måndag 13 juni 2011

Säg inte utstående tänder!

Nu ska ni få hjälpa mig med en sak! 

Då och då hör man folk som anmärker på någon annans ”utstående tänder”. Det kan vara på tv eller bara vanligt skitsnack bakom ryggen på en annan människa. Förutom det självklara att det är taskigt att anmärka på någon annans utseende så är det även i de allra flesta fall direkt fel att säga att någon har utstående tänder. Det vanligaste vid överbett är faktiskt att framtändernas läge är perfekt. Men underkäken är positionerad för långt bak vilket ger intrycket av att de övre tänderna står ut. Som jag skrivit flera gånger förut kan även själva överkäken vara för långt bak – det är därför man kan få så insjunken överläpp om man flyttar bakåt tänder. 

Hur som helst, att säga att någon har utstående tänder är alltså för det mesta inkorrekt och effekten av den felsägningen är att vi inte märker när vi själva eller någon annan blir felbehandlad förrän det är för sent. Vi bör sprida kunskapen så att nästa person i den här situationen som får behandlingsförslaget att trycka in framtänderna kan protestera och säga: ”Vänta lite, är det inte så att underkäken ska fram?” 

Så nästa gång ni hör någon anmärka på utstående tänder, rätta dem: ”Appappapp, nej, det är hakan som sitter för långt bak!” och uppmana dem att göra samma sak så hjälps vi åt att lära ut denna viktiga sanning.

2 kommentarer:

  1. Måste säga att mina tänder jag hade INNAN just rälsen (vilken jag hade i 7,5 år, hade många olika sorters tandställningar innan den- ståltråd i gommen för att utvidga överkäken som var på tok för trång och smal, klumpig nattandställning man ej kunde andas med osv...) kunde man verkligen kalla för just utstående tänder ;-) Då såg jag ut som en häst gör i munnen ungefär.
    Tänderna i överkäken pekade rätt ut och åt olika håll med ett mellanrum på ca 8 mm!!! :O Plus att jag hade överbett. Är väldigt glad över att jag fick min räls sedan, för efter den blev munnen mycket finare, så även min profil och inget överbett längre! :-) Det jag är missnöjd med nu är mest det faktum att när jag var ca 10 år gammal så ramlade jag och slog av båda halva framtänderna, vilka tandläkarna sedan plastade så de blev hela. Och tydligen hade de plastat tänderna snett eftersom tänderna sitter ihop halvvägs, men där de gick av börjar det att gå "utåt från varandra" så det blir som en 1 mm glugg mellan där. Det är endast därför som jag vill ha fasader (av någon typ) på framtänderna, så jag slipper det där mellanrummet, vilket jag hade sluppit om jag inte hade varit så ivrig och sprungit när jag var 10 år... :-/

    SvaraRadera
  2. Det jag har läst är att för det mesta är de utstående tänderna bara en synvilla. Detta kan låta konstigt, jag vet. Nästan aldrig ska man flytta in framtänderna, åtminstone inte så mycket. Det var ju bra att du fick överkäken vidgad. Flyttades även underkäken fram?

    Grejen är att det finns olika sorters behandling. Det värsta av allt är när man bara flyttar in framtänderna vid överbett, det är heltokigt. Det näst värsta är om man flyttar fram underkäken och samtidigt flyttar in framtänderna i överkäken - ibland sker framflyttningen av underkäken så att säga på bekostnad av överkäken. Då håller man tillbaka dess växt vilket inte är bra - dock är det åtminstone mycket bättre än att bara flytta in överkäken.

    Att du har haft räls i 7,5 år indikerar att man inte jobbat tillräckligt mycket med käkarna - överbett är ett skelettfel, inte ett tandburet fel. Faktum är att ingen ska behöva ha räls så länge, man måste liksom lägga en bra grund (käkarna) innan man kan bygga huset (tänderna).

    Håll i dig nu, man kan ha ett skelettmässigt klass 2 (överbett) fastän det nästan inte är något avstånd mellan framtänderna i respektive käke och fastän ingen skulle säga att man har utstående tänder. Detta kan man se genom att göra en cephalometric scan. Då avgörs var respektive käke ska vara positionerad jämfört med resten av ansiktet. I ett sådant här fall är ofta båda käkarna för långt bak.

    SvaraRadera