måndag 10 oktober 2011

Konsultation för tandreglering i Stockholm

Jag var nyligen på en konsultation hos en svensk tandreglerare som jag blev remitterad till av protetikexperten. Ville mest höra lite hur det funkar med tandvårdsförsäkringen och om han ibland gjorde tandreglering inför käkkirurgi. Min mamma följde med mig och det är något jag kan rekommendera! Det behöver inte vara just er mamma utan det kan lika gärna vara en pojkvän/flickvän eller någon annan som står er nära. Men just det här att ha med sig någon under hela konsultationen är toppen för då har man dels ett stöd och dels någon att diskutera med efteråt.

Jag förklarade som det var, att den tidigare behandlingen kändes mycket fel och att allt nog borde gjorts ungefär tvärtom. Mamma frågade om man fortfarande utför den här typen av behandlingar, alltså utdragning av tänder och tandställning. "Ja, det är standard," blev svaret och mitt hjärta sjönk. Redan i den stunden visste jag att jag aldrig skulle vilja ha honom som tandläkare. Missförstå mig rätt, han var verkligen jättetrevlig och sympatisk och jag skulle gärna tagit en öl med karln! Men jag skulle inte vilja att han gjorde något med min mun.
 
Han tyckte förresten att mitt bett och mina tänder såg bra ut och det enda han anmärkte på var tänderna i underkäken som flyttat lite på sig när retainern fallit av. Han sa att man fick vara försiktig så man inte förstörde det här fina, jämna framtill. Då sa jag att den förra behandlingen var ett av mina livs största misstag och att jag inte ens var nöjd med hur själva tänderna ser ut. Att det ser ut som om jag inte har så många tänder när jag ler. Han tittade på mig väldigt konstigt men jag mötte blicken och stod på mig. Diskussionen om implantat ville han knappt ens ta utan sa bara bestämt "nej, det skulle inte funka" på alla frågor.
 
Att underkäken var för långt bak ville han inte påstå rakt upp och ner. "Kanske" och "man skulle låta en käkkirurg göra en röntgen och se vad de anser", sa han. Det här är lustigt tycker jag. När jag gick i mellanstadiet blev jag aldrig retad för mitt överbett. Däremot blev jag retad för min haka, särskilt av en tjej. Jag kommer ihåg att jag ganska krasst tänkte: "Tja, hon har ju faktiskt rätt. Men det beror nog på överbettet att den ser ut så och det kommer ju att lösa sig med tandställningen." Hade jag på den tiden vetat att räls bara kan tvinga underkäken ännu längre bak hade jag väl svimmat. Käkoperationer hade jag aldrig hört talas om. Så: Hur kan en tolvåring se någonting vid en snabb anblick medan en tandreglerare mumlar något om att det möjligen, eventuellt kan vara så? (Käkkirurgerna och min functional orthodontist i London var däremot väldigt överens om att underkäken var på tok för långt bak.) Vidare sades det att man kanske skulle komma på att överkäken kunde flyttas lite längre bak samtidigt som underkäken fördes fram. Min överläpp går alltså redan inåt för att överkäken blivit så intryckt! Jag ser ut som en ledsen papegoja i profil. Ingenting kan få mig att tro att det är så en människa egentligen ska se ut.
 
Nåväl, vi fick ändå reda på massor av intressanta saker som jag tror kan intressera många av er. Jag tänkte dock avbryta här för tillfället och spara det till nästa inlägg.

17 kommentarer:

 1. Faktafel: fast tandställning kan aldrig tvinga en underkäke bakåt. Men kan tvinga en underkäke framåt om fast tandställning (räls) används tillsammans med Herbst eller Forsus apparattur. Underkäken kan även fås fram med gummidrag som hängs i fast apparattur sk klass II drag.

  SvaraRadera
 2. Faktafel nr2: Du behöver inte komma till en käkkirurg för att kontrollera om din underkäke är för långt bak. En tandreglerare är den personen som brukar titta på detta genom att ta en röntgenbild av skallen och mäta vinklar mellan dina käkar och hur dessa förhåller sig till din skallbas. Och detta brukar ingå som en del i planeringen av varje enskild behandling.

  SvaraRadera
 3. Det jag har läst är att det tvingar underkäken längre bak eftersom tänderna i överkäken trycks in. Då låser man fast underkäken i ett felaktigt läge. Detta var precis vad min functional orthodontist i London sa mig, samma sak har blivit förklarat av flera TMJ-experter. Jag kan även känna att det är så. Det finns före-efter-bilder som visar det också. Säkerligen finns det skrivet om i John Mews "Facial Changes in Identical Twins Treated by Different Orthodontic Techniques" och "Using the 'Best Results' Method to Establish the Potential of Different Orthodontic Techniques".

  Herbst är jag starkt emot. Samma sak här: Folk får försöka bilda sig en egen uppfattning, detta är en blogg och alla bloggar är naturligtvis vinklade (men det är även vetenskapliga artiklar, dagstidningar och utbildningar). Jag kommer att ta upp vad Dr. Hang har sagt om Herbst, MARA m.fl. i ett annat inlägg framöver.

  Man behöver knappast ta en röntgenbild för att se att min underkäke är för långt bak. ;) Det går att se genom en väldigt snabb blick bara. Problemet är att om man säger det rent ut så erkänner man också att den tidigare behandlingen var fel eller bristfällig.

  Mycket bra om detta brukar ingå som en del i planeringen av behandlingar nuförtiden! Tyvärr får jag många mail av folk som talar om att det inte alls har gjorts. Tio minuters titt och snabbt fastställande verkar alltför vanligt.

  SvaraRadera
 4. Hej! jag undrar om du har fått någon ersättning från patienskadenämden? För jag tänkte försöka få någon efrättning därifrån eftersom att jag råkat ut för ungefär smma sak som du och är absolut inte nöjd med mina tänder. Det som har hänt tär verkligen på mig.
  Tack för en bra blogg!

  Mvh
  Emily

  SvaraRadera
 5. hej undrar vars du ska utföra ditt ingrepp har nämligen samma problem och vet inte vilken klinick man ska vända sig till har ingen lust att bli opererad eller ha räls då de lovat att jag måste ha ett band som håller tänderna på plats samt en natt skena

  SvaraRadera
 6. Emily:

  Hej! Nej, det var mer än 10 år sedan min behandling utfördes så det gick inte att få någon ersättning. Dock är jag inte så säker på att man i Sverige ändå skulle kunna hjälpa mig så det gör inte så mycket. Jag tror nämligen att Patientskadeförsäkringen betalar en behandling som ska ställa allt till rätta igen.

  Du kan absolut försöka anmäla men det är inte säkert du får igenom det då det fortfarande är en accepterad metod och tänderna ofta ser ut att passa ihop.

  Förstår att det tär på dig och är ledsen för din skull. Det här är inga små grejer. Det finns folk som fått hela sina liv förstörda p.g.a. detta. Det kan låta som en överdrift men det är det inte. Vad är ditt störta problem?

  SvaraRadera
 7. Anonym:

  Hej! Jag har precis varit i kontakt med två personer som fått fullt reverserande behandling, alltså där man gör om allt åt rätt håll och sätter implantat. Det kommer jag blogga om inom kort!

  I England, Irland och Frankrike (eventuellt Norge) finns de som kan göra det här icke-kirurgiskt. USA verkar dock vara bästa landet. Är även intresserad av käkkirurgi i Baltikum. Jag är noga med att jag vill komma till någon som förstår problematiken med tandreglering med tandutdragning.

  Har du redan behandlats? Vad är ditt problem?

  SvaraRadera
 8. hej! jag undrar vad tandregleraren du var hos hette? Brukar tandreglerare här i sverige utföra käkoperationer, jag har försökt få kontakt på käkkirurger här som utför käkoperationer men det finns inga förutom i karolinska och dom kräver remiss. jag har varit hos min tandläkare och hon ska skriva en remiss till karolinska men det är inte säkert att dem hjälper mig för att hon ansåg inte att jag hade så stort överbett och dom hjälper bara till ifall det är medicinska skäl. Jag undrar om du vet vem jag kan få kontakt med som kan hjälpa mig, om jag står för kostnaden själv har du någon aning om vad en käkoperation för överbett kan kosta här i sverige?
  Tack

  SvaraRadera
 9. Hej! Det är så att tandreglerare och käkkirurger jobbar tillsammans med patienten. Man reglerar tänderna så att de ska passa ihop efter operationen, sen opereras man och sen måste man eventuellt ha tandställning igen.

  Jag tror du kan boka konsultation hos en sådan här tandreglerare direkt. Maila mig så ska du få namnet på en (vill dock poängtera att jag själv inte varit hos denne och inte kan uttala mig om kvalitén).

  Nu bara gissar jag hejvilt, men en käkoperation i Sverige kanske skulle kosta 150.000 - 200.000? Men Belgien är populärt och mycket billigare. Även Baltikum. De är lika duktiga som här men avsevärt billigare. Sedan har du Thailand där de sägs vara väldigt framstående. Man kan göra så att själva regleringen sker på hemmaplan och operationen någon annanstans.

  Du vet att överbett ibland går att lösa utan operation va? Tyvärr är jag mycket osäker på om vi har någon i Sverige som kan lösa det på "rätt" sätt i så fall.

  SvaraRadera
 10. Hej det var jag som funderade vart jag skulle vända mig eftersom tandvården verkar vilja göra så mycket på mig delvis dra ut fyra tänder, räls, samt stålbandet med tillhörande nattskena samt op, mitt problem började nyligen har redan nekat räls eftersom jag gillade mina tänder samt att tandläkarna tyckte min mun dög. Nu i vuxen hålder har jag märkt av huvudverk, smärta i muskler runt nacken samt andningssvårigheter tror det beror på att min underkäcke är så långt bak samt först nu har tandläkarna varit vänliga nog att informera mig att tänderna pga mitt under bett kan glida i sär, vilket nu har hänt har fått flera gluggar som är rätt sora som jag vill dra i hop samt vill jag bli av med mitt gnisslande samt stramhet i halsen hakan. har även svårt att andas snarkar på nätterna.
  tyvärr står jag välldigt långt bak på listan får vänta i två år nämligen.
  Har tänkt göra det privat nu men det verkar knepigt att hitta kliniker samt bra sånna

  SvaraRadera
 11. Jag förstår inte riktigt. Har du underbett eller överbett? Du har gluggar men de vill ändå dra ut tänder?

  Det låter verkligen som om du lider av TMD (eller TMJ eller vad man nu vill kalla det). Med den behandling du beskriver att de har föreslagit är jag inte så säker på att det problemet kommer att lösas. Du behöver gå till någon som är expert på just käkleden. Det kan hända att din disk är förskjuten, i så fall brukar de seriösa vilja göra en MRI (magnetröntgen) för att verkligen få koll på var disken befinner sig.

  Jag funderar på om du först och främst skulle kunna gå till en kranial osteopat eller kraniosakral terapeut eller liknande för att höra deras åsikt? Samt kanske även en TMJ-expert (fråga din vanliga tandläkare). Dock ska jag säga att jag har inga erfarenheter av de förra.

  SvaraRadera
 12. Kan man göra en käkoperation vid överbett utan att ha tandställning? mina tänder är raka och bra men överkäken är grov, den är för framträdande.

  SvaraRadera
 13. Du måste gå på en konsultation för att få veta exakt hur det blir i ditt fall. Vid en operation ändras ju bettet och då är det möjligt att man måste reglera tänderna även fast de är raka.

  SvaraRadera
 14. Hej igen!

  Okej, så man kan inte söka om det gått mer än tio år? Då måste jag snabba på! tog bort min tandställning när jag var 15år, nu är jag 23.

  Min mun är väldigt trång. Känns som att tungan inte får plats och som att den på något vis trycker på framtänderna. Nu har en framtand börjat flytta på sig och står ut litegrann. Jag antar att den kommer fortsätta att förflyttas i hela mitt liv om jag inte gör nåt.

  Jag har lagt märke till att jag går och spänner mina käkar väldigt ofta. Det gör så att jag får huvudvärk. Jag blir liksom stressad av att veta att mina tänder förflyttas och att allt är fel med min mun.

  En fråga, kan jag som vuxen använda "speed braces" och suturvidgare och få ett bättre leende? Eller alltså, vad tror du?
  Jag funderar på att gå till någon tandläkare i sthlm och höra vad de tror... men sen undrar jag om det är värt det.. om de ändå inte har någon bra metod.

  Tack på förhand!
  Emily

  SvaraRadera
 15. Emily:

  Japp, snabba dig på! De är mycket noga med 10-årsgränsen!

  Att du spänner käkarna kan bero på att de har fel läge och inte har något stöd. Detta struntar vissa tandreglerare blankt i.

  Speed braces och vidgare för vuxna brukar funka bra. Tyvärr (och jag avskyr att säga detta) finns det ingen i Sverige jag vet om eller kan rekommendera.

  SvaraRadera
 16. Hej jag har skrivit för ett tag sen för att vara på din första fråga så har jag ett överbett. Och jag har ingen aning om varför de vill dra ut tänder på mig tycker ju att det borde att dra ihop dem eftersom jag har gluggar. Tanläkaren jag var hos i luleå pratade om att jag nog behövde nån form av behandling för mitt tuggande av tänder och spända käkar, men han viste inte exakt vad, han var mer intreserad att i första hand fixa klart med operationen till mig samt räls.
  Har även fått gå på röntgen av käckarna eftersom han ville se hur de såg ut har ännu inte fått veta hur det gått eftersom det tar sån tid med handläggningen. tack för en bra sida

  SvaraRadera
 17. Wow, tack för inlägget! Hittade din blogg av en ren slump...Är du tandläkare själv eller vadå? :) Jag vill skaffa tandställning, är 30 år och det enda som hindrar mig är mitt jobb. Vill inte gå med tandställning bland 30+ vuxna på kontoret. Hittade även en annan bra sida som skriver om allt om tandreglering med tandställning. Här är länken om du vill själv kolla:

  www.plastikoperationer.net/tandreglering-tandstaellning-ortodonti

  Kram

  SvaraRadera