fredag 28 december 2012

Tandreglering och övriga kroppenEn aspekt av tänder och käkar som intresserar och fascinerar många är hur de påverkar vår övriga hälsa. På grund av att vi moderna människor inte lever som vi är menade att göra får vi olika besvär som förbryllar både tandläkare och läkare. De tandreglerare som har ett holistiskt perspektiv påpekar allt oftare att kraniets form ligger till grund för hur övriga skelettet växer. Enligt deras teorier skulle käkarna alltså kunna påverka resten av kroppen. Att bara ha tandställning för att få raka tänder anser de är rätt så meningslöst.

Jag ser ibland kommentarer här på bloggen som snuddar vid detta sätt att tänka och bestämde mig därför för att dedicera ett inlägg till ämnet (kanske blir det rent av fler i framtiden).

På hemsidan Growth Orthodontics som tillhör en functional orthodontist på Nya Zealand kan man läsa om just detta. Där skrivs det att många gör misstaget att tro att allt är lugnt så länge tänderna är raka och inte gör ont. Man missar att knakande käkleder, dålig hållning, ryggont, huvudvärk och kronisk trötthet kan ha med kraniets växt och bettfel att göra. Dagens människor lever visserligen längre, men hur skröpliga är inte många av oss redan i unga år?

De skriver att många har problemet med en underkäke som sitter för långt bak. Underkäken sitter fast med ett sorts gångjärn, nämligen den så viktiga käkleden. Den består av en liten håla och ett klot med en disk ovanpå. Disken funkar som en stötdämpare. Om underkäken är i fel läge kan det hända att det lilla klotet hamnar bakom disken. När det händer kan man höra knakande, smällande, krasande eller klickande ljud från käkleden (själv hör jag ibland ett ljud som påminner om det då man trampar på en torr kvist i skogen). Munnen ska kunna öppnas 55 cm utan problem och helt rakt utan att käken rör sig mer åt det ena eller andra hållet. (Enligt den nämnda kliniken - vissa nämner andra riktlinjer såsom att minst tre fingrar ovanpå varandra ska få plats när man öppnar munnen.)
Dessutom bör käken vara helt ljudlös. Smärta brukar inte uppkomma förrän det gått ganska långt.

Growth Orthodontics påstår även att vissa beteendestörningar såsom ADHD kan bero på att nerver i hjärnan kläms åt när skallen inte är i balans, dvs. benen trycker på. Det är inte ovanligt idag att människor måste ta starka mediciner för att fungera normalt.

Hur påverkar då käkarnas position vår hållning? Jo, bettet bör vara i rätt vinkel gentemot gravitationens axel och parallellt med övriga delar av kroppen. Om skelettets alla delar är i balans med en tänkt horisontell linje och inbördes så blir fördelningen jämn och kroppen blir stark och frisk.

Andningen sedan är också en av kroppens huvudfunktioner. Om överkäken är för liten påverkas även passagen till näsan. En bakåttryckt underkäke stänger för lufttillförseln. Ett sätt att få mera luft är att böja huvudet framåt (prova själva, ni som har andningssvårigheter, detta är samma princip som vid hjärt- lungräddning). Resten av kroppen måste anpassa sig för att vi inte ska bli framtunga och ramla. Ryggraden blir krökt, axlarna blir rundade och bäckenet förflyttas framåt. Detta kan till slut leda till problem med ländryggen, bröstryggen och nacken samt huvudet.

Det påstås också på flera hemsidor tillhörande andra TMJ-experter att ett bett som är felaktigt inte kan ge nog med muskelstöd för att tugga, stänga munnen och svälja. Vi sväljer ca 2500 gånger per dag och tänderna nuddar då varandra i ett sorts ”bett”. Musklerna tvingas vid bettfel i en ansträngd position. Ett dåligt bett gör alltså att musklerna får jobba alldeles för mycket vid munnens olika funktioner. När musklerna blir uttröttade kan smärtan röra sig ner mot nacken, axlarna, ryggen och ibland ut i armarna. Ett perfekt bett är när musklerna i ansiktet, käken och nacken vid vila är så avslappnade som möjligt, då kan kroppen också fungera som mest effektivt. Ju färre muskler vi måste anstränga i onödan, desto mer energi blir över. På så sätt uppnår vi också optimal balans, styrka och rörelserna blir mer flexibla och mindre stela. Vi orkar mer, såväl fysiskt som mentalt.     

För att få ett hum om hur hållningen och bettet är relaterade till varandra kan man göra ett experiment där man böjer huvudet framåt och biter ihop och sedan böjer huvudet bakåt och biter ihop. Notera skillnaden. Testa sedan att sitta med typisk gamnacke (som man ofta gör framför datorn). För min egen del kan jag då känna att jag både kan andas bättre och det blir även mer bekvämt att bita ihop (det är aldrig bekvämt om jag sitter med bra hållning). Jag har under hela min uppväxt känt att jag liksom inte orkat hålla upp ryggen men vet inte om det har mest med andningen eller musklerna att göra. Kanske är det en kombination?

Tandreglering, tandställning och tandvård över huvud taget borde inte handla om enbart tänder. Som de skriver på Growth Orthodontics: Tänderna är en del av käkarna, käkarna är en del av huvudet, huvudet är en del av kroppen och om en av delarna hamnar i obalans kan det påverka de övriga. Ibland hittar man roten till ett besvär i en helt annan del av kroppen än där man kände av det först. Att bara bry sig om raka tänder är ganska galet när man tänker på vilket komplicerat system man har att göra med.

Däremot kanske man ska vara lite på sin vakt när man diskuterar med någon som tror att käkarna är roten till allt ont och att en korrigering vore lösningen på alla problem. Det är lätt att bli salig på sin egen tro. Sedan ska man vara medveten om att forskningen inte har kommit så väldigt långt när det gäller de här sakerna. Man skrapar förmodligen fortfarande på ytan till något som kommer att bli stort och allmänt känt i framtiden. När man letar efter den här typen av utövare är det lätt att falla för teorier om hur det borde vara och hur fantastiskt det skulle kunna bli efter behandling. Det gäller att alltid försöka ta reda på hur mycket av de fina orden som faktiskt kan levereras.Fotograferat på en av Kulturhusets miniutställningar. (Klicka för att förstora.) Tänkvärt!39 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Är så glad att jag hittat din blogg. Har en dotter på 10 år som har enkelsidigt korsbett i överkäken. Var hos en tandreglerare som ville att dottern skulle ha en Quad Helix för att bredda överkäken och att det kanske var aktuellt att dra ut någon permanenttand. Då jag inte har så stort förtroende för tandläkare/tandreglerare avbokade jag tiderna. Har läst så mycket som möjligt på internet om just detta med Quad Helix. Vet så klart inte om jag gjort rätt i mitt beslut men som jag förstår det går det bra att rätta korsbett även längre upp i åldern så jag tycker inte det är någon panik. Hoppas du kanske kan ge mig lite mer information både om korsbett och Q.H. Jag tar gärna emot dina tankar och erfarenheter då jag uppskattar din blogg väldigt mycket. MVH
  Ann-Sofi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att man ska vanta med att behandla om man kan ta tag i det i en tidig alder. (Forutsatt att behandlingen blir ratt.) Det kan bli mycket svart att expandera overkaken i vuxen alder i Sverige om Sverige da ser likadant ut som det gor nu.
   Dra ut tander ar jag som bekant inte mycket for. ;)
   Jag *tror* att quad helix ar en langsam och inte sa drastisk expander sa om det ar ett allvarligare problem kanske den inte ar den basta. Sedan ar jag aven ganska skeptisk till den typen av fast apparatur oht (men om inte annan behandling finns sa...).

   Radera
 2. Alltså fattar inte vad fan du menar med att ansiktet skulle kunna växa "neråt" detta måste ju vara om man får tandställning före typ 16 års åldern, sen har det ju växt klart? jag känner många som haft tandställning och inte alls fått förstört ansikte och efter den här sidan så for jag till min tandläkare och frågade om allt det här. Han sa att käken kunde bli mindre om man gjorde på fel sätt, fick även se före och efterbilder på min käke och han visade mig röntken för att visa att mitt ansikte såg lika dant ut som innan.... 3/6 av mina närmsta kompisar har tagit ut tänder och jag tycker ingen av oss ser missbildad ut som du beskriver det.

  Sluta förhelvette oroa folk med dina dommedagsberätellser! om det inte var så att din tandläkare verkligen sög helt enkelt.... känns som det här är något som inte sker så ofta, ungefär som "av 100 rökare så dog 99 tidigare och 1 klarade sig" om du fattar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tror inte du riktigt förstått.

   Under bara de senaste hundra åren har det skett en utveckling med människans kranium och då också käkarna. Fler moderna människor har ett mer avlångt ansikte med smalare överkäke och underkäke som sitter längre bak, jämfört med primitiva folk och jämfört med förr i tiden. Detta tror man beror på kosten. En annan faktor (som då möjligtvis inte skulle vara ett problem om det inte vore för just kosten) är hur vi använder munnen felaktigt. Fingersugning, munandning, felaktig sväljteknik m.m. ökar risken för att käkarna ska utvecklas fel.

   Det som även händer i ett fall där käkarna utvecklas felaktigt som beskrivits ovan är att tänderna ofta blir sneda och får ont om plats (även då visdomständer). Det är främst detta som traditionella tandreglerare ser och försöker åtgärda - "vi måste göra tänderna raka".

   Problemet är dock detta: Eftersom underutvecklade käkar är för korta i framåt-bakåtled och för smala är det till att göra tvärtom att dra ut tänder och flytta bakåt. Tänk så här: Käkarna har växt fel. Om de hade växt rätt så hade alla tänderna fått plats utan trängsel. Är det då rätt att dra ut tänder eller att expandera käkarna framåt och i sidled så att alla tänderna får plats? Vilket går mest emot naturen?

   Underutvecklade käkar i kombination med tandställning med utdragning/bakåtflyttning skapar ett ansikte som guidas längre och längre bak och längre ner. Man kan titta på en person som behandlats för många år sedan och se hur den, i och med att denne åldras, får ett alltmer avlångt ansikte med alltmer flyende haka. I och med utdragningar försvinner benmassa. Benmassan tillbakabildas även naturligt i och med åldrandet varför man har diskuterat om inte extraction orthodontics skyndar på åldrande i utseendet (naturligtvis diskutabelt!). Olika personer drabbas olika mycket.

   Tycker att du kan läsa andra tacksamma kommentarer på denna blogg samt betänka alla dessa mail jag får varje vecka från folk som är missnöjda med sin behandling på precis de sätt jag beskrivit. Man kan undra hur du hittade bloggen om du nu är så nöjd och vad som fick dig att gå tillbaka till din tandreglerare och fråga alla dessa saker?

   Uttryck som "missbildad" och "domedagsberättelser" får stå för dig!

   Radera
 3. Dom flesta jag känner som haft tandställning hade smalt ansikte redan innan. Hittade bloggen genom en googlesökning, sökte på "retrainer" lr nått sånt och kom hit.

  Blev givetvis orolig att jag skulle få insjunket ansikte och
  kvävas i sömnen såsom du beskriver. Fick se före och efter bilder på mig själv i profil och blev lugnare. Sen är det nog inte bara underkäken som är onaturlig, hela vi är troligtvis underutvecklade om man jämnför med för flera miljoner år sedan.. sen är det ju iofs inte alls säkert att vi gjorde samma behandling. Var och varannan person drar ju ur tänder för tandställning och dom klagar inte, därför känns det som att dom som får sådär som du säger är minoritet, därför tycker jag att du ska vara tydligare med att säga att det påverkar långt ifrån alla så illa som det blev för dig.

  Och naturliga är vi väl ingenstans, vi röker, knarkar och vissa börjar supa som 11 åringar! vi duschar med shampoo, rör på oss alldeles för lite, andvänder smink och deo.. hur naturligt är det egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är exakt det jag skriver, man har smalt ansikte redan innan till följd av kost och ev. felaktig användning av munnen, sedan förvärras detta ev. av den behandling jag varnar för.

   Fråga: Skulle du inte velat veta innan du påbörjade behandling att det finns andra alternativ till att dra ut tänder? Att det finns metoder som gör på det naturligaste sättet och formar käkarna som de "borde" varit om de växt rätt? Att det finns behandlingar som förbättrar ansiktet och strävar efter ett ansikte som är mer likt de hos fotomodeller och idrottsmän? Att det finns metoder som gör mindre ont och där man slipper ha räls så länge?

   Jag anser att alla metoder där tänder dras ut och där man jämnar till tänderna genom att flytta bakåt är fel. Att var och varannan person genomgår behandlingen gör den inte acceptabel. Att dra ut tänder och flytta bakåt har inga medicinska fördelar alls, det förbättrar alltså varken käkled, ansikte eller andning.

   Symptom på käkledsbesvär kan komma långt senare i livet. Det är väldigt olika hur man märker det men knakande käkar, huvudvärk, nackvärk, tinnitus m.m. är vanliga symptom. Många inser inte att deras käkledsbesvär kommer av tandreglering. Många kan inte alls relatera sömnapné och andningsbesvär till tidigare tandställning. Och många förstår inte att de skönhetsfel de stör sig på hos sig själva (inåtbuktande överläpp, veck vid mungiporna, flyende haka, insjunken mun, avlångt ansikte, mer framträdande näsa) har med tandställningen att göra. Det är därför det är så himla lurigt och det är därför jag vill nå ut med den här bloggen!

   De flesta ansikten jag sett före och efter tandställning har påverkats negativt av behandlingen, naturligtvis mer eller mindre. Inget ansikte har blivit "bättre".

   Folk förtjänar att veta att det finns alternativ som förbättrar i stället för kamouflerar!

   Angående retainer. Har man fått de behandlingar jag rekommenderar (och helst i de åldrar jag rekommenderar) så behöver man ingen retainer! Genomgår man traditionell tandreglering är det retainer resten av livet som gäller. Detta tycker jag också att folk har rätt att känna till men många tandreglerare "glömmer" att informera om det.

   Radera
  2. Woops, för att klargöra: Retainer måste man alltid ha men den stora frågan som jag vill lyfta fram gäller huruvida den är livslång eller ej.

   En annan sak: Du gör en liknelse mellan tandreglering och att röka, knarka och supa som 11-åring. Med den logiken borde alltså även tandställningen ha en varningstext från Folkhälsoinstitutet? Och skattebetalarna skulle betala för att folk ska kunna få knark gratis? Jag inser att ditt resonemang inte var genomtänkt, men fundera på vad det faktiskt var du påstod här! ;)

   Radera
  3. Nåväl, kanske skrev lite luddrigt. Men jag kan ju absolut inte skriva att du har "fel" i det du skriver då du själv är ett levande bevis på att det stämmer... så visst finns säkert risker, som med allt annat om man ändrar nått i kroppen.

   Dock så är jag själv ( och en kompis )samt många andra utmärkta bevis på att man kan bli nöjd genom att ta ut tänder och sätta räls.
   Min retrainer ska sitta i tills hösten 2014, fuderar dock på att han den längre för säkerhetsskull.

   En sak jag undrar är varför du inte gjort nått åt det tidigar? jag menar du fick problem när du var 15-16 eller hur? så varför inte bara gå till nån läkare och säga att du kvävs i sömnen? det måste väl förfan vara andledning nog till att få en gratis käkoperation? en jag vet fick gratis käkoperation pga att han hade saxbett, lite överbett och att det skulle ge problem i FRAMTIDEN, så varför fick inte du nått liknande som honom helt gratis?

   Svar på fråga: Jo, hade ju vart trevligt om att få reda på om det fanns nån annan behandling, men dom flesta har ju troligtvis inte neandertalarkäkar. Därför skulle ju imprincip alla fått en sån där käft förstorare och det skulle ju bli lite konstigt... man ger ju inte precis alla smala barn steroider bara för att dom troligtvis hade varit mera kraftiga förr i tiden? Om en tandläkare sa till mig när jag var 10 år "Här, ta det här tandställningen i munnen och förstora käken, då kommer den växa som den skulle ha gjort förr i tiden" Hade jag nog tyckts han var dum i huvudet och tvärvägrat ( om jag inte skulle vakna mitt i natten och kvävas givetvis...)

   Radera
  4. Så bra att du är nöjd! Jag ska tillägga att det finns många som är nöjda eller inte bryr sig så mycket. Men min personliga åsikt är att när det gäller en behandling som kan leda till TMD och sömnapné och där så gott som inga speciella hälsofördelar finns, så skall man:

   1. Informera om riskerna och alternativa behandlingar så att patienten kan göra ett val med en schysst utgångspunkt.

   2. Inte ta skattepengar till dessa behandlingar utan patienten får bekosta alltsammans själv.

   Vad har du för sorts retainer? Numera menar man på att det finns risk för tänderna inte kommer att förbli raka om man inte har retainer resten av livet. Särskilt när det gäller tandställning då man gjort utdragningar och bakåtflyttning.

   Jag vet inte hur många gånger jag tog upp med mina tandläkare att bettet kändes konstigt, att jag hade ont i käkleden osv. Då sa de bara att "allt ser jättebra ut, du har jättefina tänder och de passar ihop perfekt!" Till slut orkade jag inte tjata mer och jag trodde helt ärligt att jag höll på att bli galen (detta har jag senare förstått inte är alltför ovanligt hos sådana som mig). Det här är ett känsligt ämne och tog mycket på krafterna känslomässigt.

   Vad gällde andningssvårigheterna misstänkte jag ju att det hade med behandlingen att göra men jag kunde inte för mitt liv tro att en tandregleringsbehandling som rekommenderas av så många tandläkare och som finansieras med skattepengar kunde skadat mig så mycket. Sedan förstod jag inte alls hur det kunde ha hänt, alltså på vilket sätt käkarna ändrats (nu vet jag och förstår alltsammans). Hade jag sagt det till en tandläkare hade de antagligen sagt att det var befängt.

   Det är mycket svårt att få en käkoperation om man som jag har spikraka tänder där bettet passar ihop. Käkkirurger är ofta inte med på att båda käkarna kan sitta för långt bak, inte heller vet de hur ett ansikte som växt rätt ser ut.

   Du verkar väldigt, väldigt misstänksam mot mig! ;)

   Du gissar en hel del här. Nej, det är inte så att alla människor bör ha neanderthalkäkar. Men i väldigt många fall kan man från ca 4-5 års ålder se om käkarna håller på att växa fel och att ett bettfel håller på att uppstå. (Detta kan te sig främmande för oss i Sverige eftersom man ofta blir tillsagd att vänta tills alltihop växt klart = ej att rekommendera.) Att det finns risk för trångställning kan man t.ex. se genom att det vid unga år inte finns mellanrum mellan mjölktänderna.

   Vid 10 års ålder hade du (om man sett att trångställning skulle uppstå) kunnat få t.ex. en sådan där Myobrace, en liten bettskena som förstorar käken bara lite grann som man har i ca ett år. Voila - raka tänder utan räls, inga utdragningar, ingen retainer, i bästa fall inte ens sneda tänder att bli ledsen för och få komplex över.

   Självklart behöver inte alla detta men jag tror det är ungefär en tredjedel av barnen idag som man bedömer behöver tandställning. Många av dessa skulle säkert vara intresserade av att veta att bettfel och sneda tänder går att förebygga och att man med enkla metoder tidigt kan ta reda på om man kommer att bli ett "case".

   Något att tänka på för våra egna, kommande barn kanske?

   Radera
  5. Ja, alltså jag vill be om ursäkt om jag verkade "fientlig" i början eller vad man ska säga :(

   Men det säger ju sig självt, i framtiden så kanske den här metoden blir populärare, eller nått nytt kommer osv, vem vet :) och jag tycker att din tandläkare verkar helt jävla efterbliven. Min frågade ju faktiskt till och med i början: "vill du ha tandställning? det behövs inte för dig egentligen ( även fasst mina tänder stog åt helvette ) men i framtiden finns det risk att du biter dig i käken så passa på att fixa det nu". mitt överbett var lite annars om man jämnför med andra, mina framtänder stod inte utåt, utan innåt så att mina tänder i underkäken nästan tog i gommen. Han nämnde också att man inte kan behandla överbett om felet ligger i skelettet, var det så för dig?

   han sa också att vi i västvärlden oftast har lite överbett dels pga vårat språk och en massa annat ( säkert kosten också som jag läst här i bloggen och tycker faktiskt det låter rimligt ) och jag låg inom "normal" zoonen i skelettet. Sen undrar jag om hur länge det tog för dig innan du fick svårigheter att andas?

   förlåt om jag "klottrar" ner din blogg men det jag var lite störd på i början ( då jag knappt läst allt om din historia ) var att jag tyckte du verkade så bitter, länkade bilder på "förstörda" ansikten osv... om jag ska vara ärlig så tycker jag faktiskt många, särskilt tjejer ser bra/söta ut i lite överbett, inte om det är jätte grovt men... sen skulle du ju kunna skaffa käkimplantat om det här verkligen stör dig jätte mycket med käken fasst det löser väl troligtvis inte dina andningsbesvär iofs.. nåväl, ville inte säga att du har helt åt helvette fel eller att liknande men känns som du skrämmer folk enmassa... sen en sak jag tänk också är att alla har ju olika stora tänder, mina 27 stycken som jag har motsvarar säkert en annan persons 32 tänder i sammanlags storlek känns det som. Men iallafall, summasumarum, jag tycker min mun är MYCKET bättre nu än innan jag fick tandställning, men säger inte att jag fick den bästa behandlingen, kan säkert finnas nån bättre... men hur enkelt är det att veta? typ ALLA andvänder ju räls...

   Radera
  6. Hmm, man kan inte behandla överbett med traditionell ortodonti och enbart räls, men annars så kan man det med functional orthodontics (och även käkoperation).

   Jag kände av svårigheter att andas ganska direkt men den verkligt stora förändringen kom ungefär tio år senare.

   Att du tycker vissa ser söta ut i överbett beror antagligen på att man om man fortfarande har ett obehandlat överbett har lite volym kvar i ansiktet (att jämföra med många som fått överbett behandlat med traditionell tandreglering där munnen ibland kan se intryckt ut).

   Hakimplantat har många biverkningar (har åtminstone jag läst om) och löser inga problem. Sen ska man komma ihåg att plastikoperationer och implantat av olika slag samt även käkoperation är klipp-och-klistra-metoder där man inte får ett lika naturligt resultat som om man guidar kroppen rätt.

   Det här är ju en diskussion som är rätt stor i USA just nu och min blogg liknar många av de andra bloggar som amerikaner just nu lägger upp. Så eftersom jag är typ den enda (?) svensken kanske jag utmärker mig lite extra. ;) Men just därför vill jag köra på med mitt race!

   Jag tror inte alls att du har speciellt stora tänder. I en mun som växt optimalt ska alla tänder få plats - även visdomständer (ja, jag vet, ovanligt!).

   Radera
  7. Innan jag glömmer det vill jag även tillägga att man i vissa fall kan förebygga sneda tänder och bettfel enbart genom att ge barnet råd om sväljning, kost, sluta med fingersugning (detta finns det t.o.m. apparatur som löser - varför har vi inte denna i Sverige?), sluta med munandning (massor av folk vet inte vad det kan orsaka). Men då skulle det väl inte finnas någon industri kanske... ;)

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hej Elin! För ungefär en vecka sedan mailade jag dig om lite frågor ang. En del läkare du träffat utomlands. Jag blev orolig om inte mailet kom fram dom det skulle så jag har kopierat det och skriver även hör till dig:

  Hej!
  Mitt namn är Sophie, Jag kontaktar dig i hopp om hjälp och råd. Jag har problem som följt mig i många år. Jag har varit i kontakt med en del tandläkare i Sverige, men har inte hittat någon som är villig att hjälpa mig. Jag är nu beredd på att jag får söka mig utomlands och det får kosta vad det kosta vill. Problemet är hur jag ska hitta rätt personer. Jag har ingen aning om vart jag ska börja leta när det inte är inom Sverige. Jag har sett att du varit i kontakt med läkare från bl.a London och Baltikum. Jag skulle bli oerhört tacksam om du ville berätta vilka dessa är och vilka kliniker de jobbar på. Rekommendera gärna om du varit i kontakt med någon mer som verkar kunnig. Jag berättar gärna om mitt "fall" om du undrar något. Jag kan även skriva i din blogg om du tycker det är bättre, men jag tänkte att jag tar kontakt med dig här första gången iallafall.

  Tack på förhand. Vänliga hälsningar Sophie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Om jag svarar sent så beror det på trubbel med mailen och vissa privata problem.
   Har du kollat sajten www.alforthodontics.com? Där kan du se vilka länder som har ALF-ortodontister.
   Sedan har vi Dr. Mike Mew som jobbar med Orthotropics i England. I USA har vi Dr. Brendan Stack, Dr. William Hang och Dr. Belfor. (Jag skulle faktiskt inte egentligen rekommendera den tandläkare jag besökte i London.)

   Vad gäller kirurgi i Baltikum kan du titta på:
   www.orthognathicsurgery.info

   Radera
 6. Hej!
  Elin du verkar inte vara helt nöjd med ALF behandling. eller!!? Jag är orolig att inte denna kan flytta fram mina käkar som har orsakat en hel kedja komplikationer och kroppsliga besvär.Får man hänvisa till din blogg?

  mvh
  Nissa

  SvaraRadera
 7. Jag vill lägga till att jag inte har påbörjat behandlingen med ALF, utan vill jag samla all information för att göra om min misslyckade behandlingen (traditionella.Jag vet inte ännu var någonstans men det blir säkert Geir Norway eller Frankrike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nissa:

   Jag har inte påbörjat någon ALF-behandling. Den tandläkaren jag var hos i London tyckte jag inte verkade vara för en tillräckligt drastisk approach, därför valde jag att inte gå vidare med honom.

   Som jag tidigare skrivit är det kanske inte apparaturen eller metoden som är det väsentliga, utan många gånger är det utövaren själv. Vissa tandreglerare är "modiga" och vågar göra något drastiskt, andra är mer försiktiga.

   Du kan ju ta kontakt med dem du är intresserad av och försöka se var de står innan du går vidare med konsultation och val av klinik (det är ju ändå en bit att resa).

   Radera
 8. Hej Elin!
  Jag fick tandställning för cirka ett och ett halv år sedan och har nu nått det stadiet i behandlingen då gliporna ska dras igen.
  Tre av mina vänner gjorde samma behandling som jag ( drog ut fyra tänder pga trångställning )och har nu stängt sina glipor. De verkar nöjda men jag kan se att de fått konstiga rynkor i sina ansikten. Det ser ungefär ut som att de åldrats tio år. Dessutom så tycker jag om min käke som den ser ut just nu och vill inte att den ska förändras. Känner mig förvirrad och är jätterädd att jag ska få samma sypmtom som de har fått eller värre. Tilläggas bör att jag redan kan se små förändirngar i mitt ansikte eftersom att gliporna faktiskt minskat lite i takt med behandlingen. Jag vill verkligen inte förstöra mitt utseende för alltid men jag vet inte alls vem jag ska vända mig till.
  Jag har frågat min tandläkare men de förstå inte vad jag menar och avfärdar mina funderingar.
  Vad tycker du att jag ska göra?
  Att avbryta behandlingen känns ju inte som ett bra alternativ eftersom att det faktiskt fattas fyra tänder men jag vill verkligen inte fortsätta med behandlingen just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad tråkigt att höra om dina upplevelser, jag är ledsen.

   Hur gammal är du? Vad var din diagnos från början?

   Vad känner du att du skulle vilja göra? Du skulle kunna gå till en functional orthodontist - antingen en ALF-tandläkare, en Orthotropics för vuxna-utövare, en functional orthodontist ute i Europa (hittade det här: http://www.fosg.com , kontakta dem?), googla efter "functional orthodontist och namnet på landet" (t.ex. UK, France, Germany). Eller kanske någon som pysslar med Damon braces OCH är med på tankarna att käkarnas form är viktigare än att tänderna är raka.

   Det är ganska få som vill ta tag i ett fall där man redan har gluggar eller har stängt gluggarna och vill öppna upp dem igen, men det blir vanligare. Så innan du åker på en eventuell konsultation bör du höra med dem innan om detta är någonting de gör.

   Det ideala vore ju om du kunde sätta tillbaka tänderna, tycker jag. Implantat är dyra men det finns också tandresor där man kan göra dem i ett billigare land, t.ex. Ungern. Ska även tillägga att har du gluggar efter 4:or eller 5:or så går det *antagligen* på tandvårdsförsäkringen. (Innan man sätter implantat måste man självklart vidga käkarna och lösa det underliggande problemet.)

   Radera
 9. Tack så mycket för ditt svar!

  Jag vill gärna berätta om min diagnos men jag undrar om du har en mejl som jag kan skriva till istället?

  SvaraRadera
 10. Tack för ett klokt och väldigt informativt inlägg, det uppskattas! MVH

  SvaraRadera
 11. Alltså snälla, snälla skriv inte om sådant du inte kan! Åh där är så mycket du inte vet (du har säkert läst på en hel del och kan lite grand, men det är så frustrerande att läsa dina inlägg som är SÅ trångsynta) och hur kan du helt ärligt tro att du vet bättre än både tandläkare och käkkirurger?? Seriöst. Här är som exempel ett par saker du skriver här som inte är okej...

  "Munnen ska kunna öppnas 55 cm utan problem"
  NEJ, det är många som inte har så stor gapförmåga och det är absolut inget konstigt med det. Själv har jag 45mm's gapförmåga och jag har inga som helst problem med mitt bett.

  "Käkkirurger är ofta inte med på att båda käkarna kan sitta för långt bak, inte heller vet de hur ett ansikte som växt rätt ser ut."
  Menar du på allvar att en käkkirurg inte vet hur ett ansikte som vuxit rätt ser ut? Akta dig för vad du säger... fast nej det är klart... de utbildar sig ju bara 9 år med inriktning på ansiktsregionen så nej kanske inte...hmmm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara problematiskt att använda exakta siffror och dessutom var detta ett citat från den exakta sajten/kliniken. Jag har ändrat detta nu och förtydligat - tack för påpekande!

   Låt oss säga så här: Om man själv har märkt att man inte kan öppna munnen så mycket eller kanske har fått höra det från tandläkare - då kan man misstänka att man har ett käkproblem. Det är liksom ett symptom bland andra. Särskilt om det föreligger andra problem med käken eller om man misstänker att det blev så här efter tandreglering. Då kan det vara bra att veta om att förmågan att gapa kan påverkas. Det blir som ytterligare en pusselbit som faller på plats för människor som söker efter svar på vad som har hänt dem.

   Angående käkkirurger och deras bedömningar. Så här ser jag på saken. Det finns en verklighet och så finns det teorier. Käkkirurgens diagnos av dig kommer att grunda sig på en teori, inte verkligheten. Även det jag presenterar här baseras på just teorier. Det fanns en tid då högutbildade människor ansåg att jorden var platt och detta var på den tiden accepterat. Kanske ett överdrivet exempel, men bara för att illustrera.

   De teorier jag tror på handlar t.ex. om att i de allra flesta fall vid överbett så sitter överkäken för långt BAK. Jag har både sett bilder på patienter som käkopererats där överkäken flyttats bakåt vid ett överbett, jag har även pratat med tandreglerare som misstänkte att min överkäke skulle flyttas längre bak och jag har dessutom pratat med patienter som opererats både en och två gånger och inte är nöjda! Först efter att de läst vad jag skrivit föll polletten ner och de insåg att anledningen till att det aldrig blivit rätt var precis det att överkäken egentligen skulle flyttats framåt så att även underkäken kunnat komma fram maximalt. Detta är mycket, mycket tragiskt! Jag är inte den enda som pratat med sådana fall.

   Här vill jag alltså presentera en teori som kanske inte stämmer med dem som de flesta käkkirurger i Sverige jobbar efter. Titta på fotomodeller och folk med perfekta ansikten och fråga dig hur många av dem som faktiskt har en överkäke som sitter långt bak eller där läppen går diagonalt inåt?

   Om de kirurger du känner jobbar med att ta fram överkäken - toppen!

   Grejen är också att många käkkirurger säger helt och hållet emot varandra! Så de kan ha lika lång utbildning och erfarenhet men inte alls hålla med varandra. En klinik kanske anser sig "laga" vad en annan klinik har "förstört".

   Och om du vill basera all din tillit på auktoriteter och licenser så är det upp till dig. Själv föredrar jag att göra egen research tills jag hört alla tänkbara synvinklar och därefter fatta mitt beslut efter vad jag tror mest på. Det är trots allt min egen kropp.   Radera
  2. Hej Elin min tandläkare har dragit ut 2 tänder på överkäken eftersom jag hade överbett på ca 8 mm inte så stort men men. han drog ut 4 :orna kommer detta påverka också på mitt ansikte utseende och hälsa?? tycker inte att mitt ansikte har ändrats, men vet inte om det kommer att förändras under framtiden har haft tandställningen cirka 1 år nu och gluggarna har stängt men det som e jobbigt för mig är att mina kindtänder synns när jag skrattar för jag har rätt så stor mun :(

   Radera
  3. Det är väldigt individuellt hur det blir efteråt. Vissa märker ingen större skillnad.

   Hur menar du att kindtänderna syns, syftar du på 6:orna? På vilket sätt gillar du inte det?

   Radera
  4. Hej elin ja jag menar 5:orna nu som var då innan 6:orna :(

   Radera
  5. jag gillar inte det eftersom när man ska le ska inte kindtänderna synas eftersom dem liknar inte andra tänderna men jag vet inte hur det kommer att se ut då behandlingen är klar kanske ser de bättre ut :( men just nu mår jag rätt så dålig har en komplex för de tänderna

   Radera
  6. Hej igen, det var tråkigt att höra att du inte gillar hur det ser ut. Tyvärr tror jag inte detta kommer att ändras då dina gluggar redan har stängts.

   Det är ju lite så här det kan bli om man drar ut tänder. 4:orna och 5:orna är rätt så lika till utseende och storlek och många tycker precis som du att 6:orna kan se lite konstiga ut när man ler. Jag var själv inte nöjd med detta när min behandling var klar.

   Jag har pratat med andra som valde att bygga på 5:orna i ett sådant här fall med fasader. Det kan fylla ut lite och ge ett jämnare intryck. Dessa är dock rätt så dyra. Kanske finns även andra alternativ? Du skulle ju kunna rådgöra med din tandläkare och fråga vad det finns för olika sätt.

   Hoppas det löser sig!

   Radera
  7. Tack så mycket elin för din info <3 jag tror jag ska senare göra fasader men inte i sverige kanske i mitt hemland eller thailand där det e billigare och fixa

   Radera
  8. Bra idé att göra sådant i billigare länder där de ändå är duktiga! Lycka till!

   Radera
 12. Vad bra!då vet de säkert att bakåtflytning av tänder påverkar käkarnas position,dvs att dessa flyttas också bak in i ansiktet och att tandutdragning påverkar ansikte(profil)och hälsa.Vi önskar och hoppas att käkkirurgerna gör något så att det inte bli fler och fler förstörda människor.

  SvaraRadera
 13. Hej Elin min tandläkare har dragit ut 2 tänder på överkäken eftersom jag hade överbett på ca 8 mm inte så stort men men. han drog ut 4 :orna kommer detta påverka också på mitt ansikte utseende och hälsa?? tycker inte att mitt ansikte har ändrats, men vet inte om det kommer att förändras under framtiden har haft tandställningen cirka 1 år nu och gluggarna har stängt men det som e jobbigt för mig är att mina kindtänder synns när jag skrattar för jag har rätt så stor mun :(

  SvaraRadera
 14. Någon om har fått tänderna utdragna och haft tandställning är megan fox det läste jag på en intervju men hon har ju även gjort några plastik operationer som tex hakan kinderna och läpparna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Men ja, det är ju lättare att fixa saker och ting om man har pengar. Just haka, kinder och läppar är sådant som kan förändras vid denna typ av behandling. Sedan om man vill ha ett bredare leende kan man ju göra fasader men det kan nog kosta uppåt 15000 (gissar lite här).

   Sen beror det ju lite på hur det såg ut från början. Det verkar som att ju värre det var innan behandling, desto värre blir det efter behandling. Men självklart finns det alla möjliga scenarion.

   Tack för infon!

   Radera
 15. Hej Elin!
  Jag tänkte bara fråga om du vet hur man behandlar horisontella överbett? jag var på en privatklinik i sthlm och frågade och de föreslog fast tandställning och gummisnoddar. Vet du om det finns något annat sätt?
  Mitt bett är bra som det är, det enda jag är bekymrad över är mitt horisontella överbett. Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror inte på gummisnoddar för ett riktigt överbett, alldeles för svag kraft. Vad skulle förresten tandställningen göra, flytta tänderna i överkäken bakåt? I så fall, spring för livet därifrån!

   Det finns andra sätt. För det mesta behövs en vidgning av överkäken och ännu viktigare - framåtflyttning av överkäken! Ja, du läste rätt. Vid nästan alla överbett och andra bettfel som beror på att käkarna är underutvecklade skall överkäken flyttas FRAMÅT. Mer info om detta hittar du lite varstans på denna blogg.

   Underkäken kommer ibland fram av sig själv eller måste ibland flyttas fram med hjälp av en skena. Exempel på skenor är: Stack splint, Gelb splint, orthotic splint m.fl.

   Innan du åtgärdar ditt problem måste du fråga hur din käkled kommer att påverkas av behandlingen. Eftersom du redan har ett bett som åtminstone känns bra vill du inte paja det. Om den behandlande tandläkaren undviker frågan, inte förstår frågan, ser allmänt frågande ut eller säger att det inte är hens uppgift att ta hänsyn till käkleden, ja då är det bara att stryka hen från listan och leta efter en ny! Käkleden är av yttersta vikt!

   Radera
 16. Hej Elin. Väldigt informativ och intressant blogg. Jag är själv i letandet utav behandling (har ingen tandreglering sedan tidigare) Jag befinner mig i USA och varit på alla möjliga konsultationer men inte hittat rätt ännu.
  Jag betalade $250 för konsultation med Dr Hang på Face Focused och totala kostnaden skulle bli närmare $8300+ och är tyvärr inget jag har råd med just nu. Det det ingen jättekorrigering jag behöver, utan letar efter något som kan vidga bettet och samtidigt flytta fram "överkäken" något eftersom jag lider av platta kinder och ett lätt överbett. Mina tänder i övrigt är något sånär raka men problemet är mest TMD, gnissling och ojämt bett. Jag sprang på information om DNA appliances och jag undrar om du har nämnt det här i bloggen eller om du vet någon som haft framgång med detta? DNA verkar vara liknande orthotropics. Jag är helt med dig om att vanlig tandreglering saboterar ansiktet eftersom jag sett med egna ögon hur närstående fått "perfekta" raka tänder men på något vis är personen inte mer attraktiv, så pass att de krokiga tänderna hade varit bättre.

  Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marie!

   Oj så intressant att du har varit hos Dr. Hang! Han är fantastisk. Jag förstår absolut om det är mycket pengar men om man jämför med andra liknande behandlingar är det faktiskt ett relativt lågt pris.

   Då ditt problem kanske inte är stort nog att du måste gå till en av de ledande utövarna i hela världen, så kanske det trots allt går att hitta billigare. Har du kollat Alforthodontics.com under fliken Practitioners? Toppen att du är i USA, det är möjligheternas land, även när det gäller tandvård. ;) Jag rekommenderar att du tittar in på den här sajten:
   http://www.iaortho.org/
   Gå in på "Find a doctor" och välj "Functional" i rullningslisten.

   Visst, kolla upp DNA appliance. Jag har sett många bloggar där folk fått bra resultat men inser också att den marknadsförs hårt. Den är ännu så ny.

   Jag föreslår att du går till minst en ALF-tandläkare, en functional orthodontist och en DNA-utövare. Fråga varje doktor hur mycket de kan flytta fram överkäken och hur de tror resultatet kan bli.

   Yes, man är numera helt säker på att tandreglering försämrar ansiktet. Det råder inte längre några tvivel. Dessutom har ju vi patienter ögon att se med. ;)

   Lycka till!

   Radera