söndag 5 augusti 2012

OS' fantastiska ansikten och käkar

Nu så här under OS kan jag inte låta bli att tänka på en sak som en av de functional orthodontists jag har allra mest respekt för, nämligen dr. Brendan Stack, brukar säga till sina patienter. Nämligen att framgångsrika idrottsmän i större utsträckning har bra käkar, jämfört med gemene man. Detta skulle enligt den här typen av ortodontister bero på två saker:

 1. Att stora käkar där speciellt underkäken är positionerad långt fram underlättar andning och ökar möjligheten att få maximalt med syre. 
 2. Att käkar som växt rätt innebär ett kranium i balans vilket i sin tur resten av skelettet utgår och anpassar sig ifrån. Skallen tros vara en viktig del i hur nacke, rygg och höfter växer. Om inte det som sitter högst upp på kroppen är i balans kommer det att påverka även resten.
När jag tittar på de olika atleternas ansikten är det nästan skrämmande hur många som har bra eller till och med perfekta käkar, jämfört med t.ex. folk man ser på stan. Man ser inte så många med liten, trång överkäke och försvinnande få har flyende haka. Det här har inte så mycket med kön eller etnicitet att göra som man skulle kunna tro. Perfekta överkäkar är stora och rundade oavsett om man är man eller kvinna, felfria underkäkar är markerade och sitter långt fram oavsett om man är svensk eller jamaican. 

Ansiktet får en speciell form. Det är balanserat, dvs. inte alltför avlångt och smalt, inte större upptill än det är nedtill och med markerade kindben och ej markerad näsa. Dessutom är ansiktet ofta väldigt symmetriskt. Kraniet har växt framåt och utåt. Tänderna är jämna och leendet brett, dvs. man ser många tänder. Samma fenomen upptäcker man om man tittar på fotomodeller, där finns också en större frekvens av ansikten som är balanserade på precis detta sätt. 

Kom ihåg att traditionell tandreglering med olika tandställningar som flyttar tänder och käkar inåt i ansiktet motverkar just den här typen av ansikte. Headgear/aktivator/nattandställning med mössa som trycker in överkäken, utdragningar av tänder som har syftet att ”jämna till” de främre tänderna genom att flytta dem bakåt, överbett som behandlas genom att man flyttar bak överkäken, tandställningar som tar tag i överkäken för att på så sätt flytta fram underkäken – dessa metoder kan få oss att se mindre ut som dessa fotomodeller och idrottsmän. Luftvägen kan förminskas, kraniet kan hamna i obalans. Utdragning av tänder gör dessutom att benmassa försvinner. 

Titta på dessa bilder och förundras. Fortsätt sedan att titta på OS med detta i tankarna, det finns många fler exempel och det kan om inte annat bli en kul liten sidogrej.

Michel Torneus, vår svenska länghoppstalang, har ett balanserat ansikte med markerad haklinje, perfekt symmetri och ett stort, brett leende. Weston A. Price skulle ha varit stolt! ;)


Shelly-Ann Fraser-Pryce, supersnabb jamaicansk sprinter visar upp sin runda, stora tandbåge.


Sarah Sjöström, Sveriges unga, duktiga simmare, har ett brett ansikte med markerade käkar, kindben som växt framåt och bra balans mellan storlek upptill och nedtill.


Darya Pishchalnikova är en rysk, framgångsrik diskuskastare. Hon har ett brett, välväxt kranium och hennes stora överkäke syns t.o.m. lång väg.


Marlena Wesh, amerikansk sprinter, har ett ansikte som växt framåt och som är brett med markerade kinder. Symmetriskt och inte för stort upptill. Detsamma kan sägas om hennes kollega.


Usain Bolt verkar sakna en och annan tand, men hans överkäke är formad som en romersk båge – precis som det ska vara.

Kusligt nog tycker jag inte så många deltagare i OS har den här typen av profil där ansiktet växt bakåt. (Pojken ovan hade överbett och har behandlats med tandreglering där överkäken flyttades inåt varpå underkäken tvingades ännu längre bak än den redan var). Överkäken till höger är min. Jämför formen med idrottarna ovan – min är trång, mer V-formad och sned (mindre på min högra sida). Även jag har fått samma behandling som pojken och har mycket riktigt andningssvårigheter och dålig hållning.8 kommentarer:

 1. Elin hur kommer jag i kontakt med dig? jag har en svag haka och skulle behöva skjuta ner käken lite. Men vet inte om jag ska ha tandställning eller operera mig. Vill även visa lite bilder till dig på mail. Hörna gärna av dig här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med skjuta ner?

   Traditionell tandställning enbart med räls kommer inte att lösa ditt problem. Har du fått förslag om någon typ av apparatur som flyttar fram underkäken?

   Har du varit hos en käkkirurg? Hur går dina tankar när du funderar på tandreglering vs käkoperation?

   Radera
 2. Jag har kollat runt lite på före och efter bilder efter käkoperationer. Det är ju läskigt hur lik man har blivit före bilder efter tandregleringen. Jag tänker på hur långt bak haka och underkäke har hamnat. Jag kan inte hitta någonstans hur man själv kan hitta en käkkirurg i Sverige. Går det ens? Hur ska man gå till väga om man vill på kirurgisk väg flytta fram käkarna till mer normal position?
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ta kontakt med en tandreglerare som samarbetar med käkkirurg först och främst. Googla och ring runt, tyvärr kan jag inte rekommendera någon i Sverige just nu.

   Om man ska flytta fram båda käkarna så brukar det bli en Le Fort 1 på överkäken. Den skärs då av och flyttas framåt och ibland uppåt. Förmodligen måste den även vidgas. Underkäken skärs av och skjuts fram. Som du förstår är detta förknippat med risker och det är också en "klipp och klistra"-metod där övriga ansiktet såsom kinder inte kommer att påverkas (vilket ofta är fallet med functional orthodontics).

   Innan en käkoperation måste du ha tandställning som flyttar tänderna till det nya bettet. Ibland även efter operationen.

   Radera
 3. Hej Elin! Jag har en snedd och utåtstående framtand som jag länge velat göra något åt jag har varit hos två tandreglerare som båda sagt samma sak: att jag har ett perfekt bett och att det därför vore rent estetiskt och att om jag ändå vill ha tandställning måste dra ut fyra tänder. Det är inte värt för min del att dra ut fyra tänder eller att mixtra med mitt bett, så därför har jag låtit saken vara. Nu har jag dock läst om Iman aligner, en avtagbar tandställning för sneda framtänder. Har du hört talas om denna tandställning? Tacksam för svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Upprörande att höra att du bara fått detta råd, att dra ut fyra tänder. Om det är det enda dessa tandläkare kan så borde de remitterat dig till någon annan, för i ett fall som ditt är det extra uppenbart hur drastiskt det vore.

   Jag har varit i kontakt med ett par stycken som liksom du haft mild trångställning och gjort behandlingen med utdragning av fyra tänder. Dessa personer fick permanenta gluggar efter de utdragna tänderna. Det gick inte att dra ihop gluggarna, kanske för att trångställningen inte var så svår till att börja med? Förutom gluggar riskerar du att ditt ansikte förstörs, att din andning blir sämre och att du får TMD eller att bettet på annat sätt blir sämre.

   Jag har hört talas om Inman Aligner förut och vet att det finns minst en tandläkare i Sverige som håller på med det. Jag har inte pratat med någon som har testat men tycker absolut att du kan kolla upp det! Det låter helt klart intressant.

   Kom ihåg att retainer antagligen kommer att behövas resten av livet efter behandlingen. Ställ frågor och läs på! Lycka till.

   Radera
 4. Hej jag har haft snea tänder och fick tandställning och drog ut 2 tänder när jag skulle få den och har svag käke, inga direkt problem med den förutom att jag inte tycker det är snyggt. Fick tandställningen när jag var 15 och tog ut den då jag var 17, nu har jag natttandstälnning och en tråd bekom tänderna, tycker du att jag ska ta bort den så att jag inte förvärrar situationen? och tror du att tandsällningen påverkade mitt kranium också? hur mycket? vad ska jag bära mig åt? det skull ju påverka resten av kroppen också, jag har smala, långa fingrar och handleder exempelvis, är detta ett tecken på dethär? MVH livrädd

  SvaraRadera
 5. Hej Elin! Ser att inlägget är gammalt men jag kan relatera med mycket av vad du skriver. Mina problem är inte så allvarliga men jag har ändå noterat att när jag självmant trycker fram min underkäke så att den med hakan står i linje med överläpp och näsa så får jag ett mera estetiskt ansikte, ja även mina käkben blir mera markanta. Problemet är bara att jag då får ett underbett. Men är det verkligen ett problem?

  Har länge funderat på om jag ska aktivt börja bita ihop med ett underbett, för att få ett mera estetiskt ansikte och bättre luftvägar. Vad tror du?

  SvaraRadera