onsdag 6 april 2011

Vilken tandställning är jobbigast?

 
Jag har läst mer om tandreglering än vad som är nyttigt för hjärnan. Sakta men säkert började en åsikt ta form och den bygger på det jag känt hela tiden: "Varför tänker man bara på tänderna, att de ska vara raka om de inte passar till ansiktet, om ansiktet formas om, om profilen förstörs? Varför gå emot kroppen, naturen, när det är den mest geniala maskin som finns? Varför plåga folk i åratal med obekväma, jobbiga apparater? Ska det kosmetiska få gå före funktionen (när man gör på det traditionella sättet) – ingenting ska säga mig att det var bättre att ha en sådan här pytteliten intryckt mun än att se ut som jag gjorde förut!"

Jag har blivit väldigt arg när jag tänkt dessa tankar. Speciellt nu för jag har börjat känna att "Tänk om jag skaffar barn, hur ska jag ställa mig till de här sakerna då? Jag kan inte utsätta det för vad som helst." Men nu äntligen vet jag vad det finns för forskning och att det inte alls behöver vara så här. Man behöver inte ha speciellt jobbiga prylar i munnen, de mindre klumpiga apparaterna fungerar konstigt nog ofta bättre (eftersom de tar kroppen till hjälp) och man behöver inte välja mellan raka tänder och ansikte/funktion utan de bra metoderna gör ansiktet snyggare och munnen bättre!

            
ALF eller RPE - vad skulle du välja? Tror du mig när jag säger att den tunna fina prylen till vänster löser fler problem?


För det första, att inte ta hela skallen och käkarnas form och storlek i anspråk är förkastligt. Då löser man inga problem. I åratal har jag i hemlighet tänkt: "Men vad folk som haft tandställning har platta ansikten! Och smala leenden," och nu vet jag att jag absolut inte varit ensam om den tanken.

Men man ska inte tänka så mycket på det kosmetiska eftersom det ändå kommer som en bonus med alla de andra fördelarna med funktionell ortodonti. Käkledsproblem, huvudvärk, nackvärk och sömnapné är ju allvarliga grejer (hundra gånger allvarligare än om en och annan tand slits på fel sätt som de brukar ange som argument för tandreglering i Sverige) och något man till varje pris vill förhindra. Det kosmetiska hör dock ihop med det här för vi människor är funtade så att vi lite grann kan se på varandra vem som är frisk och inte. Någon som har hakan nästan vid halsen har förmodligen svårare att andas. Att göra munnen mindre och trycka alltihopa bakåt löser inga problem, det förvärrar alltsammans.

Att guida ansiktet att växa rätt är inte heller till att plåga folk. Då gäller också att man i de allra flesta fall (om vi inte pratar om underbett) inte flyttar något bakåt. Profilen ska helst vara konvex. Det främjar goda luftvägar (tro mig, jag vet alltför mycket hur det känns att inte kunna andas bra). Det handlar om att hjälpa kroppen att bli som den borde ha varit om den växt rätt.

Om jag fick välja mellan att mitt barn skulle ha ojämna tänder eller att flytta hela paketet bakåt så skulle jag välja ojämna tänder any day. Hälsa och vackert ansikte går före jämn tandrad. Lyckligtvis finns det metoder där man inte behöver välja. Tyvärr är de ovanliga i Sverige.

10 kommentarer:

  1. Hittade precis din blogg och såg inläggsrubriken "Vilken tandställning är jobbigast?". Det kan jag svara på, det är nattandställningen. Den som heter headgear på engelska, och nackdrag på svenska. En sån hade jag i tonåren, obekväm och i vägen. Fast den gjorde väl vad den skulle, och hade säkert gjort mer om jag använt den mer. Sen hade jag räls också, både uppe och nere. Det var inte lika jobbigt. Jag är ganska nöjd med resultatet, hade jätteöverbett och det är tack och lov borta. Jag har absolut inte något superrakt filmstjärneleende, vilket jag är glad över. Men de är mycket finare än vad de var innan! :-)
    / Cathrin

    SvaraRadera
  2. Problemet med nattandställningar med headgear är att de flyttar tänderna åt fel håll. Om man upplever att tänderna är mindre utstående än förut så är det för att problemet kamouflerats. Överbett innebär inte att tänderna i överkäken står ut utan att underkäken är för långt bak. Nattandställningar som tar fram underkäken brukar göra det på bekostnad av överkäken vilket kan leda till ett insjunket ansikte, minskad plats för tungan samt att käkleden hamnar i fel läge. Enbart sådan här nattandställning och räls kan inte lösa problemet med ett överbett på riktigt.

    Har du haft en rapid palate expander (suturvidgare som jobbar snabbt)? Tvivlar på att nattandställningen är jobbigare, har hört om folk som nästan svimmat av smärtan med en RPE och det tycker jag är så onödigt när det finns alternativ. Plus att det finns sådana som nästan kvävts av att mat hamnat mellan nyckelhålet och gommen. Tänk att ha en sådan där stor platta mitt uppe i munnen.

    SvaraRadera
  3. Fast jag tycker nog att min tandreglerare lyckades ganska bra. Jag har inget insjunket ansikte och har gott om plats för tungan. Det hade säkert varit mycket värre om ingenting gjorts, Jag har inte haft någon RPE, utan berättade bara *mina* erfarenheter av nattandställningen eftersom jag upplevde den som jobbig... givetvis utan att veta hur andra typer av tandställningar är, eftersom det var min och ingen annans upplevelse.
    / Cathrin

    SvaraRadera
  4. Så gott som alla nattandställningar med nackdrag gör tvärtom mot vad man ska göra vid överbett. Men bra att du är nöjd såklart! Kanske lyckades din underkäke komma fram lite? Använde/använder du någon form av retainer för att hålla resultatet på plats?
    (Hur ansiktet blir beror mycket på om överkäken satt långt bak från början som den ofta gör vid överbett - låter konstigt men är sant.)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Sist jag var hos tandläkaren (träffade dock inte regleringsspecialisten) sa han att jag kan behöva dra ut fyra kindtänder och flytta allt bakåt. Men jag blir inte alls sugen på det när jag läser här.
    Mitt "problem" är att mina hörntänder växte ut för högt upp. Nu när de håller på att växa ner (eller gör de det? Har nog inte fått tillräcklig information hos tandläkaren) finns det för lite plats åt dem.
    Du som verkar kunna mycket om det här, vad ska jag göra? Vad blir resultatet om jag inte reglerar tänderna? För jag vill verkligen inte flytta allt bakåt nu. Antagligen blir det lite trångt. Men är det så farligt? Eller?
    Svara gärna i en kommentar på min blogg, i fall jag skulle glömma att kolla här.

    SvaraRadera
  6. Resultatet om du inte reglerar tänderna är väl svårt att säga. Hur gammal är du? Det lär knappast bli bättre i alla fall. Å andra sidan, kör du den metod som de föreslagit riskerar du allt det som jag skrivit om på den här sidan, dvs. insjunket ansikte, andningssvårigheter och käkledsbesvär. Dessutom är risken stor att det går tillbaka om du inte använder retainer resten av livet (något som kan vara svårt i praktiken då man aldrig vet vad som kan hända i tillvaron - man får barn och sover oregelbundet, resor, sjukhusvistelser, you name it).
    Jag är för att försöka ta bort stigmatiseringen kring sneda tänder. Själv tycker jag numera att ett insjunket ansikte är mycket värre. Man ska inte behöva riskera sin hälsa för att tänderna är sneda, detta tänk borde vi arbeta bort! (Min åsikt.)

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Vet inte om din blogg skrämmer mig eller om det är tandläkarna som skrämmer mig. Jag har hela mitt liv fått använda olika "tandställningar". När jag var liten (10år) hade jag glugg mellan framtänderna samtidigt som mina hörntänder växte för högt upp,vad jag har fått veta nu på senare år är att jag även haft/har korsbett. Dock inte så allvarligt som det ser ut när man googlar det, men ett korsbett har jag. Allt började med att jag fick en "skruv" uppe och nere på vardera sida där jag hade gummisnoddar. Efter det fick jag en något som fästes i två kindtänder och gick ihop som ett litet s i mitten av gommen (typ, hittade ingen bild på google) Efter det fick jag räls uppe och den togs ut efter ca 10 månader. Vackra tänder men ett bett som inte gick ihop, jag kunde dra en hårdbröd-macka mellan över och underkäken utan att något hände. Det gick dock till sig någorlunda men har än idag kvar mitt korsbett och störs mer och mer av detta. Det är därför jag nu igen ska gå igenom denna tandställningsprövning (19, snart 20 år gammal)

    Det säger att det ska gör ett kirurgiskt ingrepp och sedan bredda på min överkäke, vad jag skulle få där TROR jag var en rpe, men efter vad du skrivit är jag mer rädd. De sa att jag skulle skruva i den 10 dagar för att sedan har den fast i 3 månader och efter det skulle jag möjligtvis behöva dra ut två tänder uppe samt två tänder nere och sedan ha en fast tandställning (räls)

    Vad anser du är bättre, en rpe eller alf? utövar dom alf i sverige i dagsläget? om inte?? vad gör man då? RPE känns i dagsläget som att det bara består av tortyr och inte blir bra i slutändan. Har du några andra tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny!

      Ledsen om jag skräms, men jag anser att det är så pass viktiga grejer det här och att alla förtjänar att veta att det finns så många olika vägar att gå (och inte gå, hehe).

      Det låter inte som ett bra bett du har. Så synd att du inte fick bättre hjälp som ung, då hade det varit mycket lättare.

      Låt oss reda ut begreppen. RPE är en apparatur för snabb vidgning av gommen. Den används oftast på barn (detta står jag inte bakom kan jag tillägga), ibland icke-kirurgiskt på vuxna (vanskligt anser jag) och dessutom vid operationen SARPE som är kirurgisk vidgning av gommen. ALF är endast till för icke-kirurgisk gomvidgning och utövarna påstår att den har en mer holistisk approach där man fixar till hela överkäksbenet och ser till att det blir symmetriskt och hamnar i balans.

      Ska man då göra kirurgisk eller icke-kirurgisk vidgning av gommen? Ja, det är någonting man måste besluta sig för själv. Personligen tycker jag inte att det låter bra att de pratar om att dra ut tänder (nej, inte ens om det är visdomständer).

      Ett par frågor till dig, som du kanske även måste ställa till tandläkarna:
      1. Vilka tänder vill de dra ut och varför?
      2. Vilken typ av operation/operationer pratar vi om - SARPE eller Le Fort 1, ska även underkäken justeras kirurgiskt, eller...?
      3. Hur många millimeter ska överkäken vidgas?

      Är det en stor vidgning som ska göras kan det vara värt att fundera på operation, men annars ska man absolut kolla på icke-kirurgiska alternativ. (Nu kommer de säkert att säga till dig att det inte går utan operation i din ålder, men lyssna inte på det. ;)

      En sak som skrämt mig med SARPE på senaste tiden är historier som denna:
      http://linnizs.blogg.se/

      Innan jag gjorde en SARPE skulle jag försöka pejla ut vad som gått fel i ett sådant här fall. En käkoperation vill man bara göra en enda gång!


      Radera
    2. Hej! och tack för ditt svar!

      Jag tror det är något liknande som denna tjej gör/gjort jag kommer få göra: http://linnfredrika.blogg.se/2012/january/gluggen.html#comment
      Vad de sa till mig var att det kommer skäras ett snitt i gommen sen kommer de att skruva fast något som jag ska skruva på i tio dagar och sen efter tre månader ta ut den och efter det få en fast räls.

      Har också nu förstått det där med att dra ut tänder är en riktigt dum idé. Mina visdomständer uppe har jag däremot redan dragit ut, inte bara på grund av att det var för trångt utan mycket för att de växte på ett sätt som gjorde det svårt att rengöra och därför blev det lätt inflammationer.

      Jag tycker mycket av bristen som sitter hos tandläkarna är att de inte har tid eller ork att förklara vad det faktiskt är de ska göra i MIN mun. Det är bara snabbt förklarat och sen tack och hej. Just av den anledningen jag googlar runt som en tok just nu.

      Jag vill verkligen ha tandställning, så pass mycket att jag grät i tandläkarstolen för att hon sa att det inte skulle vara möjligt att jag skulle få det gratis från början, vilket även var det enda alternativet då jag inte har råd att betala det. Tror därför att hon också ville skrämma mig lite genom att betona de kirurgiska ingreppet och att dra ut tänder. Det hon sa efter att hon gått med på att jag skulle få göra behandlingen var att det kirurgiska ingreppet inte är något att oroa sig för och men skulle se efter att man vidgat överkäken om det verkligen var nödvändigt att dra ut tänder.
      Men om det drar ut tänder skulle det bli en kindtand på vardera sida uppe och nere. Är tyvärr inte säker på vilken.

      Vad det är för operation vet jag inte. Som jag förstod det är det väl egentligen inte en käkoperation det är frågan om. Mer en gomoperation. Och det gäller bara överkäken.

      Mina tänder ser i dagsläget ungefär ut så här: http://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2699407/images/2011/tnder1_178558914.jpg förutom att min tand bredvid framtanden är snedare på ena sidan. Kanske inte säger dig så mycket men i dagsläget känns du vettigare att prata med än en specialist.

      Vad är en SARPE?

      Radera
    3. Den operation du pratar om, då man gör ett snitt i gommen och sedan vidgar med en RPE, kallas för SARPE (ibland kallas den även SARME). Det är också vad bloggaren som du länkar till har genomgått. Förkortningen står för Surgically Assisted Rapid Palate Expansion resp. Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion. RPE, själva apparaturen, betyder Rapid Palate Expander.

      Innan man gör en sådan här käkoperation rekommenderar jag att man googlar på forum, bloggar och amerikanska sajter. Kollar folks resultat och biverkningar. Gärna på engelska som sagt. T.ex. skriv in i Google: sarpe blog

      Vill säga att det går att vidga icke-kirurgiskt men då kan det nog inte ske i Sverige och om det är en stor vidgning, typ 8 - 10 mm så kan man verkligen fundera på om man inte ska genomgå kirurgi.

      Jag är lite osäker på huruvida SARPE löser assymetri i överkäken, om du har en uttalad sådan. Det kan vara en bra fråga att ställa till kirurgen.

      Det här med att dra ut kindtänder kan jag bara avråda ifrån (du gör naturligtvis som du vill). Nu gissar jag hejvilt: Det skulle kunna vara så att efter vidgningen i sidled så räknar de med att dina tänder fortfarande inte kommer att få plats. Därför vill de dra ut tänder för att "göra plats". Vad som faktiskt egentligen bör göras i sådana fall är att vidga överkäken framåt. Voila, tänderna får plats utan utdragning och käkarna hamnar i ett mycket naturligare läge. Detta tycks det vara många svenska tandläkare som inte känner till. Åt vilket håll man flyttar (framåt eller bakåt) påverkar hela ansiktet och för vissa människor hela kroppen. Men nu vet jag inte om det var så de hade tänkt.

      Vill även säga att det kan vara lite riskabelt att bara sikta in sig på att få raka tänder. Man måste tänka holistiskt, dvs. på käkar, ansikte, kranium, kroppen och ja, även tänder då förstås. Därför bör du även fråga hur tänderna sedan kommer att flyttas med rälsen.

      Hur ser ditt ansikte ut i övrigt? Avlångt? Tydliga kindben eller ej? Tydlig haka? Markerad näsa? Utåtgående eller inåtgående överläpp?

      Jag håller med dig om att tandläkarna borde förklara vad de tänker göra och varför. Förstår inte alls detta sätt att jobba. Jag anser att man INTE kan lägga all sin tillit till experterna, detta eftersom det finns så många olika approacher som helt säger emot varandra. Man måste välja den som makes sense. ;)



      Radera