigt. Problemet är att jag ska börja studera till hösten (21år) och vill ju inte spilla allt för mkt tid på väntande och resande, om man tillexempel väljer att göra en behandling i USA, hur många besök brukar man i genomsnitt få göra? Om man som jag har till.ex sned haka/käke och förskjuten/vinklad tandrad.

  Skulle du kunna lista några kliniker runt om i världen du rekommenderar eller läst bra om? Eller du kanske redan har gjort en sådan lista fast jag missat den?

  MVH A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte både plugga och behandlas i USA? ;)

   Det finns ju functional orthodontists även i Europa, t.ex. i Storbritannien, Norge och Frankrike. Kolla listan på Alforthodontics.com

   För USA kan du gå in på http://iaortho.org/find_US.aspx och välja "functional" i menyn. Det var så jag hittade den här tandläkaren.

   Standard brukar vara att gå på besök en gång i månaden, kanske var sjätte vecka och många behandlingar tar 1,5 - 3 år. Men hur det skulle bli för just dig är omöjligt att säga.

   Radera
 2. Hej, kom in på din blogg efter googlande av ansiktsform och tandställning. Jag är 23 år och har haft tandställning i 1.5 år på grund av korsbett samt att gluggen mellan mina framtänder har korrigerats. Mitt ansikte har blivit väldigt långsmalt och hela käken känns spänd och onaturlig, känner knappt igen mig längre i spegeln och på kort. Jag fick ha små plastringar mellan överkäken och underkäken som jag tror var problemet. Är helt förstörd över detta och även om mina tänder nu är fina så är mitt ansikte väldigt långsmalt och fult.

  Frågade tandläkaren om detta men han blev stött och sa "jag har inte förändrat ditt ansikte, gå till en plastkirurg om du inte är nöjd med det".

  Jag vet inte vad jag ska ta mig till, allt känns så hopplöst just nu, vill bara ha tillbaka mitt gamla ansikte. Går det på något sätt att åtgärda detta? Käkoperation kanske?

  //Ch

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det var tråkigt att höra om din erfarenhet. Tyvärr förändrar ibland tandreglering ansiktet men många vill inte kännas vid det.

   Drogs några tänder ut?

   Det går att åtgärda utan operation. Ring runt eller maila till olika ALF-ortodontister, Orthotropics (fråga om de behandlar vuxna), sök på "functional orthodontics" och landet du är intresserad av, kanske den här:

   http://www.orthodontistmarklynch.co.uk (bara hittade någon, vet inget om honom men kanske kolla upp!). Eller leta efter någon som jobbar med Damon braces och är med på att förändra ansiktet. Har hört talas om den här:

   Dr. M. Amir BDS, MSc.(U. London)
   Cranio-dental & Skeletal Symmetry Centre
   50B Lower Richmond Road
   Putney, London
   SW151JT
   0208 780 3433

   Men har inte varit hos honom själv.

   I mitt nästa inlägg kommer jag att ta upp detta ämne mer i detalj - hur man kan reversera behandlingar man inte är nöjd med samt förbättra ansiktet.

   Hoppas det löser sig för dig!

   Radera
 3. samma här samma historia.Precis som du säger är helt förstörd över det.Jag själv har anmält det som skada till socialstyrelse och till förtroendenämnden.De sista har skrivit ett protokoll där de sagt att vårdgivaren har talat om för mig om biverkningarna vilket inte stämmer och att mina besvär har ingenting att göra med min behandling.Patientsäkerhet!?? ska vi glömma verkar det som.Brist på behandlingsplanering brist på dokumenterad information om risker och problem med tandreglering innan behandlingen.Mina bilder som talar av sig själva hur jag såg ut innan och efter.Vetenskapliga artiklar som talar att tandreglering förstör ansikten mm...men tänker inte vara tyst och ska fortsätta med mina anmälningar.Vet inte om du är en tjej eller en kille.

  hoppas det löser sig och vi återfå våra gamla ansikten

  SvaraRadera
 4. Hej igen, tack för ett bra svar. Inga tänder drogs ut, det var som att dom drog fram underkäken med dom små plastringarna vilket påverkade min käke och hela mitt ansikte egentligen. Har fått höra från folk jag inte träffat på länge att jag ser annorlunda ut i ansiktet.

  Extremt skönt att du tagit upp detta ämne, vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade hittat hit. Helt sjukt egentligen vilken ignorans om ämnet det finns hos tandreglerare. Stor lättnad att det finns flera som kan dela med sig av sina erfarenheter, verkar som dom flesta är väldigt nöjda efter en tandreglering.

  Som du skrev Nissa blev jag inte heller informerad på något sätt om ansiktsförändring innan jag påbörjade behandlingen. Är kille förövrigt. Men nu är frågan, ska man åka till london för att träffa en med insikt i ämnet functional orthodontics?

  //Ch

  SvaraRadera
 5. Har nu bokat tid i oslo ang. ALF, hoppas mina problem inte är alltför stora så det går lätt att fixa till ett väl fungerande ansikte jag egentligen borde ha haft.

  SvaraRadera
 6. Hej

  jag har varit hos Geir och min behandling kommer att kosta mig 60 000 och kommer att pågå i 6 år.20 000 ska man betala första gången om man vill gå vidare med behandlingen. De har glömt att säga detta till mig och när jag bokade ny tid d.v.s. andra gången tanken var att han skulle sätta in ALF, men blev chockad när han sa "oh nej man betalar först och efter några veckor kommer man hit för att jag ska sätta in den. Detta vill jag inte att det ska hända andra därför berättar jag till dig.så jag kom tillbaka till Sverige och var så ledsen, men han betalade tillbaka min biljett.Det var deras fel.

  Har inte heller dragit ut tänder därför tänkte jag att dessa information skulle hjälpa till om det är du killen som skrev ovan. En lång och kostsam behandling men om jag måste jag måste.
  Detta har en orthotroped tror det kallas så alltså en som sysslar med käkarna och tar hänsyn till hela kroppen sagt att det går av sig självt om man tar bort tråden och slutar med retainer som trycker käkarna ännu mer i ansikte och gör att ansikten bli avlångt.kaos i ansiktsmusklerna som tyder på att käkarna håller på och hitta sina ursprungliga positioner.Om man har gluggar mellan tänderna går fortare.Jag själv har tätt i munnen.
  Men måste säga att lite förbättring har jag märkt, underkäken har flyttat fram lite gran. Jag ska se efter sommar....

  Önskar dig lycka till

  SvaraRadera
 7. Hej igen, det var inte jag som skrev ovan men vad menar du med retainern? ska jag sluta använda den menar du? Har haft den i cirka två veckor nu.

  Vem har du bokat tid hos i oslo? Vill verkligen inte lägga ut 60 000kr och hålla på i 6 år om det är vad som krävs. För mig har underkäken dragits fram så mina käkben är inte markerade på något sätt som dom var förut. Hela ansiktet har blivit långsmalt och allt känns onormalt samt att det "spänner" i käken konstant.

  //Ch

  SvaraRadera
 8. Hej igen,
  Retainer är plastskenan man använder på kvällarna som håller tänderna på plats för att de inte ska flytta tillbaka. Har du inte haft en sån eller har du haft något annat?Oavsett man ska sluta använda det man fått för att hålla tänderna raka.I mitt fall retainer har orsakat andningssvårigheter det har hänt att jag inte haft luft alls i sekunder och är helt övertygat om att det är den som har gjort det dessutom mitt ansikte blivit mer och mer avlångt. Vad är raka tänder i ett fullt ansikte. Jag nöjt inte en enda sekund av att mina tänder blivit raka. Har till och med slutat helt att le.

  Ja! jag tycker du ska sluta använda retainer särskilt du också inte dragit ut några tänder det som kommer att hända är att i ansiktsmusklerna kommer det att bli kaos och sedan om det är så att de har flyttat överkäken bak i ansikte kommer du att få verk i nacken och ryggen.
  Hur sväljer du har du inte haft problematik med hur du sväljer? Det kanske finns en skillnad mellan din behandling och min. Men om de har dragit underkäken fram tror inte att du har svårt att svälja. "Inga käkben" då har de flyttat överkäken bak i ansikte tycker jag.

  Mina två käkar har båda flyttats bak därför blev det svårt för mig att svälja och jag ser ut nu som en fågel eller om du vill som en sköldpadda. Förutom denna blogg har Elin "min räddare" en hemsida som är mycket värt att läsa http://www.tandstallning.net/index.html.

  Det var inte länge sedan du tog bort tandställningen.Det har gått ett år sedan jag tog bort den för mig, men några månader sedan jag slutat med retainer och tog bort tråden i munnen fast jag betalade behandlingen själv.
  Det var rätt beslut och tre av specialister har sagt till mig att sluta med allt.
  Det var hos Geir Olsen tannami jag har haft en konsultation. Det är ALF som kostar mycket, jag tycker också att det är mycket pengar och många år. 5- 6 gånger ska man åka dit för justeringar. Jag själv tycker att det kanske räcker med bara damon braces de fixar mycket inte bara tänderna.Och följer denna blogg för att jag litar på allt vad Elin skriver om. Hoppas vi kan åtgärda det som blivit förstört och hoppas på ett enklare behandling.


  SvaraRadera
 9. Ch: Vad var ditt ursprungliga problem?

  Nissa: 6 år var en lång tid. Sa de vad det är som kommer ta så lång tid? Det finns andra behandlingar som säkert skulle gå snabbare. Jag kan tänka mig att vissa ALF-utövare kanske ser på saken som att ALF måste omforma benet långsamt.

  Tack för att ni berättar hur det går i era konsultationer utomlands! Ni hjälper andra besökare som just hittat hit.

  SvaraRadera
 10. Hej, det var jag som skrev att jag hade bokat tid hos Geir. 6år låter väldigt mycket från det jag har läst. Hur gick konsultationen till på Tannami? Fick man en prisuppskattning samma dag som besöket eller fick man vänta till nästa besök? Hur var de annars, verkade de bra enligt din uppfattning?

  MVH Alex

  SvaraRadera
 11. En fråga till för den som kan svara på det, kan man få underkäken att vidga sig med ALF? Jag har sökt men bara hittat info om att överkäken kan vidgas, är ju så att min underkäke är ett estetiskt problem då den är vinklad typ.

  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med hjälp av en underkäks-ALF eller -Crozat såsom Nissa beskriver nedan kan man vidga underkäken, ja. Observera att de vidgar i sidled så att underkäken blir bredare. Alltså inte i framåt-bakåt-led. Detta kan ta lång tid och går inte till på samma sätt som med överkäken eftersom underkäken inte har någon sutur.

   För att flytta fram underkäken används antingen en "orthotic splint" av något slag, Gelb splint eller ibland Twin block appliance. Om underkäken är vinklad vet jag inte om man kan använda samma sak eller om man måste ha ett annat redskap.

   Radera
 12. Hej,Geir verkar kunna sin grej, Konsultationen gick bra. Det som var mindre bra var att jag vid första samtalet fick veta att behandlingen kosta 20 000. Jag trodde det var allt jag skulle betala, därför bokade jag tid.

  Vid första konsultationen fick jag veta att ALF behandlingen kommer att pågå i ett år, efter det kommer han sätta in damon braces, ytterligare i ett år. Jag bestämde mig, därför för att gå vidare med behandlingen och de tog tändernas avtryck som jag betalade.

  Att det skulle kosta 60 000 fick jag veta andra gången, d.v.s. efter att de hade tagit tändernas avtryck. Jag fick också veta att behandlingen kommer att pågå i 6 år. Kanske Geir är en sådan som vill att ALF omformar benet långsamt.
  Eller kanske för att jag efter första besöket bad honom om ett intyg jag tänkte lämna in till försäkringskassan, jag säger kanske.

  Det är viktigt att ställa alla möjliga frågor samt att få svar på alla dina frågor redan vid första konsultationen. Andras behandlingar kommer kanske inte ta så lång tid, men det är en bra fråga att ställa till honom.

  Geir behandlar båda käkarna vilket är bra tycker jag. underkäken = en Crosat och överkäken = ALF. Jag funderar om jag ska gå vidare med behandlingen eller inte.
  N

  SvaraRadera
 13. Hej, jag vill bara tacka dig för all den här informationen som du har gett ut angående tandställning och att dra ut tänder.
  Jag har fått tandställning sedan 10 dagar och planen är att det ska dras ut tre tänder om två veckor.

  Men nu har jag bestämt mig för att avbryta hela proceduren, har hela tiden varit tveksam till att dra ut tänder men enligt min tandläkare är det det enda som fungerar på mig då jag har lite underbett och trångt i både under och överkäken.
  två femmor i underkäken och femman i överkäken ska bort.

  Men efter att ha tittat igenom den här sidan är jag helt övertygad om att inte gå igenom det här.

  Hoppas bara tänderna inte tar skada av att ha burit tandställning för att sedan ta bort den inom två veckor?
  Vet du någonting om det?

  Tack en en gång för all nyttig information!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för dina värmande ord och glad att kunna vara till hjälp.

   Ja, det låter inte som rätt approach för någon som du som redan har det trångt i munnen att dra ut tänder och på så sätt göra det ännu mer trångt.

   Ibland innebär underbett att det är överkäken som är för kort - var noga med att få detta ordentligt utrett inför nästa behandling.

   Jag tror inte att tänderna kan ha hunnit ta så mycket skada.

   Lycka till!

   Radera
 14. Hej!

  Jag vill också, som så många andra, rikta ett stort TACK till dig Elin för ditt fantastiska arbete med att upplysa om denna viktiga fråga! Har läst mycket på den här bloggen men ännu inte uttryckt min uppskattning.

  Jag är en kille på 24 år som var väldigt nära att få tandställning i grundskolan pga överbett (men sa nej då för att jag då tyckte det var fult). Ångrade mig senare som vuxen och tog kontakt med Folktandvården för nåt år sen och var på några besök, tog röntgen osv. När jag sedan fick förslag på behandling (det vanliga: räls för att dra bak tänderna i överkäken) så kändes det inte rätt. Efter att ha sökt på nätet, hittat den här bloggen och läst om andra behandlingar kändes det helt rätt att tacka nej till den behandlingen.

  Genom att läsa här (och sett videor på andra ställen osv) har jag lärt mig att se helheten i ansiktet, hur käkarna och tänderna påverkar varandra och hela ansiktet. Innan var jag bara fixerad på hur mina främsta tänder i överkäken såg ut, och ville bara att dom skulle se bra ut. Att få det här helhetstänket istället har varit ovärdeligt!

  Jag har en underkäke som ligger väldigt långt bak vilket resulterar i överbett och en usel profil med utstickande näsa och överläpp som går inåt. Jag får lätt påsar under ögonen, hela ansiktet liksom hänger. Jag ser och känner tydligt att underkäken ligger som den gör pga att tänder i överkäken har tryckts in och hindrar underkäken från att komma fram. Jag sover alltid med öppen mun (ofrivilligt).

  Efter att ha läst på en del, främst här, och fått andra saker ur vägen, ska jag nu äntligen ta tag i detta och kontakta Geir Olsen (www.tannami.no) som ju verkar ha helt rätt tänk.

  Återigen, tack!

  /P

  SvaraRadera
 15. Tack även till Nissa som i kommentarer ovan berättar om besök hos Geir Olsen, det hjälper en att komma till skott!
  Jag ska dela med mig av min erfarenhet när jag varit på besök.
  Minns även en annan kommentar där en mamma skrev om sitt goda intryck av Geir Olsen när hon varit där med sitt barn. Sånt hjälper!

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina värmande ord och jag hoppas verkligen att du hittar rätt i ditt sökande efter behandling!

   Jag håller med dig om att Nissa och "mamman" har bidragit med jättebra info och förtjänar ett stort tack!

   Radera
 16. Sitter med en stor ångestklump i halsen o i magen o läser din blogg - det som jag redan länge anat blir plötsligt glasklart. Allting har blivit totalt fel. Jag är förtvivlad. Känner att inget finns att göra. Orkar inte mer. Bara att leva med helvetet. Men då till min fråga. Hur pass allvarligt felbehandlad tror du jag e?

  Här kommer min "historia" i korta drag.
  År 1997. Helt frisk tjej 18 år med perfekta tänder får den idiotiska idén att hon ska ha tandställning. Framtänderna ligger någon millimeter omlott - de gjorde även hos farmor osv. Inga problem där.
  Hon går till en privat tandläkare Gunilla Eriksson vid Hötorgs skraporna.
  Hon säger att mitt bett är så trångt att de bägge visdomständerna måste dras bort för att få plats att flytta tänderna bakåt. Alltså inget om att bredda käken.
  Det blir en väldigt smärtsam process som påbörjas o jag vågara inte ifrågasätta den.
  När den e klar efter ca 2 smärtsamma år säger Eriksson att hon ska fila lite på framtänderna för o "jämna till dem" jag vågar inte protestera. Därefter säger hon att jag borde förlänga dem med tappar då de är "väldigt korta" O jag som hittills alltid fått höra av alla att jag har ovanligt fina tänder. Detta får ja nu mer nästan aldrig höra :( Jag får med mig en bettskena som jag måste använda för att inte tänderna ska åka tillbaka o allt arbete vara ogjort.

  För ca 5 år sedan började käken knaka. Det kändes som den var ur led. Jag hamnade samtidigt i ett gränspsykotisk tillstånd som helt klart var kopplat till tänderna då mitt första symptom var tinnitus relaterat till käkarna. Jag har anledning att tro att det har med regleringen att göra. Det var efter den som alla mina problem började. Vad tror du? Hur pass mycke ska jag "sakna" mina visdomständer?

  Skulle bli innerligt tacksam för svar. / J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J!

   Jag är verkligen ledsen för din skull, vilken hemsk historia! Tyvärr är du inte ensam, men jag tror nog det ska gå att göra något åt.

   Det är för sent att anmäla (måste göras inom 10 år), annars kunde du gjort det för det där med slipningen tycker jag.

   Hur som helst. De flesta tandreglerare vet inget annat än att flytta bakåt (retraction på engelska). Detta är i de allra flesta fall fel eftersom munnen vill växa framåt, som jag skrivit så många gånger på denna blogg. Men det är så klassisk räls fungerar - den flyttar huvudsakligen bakåt.

   Det låter onekligen som om du drabbats av TMD eller TMJ (käkledsdysfunktion). Det kan vara kopplat till bakåtflyttningen men det kan säkert även ha med de förlorade visdomständerna att göra (detta kan nog vara svårt att avgöra). Angående det psykotiska tillståndet så skulle det nog också kunna ha med din mun att göra. Skallen är typ det viktigaste vi har - den bestämmer inte bara balansen för resten av kroppen utan här sitter även massvis av nervändar och kraniet omsluter ju hjärnan. Därför kan käkleden och ett komprimerat eller på olika sätt deformerat kranium påverka hjärnan. Det känns inte som att forskningen har kommit jättelångt på det här området, men en sak är i alla fall säker: Du är inte knäpp! ;) Och ja, det kan ha haft med behandlingen att göra, helt eller delvis (återigen svårt att säga såklart).

   Jag råkar känna till en blogg skriven av en kille som upplevt ungefär samma sak som du angående visdomständerna, TMD samt en massa andra mystiska saker. Denna hade jag tänkt länka i från mitt nästa inlägg (förlåt alla, jag har varit så himla upptagen!). Men här får du länken och jag tycker du ska läsa alla inlägg som handlar om hans tänder (se kategorier och nyckelord i högerkanten av bloggen):

   http://orgoneproducts.org/blog

   Skulle du kunna skriva till mig? Jag kanske har en grej på gång...

   Radera
 17. Hej Elin!

  Tänk vad bra det vore om alla blev informerade i ett tidigt skede när de får barn om vad som orsakar trångställning och sneda tänder. Munandning för kort tungband etc. Då skulle skattebetalarna slippa stora kostnader för tandreglering som inte fungerar. Och vi skulle slippa att söka oss utomlands för korrekt tandvård.

  Hur går det för pojken, och vad kallas saken han har i munnen?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde inte hålla med mer! Det första man ska göra är att försöka förebygga problemen för att minska risken att de ens uppstår. Apparaturen som min styvson har kallas BWS (se länk i inlägget). Han har ännu inte börjat behandlingen pga sommarlov m.m. Men börjar inom några veckor.

   Radera
 18. Hej igen,

  Nu har jag varit på besök hos Geir Olsen för konsultation. Fick som ovan kommentatorer ett bra intryck. Vi pratade först lite allmänt om tandreglering och han nämnde bland annat hur det är lätt att förmedla det här helhetstänket på ansiktet till patienter men väldigt svårt att få kollegor att förstå. Sa även att överkäken aldrig kan vara för långt fram, det är underkäken som ska fram, inte överkäken som ska bak. Trevligt bemötande, om än en aning stressat. Mätte i munnen och tog tandavtryck.

  Fick samma prisuppgift som ovan, dvs 60 000 norska kronor. Ska först ha ALF i överkäken och bettskena i underkäken i 1,5 år. (Min överkäke behöver vidgas en hel del, underkäken är större än överkäken, vet inte om underkäken behöver vidgas med.) Sedan Damon braces (vet ej hur länge). Hörde inget om 6 års tid (får se vad han säger vid andra besöket). Jag nämnde inte Försäkringskassan en enda gång så det var inte det som gjorde att priset blev 60 000 (Nissa).

  Det vore kanske bra om vi kunde försöka hjälpa varandra lite att få stöd från Försäkringskassan. Jag vet att jag har så stort överbett att vanlig tandreglering i Sverige skulle bekostas av FK. Det verkar ju dock gälla att kunna svara bra på varför man gör behandlingen på annat håll istället, samt att ha allt dokumenterat. Så jag ska försöka be om dokument och så från och med nästa besök.

  Citat från FK:

  "Om man får tandvård i ett annat land inom EU eller i Island, Norge och Liechtenstein, har man rätt att få ersättning i efterhand från Försäkringskassan. Då gäller samma regler som för tandvård i Sverige förutsatt att man skulle ha varit berättigad till vård i Sverige vid det aktuella tillfället. Man måste själv betala för vården och sedan söka ersättning i efterhand."

  "I ansökan krävs att man lämnar noggranna uppgifter från den tandvårdsmottagning där man har fått behandlingen. Uppgifterna ska innehålla bland annat diagnosen, vilka tänder som behandlats, vad som utförts, priset och när behandlingen skett. Originalkvittot måste skickas in, eller originalfakturan om man ännu inte har betalat för behandlingen. Det finns inget krav på att den utländska tandläkaren ska ingå i det landets sjukvårdssystem för att man ska få ersättning från Försäkringskassan."

  "...du måste alltid ha detaljerade uppgifter ang bettets status, diagnoser och vilken behandling du har fått. vissa av uppgifterna kan framgå av en journalkopia och röntgenbilder från tandläkaren som har behandlat dig."

  Uppgifter till FK:
  http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/a6fbda5e-2f49-472c-8b4e-f1f67bf3d17b/4112-soka-tandvard-eu-ees201301.pdf?MOD=AJPERES

  Blankett:
  http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/7346a4e9-e25e-4d90-8fd3-5e0e675e7120/FK5423_005_F_001.pdf?MOD=AJPERES

  (Rekommenderas fö att ta Swebus/Nettbuss till Oslo så kommer man hyfsat billigt undan samt anländer till bussterminalen där lokalbussen går också.)

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. P, även jag hamnade runt 60 000 kr för 15 månaders behandling (har inte tidigare genomgått någon behandling). Vilket inte är speciellt farligt med tanke på att:

   Det handlar om tandvård (som i sig är skitdyrt). Utförd i Norge dessutom (som är ett skitdyrt land). Med en behandlingsform som förefaller inte finnas tillgänglig i Sverige. Betänk även att utövaren i England, enligt egen uppgift, kostar totalt ca 110 000 kr.

   Det är i mina ögon en mycket justare deal än vad jag hade förväntat mig.

   Ang, försäkringskassan. Jag kan ha missuppfattat nån av er men jag tror inte att man behöver ha några särskilda skäl till varför man vill genomgå behandlingen öht (fula tänder räcker) och valet av Norge behöver inte heller motiveras.

   Det borde räcka med att visa att:

   man har genomgått behandling med tandställning (vilket är en metod som används av svenska tandreglerare),

   Vilken status bettet hade när man började (med modeller, röntgen osv.) för att de ska kunna se graden av svårhet (ger olika mycket ersättning).

   Framstegen/bevis på genomgången behandling

   Bevis på genomförd betalning.


   En intressant passus. Jag gjorde lite förberedande grejer hos en av tandreglerarna jag konsulterade i vintras. Enligt honom kan mina käkbesvär, tandgnisslandet, nackbesvär m.m inte alls bero på mina "tänder". De är "jättefina" men jag gör ju som jag vill (menandes att jag är dum som kastar bort pengar).

   Härligt inskränkt skrå, det där.

   /Andreas

   Radera
  2. Tack så mycket för ditt svar!
   Skitbra tips som jag ska ta med mig.

   /P

   Radera
 19. hej

  att det kostar 60 000 ar helt normalt eftersom ALF ar dyr. 6 ar fick jag veta att min behandling skulle paga efter att jag bad om intyg till forsakrigskassan [tror jag].Geir sa att forsakringskassan kommer kanske inte att forsta denna sort av behandling och att tandstallningen inte orsakar besvar vi lider av men har inget emot att skriva ett intyg. han sa vi forsoker!

  Hoppas att jag har fel och att din behandling [P] inte tar sa lang tid.

  Jag ar mycket glad for din skull och ber dig beratta om ditt andra besok.

  SvaraRadera
 20. Tack för svaret Nissa!

  Då vet jag att jag kan be om intyg och veta att han inte har något emot det.
  Eller menar du att behandlingstiden kan bli längre ifall jag nämner FK? I så fall kan jag ju vänta med att be om intyg till efter behandlingen då ersättningen från FK ändå ska ansökas om efteråt.

  Allt gott!

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej P!
   Tack för din helt otroligt informativa kommentar! Den kan nog hjälpa många.

   Radera
  2. hej P!
   ja, precis vänta med att be om intyg till efter behandlingen.
   Önskar dig all lycka

   Radera
 21. Låter intressant det där med Norge-läkaren. Funderar på om han kanske kan hjälpa mig oxå.

  Jag håller precis på att ge upp min kamp och har bokat konsultation hos en plastikkirurg nästa vecka för att se om dem kan fixa det visuella. Tyvärr så kommer det bli många ingrepp i så fall då hela ansiktet liksom smält nedåt pga detta.

  Jag har försökt i flera år att få hjälp men lyckas inte ens få en enda remiss till en tandreglerare. De tandläkare jag träffat kan inte se något fel på min käkställning. Jag har även försökt gå via vårdcentralen men allt jag får av dem är en bettskena att ha på natten.

  Här är en bild på mig: http://www.familjeliv.se/uimg/gallery/anonymous/5065210/php00hqo8.jpg

  Jag har dragit ut 4 hörntänder och haft tandställning som tryckte in överkäken. När jag ler så syns det tydligt att jag har för liten tandbåge.

  Tror ni det är någon idé att åka till Norge för mig? Eller är jag helt förstörd? :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni som varit i Norge, har han sagt något om att återställa ett ansikte som har blivit förstört av tidigare tandreglering? Hur drastiskt resultat skulle han kunna åstadkomma? Kan han öppna gluggarna och sätta implantat, gör han sådant?

   Du som skrivit denna kommentar (med länken till Familjeliv), maila mig på stampe@tandstallning.net - jag tror jag kan ha en grej på gång som kan vara intressant för dig.

   Radera
  2. Jag var hos geir nu i somras och väntar nu bara på att min ALF-behandling ska påbörjas nån gång.
   Om jag förstod det rätt så skulle han sätta in ett implantat i min överkäke beroende på hur mycket plats som skulle öppna sig, jag drog bort en tand när jag var 17, så vore skönt o få tillbaks den.
   Är det någon här som vet vad NMVD-skinne ad modum Stack är för nåt? jag hade svårt med norskan och den är med på mitt kostnadsöverslag

   Radera
 22. Geir tänker lyfta upp min överkäke och flytta den fram med ALF och behandla underkäken samtidigt med en Crosat, så det blir en förbättring på mitt ansikte menar han, men man får inte ett bestämt svar på att behandlingen skulle fungera. Och han sa att det kommer att ta tid.jag har inte dragit ut några tänder.

  I fall Geir eller tandsköterskan glömde att säga till dig (du som varit hos honom i somras )att man måste betala ALF i förväg, 20 000 så gör det innan du åker dit den tar ca 3 veckor att tillverkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Nissa, jag visste inte att man var tvungen att betala i förväg, hur går det till? Jag skickade ett mail o frågade när behandlingen skulle påbörjas, fick svar att trycket skulle sändas till laboratoriet, men vet inte riktigt vad det innebär, att alf-apparaten e på gång?

   Radera
 23. Hej Anonym,ja det är patienten som betalar ALF tillverkning i förväg. Detta fick jag veta andra gången när jag åkte dit. Jag tänkte att Geir skulle sätta in den efter att han tagit trycket på mina tänder, men blev så besviken och så chockad tyvärr när han sa att Annette tror jag hon heter glömde att tala om för mig att först betala den sen skickas trycket till tekniker och sedan bokas det tid för att han ska sätta in den. Jag är så glad att du fick veta detta nu.

  SvaraRadera
 24. Hej!

  När man åker så långt som till Norge för behandling så måste man va förberedd. När jag åkte dit så bad jag om ett kostnadsförslag, efter det att jag blev undersökt.
  Där fick jag veta vad behandlingen skulle kosta och Geir talade om hur hela behandlingen skulle gå till.

  Att man måste betala i förväg Nissa kanske inte är så konstigt. Vi vet inte hurdant avtal Geir har med dem som tillverkar ALF. Det är inte bara ALF-en som kostar 20 000 utan där ingår även lön,hyra mm.

  Att man sedan åker så långt som till Norge "pengalös" är lite naivt. Vill försvara dem lite. Det är trots allt en privat klinik som dem driver.

  Svejs!  SvaraRadera
  Svar
  1. Svejs! hade jag blivit tillsagd att betala ALF-en i förväg hade jag gjort det.Det man frågas om på konsultationen är om man vill gå vidare med behandlingen så ska man ta avtryck på tänderna för tillverkning av apparaturen. Det som är konstigt är att det förväntas av patienten att själv veta att man måste betala i förväg. Att inte bli informerad om allting båda skriftlig och muntligt är en rättighet och brist på detta kan leda till allvarliga konsekvenser. Hade jag blivit informerad om att kinderna, läpparna, hakan kranium förändras pga tandställning hade jag inte gått vidare med behandlingen( ett exempel bara). Geir är en SCHYSST KILLE, han betalade tillbaka min biljett.
   Mitt mål är att berätta om mitt erfarenhet och hoppas att dem som gått vidare med behandlingen gör det också
   hälsningar

   Radera
 25. Det är med största sannolikhet en bettskena à la Dr. Brendan Stack. Kolla hans youtubekanal om du är osäker på vad det är. Jag ska få en likadan.

  /A

  SvaraRadera
 26. Jag är 30 år gammal och har en del besvär.

  Jag har nu varit hos Geir och har fått: tandställning (ingen aning om sort) och ALF i över- och underkäke. Han satte även komposit på mina bakersta tänder. Hela dagen igår kändes det märkligt men idag inser jag hur skevt bett jag har som nästan biter i gomen. Inga dramatiska förändringar på 24h, förutom lite ömhet i tänderna och att bettet känns skönare med kompositen. Nästa besök är om hela 10 veckor, vilket förvånade mig då han i England ville att man skulle komma var 7:e vecka.

  Min förhoppning är att detta ska lindra/bota: tinnitus, käkproblem, nack-, axel-, rygg- och höftbesvär.

  Hela processen tog ca 2h och han jobbade som en maskin. Han har inte gått igenom vad han ska göra och hur han har tänkt sig utan per telefon sa han att han inte såg nåt fel med kraniet men att jag har ett väldigt djupt bett. I normalfallet hade jag känt att jag behövde mer koll på läget men jag har inga andra alternativ än honom så jag kör. Bara det att han använder sig av ALF gör att han per automatik skiljer sig från samtliga tandreglerare jag mött och läst om i Sverige.

  Nån som fått ett annat intryck och som har fått mer info om sin behandling?

  Behandlingen förväntas pågå i 15 månader. Jag har inte genomgått någon tidigare behandling. Har dragit en visdomstand inför detta och ska dra en till, då de ligger ner och inte har kommit upp.

  Jag har börjat blogga och tänkte uppdatera med bilder med jämna mellanrum. Tänker mig att det, oavsett hur det går *ta i trä* kan vara schysst för folk att iaf ha nåt att gå på.

  Adressen är: 15monthslater.wordpress.com

  Ta bort min post om du misstycker Elin.


  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant, Andreas! Kul med din blogg också, jag ska absolut följa den. Jag misstycker inte alls, men du får jättegärna länka till mig från din blogg om du gillar det jag skriver. Jag kan länka till dig i nästa inlägg som kommer att handla om vuxenbehandling med expansion.

   Radera
  2. Du får gärna länka till den! Jag är samma snubbe som testade egenbehandling och som har kommenterat emellanåt sedan i höstas ungefär. Din blogg kan ha räddat mitt liv. Visste att det var nåt med kosten men förstod aldrig sambandet mellan kost - tänder - hälsa förrän du gav mig nåt konkret att gå på. Hade definitivt inte skaffat ALF utan din hjälp. Geir berättade att det har börjat komma en hel del svenskar till honom för ALF-behandling. Det är din förtjänst. Den här bloggen gör skillnad och givetvis ska jag se till att länka till den!

   Jag vet att det finns många som jag. Som aldrig fått behandling och som inte gör kopplingen mellan käke och resten av kroppen. För de som har haft tandställning verkar det enklare att se sambandet (förståeligt nog). Min förhoppning är att bli hjälpt av behandlingen och kunna visa folk att det finns lösningar på problemen.

   /Andreas

   Radera
 27. Hej!
  Jag är en 20 år gammal tjej som fått mitt ansikte förstört utav tandställning. Hade överbett och då drog dom därför ut två tänder i överkäken samt att jag fick räls i över/under käken. Detta pågick i 12-14 års ålder. Nu flera år senare är mitt överbett tillbaka och mitt ansikte är platt och min haka för långt bak. Har också genomgått en näsoperation pga att jag hade en "hög" näsa, och jag är nästan 100% säker på att det har något med min tandreglering att göra. Läste någonstans att det var väldigt vanligt och att hakan är långt bak gör att den såg ännu större ut. Har mått väldigt dåligt pga. detta och har inte förstått varför jag ser ut som jag gör. Funderade på käkoperation innan jag hittade denna sida men det känns inte som ett alternativ längre. Funderade på att åka till Geir i Norge och skaffa en ALF men har nu hittat något som heter DNA appliance och som verkar dubbelt så bra. Av bilderna jag sett verkar det som att det går fort att få resultat och att man inte behöver ha den lika länge som ALF (som man tydligen kan behöva ha i upp till 5 år). Tyvärr är det Polen och England som är dom närmsta länderna att erbjuda DNA. Mailat en mottagning i England nu med lite frågor om kostnader och skillnad mellan ALF och DNA så hoppas få svar snart.

  Tänkte också kolla om det är någon annan som haft funderingar på att stämma folktandvården för felbehandling?

  SvaraRadera
 28. Hej igen, har försökt att inte tänka på detta så mycket men det är oundvikligt. Mitt ansikte har blivit helt förstört och jag vet inte hur jag ska fortgå. Har två bilder som visar tydligt vilken förändring som har skett och hur långsmalt mitt ansikte blivit. Kan jag på något sätt skicka dom till någon som kan göra en bedömning därefter?

  //CH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar onekligen ha fallit offer för systemet. Jag fastnade för ALF eftersom det är en snällare metod och jag inte har genomgått nån' tidigare behandling. Trist att höra och jag kan inte förstå hur det känns men jag sympatiserar med dig.

   Jag skulle tro att DNA:n funkar lika bra som en Schwartz eller dylikt (dvs. i rätt händer är det bra skit).

   Det finns en rad olika metoder och koncept som man kan använda sig av. Kolla in claiming power t.ex. Han fräste rätt mycket grejer hemma innan han hittade en tandreglerare som ville ge sig på att försöka återställa honom. Inget koncept i behandlingen där utan nån skräddarsydd platta som dessutom har bytts ut. Han har ju, på ett år, gjort jäkligt stora framsteg.

   Claimingpower.com

   Dr.Amir gjorde ju sina själv, för att ta ett annat exempel.

   Jag tror inte att du ska oroa dig så mycket över metoden, som utövaren. Hittar du nån som vill ta sig an dig och som vill göra som du vill så kör på det. Sverige verkar än så länge vara helt kört (vilket är helt knäppt). Kolla bloggen mer ordentligt så ser du att han fick slita OCH tjata på sin nuvarande käftis för att få köra så aggressivt som han gör. Han är en mycket inspirerande man.

   Vill du köra DNA och hittar en behandling som funkar på distans så kör. Jag var på väg till England först men ångrade mig när jag fick greedy vibes från snubben. Skulle vara kul att få höra nåt från nån som fixat ALF där för att se kvalitén. Det kan ju vara värt det dubbla priset mot Norge (som det ju kostar). Personligen är jag än så länge nöjd. Vi får se om 15 månader.

   /Andreas

   Radera
  2. Andreas, vet Geir om mig?

   Radera
  3. Ett mysterium för mig är David Bowie. Hans tänder spretade verkligen åt alla håll när han var ung (och vid något inlägg nämnde du om samband mellan ojämna tänder och överbett), men samtidigt har Bowie aldrig haft något överbett, han har tvärtom det mest estetiskt tilltalande ansikte jag känner till, så hur kunde han ha så ojämna tänder?

   Nuförtiden har han ju porslinsfasader, det "perfekta" hollywoodsmajlet.

   Radera
  4. Det är inget mysterium alls faktiskt. Man behöver inte ha överbett för att ha ojämna tänder eller tvärtom. Men många gånger (återigen, inte alltid) kommer bettfel och trångställning hand i hand.

   Hur kan David Bowie se så "estetiskt tilltalande" ut och ändå ha ojämna tänder. Jo, han har faktiskt ganska smalt ansikte nedtill. Det ser ut som om hans käkar inte är så breda. Där har du förmodligen svaret på de ojämna tänderna. Sedan om du tittar i profil, tex denna mugshot:

   http://www.rochestersubway.com/topics/2013/03/pot-holds-david-bowie-in-rochester-ny/

   Så ser man att han har drag av det typiska utseendet som vi i den moderna världen har (pga kosten). Bakåtlutad panna, käkar som sitter lite för långt bak (han är på gränsen till retrognathic t.o.m. skulle jag säga), inte så framträdande haka. Profilen skulle vara mer balanserad om hans över- och underkäke flyttades fram något, kan man tycka. Eller inte tycka! Det är naturligtvis subjektivt och ja, mycket som rör människors utseenden är just en fråga om tycke och smak. (Dock förvånansvärt ofta har det ändå med ansiktets balans att göra.) David Bowie kanske har blivit extra känd pga sina kindben (är de fixade förresten?) eller sina ögon. Eller för att han ser lite elak ut. Eller för att han är lik nån du känner. Men rent strukturellt ligger han en bra bit ifrån "the human blueprint".

   Kan man ha hyfsade käkar och ändå knasiga tänder. Ja, det finns sådana fall. Kanske har man en ovana såsom att man pressar mot framtänderna när man sväljer. Det finns olika varianter.

   Radera
  5. Mycket intressant!! Tack för svar!

   Det är nog hans höga kindben som "räddar" honom i det här fallet och det faktum att han alltid varit smal. När kindbenen sjunker in sådär försvinner de flesta tendenserna till överbett. Jag tror att är man tjock och har ett överbett så syns det väldigt tydligt då; Man får en enorm dubbelhaka och ett väldigt runt ansikte där kindbenen mer eller mindre försvinner.

   Intressant det här med ansikte och tänder, visar hur pass avancerad människokroppen är.

   Radera
 29. Hej!

  Mycket bra blogg. Jag är en 30 år gammal man som ca 6 månader sedan insåg att jag levt med en underutvecklad överkäke. Jag har, likt de flesta moderna människor, en överkäke som är mindre än den bör vara och som är placerad för långt in och för långt ned i mitt kranium. Jag har haft en hel del symptom som jag tror kan vara kopplade till detta, symptom såsom andningsbesvär och besvär med ögonen.

  Jag började därmed att "mewa" (se Dr. Mike Mews youtube kanal). D.v.s., jag tränade mig att börja applicera god "resting oral posture", vilket innebär att jag tränade mig att vila min tunga i min övre gom med munnen stängd. Det tog en hel del träning att åstadkomma detta medan jag sov.

  Min överkäke har sedan dess mycket tydlig expanderat. Själva överkäken har expanderat då jag mätt ett ökat avstånd mellan de ytter punkterna av de zygomatiska benen. Expansionen har dock nästan uteslutande skett lateralt och till synes mest vid mina bakre tänder. Viss framflyttning av överkäken verkar ha skett, men väldigt lite jämfört med den laterala förändringen som skett. Hädanefter är det huvudsakligen framflyttning av överkäken som jag vill åstadkomma.

  Mitt ansikte har möjligtvis förbättrats något estetiskt under dessa 6 månader. Min andning och mina ögon har förbättrats avsevärt.

  Är denna bloggen fortfarande aktiv? Hur har det gått för folk som försökt förbättra sina överkäkar, sin hälsa och sina ansikten?

  Jag funderar just nu på att behandla mig med en ALF eller en DNA appliance.

  Om någon läser detta och vill komma i kontakt med mig, maila till lotvbarcode@gmail.com

  SvaraRadera
 30. Do not carry out a treatment at Tannami Norway . The staff is not adequately trained. Want to warn everyone, don't put your foot here! Me and others with me have had major consequences after Geir's treatment.
  My teeth no longer have contact and I have lost a lot of bone mass. My tooth roots have become shorter and my cbct scan shows that some of my teeth has been put out of the bone. I will demand my money back. Therefore, we must remain anonymous until we have received our money back.

  Still want to warn others who are considering treatment there. Plus when I know what it costs for me to recover everything, I will demand him that money too, about 25,000 GBP (NOK 300,000).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här.
   Vad innebär förlorat benmassa?
   Hur tänker du reparera det?

   Radera
 31. Tandläkare/tannlege Geir Olsen på Tannami i Norge!!! Funderade på att boka en konsultation för Dna appliance. Vågar inte nu.

  Någon som har behandlats med DNA appliance?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag
   Men nej nej.
   Spara dina pengar tid och nerver.
   Åk inte till Norge
   Har behandlats med Dna alf tandställning gummi skena.
   Uff och kastat mina pengar i sjön

   Radera
 32. Kollade på hemsidan www.tannami.no om Geir Olsen. Hittade inte så mycket information om utbildning?! Är det någon mer som har behandlats där? Verkar ju hemskt att flera har fått negativa konsekvenser där ifrån.

  Googlat lite mer på DNA appliance, verkar som en del tappar ben massa av den! Någon som vet något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undvik den. Den expanderar inte käken, den trycker bara på tänderna. You should watch Jaw Hacks videos on youtube. He's experienced a lot

   Radera
 33. Har behandlats hos Geir.
  Åk inte dit. Mina tänder har tryckts ner. Konstig känsla i munnen känns som att mina tänder blivit kortare.
  Berättar mer om ni vill

  SvaraRadera