tisdag 30 augusti 2011

Käkkirurgi utomlands

Sedan jag var i London har jag varit i kontakt med en käkkirurg från Baltikum. Min far har många vänner där borta, däribland en sjuksköterska och det var hon som förmedlade kontakten. De är väldigt duktiga och naturligtvis finns även ett stort intresse från min sida rent ekonomiskt då jag inte tror att detta kommer att gå på någon försäkring eller liknande. Hur mycket billigare det skulle kunna bli vet jag inte men priset är troligtvis betydande lägre.

Ni ska här få läsa ett utdrag ur den mailkonversation jag haft med käkkirurgen. Det allra mest intressanta, tycker jag, är att han är fullt medveten om skadan som utdragning av tänder för tandreglering gör och att han föreslår full reversering med implantat. Det tyder på en modern syn på käkar och ansikte som jag hittills inte sett här i Sverige. Mailet var på engelska men jag har översatt:

”Tack för ditt mail och din förfrågan angående käkproblem. Först vill jag säga att ditt problem inte alls är stort och att det absolut finns en lösning. Vi har behandlat fall som ditt sedan 2003 och blandar tekniker från Europa, Kalifornien och Sydamerika för att nå de bästa resultaten estetiskt och funktionellt.

På det du beskriver i ditt mail låter det som om du under ditt liv utvecklat en skeletal käkavvikelse som senare behandlades ortodontiskt med kamouflerande tekniker. När du förlorade benmassan p.g.a. tandutdragningarna tappade läpparna sitt strukturella stöd och de lutades inåt vilket kanske framhävde hakan och näsan. Detta är antagligen vad du ogillar med din profil.

Beroende på din nuvarande förutsättning måste antingen de övre eller undre (i vissa fall alla fyra) kindtänderna implanteras efter det att gluggarna har öppnats med tandreglering. Dubbel käkoperation är ett måste i dessa fall. Det kan tilläggas att överkäken kan behöva delas i tre eller fyra delar för att åstadkomma bredd och förbättra leendet medan hakan också ofta brukar opereras för att justera dess storlek. Utmaningen här är inte operationen eller antalet delar utan planeringen för ansiktet, den nya positionen för käkarna kommer att bestämma formen på läpparna och hakan.

Behandlingen är ofta uppdelad och tandregleringsdelen kan göras på din lokala klinik under förutsättningen att tandregleraren följer våra instruktioner. Den kirurgiska biten och uppföljning efter några veckor samt återbesök skulle göras på vårt sjukhus så snart du är klar rent ortodontiskt.”

Jag skickade senare några bilder på mitt ansikte i olika vinklar samt tänderna och bettet. Min snälla moster som har en superkamera hjälpte mig att fotografera. Jag fick då följande svar:

”Efter att ha undersökt dina ansikts- och tandbilder kan jag säga att du skulle kunna bli hjälpt av en fullständig kirurgisk ansiktsrekonstruktion. Överkäkskirurgi för att lyfta överkäken och bredda, ta fram underkäken, kanske hakkorrigering och jag rekommenderar kindbenshöjning eftersom de är allvarligt tillbakabildade. Jag skulle inte över huvud taget rekommendera Damon braces för käkkirurgi av flera olika skäl. SARPE är olämpligt om vidare överkäkskirurgi är planen. Överkäken kan expanderas under samma operation.

En mycket erfaren tandreglerare kommer att behövas för den ortodontiska biten, annars kommer planeringen av operationen att bli väldigt svår.”

Jag är eventuellt intresserad av en konsultation med denne kirurg men framöver har jag några andra konsultationer och en del research att göra så vi får se hur det blir!

25 kommentarer:

 1. Vilken otrolig skilnad på expertis när man läser ditt brev från den otroligt kompetenta käkkirurgen som du har översatt och laggt upp här på din sida !!
  Jag har själv varit på några konsutationer I St-holm och jag har alltid fått höra att man helst borde göra en överkäksframflyttning ,fast då säger dom i samma andetag att det inte behövs på mig då det skiljer bara några millimeter ,så då föreslår man att dom kan dra ut några tänder i underkäken ,och vinkla In dom samt försöka att bredda mitt korsbet I överkäken med tandreglering hhmmm nu när jag har hittat info från dig ang ALF samt andra möjligheter att vidga överkäken då har jag förstått att jag absolut Inte ska gå med på att dom drar ut tänder för att minska min nedre käke / har ej någon stor underkäke )
  Är det I Lettland som du har haft konversation samt rådgivning med ?
  Mvh Erik

  SvaraRadera
 2. Nu hänger jag inte riktigt med, har du underbett? Eller anterior crossbite (vet ej svenska termen)?

  Hur som helst vore det ett stort misstag att göra underkäken mindre och vinkla in - detta kommer leda till inskränkt plats för tungan. Du riskerar andningssvårigheter, sömnapné och TMD.

  Överkäksframflyttning och att göra underkäken mindre är behandlingar som är varandras motsatser skulle man kunna säga! Det är konstigt att det skulle handla om antingen eller.

  "Bara några millimeter" - detta indikerar alltså att man dessutom skulle bereda alldeles för mycket plats om man drog ut tänder. En kindtand är ca 6 mm.

  Du har rätt, att göra en käke mindre är absolut inget sätt att lösa ett korsbett!

  SvaraRadera
 3. Hej jag undrar vem den här käkkirurgen är och kommer han till sverige och opererar dig om du nu bestämmer dig för att opa dig hos honom?Han verkar vara väldigt duktig. Jag upplever att över och underkäke sticker fram för mycket mest överkäken jag har varit hos tandreglering men dom anser att det inte är något medicinskt problem utan att det mer är etiskt, jag förstår inte varför det här landet aldrig bryr sig om etiska problem, man mår ju psykiskt dåligt lixom..

  SvaraRadera
 4. Hej Elin!

  Vad glad jag är att jag hittade din sida! Jag är också själv väldigt missnöjd med mina käkar och utseende. Jag har överbett och djupt bett. Min överkäke står ut väldigt mycket vilket ger en ganska obalanserat utseende. Jag har bokat en konsultationstid till en maxillofacial kirurg i Belgien, eftersom jag kommer göra detta privat.

  Maurice Mommaerts heter kirurgen. Jag skulle vara jättetacksam om du kunde skriva ut namnet på kirurgen i Baltikum eftersom jag även letar efter andra alternativ! :)

  SvaraRadera
 5. Anonym 1:
  Hej! Nej, i så fall får man opereras på sjukhuset där han jobbar. Borde inte vara några problem.
  Vad menar du med "sticker fram"? Det är ovanligt att käkar är för långt fram vid bettfel. Skulle du kunna skicka bilder kanske så kan jag kolla?
  Om du tycker att det syns mycket är det förmodligen inte bara estetiskt. Men det finns ju en begränsad mängd pengar som kan användas till sådant här i Sverige. Betalar du själv så har du mer makt över vad som blir gjort också, tänk på det! ;)

  SvaraRadera
 6. Anonym 2:
  Hej! Belgien, vad intressant. Hur är priserna där, högre, lägre eller samma som i Sverige?
  Tänk på att det, som jag så många gånger sagt här på bloggen, är ovanligt att överkäken är för långt fram vid överbett. Snarare är det så att den faktiskt är för liten i alla dimensioner och det är därför tänderna ser ut att sticka ut.
  Vill inte skriva ut namn på olika personer här i bloggen, men du kan alltid maila mig.

  SvaraRadera
 7. Hej Elin! Anonym 2 här!

  Priserna i Belgien är mycket billigare! Maurice Mommaerts tar cirka 50.000kr för en bimax-operation, och har ett bra rykte av sig i Europa.

  Jag tror att jag har ett överbett i kombination med bimaxillary-protrusion. Min överkäke står också ut lite mer horisontellt i förhållande till underkäken.

  Ska till Belgien snart för att genomgå en undersökning, hoppas få fler svar då.

  Läkaren från Baltikum verkar även han väldigt professionell, kommer kontakta dig senare! :)

  SvaraRadera
 8. Oj, det hade man ju inte kunnat tro att det skulle vara billigare i Belgien! Hur fick du reda på honom?
  Förresten, vad är det för skillnad på maxillofacial surgeon och orthognatic surgeon? Kommer du även att få tandställning och var kommer denna tandreglering i så fall att göras?

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym 2 här.

  Jag sökte runt en hel del och kom in på ett brittiskt forum där vissa rekommenderade honom, har även kollat på bilder där folk har gjort en bimax-operation hos honom och det ser väldigt bra ut.

  Maxillofacial surgeon och orthognatic surgeon är vad jag har förstått samma sak där de arbetar med Le fort procedurer, BSSO osv.

  Jag tänkte först ha tandreglering här i Sverige för att sedan genomgå en operation utomlands, men blir väldigt osäker på tandregleringen efter att ha läst din blogg.

  Ha det bäst!

  Sassa

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte att själva tandregleringen inför käkoperation ska vara några problem. Så länge de inte vill dra ut tänder och liknande men all planering bör ju ändå göras av din kirurg.
  Rekommenderar speed braces/Damon braces för själva förflyttningen av tänderna då det är skonsammare och går snabbare.

  SvaraRadera
 11. Hej! Intressant blogg jag ramlade på hos dig.
  Jag är inte lika påläst som dig men jag har reflekterat över hur tandreglering är väldigt vanligt i framförallt USA, och till vilken grad det beror på "marknadsmässiga" anledningar, socialt tryck och utseendefixering. Kan det vara så att mycket utvecklingen har motiverats av fel anledningar så att säga, och att det därför blivit fel i fall som ditt?
  Många brasklappar från min sida - jag vet inte alls hur det ligger till.
  Claes

  SvaraRadera
 12. Hej Claes!

  Det här är en jättefråga som jag hoppas blogga mer om i framtiden.

  Personligen tror jag att sneda tänder och bettfel har blivit stigmatiserat och att ett behov på så sätt skapats väldigt mycket på estetiska grunder och av ekonomiska skäl. Dock ska man komma ihåg att en stor del av den tandreglering som utförs idag förstör ansiktet samtidigt som tänderna blir raka. Men det är enklare att peka på sneda tänder som ett skönhetsfel än de andra mer vaga skavankerna som patienten ofta har och som görs värre av behandlingen (insjunken mun, haka och kinder, utstående näsa m.m.). Det är ibland svårt att räkna ut att det berodde på tandregleringen eftersom det förvärras ju äldre man blir.

  Man försöker rättfärdiga tandreglering med hälsomässiga argument men det har visat sig att de traditionella ortodontisterna har många luckor i sitt bevismaterial. Tandreglering sägs förebygga TMD men det är snarare så att den traditionella sorten skapar eller förvärrar TMD. "Rätt", modern behandling som tar käkarna framåt i ansiktet förbättrar både ansikte, luftväg och käkled. Jag har alltid tyckt argumenten för tandreglering inte har varit logiska eller speciellt underbyggda. "Det passar inte ihop, det är dåligt," var vad jag själv fick höra. Men med den moderna sorten får ortodonti plötsligt en mening och ett syfte!

  Slutligen, i USA vet patienter och föräldrar mycket mycket mer om allt det här. De är pålästa och kritiska. Utdragningar är inte standard där längre. Min teori är att efterfrågan är vad som konkurrerat ut de allra mest traditionella. Men det är bara en tanke.

  SvaraRadera
 13. När du säger "förstör ansiktet" låter det väldigt dramatiskt. Det är inte en bieffekt av tandreglering som jag hört nämnas förut, men jag har inte kommit i närkontakt med tandreglering på det viset heller.

  Det jag mest lagt märke till är att tandreglerade tänder oftast ser väldigt tandreglerade ut - väldigt raka, nästan lite för perfekta så att säga.

  Jag tror det finnsen del fördomar i USA mot oregelbundna tänder. Det ses ned på vad som kallas "british teeth", kanske för att tandreglering inte är lika utspritt i Storbritannien som i USA. Men smärre oregelbundenheter har ju en egen charm, och är kanske inte skäl i sig för reglering. Men om de orsakar praktiska problem blir saken annorlunda

  Claes

  SvaraRadera
 14. Det låter dramatiskt och det är det också. ;) Numera finns det experter som refererar till utdragning av tänder i tandregleringssyfte som amputation.

  I USA tycks detta vara ganska känt hos allmänheten. Man ser ofta folk fråga på message boards hur mycket deras ansikten kan förstöras om de gör si och så. Två bra hemsidor om det: www.orthotropics.com och www.facefocused.com

  Att du tycker att tandreglerade tänder ser reglerade ut kan bero på att traditionell tandreglering bara gör tänderna raka men struntar i det underliggande problemet - en käke med fel form och storlek. Tandreglering där man drar ut tänder och flyttar bakåt ger ofta en V-formad överkäke. Det naturliga/normala är en bred och U-formad (precis som tungan). Därför kan det ge ett "platt" intryck. Titta också på hur folk som fått tandreglering ofta har en inåtgående/diagonal överläpp, haka långt bak, platta kinder, framträdande näsa, veck vid munnen och ett smalt, avlångt ansikte (smalare än innan). Det här uppstår då ansiktet guidas att växa bakåt genom att överkäken trycks in. Överkäksbenet är en stor del av kraniet. Man flyttar inte bara bakåt tänderna utan hela benet dras ihop och växten hämmas. De negativa förändringarna fortsätter genom hela livet.

  Jag förstår inte riktigt det här med British teeth. Tandreglering är stort och populärt i Storbritannien men då främst den traditionella sorten. Skattebetalarna betalar även ofta för behandlingen precis som här i Sverige. Jag tror att det är en myt att amerikanerna är utseendefixerade och bara gör det här av estetiska skäl. Min erfarenhet är att de är pålästa och går på många konsultationer innan de bestämmer sig (inte som i Sverige där det är vanligt med en enda 20 minuters konsultation).

  SvaraRadera
 15. Jag tror att det "typiska" tandreglerade utseendet jag tänker framförallt på är en väldigt jämn tandrad där det inte finns mycket oregelbundenhet. Jag har inte tänkt på de aspekter du nämner egentligen. Sen bidrar det att jag inte vet vem som haft tandställning eller ej, men jag tror jag ofta kan gissa rätt.
  Claes

  SvaraRadera
 16. Hehe, jag tror jag är lite för insnöad för att förstå vad du menar. ;)
  Det är ganska vanligt att folk har väldigt perfekta tänder naturligt. De brukar då ha ett bredare leende med många tänder, men inte alltid. Det finns alla möjliga varianter. :)
  Lika vanligt är det nog att de som har haft tandställning har ganska sneda och oregelbundna tänder då det väldigt lätt går tillbaka om retainern faller av eller inte används.
  Tricket, tycker jag, är att i första hand titta på käkarna/ansiktet och i andra hand på tänderna.

  SvaraRadera
 17. Hej. Har skrivit innan idag anomymt under inlägg 2012. Verkar bli många inlägg från mig så anger hädanefter signaturen Mx.
  När jag läser om käkkirurgin här undrar man ju om man vågar operera sig i Sverige? Om du fick operation betald, skulle du våga att någon i Sverige operererade dig? Man vill ju inte sabba utseendet mer än det redan är efter tandregleringen...Ska ju till tandläkaren och se va dom säger om mitt bettfel. Om dom nu skulle bredda käken så antar jag att det är så lite så det inte blir "gluggar" där dom utdragna tänderna suttit, eller hur funkar det?
  Hoppas på remiss till någon expert, och ska då även ta upp andningsbesvären. Tydligen verkar det ändå inte va tillräckligt i mitt fall för käkoperation, även om tandregleraren senare erkänt att det är det enda som kan lösa problemet. Överkäken är visst för liten mm. Han sa nämligen att det är bara extrema fall som får hjälp. Konstigt att andningsbesvär inte räknas som ett av dom! Det är jobbigt att aldrig vakna utsövd eller att vara konstant trött....eller ha svårt att tugga maten med för den delen...

  Mx
  En sak är säker, här görs inget innan jag rådfrågat med dig för du verkar ju har mer kunskap än vad mina tandläkare har haft! Kanske får man acceptera att man fått ett förstört ansikte, man kommer inte acceptera det på sina barn i alla fall! Usch vad negativ jag låter, men man känner sig ju ganska så upprörd över att man inte fick mer information om vad som va bi effekterna av tandreglering :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt svar på om jag skulle våga opereras här i Sverige även om jag fick operationen betald är i dagsläget nej.

   Det beror på vilken metod de använder för att vidga käken om man kommer att få nog med plats för att t.ex. sätta implantat efter de utdragna tänderna. Man måste oftast expandera överkäken framåt också, den så kallade premaxillan.

   När man går på vissa typer av undersökningar inom tandvården brukar man få fylla i om man snarkar. Så de har någon aning om att det finns ett samband mellan tänder/käkar och andning. Men det verkar inte alltid de vet vad man ska göra åt det.

   Jag vet, det är upprörande! Men vi kan alla hjälpas åt att sprida budskapet!

   Radera
 18. Det känns ju som att i nuläget finns det inte mycket man kan göra för att rätta till en tandreglering som blivit mindre lyckad. Hoppas verkligen det blir ändring på det snart så yngre generationen kan få ett annat val.
  Man får försöka "gilla läget" antar jag även om det som du säger är upprörande :(
  / mx

  SvaraRadera
 19. Hej. Jag bor i Finland och har haft huvudvärk och problem med axlarna en längre tid. Efter ett års forskning kunde jag dra slutsatsen att problemet troligtvis beror på fem utdragna tänder i samband med tandreglering. Min näsa känns stor, hakan sticker ut och överläppen är platt dessutom har jag väldigt avsmalnad mun. Jag har tittat på bilder som mina föräldrar tagit innan tandregleringen och man blir näst intill deprimerad när man ser på dem. Jag hade helt annan ansiktshållning innan tandregleringen ägde rum. Hur vågar någon tandreglerare förstöra sina patienter på det här sättet? Jag har varit i kontakt med tandreglerare, tandkäkes specialist och kirurg men det göra bara narr av mina problem och säger att det snarare är en inbillningssjuka än ett problem efter tandreglering. Det är så märkligt att inte ens någon i Sverige känner till denna problematik. Vad ska man göra för att lyfta fram detta problem så den blir lika känt som i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Som du sett finns det många kommentarer likt din på denna blogg så du är verkligen inte ensam. Jag är verkligen ledsen för din skull!

   Ditt missnöje med utseendet är ganska typiskt.
   Jag tror att tandreglerarna tittar så mycket på tänderna att de glömmer ansiktet faktiskt. Tyvärr får vi nog se oss om i stjärnorna efter ett ansvarstagande inom tandvården när det gäller de här sakerna. De försöker bara försvara sig och det finns mycket pengar inblandat i det här.

   Att du är inbillningssjuk har du säkert förstått bara är snack. Som du kanske sett finns massor av amerikanska bloggar och forum som tar upp samma sak, plus då många andra kommentarer på denna blogg och alla mail jag får. Om man tittar på teorierna jag presenterat om hur människans kranium växer så är det ju också ganska logiskt, tycker många.

   Det man kan göra för att hjälpa till att nå ut med kunskapen är att gå in på folks bloggar och kommentera, forum på Internet, prata med släkt och vänner (varje människa känner massor av andra människor som i sin tur känner en massa andra så på så sätt kan man hjälpas åt att sprida budskapet), du kan länka till min blogg om du själv har en sajt eller blogg ;) , skriva till olika tidningar, skriva till tv, skriva på Facebook om det, skriva insändare etc.

   Har du tittat något på alternativa behandlingar?

   Radera
 20. Hej,
  väldig intressan blogg, jag har också likande besvär och håller på göra massa resarch om käkkorigering. I Sverige är det dock inte lika vanligt att få hjälp med detta då dem flesta anser det som en "kosmetisk" besvär. Det är synd då dem inte förstår hur det påverkar oss som individer. Jag undrar lite nu Elins som har den här bloggen ser att dessa inlägg är lite gammal, så min fråga är om du genomgått någon behandling i så fall var? Och vad heter den kliniken eller kirurgen du hade kontakt med som du skrev i början av inlägget? Tacksam för all info jag kan få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orthognaticsurgery.info är adressen till kliniken som nämns i inlägget. Jag har påbörjat behandling som jag återkommer om senare!

   Radera
 21. Hej, ska till konferens för planerad käkkirugen/orthodontist idag i Stockholm. Mycket skeptisk mot orthodontist . Kan du mejla namn och kontakt av käkkirugen i Baltikum? Efter ett år utredning här vill jag en second opinion tack,

  SvaraRadera