söndag 29 maj 2011

Överbett operation - nödvändigt?

Jag läser ibland på bloggar och forum om folk som ska genomgå operation för sitt överbett. Först och främst undrar jag varför de inte fick hjälp tidigare (kanske när de var ca sju år) men det kan vi prata om i ett annat blogginlägg. Nej, någonting som verkar vanligt är att man har tandställning väldigt, väldigt länge mot överbett, ofta med gummisnoddar, varpå tandregleraren ger upp och säger att ”nähä, det här gick ju inte, vi får nog operera”.

Det tråkiga är att överbett inte kan korrigeras med vanlig tandställning med räls (och i synnerhet inte med tandutdragningar) så det är bortslösad tid. I de fall där man ändå tror sig ha gjort det har man skapat en illusion och producerat fler funktionsmässiga problem än man har löst.

Man kan dra och slita i tänderna hur mycket som helst men det kommer inte att hjälpa eftersom överbett är ett skelettfel, man kan alltså inte skylla på tänderna.

Helst ska man i stället använda sig av funktionell tandreglering. (Om man googlar på det på svenska hittar man dock bara information där man använder det uttrycket på ett annat sätt samt min egen hemsida, så låt er inte förvirras.)

Läs här vad min favorit på Yahoo Answers säger (Tooth975 heter han och är en ”functional orthodontist”). Exempel på funktionell apparatur är ALF, Crozat och Schwarz för att bredda överkäken och eventuellt flytta fram den och sedan ska man ta fram underkäken med hjälp av en skena. Märk väl att ingen av dessa redskap flyttar tänderna utan de riktar in sig på käkarna precis som man ska! Kanske behöver man tandställning med räls efteråt men i så fall ett ganska kort tag.

Fortsätt läsa här där Tooth975 förklarar hur underkäken måste guidas framåt genom att sträcka ut musklerna i käken. Det här kan låta konstigt för någon som inte haft problemet själv. Det bästa sätt jag kan förklara det på är att käken ibland kan ”hänga” för långt bak trots att benet ju finns där, dvs. tillräckligt mycket käke finns för att överbettet ska gå att fixa utan operation.

Tooth975 (jag vet, han är bra att ha!) säger också att man ska undvika operation mot överbett in i det längsta. Ibland är det såklart nödvändigt, även om det i de allra flesta fall kunde undvikits om man tagit tag i problemet tidigt.

Det är relevant att ställa sig frågan om alltför många opereras mot överbett här i Sverige. Alternativt får man förstörande tandreglering som bara kamouflerar problemet, inte löser det. Det är i så fall allvarligt. Efter en operation kan man vara svullen länge och risken finns alltid att man förlorar känseln i läppen. Man går ofta ner väldigt mycket i vikt då man inte kan äta ordentligt på ett tag. För att inte tala om det psykiska och fysiska lidandet som en operation innebär. Men det är det här som landstinget kan tänka sig att betala för. 

Skena för underkäken vid överbett.

18 kommentarer:

 1. Hej, jag har kikat runt på din blogg lite då jag skall genomföra en operation av båda mina käkar till sommaren 2012. Detta är för att jag har ett ganska stort överbett som beror på att mina käkar har nötts ner pga min reumatiska sjukdom (så det finns faktiskt vissa argument till att man måste göra en operation, så många operationer är inte onödiga som du säger). Jag har enbart fyra tänder som nuddar varandra när jag stänger min mun och jag kan inte bita av med mina framtänder. Så för att åtgärda problemet och för att inte skapa ännu större problem i framtiden har jag valt att göra en operation. Först har jag haft tandställning (ca 2 år) där mina tänder har rättats till så att de passar efter operationen, inte för att de skall passa nu. Överkäken kommer de att vinkla ner då jag har lite utstående tänder, dessa går inte att flytta med tandställning då tungan puttar ut dem igen. Sen skall min underkäke kapas av och förlängas. Så det är inte alltid så att man går omkring med tandställning och ser om överbettet "läker ihop" som du skriver i början av inlägget. Man kan faktiskt få tandställning just på grund av att man måste genomföra en operation.

  //Hanna

  SvaraRadera
 2. Jag citerar mig själv som svar:

  "Ibland är det såklart nödvändigt, även om det i de allra flesta fall kunde undvikits om man tagit tag i problemet tidigt."

  Missade du den meningen? Detta inlägg är dock vinklat att gälla en stor del av alla överbettsfall, dvs. dem där överkäken är underutvecklad och underkäken därför har halkat efter.

  Det om att det "läker ihop" förstår jag inte vad du fått ifrån. Självklart har man tandställning innan man opereras och det är någonting helt annat än extraction orthodontics med bakåtflyttning. Jag vet vad du snackar om. ;)

  Lycka till med din operation!

  SvaraRadera
 3. Hej, jag har själv problem med överbett. Tandläkaren har dragit ut två övre visdomständer, fattar inte riktigt varför men har haft tandställning för att skjuta bak övre utstående tänder. Jag ser mer att det är fel på käkarna, undre käken är långt bak och min tandställning har knappast rättat till felet. Var kan man få tag på en tandläkare som gör sådana extraction orthodontics i sverige? Hur ska man förklara för sin tandläkare att man vill ha just den behandlingen och borde inte dom veta att den finns och råda en ??? Åhhh blir så jäkla förbannad att man själv som patient ska ta reda på sådant medan våra tandläkare gör det lättare för sig själva och drar ut tänderna på en istället och sätter dit en jävla tandställning som förstör hela ansiktsformen på en...

  SvaraRadera
 4. Anonym: Då är det ändå bakåtflyttande tandreglering även om du inte dragit ut premolarer.
  Obs! Extraction orthodontics är tandreglering med utdragning av tänder! Det vill du inte ha! ;) Ursäkta att jag ibland slänger mig med dessa engelska uttryck men vi har inte exakta uttryck på svenska plus att det ofta är bättre att googla på engelska.
  Om din tandläkare är traditionell råder jag dig bara till att hålla god min, betala för besöket och sen inte höra av dig igen. Jag försöker hålla kontakt med folk som fått behandling utomlands och kommer även tipsa här om jag får reda på någon i Sverige.
  Snart ska jag försöka skriva ett inlägg om hur man hittar rätt tandläkare genom att ställa ett antal frågor.

  SvaraRadera
 5. Hej! Igår var jag hos en tandreglerare som kikade på mitt överbett. Han föreslog att antingen dra ut tänder i överkäken och flytta hela tandraden eller göra någon slags operation. Jag vart inte speciellt lockad av något, och han var otrevlig, så när jag kom hem satte jag mig vid datorn för att själv läsa på lite om överbett. Hittade din blogg och efter att ha läst här i flera timmar kryllar det av tankar i huvudet på mig.

  Du har skrivit mycket om Orthotropics, och jag har sett många före och efterblder på barn som har behandlats så. Blir nästan lite ledsen, varför gjorde ingen så på mig tidigare? Nu är jag 16, och jag undrar om du tror att man fortfarande kan göra något sådant? Vad ska jag göra? Hur ska jag få tag på en bra tandreglerare, vad ska jag fråga för att lite på att denne inte förstör mitt utseende? Vad rekommenderar du att man gör som 16-åring med efterbliven underkäke och överbett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym!

   Jag tycker att det verkar lite konstigt att välja mellan operation och att dra ut tänder och flytta bakåt eftersom det (i de flesta fall där man gör på det vanliga sättet) är två metoder olika som natt och dag.

   Min gissning är att din tandläkare var otrevlig eftersom hans kunskap inte är tillräcklig. Då blir det jobbigt om patienten ifrågasätter.

   Det är inte många som är för Orthotropics i Sverige och för att göra en lång historia kort tror många att det beror på att de flesta tandreglerare antagit andra teorier.

   Du är bara 16 och ju yngre man är desto bättre. Visst hade det varit ännu bättre om du varit 10 år yngre. ;) Men det är helt klart värt ett försök att kanske vidga din överkäke (om det behövs) och flytta fram underkäken utan operation. Hur mycket pengar har dina föräldrar? Kan du söka dig till en ALF-ortodontist? Eller eventuellt ta kontakt med Dr. Mike Mew i England för att höra om han gör Orthotropics för vuxna?

   Om du måste behandlas i Sverige vet jag faktiskt inte vart du ska vända dig. Kanske kan du ringa runt och leta efter någon som vidgar överkäken på vuxna? Såvida du inte vill göra en operation. Du har ju också valet att vänta med behandling tills du får möjlighet att göra något som du tror på och som känns rätt för dig. Låt dig inte lockas av att den behandling du erbjuds just nu är gratis om din magkänsla säger någonting annat.

   Radera
 6. Hej snälla hjälp mig!
  Jag hade tandställning när jag var liten (ca 14 år.) Jag hade den väldigt länge i ca 3 år. Jag fick även dra ut 2 tänder uppe och 2 tänder nere. Nu på senare år (är 22 nu) har jag kommit på att det ser konstingt när jag kollar min profil. Nedre delen av ansiktet ser intrykt ut när jag ler då tänderna är bakåtflyttade. Jag har även insett att jag har underbett och att det säkert är därför de har flyttat bak tänderna så mycket för att få det att "försvinna". Jag har även riktigt jobbiga käkproblem nu med ständigt tryck/verk i högra käken plus att den tar emot när jag öppnar munnen helt. Självklart försvinner det när jag skjuter fram käken..
  Jag undrar om det finns något sätt att rätta till detta?
  Kan jag skaffa en ALF och flytta fram tänderna fast att jag redan har dragit ut 4 st och flyttat bak dom redan?
  Borde jag göra en käkoperation för att skjuta fram underkäken eller kan en ALF fixxa detta också? Jag vet inte vem jag ska gå till för att få hjälp då tandläkarna aldrig förstår en.
  Jag mår skitdåligt över detta, speciellt när jag har läst om allt dåligt med tandställning nu och insett att jag känner igen mig själv i många av problemen :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin!

   Dina problem är tyvärr inte ovanliga. Ja, en ALF skulle kunna vidga käken i sidled och framåt. ALF-ortodontister brukar använda en skena för att flytta fram underkäken (alltså inte själva ALF:en). Om du googlar på "Gelb splint" på Googles bildarkiv så kan du se ungefär hur de brukar se ut. På så sätt kan man flytta fram underkäken utan operation. Men vad jag vet finns ingen sådan behandling i Sverige (kanske har jag fel? Du kan absolut leta).

   Skulle du välja operation är det viktigt att de förstår att överkäken kanske också måste flyttas fram.

   Jag är ledsen för din skull, men försök njuta av livet ändå så länge! Du är inte ensam! Lycka till!

   Radera
 7. Hej! Här är ett till bevis på den svenska tandvårdens magnifika misslyckande. Jag har själv nyligen insett att jag har ett stort överbett (?) som orsakar mycket besvär. När kindtänderna möts överlappar framtänderna varandra helt och lämnar några mm emellan. Underkäkens framtänder trycker upp i tandköttet i överkäken. Det är dock inte en enda tandvårds-/sjukvårdskunnig som påpekat detta.
  I avslappnat läge hamnar käken för långt bak och jag får inte tillräckligt med luft och som barn gjordes många utredningar om varför jag hade "astmasymptom" men utan resultat. Jag lärde mig dock så småningom att med hjälp av tungan skjuta fram underkäken för att få nog med luft och nu gör jag det nonstop. Vilket resulterat i att jag har en enorm tunga (som aldrig får slappna av) papperstunna framtänder (eftersom tungan sliter ner dem), nässpraysberoende (eftersom jag aldrig kan andas med munnen) och konstant huvudvärk (eftersom käkmusklerna aldrig får slappna av).
  Jag är 30+ och har jättefina tänder i övrigt (aldrig haft hål!) men börjar nu undra om det finns något hopp om att få behålla dem..
  Vad skulle du rekommendera mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Julia!

   Det låter inte som om du har ett optimalt bett, precis som du själv säger. Jag tror att den sortens överbett som du beskriver är det som kallas för "overbite" på engelska (till skillnad från overjet där framtänderna ser ut att stå ut, kanske har du dock även detta?).

   Det kan mycket väl vara så att dina andningsbesvär beror på en underkäke som sitter för långt bak, kanske även en för liten överkäke? Jag tror inte att tungan din är för stor, snarare är käkarna för små för att tungan ska få plats ordentligt.

   Skulle du inte kunna ta kontakt med en functional orthodontist? Typ ALF? Har du gått på konsultation för käkoperation? (Dock är det en mycket jobbig procedur med många biverkningar.) Först och främst skulle du kunna ringa runt till lite kliniker för att höra om någon är villig att på ett icke-operativt sätt flytta fram underkäken på vuxna. Alternativt ta kontakt med en ALF-ortodontist eller Orthotropics för vuxna utomlands.

   Radera
 8. Hej! Enda sedan jag var liten så har jag alltid haft ett enormt överbett(14mm), när jag runt 10 fick jag en natt-tandställning som jag skulle ha i två år och när mitt bett var som det skulle behövde jag inte ha den mer. Efter 1år utan natt-tandställning så visade det säg att allt hade gått tillbaka och jag var tvungen att skaffa rälstandställning med gummiband i 2år. Nu efter ett år så visar det säg att det att mitt bett har gått tillbaka rätt mycket igen men min käke har även "öppnats" på nått konstigt sätt vilket gör att min käke knäcker när jag äter, låser sig, ömmar ibland och gör även det svårt för mig att sjunga utan att min käke låser sig/ömmar/knäcker. Eftersom att min käke öppnat sig så sa tandläkaren att jag skulle komma på koll dit igen efter ett tag och så får vi kolla min käke igen och även diskutera en käkoperation. Nu har det gått ett tag och jag ska till tandläkaren nästa vecka dock så vet jag inte om jag vill genomgå en operation efter allt jag läst på internet. Jag lider ju av mitt överbett pågrund utav smärtan i käken vilket jag gärna hade sluppit men saken är den att jag vill inte ha tandställning igen... Alla som har haft en käkoperation har fått ha tandställning både efter och före operationen vilket jag absolut inte vill. Sedan som både du skrivit och andra skrivit att man går ner mycket i vikt är ett stort problem för mig med eftersom att jag är väldigt smal, jag har börjat träna och bygga muskler nu för att min skolsköterska vill att jag går upp lite i vikt men om jag inte kommer få äta rätt slags mat så kommer jag att bli undernärd. Sedan så förstår jag att man blir väldigt trött och utmattad av denna operationen och jag har järnbrist nu vilket betyder att jag redan är väldigt trött och tar tabletter och sedan är jag väldigt skoltrött.
  Sedan så har jag en pojkvän sen 6månader tillbaka och jag är rädd att jag inte ska orka va med han och kunna pussa han och ja du vet bara vara med han :(
  Vet inte riktigt vart jag ska vänd mig med alla mina frågor så vände mig till dig.
  Tacksam för svar, Mvh en orolig 16åring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nellie!

   Den natt-tandställning du fått som ung har syftat till att trycka in överkäken och eventuellt hindra dess växt vilket är helt åt fanders. När man har överbett ska överkäken flyttas FRAMÅT, tro det eller ej. Det var säkerligen också därför det gick tillbaka, det ursprungliga problemet löstes aldrig. Det kan t.o.m. ha gjorts värre av dina tidigare behandlingar.

   Det är en kille som håller på och samlar in namn för en class action lawsuit mot just denna typ av natt-tandställningar, delta gärna! Läs mer här:
   http://tandstallning.blogspot.com/2013/12/rattegang-tandstallnings-paverkan-pa.html

   Jag kan inte rekommendera käkoperation som första alternativ till dig. Det är alltför riskfyllt i min mening och ska bara göras om det inte finns några andra sätt. Dessutom har du helt klart ett käkledsproblem, TMJ och det är inte säkert att operationen kommer att lösa detta.

   Jag föreslår att du går till sajten:

   www.alforthodontics.com

   Där kan du läsa om en alternativ metod som vidgar käkarna i sidled och framåt vilket kan vara vad du behöver. Stor del av denna behandling är dessutom osynlig.

   Jag tror att detta kan gå att lösa utan operation för din del men det är möjligt att du inte kan hitta hjälp i Sverige. Dock så borde du kunna få ersättning från tandvårdsförsäkringen om behandling sker i ett EU- eller EES-land.

   Lycka till!

   Radera
 9. Hej! Jag är 16 år och har nu äntligen kommit till tandregleringen efter stått på kö i ca 6 år. Jag har ett 12 mm stort överbett, när jag var där började vi prata behandling. Självklart ska jag ha tandställning, och dra ut tänder. Men min tandläkare föreslog även operation av underkäke. Dom ska dra fram underkäken några mm och fixa till bettet. Jag har 2 veckor på mig att bestämma om jag vill göra den eller inte, de vill veta det före vi börjar dra ut tänder. Jag har läst runt om operationen men jag är fortfarande väldigt osäker på om jag ska göra den eller inte. Skulle vara jätte tacksam för lite hjälp. Kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag kan varken förespråka utdragning av tänder mot överbett eller käkoperation. Så jag kanske inte är rätt person att fråga. Dra ut tänder för att "göra plats" eller kunna dra bak tänder i överkäken kan jag absolut inte rekommendera (anledningen till detta hittar du överallt i denna blogg och även på olika andra ställen på nätet). Käkoperation anser jag bara att man ska göra när allt annat misslyckats.

   Två veckor är på tok för kort tid för att bestämma ett sådant stort ingrepp som en käkoperation! En varningssignal i mina ögon! Säg att du behöver mer tid. Låter faktiskt inte klokt att man ska behöva ta ställning till en så allvarlig grej, som kommer att påverka resten av ens liv på endast två veckor!

   Du behöver tid att researcha ordentligt. Framför allt angående följande punker:

   Har du ett käkledsproblem? Kommer i så fall operationen hjälpa mot det?
   Hur mycket ska käkarna flyttas och åt vilket håll? Kom ihåg att bakåtflyttning av överkäke sällan kommer att bli särskilt bra om man har överbett.
   Finns andra alternativ till operation? Oftast finns det faktiskt det.
   Vad är biverkningarna och riskerna? Det är relativt stor risk att man för alltid förlorar känseln i en del av läppen och hakan. Men det finns olika sätt att presentera statistiken - jag har hört allt från 7% till 66%. Detta bör du googla massor!
   Vad kommer hända under operationen? Hur går den till? Hur lång är läkningsperioden?
   Ska även överkäken vidgas och på vilket sätt i så fall?
   Vad kallas ingreppet? Så att du kan googla på engelska och kolla Youtubevideos.
   Varför ska de dra ut tänder?
   Och mycket mer!

   Lycka till!

   Radera
 10. Hej jag är en tjej på 15 år.Jag har ett ganska stort överbett och har haft ett sånt stort komplex över det,det är mest min profil som jag tycker ser så konstig ut.Min haka är så långt bak,och mina kinder är jätte "svaga".Först var jag jätte glad att jag äntligen skulle få fixa det,och det var då med bakåtflyttning av tänderna och dra ut tänder.Men när jag läste runt lite nu så har stött på så många sidor som säger att det här är helt fel och att det gör profilen ännu mer ojämn än vad den redan är.Så jag har ingen aning vad jag ska göra nu,är verkligen jätte rädd nu.Skulle bli jätte glad om du svarade.Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har överbett så är bakåtflyttning av tänder och käkar INTE rätt lösning! Kinderna dina är "svaga" eftersom de är för långt bak redan, kinderna är en del av överkäksbenet (maxillan). Med bakåtflyttning och utdragning kan du få ännu mindre kinder. Du får även en mindre balanserad ansiktsform kan man säga.

   Du behöver antagligen flytta FRAM båda käkarna, antingen med hjälp av ortodontisk apparatur eller kirurgiskt. Om det görs kirurgiskt kallas det "Le Fort 2 impaction and advancement" plus oftast även "sagittal split" av underkäken. Om du gör det på rent ortodontisk väg är det functional orthodontics som gäller.

   Så länge kan du prova någonting helt gratis. Se till att tvinga dig att alltid hålla munnen stängd, andas genom näsan. Tungan ska vila i hela överkäken och tungspetsen ska vara på den lilla knölen bakom framtänderna. Svälj endast genom att bita ihop lätt samt tungspetsen bakom framtänderna och gör en svepande rörelse över överkäken. Googla och Youtuba myofunctional exercises. Eftersom du är så ung är det möjligt att du kan få rätt bra resultat på egen hand så länge.

   Radera
  2. Åh tack så mycket,ska testa det så länge!!

   Radera
 11. hej! kan alf användas på tonåringar?

  SvaraRadera