torsdag 29 mars 2012

Kosmetisk eller holistisk tandvård?

Raka tänder – varför är det så viktigt? Varför är många människor nästan fixerade eller kanske till och med besatta av raka tänder? Kosmetisk tandvård är mycket populärt men alltför ofta tittar man på tänderna och endast tänderna. Jag har sagt det så många gånger förut i denna blogg, men om du är ny här vill jag upprepa det: Sneda tänder är toppen av ett isberg, ett symptom på att någonting bortom tänderna är fel. Hela ansiktet och kraniet är inblandade. Att endast eftersträva raka tänder kan i allra värsta fall vara livsfarligt (långt ifrån alltid såklart, men varför ta risken?). Denna blogg som jag skriver har många syften, men ett av dem är att försöka ta bort hysterin kring raka tänder och se den stora helheten i stället. Jag vill förespråka holistisk tandvård framför enbart kosmetisk. För när man fokuserar på ”the big picture” så kommer det kosmetiska som en bonus. Och då handlar det inte bara om tänderna utan hela ansiktet blir mer estetiskt tilltalande!

Nu har jag hittat ett par intressanta videos igen som jag tycker att ni ska se, men om ni inte har tid eller svårt med engelskan så har jag gjort en sammanfattning av dem.
Dr. William Hang, en stor förespråkare och utövare av Biobloc Orthotropics (se min avdelning för länkar ovan) håller här ett föredrag om skillnaden mellan traditionell tandreglering där man alltför ofta flyttar tänder bakåt och den gren som han är talesman för, nämligen att hjälpa käkar, tänder och ansikte att växa framåt. Under detta föredrag yttrar han de starka orden: ”Retracting teeth is never a good idea!” (Retraction är vad jag i denna blogg översatt med bakåtflyttning.) Han betonar flera gånger ordet ”never” för att visa att han verkligen menar det. Han berättar också att andningen påverkas av bakåtflyttningen. Flyttar man tänderna tillräckligt långt bak kommer patienten att börja snarka. Ännu lite längre bak så kommer denne att sluta andas (sömnapné). Inom all tandvård måste man ta hänsyn till de här sakerna. Man kan inte jobba så hårt för raka tänder att man kväver patienten, det är det inte värt!
Brittiska Dr. John Mew som är Dr. Hangs läromästare och mentor är inne på samma tema. Han visar en bild på en pojke vars hela ansikte växte mycket fel på grund av att han som liten andades genom munnen och ofta höll den öppen. Pojken hade raka tänder men led ändå av samma ansiktsproblem som dem som har sneda tänder. Här visas det omvänt hur förvillande det kan vara att bara se till tänderna. Notera hur långt bak pojkens haka sitter. Munnen har växt bakåt och näsan nedåt så att till och med en knöl har bildats på näsryggen (inte helt ovanligt).

Han visar sedan en bild på en 14-årig flicka som behandlats med Biobloc Orthotropics (en sorts tandreglering som tar hela kraniet i anspråk och hjälper det att växa rätt). Denna flicka hade en tid inbokad för konsultation för käkoperation när hon av en slump hittade Dr. Mew. Han tycks nästan förfärad när han berättar om hur många tusentals människor på jorden som genomgår onödig kirurgi. Citat: ”If you believe in Biobloc it’s completely unecessary!” Flickans kinder påverkades även av behandlingen och blev mer definierade. (Traditionell tandreglering kan faktiskt göra att kinderna växer bakåt och blir allt plattare med åldern.) Ännu en bild visas på en 12-åring. Efter 15 månader har stor skillnad åstadkommits. Jämför det med käkoperation där man först ska tandregleras, sedan opereras och slutligen återhämta sig.

John Mew berättar vidare hur han gjorde en Weston Price och åkte till Kenya för att undersöka primitiva folk. Han hittade flera stycken som hade 10 mm utrymme bakom visdomständerna. Deras munnar var större än våra i västvärlden på grund av, som man tror, annorlunda kost. Jag citerar honom (min översättning):

”Detta är ett mått på hur mycket våra underkäkar har blivit hoptryckta [vi som lever i den moderna världen jämfört med primitiva folk]. Och sedan börjar man prata om att få raka tänder! Tandregleraren rättfärdigar utdragningen av tänder genom att säga, ’käken är liten, det finns inte plats för tänderna, vi tar bort några’. Men det är inte vad det handlar om, eller hur? De kan helt enkelt inte sin sak.”

Han fortsätter att berätta vilken fantastisk möjlighet det här är för alla som nu jobbar som tandreglerare eller i relaterad bransch inom kosmetisk tandvård. Med hjälp av de här metoderna kan man åstadkomma vackra ansikten vilket är vad alla vill ha. Jag citerar igen:

”Det är det som allmänheten vill ha. De kanske tror att de vill ha raka tänder, men det de egentligen vill ha är fina ansikten. Det finns en förmögenhet att tjäna på det här.”

Jag har hört det sägas förut, att denna typ av ”facial growth guidance” är en gren inom kosmetisk tandvård som i framtiden kommer att konkurera med plastikkirurgi. Plastikoperationer, käkkirurgi och traditionell tandreglering med utdragningar och bakåtflyttning ägnar sig alla åt att klippa ut och klistra in och fokuserar på varje enskild detalj (näsan, tänderna, käken, kinderna osv.). Men genom att guida växten får man ett bättre resultat där alla delar påverkar varandra. Hjälp börjar alltmer komma även för vuxna och jag hoppas att det bara kommer att bli mer av det. För som det ser ut nu är det väldigt få som haft turen att få rätt hjälp i unga år.

31 kommentarer:

 1. Hej!

  Superbra sida. Tänkte bara höra vad du vet/kan om assymetri i underkäke (samt en förskjuten disk i ena käkleden). Har ett långsmalt ansikte med "liten" överkäke/lång/snehaka. Har aldrig haft tandställning eller så men det blev någon skev tillväxt där i tonåren (och ingen sade att det var justerbart då). Har också typiskt "långsmalt" ansikte och undrar, kan detta korrigeras som vuxen (snedheten/smalheten och helst utan kirurgi) jag har även aningen korsbett. Blev jätteintresserad av ALF tekniken. Var kan man få dessa behandlingar på närmsta plats, hur dyrt är det? har du själv genomgått behandlingen och om du har det, med vilka resultat? Har du någon erfarenhet/kunskap om osteopati kan avhjälpa/korrigera "rätt" och/eller cranio sakral terapi. Har mkt huvudvärk, nackproblem etc utöver det nedbrytande estetiska...

  /M

  SvaraRadera
 2. Måste säga att du skriver mycket vettigt på denna blogg ! Har läst de mesta du och andra skrivit om just de här då jag lider av problem med överbett (heller overjet vore en bättre benämning). De var dock efter att ha läst de här inlägget som de gick upp ett ljus för mig, de är ju just därför allt är som de är. Varför jag ser ut som jag gör och allt som inte ser bra ut beror på att jag fick fel behandling i ungdomen... Ganska logiskt egentligen. Funderar varje dag på de här och hur och vad jag ska göra för att åtgärda problemen nu i efterhand. De lutar ju åt käkoperation men frågan är om de blir bra och om de löser alla problem ? Samtidigt skulle jag helst slippa operation, tandställning flera år före/efter. Men att vänta på alternativa metoder att komma hit är heller inget val, jag har redan lidit tillräckligt av att vara "ful och annorlunda".

  SvaraRadera
 3. Hej, bra att du hade nytta av inlägget! Och visst är de fantastiska, dr. Mew och dr. Hang som sprider detta budskap?
  Vad har du fått för behandling tidigare?
  Personligen tycker jag inte att käkoperation löser alla problem och jag undrar också om det finns käkkirurger här i Sverige som är med på att kanske även överkäken måste flyttas fram vid överbett. Även biverkningar av operation gör mig tveksam.
  Jag funderar lite på om vi som har problem skulle försöka slå ihop oss på något vis och söka tillsammans? Tycker personligen INTE detta är något att skämmas för och att man ska vara öppen med det. Någon som har något förslag hur man kan hjälpa varandra? En person "can only do so much" om ni förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså om man förutom de rent individuella biverkningarna, obehaget efter käkoperationer etc (vad jag läst/hört från andra har aldrig upplevt själv), ser till vilken enorm kostnad för samhället (och/eller individen) operationer medför så är det ju helt VANSINNIGT att välja det potentiellt både sämre och DYRARE alternativet.

   Radera
  2. You got it! ;) Kan inte hålla med mer. Får man dessutom hjälp tidigt kan behandlingen bli mycket kort och skonsam. Visst, den är inte garanterad att lyckas. Men alla som skulle velat få chansen att pröva på räcker upp en hand!

   Radera
 4. Hej.
  Ja synd bara att de inte var något som praktiserades här för en 5-10 år sen... Därav jag skrev att jag fick fel behandling :) Egentligen har jag ju inte fått någon alls då jag haft rätt raka tänder utom ett par längst fram i underkäken. Käkarna som är och varit problemet för mig.

  De jag hade var någon typ av "Suturvidgare" ett litet tag och sedan skulle jag ha någon typ av natt tandställning med "headgear" vilket jag inte använde så värst mycket, kanske bra att jag inte gjorde de så här i efterhand, tror jag skulle fått dra ut tänder också efter att ha använt den. Blev erbjuden operation och räls i senare ålder efter att natt tandställningen inte "fungerat". Vilket jag tackade nej till då men ser de nästans som enda alternativet nu. Måste verkligen höra mig för snarast, framför allt hur de skulle gå tillväga och vilka problem som försvinner. Glad att jag läst de du skriver så jag kan fråga om rätt saker och dra öronen åt mig om de behövs. Annars är väl sista utvägen att bekosta själv utomlands. Framför allt ALF blev jag ju intresserad av och hur pass bra den funkar i vuxen ålder även på värre bettfel.

  Jag tycker verkligen de är ett bra förslag, några mer tips på hur man skulle gå tillväga har jag dock inte. Tycker iaf du är guld värd med de jobb du gör och kommer rekommendera andra att läsa din blogg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det praktiseras fortfarande inte, skulle jag vilja påstå. Utdragning och bakåtflyttning är fortfarande standard. Som de säger i ena videon expanderade man käkar redan på 20-talet, sedan föll det i glömska av någon anledning.

   Men enbart expansion av käken räcker oftast inte. Du skriver att du fick headgear. Just det - den tar kraft från baksidan av huvudet för att flytta alltsammans bakåt. Det verkar vara jättevanligt att sådan nattandställning inte klarar att uppfylla sitt syfte. För det andra är syftet (att flytta bakåt) i de flesta fall fel.

   Om du beslutar dig för käkoperation, se då till att komma till någon som bryr sig om både käkled och andning. Det låter inte klokt, men alla käkkirurger och tandreglerare som jobbar med käkkirurger har inte alltid så mycket kunskap om käkleden. Nästan alla med överbett har en överkäke som sitter för långt bak. Så se till att även få den saken utredd. Jag vet att det låter konstigt, men det är sant! (Titta på videoklippen jag lagt upp samt bilderna i tidigare inlägg.)

   Radera
 5. Hej!
  Jag har försökt kontakta dig via mejl, men fick ett felmeddelande.

  Är mailen stampe@tandstallning.net ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för att du sa detta! Jag håller på och försöka åtgärda detta nu!

   Radera
 6. Hej, tycker verkligen jätte mycket om din blogg! :)
  Önskar dock att jag hade hittat den innan jag fick min tandställning. Förstår nu att jag blir helt fel behandlad, vilket känns väldigt trist!
  Är 16 år och fick min tandställning i maj förra året. Fick den på grund av att mina tänder satt för trångt. 4 tänder drog ut, den femte tanden och man räknar från framtanden och bakåt. De sa dock att mina tänder inte skulle täcka gluggarna helt och hållet så att de senare skulle behöva flytta fram tänderna bakom gluggarna (vilket de gör just nu..).
  Känns som att min mun bara blir mindre och mindre. Mina käkar knakar och jag har svårt att få plats med tungan i munnen.
  väldigt trist att veta att man blir "felbehandlad" men känns också onödigt att avbryta behandlingen då jag nästan är klar med den.
  Har dock bestämmt mig att jag ska åtgärda detta senare, tycker att Alf verkar som ett bra alternativ! Finns det fortfarande inte tandläkare i Sverige som utför denna typ av tandreglering? om inte så hoppas jag att det snart ändras, helt sjukt att det förtfarande är tillåtet att dra ut tänder!
  Aja, tycker iaf att din blogg är jättebra och hoppas verkligen att ditt budskap går ut till fler! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för berömmet!
   Jättetråkigt att höra om din behandling dock! Jag fick samma behandling som du, i din ålder för snart 20 år sedan och begriper inte att de fortfarande inte fattat.
   Om dina käkar knakar kan det hända att du redan nu utvecklat TMD med förskjutna diskar. Jag hoppas verkligen att det inte kommer ställa till det alltför mycket för dig. Det är nog tyvärr ingen idé att du tar upp det med din nuvarande tandläkare då deras kunskap om käkleden är mycket begränsad.
   Jag håller på och undersöker lite om det finns någon alls i Sverige som är inne på ALF eller liknande linje och jag kommer att skriva om det här på bloggen om jag hittar något såklart!
   Vi kan tillsammans sprida budskapet genom att prata om det. En person lär känna 6000 andra personer direkt och indirekt (sägs det), så spridning mun-till-mun har mer makt än man tror!
   Lycka till!!

   Radera
 7. Hej! Jag har en fråga.

  Du talar mycket om att "flytta bak" överkäken och att ha skena "som flyttar bak allt". Men kan man (som jag vill göra) enbart göra en operation där man flyttar fram underkäken? Det är min haka som är för kort, så inget bakåtflyttande här inte. Fram ska det!

  Det är denna metod som läkare pratar om, att första ha tandställning, sedan operera fram hakan för att sedan ha tandställning igen. Vilket är bäst egentligen? Är aningen förvirrad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstår jag inte alls vad du menar. Hela den här bloggen försöker informera om nya rön som säger att nästan all bakåtflyttning är av ondo. Det gäller såväl överkäken som underkäken. Jag blir aningen orolig när du säger att du uppfattat tvärtom. Är det någon annan här som också uppfattat det så vill jag gärna veta det så att jag kan bli tydligare. Som självaste Dr. Hang säger: "Retraction is never a good idea!"

   Det vanliga vid överbett är att man bör flytta FRAM BÅDE överkäken och underkäken. Detta synsätt är tyvärr ovanligt i Sverige än så länge.

   Angående käkoperation. Jag är för att testa icke-kirurgiska metoder först. Dock är dessa inte garanterade på samma sätt men om de lyckas är de ofta mycket bättre och mer holistiska. Men ofta är det tyvärr en pengafråga och en fråga om var man bor.

   Innan du gör en käkoperation råder jag dig att läsa på om alla biverkningar. Tyvärr är det väldigt många som råkar ut för känselbortfall i läppen/underkäken. Jag har hört siffror mellan 7 och 66 procent så vad som gäller är svårt att säga på förhand.

   En annan sak vad gäller operation. Jag skulle personligen inte våga opereras av en kirurg som påstår att överkäken ska flyttas bak vid överbett. Inte heller skulle jag vilja gå till någon som inte har kunskap om käkleden och andning.

   Radera
 8. Jag har typiskt "fel" utseende. Långt ansikte, överbett mm. Gjorde tandreglering med utdragning av fyra tänder och efter det ser jag konstig ut och har stundtals ångrat mig. Har aldrig förstått vad som hände med ansiktet, men gör det nu efter att ha läst din blogg! Jag har fortfarande bettfel "som jag själv har fått upptäcka" Jag kan inte stänga munnen där den vill va utan måste flytta underkäken i sidled en bit. Även då går hörntänderna ihop på ena sidan, vilket resulterat i att jag gnisslat ner båda hörntänderna nattetid. Förmodligen för att kroppen vill stänga munnen där men inte kan antar jag? Jag har klagat hos min tandläkare som ville slipa ner tänderna så dom passar. Jag vägrade och sa till honom att jag vill att dom vidgar bettet och flyttar ut hörntanden så det går att stänga munnen. Vad tror du? Gör det ännu mer skada? Jag tänker att blir det inte perfekt så vidgar jag ändå käken en aning och kan förhoppningsvis bli av med en del spänningar och stänga munnen? Jag har fått veta att jag har haft fel sväljteknik med tungan, kan man själv göra någon förbättring om man lär sig svälja rätt, eller är det försent i vuxen ålder?
  Jättebra blogg. Äntligen har alla bitar fallit på plats varför jag har såna problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tråkigt att höra att det blev fel för dig - också, du är inte ensam!
   Ditt bettfel är troligen kamouflerat och har gjorts ännu värre. Det du beskriver kan skada även käkleden, förutom tänderna som ju redan är skadade. Att slipa kommer tyvärr inte att lösa problemet eftersom käkarna är i fel läge. Jag har skrivit lite om det i ett annat inlägg:

   http://tandstallning.blogspot.se/2011/09/gnissla-tander-bettskena-och.html

   Att vidga överkäken på vuxna går, men frågan är om det finns någon i Sverige som kan göra det? Men på kirurgisk väg finns det nog. I fall som ditt kan det säkert finnas fler problem än bara hörntänderna.

   Man kan lära sig sväljteknik när som helst. Tungan ska upp i gommen när man sväljer, inte tryckas ner mot underkäken. Men sväljteknik kommer inte att göra någon skillnad när man är vuxen förrän man har fixat käkarna. En vanlig grej är att tungan - om överkäken gjorts för smal av utdragningar och bakåtflyttning såsom tyvärr är standard - kan forma om övre tandbågen så att den blir sned.

   Radera
 9. Tack för svaret. Nu har min tandreglerare motvilligt erkänt att jag visst har bettfel. Korsbett med flyttning av käken i sidled, som jag misstänkte. beroende på för smal överkäke sa han!(efter 3 år med tandställning) Han tycker jag ska ha en bettskena och låta bli att försöka fixa tänderna igen för han kan inte garantera att det blir bättre!!? Käken går inte vidga mer sa han. Det han kan göra är att tippa tänderna utåt, och slipa dom...Är skeptisk till det. Han menar att en specialist behöver titta på tänderna och att det enda sättet att fixa det är käkoperation. Men dom är dyra och görs bara i vissa fall, antagligen inte mitt trodde han. Märkligt att man ska få veta detta först nu fast jag ifrågasatt mitt bett många gånger under behandlingen. Har alltid haft problem med huvudvärk, käkvärk, tandgnissling mm. Är 33 år nu och har alltid bara fått höra att allt det här beror på stress och liknande.
  Jag känner mig ganska upprörd, kan endast tugga maten på ena sidan och kan aldrig stänga munnen ordentligt, inte konstigt det blir spänningar....

  Litar inte på min tandreglerare så ska fråga min vanliga tandläkare om hon kan remittera mig till bettspecialist. Hade ju problemet innan regleringen, men det har inte blivit bättre det minsta. Jag undrar om han vetat det hela tiden eller om det varit "dolt fel" även för honom. Märkligt att man ska behöva ställa sin egen diagnos på tänderna...Mycket föll på plats tack vare din blogg med :) Det tackar jag för. Intressant med käkarna du skriver om. Jag har alltid velat ha min underkäke längre fram än jag kan stänga den, förstår nu varför. För trång överkäke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprörande detta som hänt dig. Tyvärr inte ovanligt att gå med tandställning i många år bara för att upptäcka att ingenting har gjorts bättre. Troligen kunde inte din tandreglerare mer än så här, men vad jag inte begriper är varför de tar sig an fall de inte behärskar. Varför de ger behandling "för behandlingens egen skull" så att säga. Antagligen vill de inte gå miste om inkomsten det ger, kan det möjligen vara så?

   Överkäken går att vidga icke-kirurgiskt på vuxna, utan att tänderna för den sakens skull behöver tippas utåt. Men man måste gå till någon som kan det och de växer inte på träd. Finns det ens någon i Sverige undrar jag?

   Dina besvär med huvudvärk, käkvärk och tandgnissling är med största sannolikhet TMD (temporomandibulär dysfunktion). Jag undrar i mitt stilla sinne, varför ska man ens göra en tandreglering om man inte kan fixa TMD och förbättra positionen för käkleden? Hur motiverar man då en tandreglering?

   Är du intresserad av käkoperation kan du ju i alla fall kolla upp det. Påpeka just att du inte kan tugga maten ordentligt. Men egentligen skulle jag tycka att du skulle gå till en käkledsspecialist, en functional orthodontist. Kanske en ALF-tandläkare eller någon som på annat sätt sysslar med att vidga överkäken och ta fram underkäken med en skena. Det finns några i Norge, England och Frankrike. Skulle du springa på någon i Sverige är det MÅNGA som är intresserade!

   Kul att höra att du haft hjälp av bloggen!

   Radera
 10. Hej igen! Jag fattar inte heller varför dom åtmistone inte sa något om bettfelet innan. Jag klagade ju på problem men hade ingen aning om att det hade med tänder och käkar att göra eftersom inte tandläkaren sa något trots avtrycken. Trodde ju det berodde på stress osv. Jag antar att han trodde att bara överbettet försvann så skulle jag inte klaga?? Hade jag vetat vad jag vet idag hade jag inte gjort det. Han lugnade mig genom hela behandlingen och sa att det rättar till sig självt sen, och att det va som det skulle trots mina tvivel. Man litar ju helt på att dom vet vad dom pratar om också... Man kan ju inget om tänder och under åren har man haft problem men aldrig fattat varför. Är dom verkligen ovetande om det du skriver? Jag tycker det verkar helt sjukt att dom inte har mer kunskaper faktiskt. Under min behandling blev jag mer andfådd med och när tandställningen togs ut va jag inne på utredning för det kändes som jag inte fick luft vid flera tillfällen. De hittade inget direkt fel och jag skickades hem med bricanyl som inte hjälpte....När jag läser vad du skriver här så kan jag inte låta bli att undra om det har med tandregleringen att göra???! Väldigt upprörande i så fall, och farligt med ju! Vet dom inte det här verkligen! Ja menar hur lätt är det för vanliga människor att veta sådana saker? Du verkar ju hålla modet uppe ändå vilket är bra :) Själv va jag ledsen länge och ångrade min reglering för att jag tyckte ansiktet blivit fult men jag har mer accepterat det nu.
  Har tyvärr ingen ekonomi att söka mig utomlands. Ska se vad dom säger vid nästa besök. Hittar jag någon ALF tandläkare hojtar jag, men tror nog du hittar den före mig i så fall!

  SvaraRadera
 11. Då skriver jag igen (har skrivit ovanstående inlägg)
  En fråga bara: Om jag tar bort retrainertrådarna, får jag mitt gamla utseende tillbaks då om tänderna flyttar sig? Eller får jag tillbaka sneda tänder men har kvar samma förstörda ansikte och profil? Har ju funderat på att ta bort trådarna, men det är ju meningslöst om jag behåller samma ansikte plus får snea tänder igen.
  Tack igen för jättebra blogg!
  Mvh Mx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ursäkta att jag inte svarat förrän nu men jag har precis kommit tillbaka från semestern och haft mycket med jobbet.

   Nej, du kan inte få tillbaka ditt gamla utseende genom att låta tänderna flytta sig tillbaka. Förmodligen får du bara sneda tänder men det är möjligt att det efter en tid skulle bli lite mer plats för tungan, det är omöjligt att säga.

   Tandläkarna är ovetande om mycket av det jag skriver och det som functional orthodontists pratar om, men nog tror jag att de förstår att någonting med deras metoder är knasigt. Problemet är att de är så fokuserade på att tänderna ska vara raka och passa ihop att de missar "the big picture".

   Bakåtflyttning av tänder och käkar kan leda till sämre andning. Såg du videon här uppe? Att det finns en punkt då tänderna flyttats så långt bak att man drabbas av sömnapné. Detta beror mycket på att tungan inte får plats och täpper till. Hela svalget blir trängre när underkäken trycks bak.

   Jag kommer direkt att skriva här på bloggen om jag hittar någon vettig functional orthodontist här i Sverige. Lovar!

   Radera
 12. Ingen fara, hoppas du haft en bra semester!
  Jo jag har hunnit med att läsa och se de flesta inlägg och videor nu. Mycket deprimerande när man inser att man behandlat sig själv på det viset :(
  Mycket bra att du skriver den här bloggen så fler får upp ögonen för problemet.
  Hoppas att det inte dröjer allt för länge då innan dessa functional orthodonists börjar dyka upp här då :)

  /mx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, jag har svarat på alla dina kommentarer på alla de inlägg du kommenterat på!

   Som sagt, ska tala om ifall jag hittar något som är värt att hoppa på. En dålig tandreglering går att reversera. Men det krävs någon som är duktig och även är tillräckligt drastisk för att resultatet ska bli riktigt bra.

   Var inte arg på dig själv. Vi litade på experter, eller hur? Jag vet att det är svårt (kämpar dagligen med dessa tankar själv) men man kan inte göra rätt i alla lägen jämt i livet, tyvärr.

   Radera
 13. Hej igen! Det känns inte som att det inom snar framtid kommer att finnas någon som är kunnig inom området så man får väl försöka göra det bästa av det helt enkelt.

  Jag har en ytterligare fråga om bettskena. Jag har haft problem med tandgnissling även före tandregleringen. Problemet är att bettskena hjälper dåligt. Eller rättare sagt, utan bettskena så känns tänderna manglade och jag har vag värk i nacke och käkar mest hela tiden. Men med bettskena så känns tänderna mer intakta men jag får fruktansvärd spänningsvärk över ögonbrynen och pannan och även i bakhuvudet i muskelfästena vid skallen så att säga. Alltså det blir fruktansvärt ömt även när jag trycker på punkterna. Behandlar mig med massage och kiroprakti och det hjälper tillfälligt.
  Va utan skenan i flera veckor så kände direkt att jag kände igen den "gamla" värken när jag åter använde skenan. Jag är ju rädd om tänderna så antar att den ändå behövs.
  Tror du att det egentligen skulle va bättre med en snarkskena? Det står att man ej ska ha käkledsbesvär eller tandställnig på den från apoteket(har retrainers)Jag tänker att om man får tillräckligt med luft så kanske det hjälper en del mot spänningarna om nätterna? Och man kan väl inte bita ihop tänderna med den skenan? Den kanske även hjälper mot gnissling då eller? Har sett att du skrivit om skenan, så ville rådfråga dig om vad du tror.
  Tack!
  mvh Mx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du varit hos en naprapat? De kan hjälpa till att lösa upp spänningar i käkmusklerna. Det kan jag rekommendera dig att åtminstone testa. De kan hjälpa dig med nackvärk också. Jag tror att naprapater riktar in sig på lite fler områden än kiropraktorer men är ej säker.

   Angående snarkskenan så har jag inte hunnit testa min. Lite fundersam blev jag när jag läste att man inte ska ha käkledsbesvär för att använda den. Har man andningssvårigheter till följd av underutvecklad/tillbakatryckt underkäke så borde risken vara stor att man även har TMD! ;)

   Du skulle ju kunna testa den, den kostar bara någon femhundring eller så. Man biter ihop mot mjuk plast så själva tänderna nuddar inte varandra. Kanske blir det svårare att gnissla om underkäken är framskjuten? Men jag vet inte om det skulle kunna vara dåligt för själva leden. Råkar passformen bli fel kan man göra om det eller ge den till någon annan (den ska kokas i vatten så den blir garanterat steriliserad).

   Radera
 14. Hej! nej naprapat har jag inte varit hos, men det är kanske värt att kolla upp!
  Jag undrar om det är ok att kontakta dig på din privata mejl?
  Mvh Mx

  SvaraRadera
 15. Tack för inlägget :) Har försökt leta info om estetisk tandvård. Funderar nämligen på att göra porslintänder. Hittade faktiskt en bra o informativ sida som skriver allt om estetisk tandvård, står rätt intressanta saker :-)

  www.plastikoperationer.net/estetisk-kosmetisk-tandvaard

  SvaraRadera
 16. Hej!
  Jag har fått föreslagen behandling (frivillig) med räls och bakåtflyttning. Fick inte mycket information och det hela lät lite konstigt. Så jag googlade och hittade turligt nog din blogg. Superbra att du delar med dig av dina erfarenheter!

  Jag har en fråga :). Du skriver att det är negativt med tandutdragning och bakåtflyttning för personer med bettfel. Men kan det också gälla för oss med varken över- eller underbett?
  (Mina "problem" är nämligen endast trångställning uppe och nere + spänningar i käkarna.)

  MvH
  Rebecca  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecca!

   Det är så gott som alltid negativt med utdragning av tänder och bakåtflyttning. Trångställning beror på att käken är för liten och att dra ut tänder gör det ännu mer trångt, plus ger ibland mindre plats för tungan. Genom denna typ av behandling flyttas även framtänderna bakåt varför underkäken måste anpassa sig och hamnar även den längre bak. Har du redan nu spänningar i käkarna riskerar det att göras värre med den behandling du nu fått föreslagen för dig. Den gynnar nämligen inte alls käkleden. Du riskerar även negativa ansiktsförändringar. Dessutom ger det inte ett stabilt resultat utan du måste ha retainer resten av livet som behåller alltsammans i fel läge.

   Kolla om du kan hitta någon som vidgar käkarna på vuxna, alternativt Damon braces, alternativt kolla upp "Inman aligner". Lycka till!


   Radera
  2. Tack så mycket att du tog dig tid och svarade!
   Jag ska kolla upp det du föreslog istället :)

   Radera
 17. Hej!
  När jag var hos tandläkaren sist fick jag höra att jag hade enkelsidigt korsbett och svagt öppet bett framtill, jag fick då träffa en specialist. Jag var inställd på att få nån form av tandställning och sen skulle det vara bra, men jag fick då veta att de skulle operera min överkäke och vinkla den nedåt, jag skulle även ha tandställning innan dess. Jag som aldrig hört talas om käkoperationer tidigare trodde de skämtade med mig och gick stapplande därifrån efter 5 min utan att ha frågat vidare om något. Sedan dess har jag googlat och googlat och försökt hitta information om detta, jag ringde tillbaka och ska få en tid för konsultation efter sommaren, men det är ju flera månader kvar. Jag undrar hur det skulle påverka mitt ansikte, och jag är rädd att de inte kommer tänka så mycket på symmetrin utan mest på hur jag biter ihop. Efter att ha tittat på några av bilderna här på bloggen blir jag osäker på vad som är "rätt" och "fel" på mitt ansikte/min profil och vad som skulle ändras till det bättre/sämre efter en käkoperation. Skulle vilja skicka bilder till dig för du verkar ha ett öga för sånt, jag förstår själv inte vad som menas med att läppen lutar inåt och allt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinkla nedåt... Jag är skeptisk eftersom överkäkar som växer fel växer just nedåt. Så jag skulle fråga varför de tänker så och även be dem visa bilder på ett kranium och vad de tänker göra. Samt en bild och förklaring på vad det kommer att göra med följande saker:
   Kinderna,
   Hakan,
   Andningen,
   Käkleden.

   Man ska inte gå med på en käkoperation utan att ha tänkt igenom det noga. Det finns många risker också som man bör researcha. Jag är i det flesta fall emot operation. Som du säger kan man inte bara tänka på bettet och tänderna. Käkleden och andningen (bland annat) är mycket viktigare.

   Jag tänker blogga mer om detta i år. Men det blir kanske bara något inlägg i månaden. Då ska jag förklara dessa grejer mer ingående. Tills vidare, spana in www.claimingpower.com - där förklarar han mycket av det du söker.

   Radera