söndag 25 september 2011

Gnissla tänder, bettskena och tandställning

DN har idag publicerat en artikel om att alltfler svenskar gnisslar tänder och tvingas använda bettskena. Att i samband med tandgnissling även ha ont i käkleden är inte ovanligt, berättar den tandläkare som DN talat med. Artikeln lägger fokus på sambandet mellan att gnissla tänder och att vara stressad. Det är intressant då man inte riktigt kan redogöra varifrån slutsatsen att det finns ett samband mellan stress och gnissling kommer, det är bara en teori som de som blivit intervjuade lagt fram. Min tro är att nästan alla människor idag är stressade på något sätt. (Säkert finns det några lyckliga själar där ute som vandrar genom livet i fullständig harmoni.)

Orsakerna till att man gnisslar tänder kan vara många och stress är säkerligen en stor faktor. Men även en störning i bettet kan göra att man biter ihop och pressar tänder, gnisslar och ”håller på” med munnen.

Själv började jag gnissla tänder efter jag haft tandställning. I början trodde jag att jag var ovan vid bettet och att detta var något som skulle gå över så snart jag hade vant mig. Bettet var ju enligt tandreglerarna fixat, så varför kändes det då inte så? När flera år hade gått insåg jag att problemet var bestående. Jag vaknade ibland upp med stark smärta i käkleden, en smärta som kunde hålla i sig någon månad och jag tror min dåvarande sambo fick stå ut med en del gnäll om min stackars käke. Minnen om att jag sitter vid datorn med en stor vinkork mellan framtänderna för att avlasta musklerna kommer tillbaka. 

Vad som hade hänt kunde jag dock på den tiden inte begripa men efter min omfattande research har alla delar fallit på plats. Underkäken har efter tandställningen helt enkelt hamnat så långt bak att den inte kan få något stöd eller vila. På grund av det försöker den att komma fram genom att framtänderna i underkäken pressar mot dem i överkäken. 

De britter jag pratat med som nu behandlas av functional orthodontists berättar om samma sak. Tänderna har blivit fruktansvärt slitna av alla saker de helt omedvetet gjort med sin mun. Deras tandläkare (specialiserade på TMD/käkledsproblem) misstänker starkt att den tidigare behandlingen med tandställning som de genomgått är vad som orsakat att de gnisslat och förstört sina tänder. Bettet ser ut att passa ihop om man ser till tänderna men alltihop har hamnat i fel läge – för långt bak helt enkelt. Det är lite grann som att tvingas bära en handväska med utsträckta armar i stället för intill kroppen. Ganska jobbigt eller hur? Säkert skulle kroppen börja försöka hitta sätt att minska belastningen och kanske då slita ut andra delar på kuppen.

Stress gör absolut att man gnisslar tänder men genom att pressa tänder tror jag faktiskt även att vi automatiskt blir mer stressade. Ungefär som det där tricket att le fast man inte är glad och ofrivilligt blir lite mer upprymd. Jag kan även intyga att man blir stressad av ett bett som inte fungerar då munnen liksom aldrig kan vila. Vad som är hönan och ägget i mitt fall vet jag inte.

fredag 23 september 2011

Alternativ till tandreglering tystas ner


Jag fortsätter på temat från föregående post, nämligen hur det kan komma sig att Orthotropics och framåtflyttning/expandering av käkar inte har fått så stor spridning ännu. Jag tycker dessa saker är bra att känna till då många undrar varför alternativ till vanlig tandreglering inte är så vida kända. Det bör även göras känt hur aggressiva de här försvararna av tandreglering med tandutdragning kan vara för att förstå hur oerhört kontroversiellt detta är och hur viktigt det är att kämpa för att folk åtminstone ska få reda på att det finns alternativ. Tycker inte ni också att det är deras/vår rättighet? 

Denna bloggpost baseras på en några år gammal artikel i Medical News Today.

Orthodontic Outrage kallar sig en brittisk påtryckningsgrupp som kritiserar den ortodontiska organisationen i Storbritannien för att skrämma anhängare av alternativa behandlingar till tystnad. Dr. John Mew menar att det är patienterna som drabbas då det är de som måste genomgå käkoperationer som inte hade behövts samt bli rekommenderade att dra ut tänder helt i onödan (något som ni som läst på lite om det här vet kan få långt värre konsekvenser än att bara tänderna tas bort). Hans ord är hårda och han säger att anledningen till att hans rivaler är så rädda för debatter, både i media och rent juridiskt, är för att de faktiskt inte har så mycket att komma med rent vetenskapligt. (Alla ni som varit hos en traditionell tandreglerare, känner ni igen er? Är det inte mycket ”man vet inte så mycket om det ännu” och ”det är svårt att säga hur det blir”?)

I hundra år har åsikterna om tandreglering varit delad i två läger: Ett förespråkar fast apparatur och kirurgi, det andra är för att guida käkarnas växt och vill inte dra ut tänder. I Storbritannien har den förra gruppen vunnit och är den accepterade. Även i Sverige tycks det synsättet tyvärr vara mer standard. I Storbritannien har det gått så långt att utövare som är för guidning av växten blivit anmälda av den andra gruppen och hotade att bli drivna till bankrutt. 

I artikeln säger en intervjuad mamma att hon tagit sin son till tandregleraren i flera år fram tills att pojken fyllde 13. Då blev de tillsagda att hans tänder måste dras ut och att en stor käkoperation krävdes. Hon fortsätter: ”Nu får jag veta att allt detta kunde ha undvikits om han fått förebyggande behandling när han var sex, sju år. Det här rör sig nästan om kontrollerad vanvård.”

Gruppen Orthodontic Outrage anser att följande punker bör diskuteras:


  1. Traditionell tandreglering så som den praktiseras av majoriteten av tandreglerarna i Storbritannien (Obs! Förmodligen även i Sverige!) orsakar ofta mer skada än nytta.
  2. Patienter blir inte informerade om riskerna med behandlingarna och får inte reda på att det finns alternativ. Detta gör att de inte kan fatta ett välgrundat beslut angående behandling.
  3. Den traditionella gruppen är så säker på att den har rätt att den anser det befogat att tysta ner de som är emot tandutdragningar.
  4. Monopolisering inom utbildningen de senaste 30 åren har lett till stor brist på utövare som har kunskap om behandling där man inte behöver dra ut tänder.
  5. Många tandreglerare ägnar sig åt ”kontrollerad vanvård” genom att fördröja behandling till puberteten då det ofta är för sent att använda sig av guidning av käkarna.

Reaktionerna på artikeln liknar väldigt mycket dem jag fått på den här bloggen och i min privata mail. En person säger i kommentarerna:

”Jag är upprörd! Jag vill ha mina fyra tänder tillbaka! Jag vill gå tillbaka i tiden så att jag aldrig skulle behövt ha den där pinsamma rälsen! Jag vill ha ett brett ansikte som mina förfäder, men tack vare en dålig modern diet och att jag fick dra ut tänder och ha tandställning i stället för guidning av växten så kommer jag aldrig att kunna uppnå min fulla potential som naturen avsåg, mitt ansikte kommer alltid att vara smalare än var det egentligen borde varit. Och det är fel. F**!”

tisdag 20 september 2011

Hur felbehandling av tandläkare godkänns

När man börjar prata med folk om att tandreglering med extraktioner och bakåtflyttning kan vara en skandal som drabbat hundratusentals så får man nästan alltid reaktionen: ”Men varför upphör inte det här då?” och: ”Hur kan det komma sig att tandreglerarna inte är medvetna om det?”

Jag ska i detta inlägg försöka ge ett av svaren till varför den här typen av ”behandling” fortfarande får pågå. Det jag främst vill belysa är styrkan på kontroversen, hur enormt laddad diskussionen är, hur mycket prestige som är inblandad och hur utomordentligt flitigt man har försökt att tränga undan ”de rätta” teorierna. De största konsekvenserna drabbar i slutändan patienterna. Det är vi som får lida för allt det här och många vet inte ens vad de lider av eftersom informationen inte gjorts lättillgänglig.

John Mew brukar jag tjata om här på bloggen och han är min hjälte. Han är grundaren av Orthotropics som är ett registrerat varumärke, en metod som inte ens vill kalla sig för ”orthodontics”. Som jag redan berättat så många gånger går det ut på att guida käkarnas växt vid en tidig ålder för att hjälpa dem att växa framåt och utåt. Detta är precis så som, enligt den forskning han baserar metoden på, människor med primitiv kosthållning utvecklas. Fråga vilken tandläkare som helst och de kommer att kunna bekräfta att när våra förfäder åt hård föda så flyttades tänderna – inte bakåt – utan framåt. Traditionell tandreglering flyttar ändå tänderna bakåt och då undrar man förstås hur det kunde bli så tokigt.

Jo! En liten del av svaret finns i denna artikel som jag tycker att ni ska läsa. Men jag ska ändå ta och sammanfatta den här i bloggen.

John Mew från Storbritannien var från början utbildad käkkirurg vilket gav honom möjligheten att studera käkleden och ansiktets förändringar vid kirurgi. Redan 1958 lade han fram en hypotes att bettfel inte nödvändigtvis var någonting ärftligt och han hade börjat oroa sig för att tandreglering kunde skada ansiktets växt. Enorma resurser, såväl juridiska som ekonomiska, lades ner för att försöka förhindra honom att använda vissa metoder. Hans apparatur, Biobloc, uppfanns alltså för åtskilliga decennier sedan men jag törs slå vad om att så gott som inga tandreglerare i Sverige någonsin hört namnet än idag.

Hans kontroversiella forskning upprörde många inom den ortodontiska fakulteten. Han hade också oturen att vara dyslektiker vilket gjorde att han misslyckades vid viktiga examinationer, något som ofta vänts emot honom. Hans akademiska uppsatser ratades, en av dem så många som 15 gånger innan den efter 23 år publicerades. Ett skäl som angavs var att den skulle uppröra alltför många av hans kollegor. En studie som jämförde resultat mellan enäggstvillingar, varav den ena behandlats med vanlig tandreglering och den andra med Orthotropics och som kunde visa hur ansiktet påverkades negativt av tandreglering, tog 15 år att få publicerad.

Även om det finns många inom ortodonti som i det tysta hållit med Dr. Mew så har de inte vågat träda fram av rädsla för att äventyra sin karriär. Studenter har hävdat att de blivit underkända på tentor på grund av att de nämnt hans namn. Den brittiska institutionen för ortodonti uteslöt John Mew år 2008. Anledningen var att han kritiserat deras forskning och utövande. Det han gjort var att lägga fram att deras forskning var bristfällig och att han tyckte att någon borde ta en titt på bevisen som säger att fast tandställning kan orsaka skador på ansiktet hos patienterna. Allt han ville ha var en öppen debatt men det som har hänt är att han tystats ner gång på gång.

På grund av detta sitter jag (och många med mig) nu här och har en käkled som inte fungerar, en tunga som kväver mig på nätterna, en mun som inte går att stänga eller tugga särskilt bra med och en knasig profil. Och jag undrar i mitt stilla sinne: ”Varför kunde ni inte ha lyssnat på den där gubben för?”

lördag 10 september 2011

Käkoperation överbett och överkäken

Överbett är ett av de vanligaste bettfelen och kan korrigeras på en mängd olika sätt. Men vad är egentligen ett överbett? Jag har tidigare skrivit om hur utstående tänder alltför ofta får skulden för problemet när det i de flesta fall i själva verket inte är annat än en synvilla. Överbett definieras av moderna ortodontister som ”retruderad haka”, alltså att underkäken är för långt bak. 

Man kommer att få olika svar beroende på vem man frågar. Traditionella tandreglerare kommer förmodligen att säga att det är bra att vid ett överbett flytta bak tänderna i överkäken, kanske i kombination med att dra ut tänder. Vissa käkkirurger och anhängare av Herbst, MARA, Twinblock och Bionator (namn på olika apparatur) kommer kanske att påstå att man bör flytta in överkäken samtidigt som man flyttar fram underkäken.

Efter att ha läst mycket av det som skrivits av Orthotropics-utvecklaren John Mew och hans kollega William Hang kan jag dock inte hålla med någon av ovanstående. De teorier som dessa herrar jobbar utifrån bygger mycket på undersökningar av Weston Price gjorda på naturfolk (från bl.a. Sibirien, Schweiz och Sydamerika) som har en annan kosthållning än vi har i den moderna världen. Deras ansikten och käkar visade en horisontell växt, dvs. kraniet växte framåt och utåt. Resultatet blev naturligt perfekta tänder där allting fick plats, även visdomständerna.

Med den bilden i bakhuvudet tycker åtminstone jag allting faller på plats. Idag förstår alltfler tandreglerare att käkarna bör göras bredare för att tänderna ska få rum i munnen. Men det är bara halva sanningen för ibland räcker inte det. Däremot, görs käkarna även större genom att expanderas framåt så utvecklas patienten som om denne skulle växt normalt. Det är naturligtvis oerhört svårt, som alltid, att veta vad man ska definiera som normalt men för mig har denna teori varit som en aha-upplevelse. Att flytta tänder bakåt i munnen med t.ex. olika headgear-apparater, ja över huvud taget hålla på att mecka i åratal för att få allting att få plats och sedan kanske ändå behöva dra ut visdomständerna när allt är klart har aldrig förefallit logiskt för mig. Jag tycker till och med att alltsammans låter ganska förskräckligt!

Tillbaka till detta med överbett och käkoperation. Man hör ofta talas om patienter som fått rekommendationen att dra ut tänder och ha tandställning för att jämna till och flytta bak tänderna i överkäken för att sedan även kirurgiskt ta fram underkäken. Det händer även att man flyttar bak överkäken kirurgiskt och i samma veva flyttar fram underkäken. Vad man måste komma ihåg här är att tillvägagångssättet som just din kirurg använder bygger på en åsikt om hur det bör vara. Det är svårt att hitta absoluta sanningar. William Hang brukar säga att man ofta ska ta prat om bakåtflyttning som ett varningstecken. Detta särskilt eftersom bakåtflyttning av överkäken hindrar underkäken från att komma fram maximalt.

Förutom att hänvisa till Weston Prices forskning på naturfolk vill jag även lyfta fram följande för att styrka min uppfattning om den horisontella guidningen av ansiktet:

Ta en titt på de här bilderna och läs undertexterna (klicka för att få en större bild). Vem skulle inte säga att pojken till höger har ”utstående tänder”. Ändå har man flyttat fram både hans överkäke och underkäke. Enligt bilden samtyckte 90% av tandreglerarna i England med behandlingen som utfördes på pojken till vänster mot hans överbett. Vad tycker du?
 


Här ser vi två damer som anses vackra av många, Jennifer Lopez och Claudia Schiffer. Båda två perfekta exempel på horisontell ansiktsväxt. Notera att överläppen lutar utåt från näsan sett vilket gör att dess fyllighet verkligen kommer till sin rätt. Käkarna är liksom konvexa och på något sätt utanför pannan.

Vem du väljer att lyssna på och vilken väg du tar är ditt beslut. Allt jag råder dig som läser detta till är att fundera noga och överväga olika tänkesätt och metoder innan du gör någonting. En käkoperation eller behandling med tandställning är något man bara vill göra en enda gång i livet.