fredag 7 februari 2014

Vidgning av käken vid underbett och öppet bett

Minns ni pojken jag berättade om här, han som skulle få en osynlig tandställning för att vidga överkäken? Vi har varit iväg med honom igen och jag tänkte göra en liten uppdatering. 

Pojken har nu hunnit fylla 14 och anledningen till att det dröjt så länge innan behandlingen kunnat påbörjas är att hans pappa har bytt jobb och gjort två utlandsresor samt haft mycket med sina andra barn. Lite oturligt, men ibland ser livet ut så. 


Dr. Judith Medina gick den här gången in på djupet med hans fall. Fotografierna visade ett något underutvecklat ansikte där överkäken inte kommit fram ordentligt. Man kan se vid en ganska snabb anblick att så är fallet - jag insåg det själv när jag såg honom första gången. Dessutom har han ett milt öppet bett. Luftvägen såg helt okej ut enligt röntgen men just därför är det så viktigt att käkar och tänder inte flyttas bakåt. Stolt berättade dr. Medina att de nu haft ett par patienter som rapporterat att de nästan helt botats från sin astma sedan de fått behandling hos henne. Hon kunde inte nog poängtera hur viktigt det är med ett holistiskt perspektiv i de här sammanhangen.

Dr. Medina visade oss en bild på en annan patient som hade vad de flesta av oss skulle kalla för underbett. Hon förklarade att båda käkarna hos den här tjejen var underutvecklade. Ja, ni hörde rätt! Alltså även underkäken! Oerhört intressant tycker jag. Vi har ju lärt oss att spontant tro att "vid underbett skall underkäken bakåt", men när man tittade på bilden föreföll doktorns synsätt helt logiskt. Hakan var verkligen inte särskilt framträdande trots att underkäkens tänder satt längre fram än överkäkens. Vi fick även se ett par andra patienter, som förutom att deras bett hade förbättrats, även fått snyggare ansikten med mer kinder, haka och läppar samt bättre symmetri än innan.



Före och efter tandställning med dr. Medinas metod vid "underbett". Underkäken har inte flyttats bakåt som ni ser. Att överkäksbenet kommit fram syns inte bara på överläppen utan även på bl.a. kinden. Käklinjen är också mer ren p.g.a. att underkäken antagligen har flyttats framåt. Detta har gjorts möjligt genom att ta fram överkäken maximalt.

Vidare blev vi rekommenderade att äta hård mat allihopa, särskilt hans bröder som är små och vars kranier är väldigt påverkbara. En annan tandreglerare jag har stort förtroende för, Dr. Mike Mew, berättade i en intervju att han under ett experiment lyckats suga i sig en hamburgare! Så mjuk är alltså vår föda idag att vi ofta inte behöver tugga den och det är en av andledningarna till att många människors käkar blir underutvecklade, tror många idag. 


Rätt viloställning för munnen ska vara med tungan mot den lilla knölen bakom framtänderna i överkäken, läppar ihop och stängd mun. Vi rekommenderades att påminna varandra om vi slarvade med detta. Lustigt nog har hans pappa sedan tidiga barnår gått omkring och verkligen tänkt på att inte lämna munnen öppen, "för han tyckte det såg så dumt ut". Hans käkar är näst intill perfekta. 


Här kan ni se en infographic över hur de olika delarna påverkar varandra:




Bilden kommer från John Flutter Dental. Klicka för att förstora.

Vår 14-åring fick sin apparatur, som är en Myobrace med BWS. Han ska ha den varje natt plus en timme på dagen i ca 18 månader. Tyvärr fick han senare rätt så ont av den, men det var mer en sorts muskelsmärta, munnen fick sig rejäl gymnastik. Dock har han redan märkt en liten skillnad på hur tungan får plats i munnen i framåt-bakåtled!

Ett litet bakslag inträffade. Kort efter att vi varit hos dr. Medina och hämtat ut apparaturen fick han hemsk smärta bak i munnen. På grund av julhelger och liknande var det svårt att få en tid hos vanlig tandläkare och när han äntligen kom iväg visade det sig att han behövde en rotfyllning. Under läkningsperioden vågade han inte använda apparaturen. Ett av de vanligaste argumenten mot sådan här typ av behandling är just att patienten själv är ansvarig för att resultat ska uppnås. Det är enkelt att säga "jag börjar använda tandställningen imorgon", "jag glömde" eller "jag ska bara..." Detta kallas för "patient compliance" på engelska och visst, det är ett stort problem. Hade han fått räls eller annan fast apparatur så hade den ju suttit där den suttit och inget kunde göras åt det. Då hade han varit flera månader inne i behandlingen nu. Men! Enligt mig är det här inte ett tillräckligt bra argument då jag anser att det är bättre att få en rätt behandling (som vi ju tror att Myobrace är för honom) än att till varje pris få behandling (som i vissa fall kan sluta illa). 


Tandläkaren som gjorde rotfyllningen var mycket skeptisk till dr. Medinas metod. "Det kommer inte att fungera! Dessutom är hon inte utbildad ortodontist!" påpekade han. Det senare stämmer bra. Hon har en vanlig tandläkarexamen och lång erfarenhet, men ingen traditionell tandregleringsutbildning. Emellertid råkar jag veta att det nu håller på att ske ett regimskifte där tandläkare tar över tandregleringspatienter från ortodontisterna. Dr. William Hang pratar lite om det i följande radiointervju vid 2:20 - 4:37 (för övrigt ett jätteintressant klipp, lyssna gärna på hela). Även min guru Tooth975 pratar om att allmäntandläkare nuförtiden ibland har bättre kundskap om hur den apparatur som används vid "functional orthodontics" ska justeras. Det sker också ofta med Invisalign, läs en mer djupgående artikel här.


Pojkens mamma som var med honom till rotfyllningstandläkaren stod trots allt benhårt fast vid att nej, den här behandlingen med dr. Medina verkade mest logisk. Mamman har själv genomgått traditionell tandlreglering med räls och hennes tänder har nu gått tillbaka. Så hon tyckte absolut att vi skulle köra på Myobrace. 


Mer information om detta fall så snart någonting nytt uppkommer!