lördag 19 maj 2012

Sömnapné, tandreglering och sömnutredning

Av de mail och kommentarer jag får har jag förstått att många av er vill läsa om käkoperationer och functional orthodontics. Men nu hade jag tänkt att det skulle handla om sömnapné och snarkning. Dessa två saker kan nämligen ha med käkarna att göra och jag tänkte att det kanske finns många som inte känner till det?

När jag som tonåring kommit en bit in i min behandling med tandställning märkte jag att min mun blev mindre och trängre. Tungan tycktes inte få plats på samma sätt som förut (antagligen var det inte bra från början heller). Jag minns ett joggingpass på gymnastiklektionen då jag förfärat stannade, flåsande och sa till min bästa vän: "Något är fel med mig, jag får inte luft längre! Vad är det som har hänt?"


I samma veva började jag snarka. Jag minns väldigt tydligt hur samma vän som jag brukade sova över hos (så där som tonåringar gör) inte längre kunde sova i samma rum som jag. Jag förde helt enkelt för mycket oväsen. Senare har andra vänner och pojkvänner klagat. "Du snarkar som en gammal tant!" har vissa av dem skrattat och jag har försökt skratta med dem. Andra har varit mer oroade: "Du slutar andas på nätterna! Jag har inte vågat somna förrän jag hört att du börjar igen." Ibland har jag haft mardrömmar om att jag drunknar och liknande för att sedan vakna med andan i halsen.


I många år har jag funderat på om det var tandregleringen som orsakade det här. Eller kanske snarare fick en redan full bägare att rinna över. Men jag ville först inte tro att det var så. Nu har jag dock kommit i kontakt med både tandläkare och patienter som bekräftat att de här sakerna kan vara relaterade. När allting med traditionell tandställning flyttas bakåt får tungan inte plats och täpper till i halsen. (Jag bör tillägga att jag har några kilos undervikt och alltid har haft. Annars brukar sömnapné vara associerat med övervikt.)


Jag beslöt mig nyligen för att göra en sömnutredning! Jag tänkte berätta lite om hur det gick.


Sömnutredningen

Först plockade jag upp utrustningen på Sofiahemmet. En trevlig tant förklarade hur man skulle göra. "Den här remmen runt bröstet så här och den här tar du över huvudet först." Så följde det med någon sorts folder som såg ut exakt som den där "safety on board" som man får på flyget. Jag försökte vara käck: "Det här påminner om instruktionerna när man ska ut och flyga!" Hon verkade inte road. Senare kom jag på att hon ju sitter där hela dagarna och instruerar folk, hon måste ju ha hört den hundra gånger förut och tänkt: "Suck. Inte det där skämtet igen." :)

Det gick hyfsat bra att sova med slangarna och remmarna. Jag hade också mycket riktigt en mardröm så jag tänkte mig att natten kanske hade varit ganska representativ.


Några dagar senare var det dags för ett läkarbesök då man lämnade tillbaka maskinen och pratade med en expert på sömnutredning. Tillsammans tittade vi på ett diagram som representerade min andning under den undersökta natten. På radarn syntes allt - från när jag hade gått och lagt mig, när jag somnat respektive vaknat samt vilken sida jag legat på. Kurvan visade tydligt snarkning och ett par små andningsuppehåll. Men allting var inom ramen för det normala vilket var väldigt skönt att höra.


Läkaren förklarade att snarkning och andningsuppehåll inte behövde vara farliga och att man kan få sin sömn ändå. Det finns människor som snarkar så jorden skakar och stör alla andra i samma byggnad, men som själva sover hur gott som helst. För att det ska betecknas som obstruktiv sömnapné (även kallat OSA) krävs ett visst antal uppehåll per timme och att de har en viss längd.


Snarkskena

En snarkskena som håller fram underkäken kan hjälpa om problemet beror på en retruderad haka. Dessa kan man emellertid bara få betalda om man fått diagnosen apné. Läkaren tipsade dock om en billigare sort som finns på Apoteket ("Snorban"). Enligt hans erfarenhet brukade de fungera riktigt bra.

Nu har jag äntligen varit och köpt en sådan billigare snarkskena. I väntan på att jag ska försöka göra om tandregleringen tvärtom, "åt andra hållet" för att flytta käkarna åt rätt håll kan detta förhoppningsvis vara en temporär lösning. Jag kan tala om hur det gått när jag använt den lite mer.

8 kommentarer:

 1. Hej. vad är din mejl? den som stog i din profil är ju rätt konstigt skriven.

  mvh

  SvaraRadera
 2. Hej! Det är den som står i profilen som jag hoppas ska fungera. Den står på det sättet för att skydda mot spam. (AT) är @ och (punkt) är .

  Får du felmeddelande på den?
  Om ni har frågor får ni också gärna ställa dem här i kommentarerna. På så sätt kan vi utbyta tankar och erfarenheter även med andra och förhoppningsvis hjälpa varandra.

  SvaraRadera
 3. Okej det var just (at) som jag inte förstod. jag skriver min undran här nu då.

  jag är kille, 17 år och fick i år februari ta ut min tandställning och har nu Retainertrådar i undre och övre käke. jag hade min tandställning i cirka 1 och ett halvt år. jag vet inte vad för slags tandställning det var, (tom mina tandläkare kommer jag ihåg bara sa tandställning, lite konstigt?) men den såg ut som på denna bilden http://www.tandlakarguiden.se/tandstallning.jag drog inte ut några tänder innan.
  det var inget fel på mitt bett, men det var min framtänder som var väldigt snea och låg över varandra både i övre och undre käke, därför jag fick tandställning.

  helt ärligt vet jag inte vad jag tycker felet är nu men jag ska försöka sätta fingret på det.

  man kan väl säga att hela min mun känns allmänt "fel". visst nu är ju mina tänder raka, men det känns som att mina kinder, haka och läppar är som gelé som inte hör ihop med min käke och tänder längre. det känns som tungan inte får plats i munnen. när jag nu t.ex ler så ligger min under läpp på mina övre tänder och t.o.m täcker hela tänderna. man ser alltså bara mitt övre tandkött nu när jag ler naturligt. känns som att jag inte kan kontrollera mitt ansikte längre heller. vissa dagar går jag och tänker på det hela tiden. jag går och tänker på om jag kanske bara inbillar mig att nånting är fel, och tanken på att gå med dessa Retainertrådar i flera år och hålla kvar tänderna så här som dem är nu känns bara NO WAY.

  Så min största undran är att om jag nu ber dem att ta bort retainertrådarna, vad kommer hända med mina tänder då? finns det hopp om att dem går tillbaka till sin forna form? eller kan det bli värre än vad det någonsin varit? för helt ärligt skiter jag i om mina tänder är raka eller inte, vill bara känna mig bekväm i munnen igen. tandläkaren sa att om dem skulle lossna finns det risk för att tänderna går tillbaka till sin gamla position igen.

  frågar dig för jag litar helt enkelt inte på mina tandläkare, fick väldigt dålig information om hur hela tandregleringen skulle gå till, näst intill ingen information faktiskt. och dem kommer väl antagligen försöka övertyga mig om att ha kvar den för då får dem ju mer jobb.

  om det är någon mer information om min behandling du behöver veta för att kunna ge ett bra svar så fråga, jag försökte få med allt jag trodde kunde vara nödvändigt för ett bra svar, men kan ha missat någon viktig del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du olyckliga!

   Det gör ont i mitt hjärta när jag hör din berättelse och jag känner igen mig i mycket av det du skriver.

   Tyvärr kan jag inte se den bild du har länkat till, webmastern kanske har flyttat den? Skicka gärna en ny eller försök beskriva vad det var för sorts tandställning du hade.

   Det blir lite svårt för mig att svara nu innan jag vet vad du hade för apparatur, men det låter som om typisk bakåtflyttning har ägt rum (stor del av denna blogg handlar om detta).

   Så här är det tydligen enligt de teorier jag tror på: Mjukdelar såsom hud, läppar samt brosk är anpassade för ett kranium med käkar som har växt rätt. De kommer inte att anpassa sig efter dina tänder med tiden om dina käkar växer fel eller om de flyttas åt fel håll med tandreglering. Det låter som om den behandling du fått orsakat en onaturlig ställning för tänder och käkar och att det är därför nu en stor del av ansiktet känns konstigt. Detta är inte alls ovanligt! Jag får många mail och kommentarer liknande din.

   Har man ojämna tänder brukar det bero på att käkarna är för smala och eventuellt inte utvecklats framåt så mycket som de borde. Vad traditionella tandreglerare ofta gör är att de flyttar de främre tänderna bakåt för att göra dem jämna. Men eftersom grundproblemet beror på att alltihop redan från början var för långt bak så kan du ju nu förstå att problemet bara gjorts värre.
   Flyttas tänderna i överkäken tillräckligt långt bak måste även underkäken anpassa sig och hamnar även den längre bak. Det kan i vissa fall leda till käkledsbesvär (TMD - kallas ofta TMJ eller TMJD på engelska). Har du knakningar i käkleden, svårt att tugga, kan inte öppna munnen lika stort som förut, svårt att svälja eller stänga munnen vid vila? Du skriver att det är svårt att kontrollera ansiktet. Det skulle eventuellt kunna vara ett tecken på att käkleden påverkats negativt av behandlingen. Ansiktsvärk och problem med musklerna är ibland en följd av TMD.

   Vad gäller retainer så är det nog ingen som kan svara på hur det blir om den faller av. Sannolikheten är stor att tänderna flyttar på sig, men om de går tillbaka till samma läge som förut går inte att svara på. Det är möjligt att din tunga skulle trycka ut dem mer där de var förut men som sagt, går inte att säga. Standard är att ha kvar dem resten av livet vilket jag också tycker är galet av många skäl.

   Anledningen till att du inte fått information tror jag är att dina tandreglerare inte vet. Det verkar finnas stora svarta hål i denna vetenskap - hål som skulle kunna fyllas om man tittade lite mer på andra teorier (t.ex. dem jag pratar om på denna blogg). De traditionella utövarna gör som de blivit utbildade till att göra och då är bakåtflyttning standard. Det är inte utdragning av tänder som är av ondo - det är bakåtflyttningen.

   Nu har du fått lite av ett standardsvar eftersom jag inte vet vad du hade för tandställning. En annan sak: Tycker du att utseendet på din profil förändrats? Togs det några bilder på dig före och efter? Om du jämför dem kanske du blir lite klokare.

   Radera
 4. först, tack så jätte mycket för ditt svar!

  en grej som kanske hjälper att komma på vad jag hade för tandställning var att på min innersta tand i under käken, inte min visdoms tand den har inte kommit fram, hade jag en ring runt dem båda tänderna som sitter längst in.

  här är länken igen: http://www.tandlakarguiden.se/tandstallning
  den tandställningen på bilden liknar den jag hade.

  Angående mina käkar så knakar det i dem nu när jag öppnar munnen så mycket jag kan. och dem känns mycket trögare än vad jag kommer ihåg att dem var innan tandställningen. vilket är ett problem när jag pratar, dem hänger inte med liksom.

  Satt och kolla på bilder på mig själv från tiden precis innan jag fick tandställningen och ja min profil är helt förändrad, till det sämre. mitt ansikte är mycket rundare, knubbigt nästan fastän jag är smalt byggd. lika smal som jag var innan tandställningen. mina läppar har blivit mycket större, inte på nåt fint sätt, dem putar ut nästan.och mina mungipor har blivit mer hängiga, inåt vikta in i munnen.

  skrämmande som fan, för det känns verkligen inte som en naturlig förändring.

  Men jag har bestämt mig nu, 21 juni är jag kallad dit för kontroll, jag ska ringa imorgon och säga att på den tiden får dem planerar in att jag ska ta ut Retainertrådar. sen hoppas jag det blir bättre med tiden. fast är ändå rädd att det kanske blir värre än vad det känns som nu, men jag får chansa. Jag ska också kräva att få alla uppgifter och bilder från min behandling, dem tog röntgenbilder innan den kom in kommer jag ihåg, och även profilbilder tog dem har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, så du hade vanlig räls alltså. Bakåtflyttning känns troligt. Men helt klart är i alla fall, med tanke på din beskrivning, att tandläkarna flyttat dina tänder till ett onaturligt läge. Eventuellt har även käkarnas ställning påverkats. Det låter som att någon form av käkledsproblem har uppstått.

   Att ansiktet blir rundare är inte så vanligt. De flesta får mer avlångt ansikte efter tandreglering. Men det kan också vara så att du upplever det som rundare p.g.a. att huden hänger mer och inte fylls ut lika mycket som förut. Underläppen brukar bli som du beskriver - putande men inte på ett bra sätt. Det kan bero på att underkäken hamnat för långt bak. Överläppen brukar bli inåtgående, det är vanligt att underläppen sticker ut utanför eller vad man ska säga. Hur det blir beror förstås på vad de har gjort.

   Du skulle kunna anmäla detta som felbehandling till Patientskadenämnden. Chansen att du får rätt skulle jag tro är mycket liten, men om de ser att flera såna här anmälningar kommer in kanske någon någonstans börjar reagera. Be också att få avgjutningen av dina tänder före och efter så att du kan undersöka själv och försöka förstå vad som har hänt.

   Berätta gärna hur det går för dig. Du är välkommen med fler frågor om du tror jag kan svara. Som sagt, knepigt när man inte vet riktigt vad som gjorts.

   Radera
 5. Hej det är jag som skrivit ovanför i igen, kommer skriva som v om jag skriver igen.

  har tittat jätte mycket på min profil nu, tittat på bilder från förr och tagit nya bilder på mig själv och min profil. och det är sjukt hur förändrad jag är, jag känner inte ens igen mig själv. :(

  finner ingen sinnes ro p.g.a. av detta.

  Min undran är kan öronens position flyttas p.g.a behandling? för mina öron är inte där dem var förut, dem är mer bakåt lutade och sitter mycket längre ner på huvudet. min näsa har blivit mycket större också, mer krokig och känner mig täppt i näsan hela tiden och jag är inte förkyld. och den sista grejen som ändrats under behandlingen är att min nacke är mer böjd så mitt huvud "hänger" mer framåt eller hur man ska förklara det.

  är detta några kända biverkningar eller är detta kanske bara en naturlig förändring? det känns verkligen inte som en naturlig förändring på 1,5 år.

  fyfan för allt detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej V!

   Har dina föräldrar och vänner reagerat på förändringen? Vill du att jag ska ta en titt på bilderna och säga vad jag tror? Jag har tittat på hundratals bilder angående sådana här grejer, jag kanske kan vara till hjälp?

   Jag har aldrig hört någonting om öronens position i samband med tandreglering. Men om man för fram eller bak underkäken så flyttar sig ju öronen. Det kan ju också vara vinklar och ljus på de bilder du har.

   Näsan kan, om överkäken "tryckts in", se större ut. Många uppger att de tycker sig ha fått större näsa efter tandställning.

   Andningen så. Om du för fram underkäken i ett underbett, vad händer då? Blir det lättare att andas genom näsan eller ej? Har du inte förut känt dig täppt? I Sverige har vi ju väldigt torrt inomhus och det kan leda till kråkor i näsan och liknande, förändringar i klimatet kan påverka också.

   Det finns en del lite vaga påståenden som hävdar att man kan få dålig hållning av felställda käkar. Jag har hört två varianter: Att det skulle bero på att det blir lättare att andas om man lutar huvudet bakåt eller framåt men också att nacken på något sätt formar sig efter kraniet då balansen i huvudets form blivit felaktig. Men på fotografier kan man ju se väldigt olika ut också, vinklar, ljussättning, rörelser kan se konstiga ut i 2D osv.

   Jag har ett förslag. Gå till Yahoo Answers och klicka dig fram till kategorin Dental. I rubriken skriver du att du vill ha svar från Tooth975. Han har jobbat som functional orthodontist sedan 80-talet, han är expert på såna här grejer och ibland får man svar inom några timmar. Fråga alla dessa saker. Kanske kan du även lägga ut bilder på dig själv där du klippt bort eller lagt en svart rand över ögonen eller liknande. Jag kan hjälpa till med engelskan om så skulle behövas. Men jag tror att du kanske måste försöka vara ännu mer specifik angående vad de har gjort under behandlingens gång. Användes annan apparatur än bara vanlig räls tandställning eller gummisnoddar? Flyttades några stora tänder längst bak i munnen bakåt? Hade du headgear/nattandställning?

   Försök att ta det lugnt så länge, tänk inte bara på det här. Försök njuta av sommaren! Och försök att tänka positiva och konstruktiva tankar angående det här, då är det störst chans att det ordnar sig.

   Kram.

   Radera