söndag 5 augusti 2012

OS' fantastiska ansikten och käkar

Nu så här under OS kan jag inte låta bli att tänka på en sak som en av de functional orthodontists jag har allra mest respekt för, nämligen dr. Brendan Stack, brukar säga till sina patienter. Nämligen att framgångsrika idrottsmän i större utsträckning har bra käkar, jämfört med gemene man. Detta skulle enligt den här typen av ortodontister bero på två saker:

  1. Att stora käkar där speciellt underkäken är positionerad långt fram underlättar andning och ökar möjligheten att få maximalt med syre. 
  2. Att käkar som växt rätt innebär ett kranium i balans vilket i sin tur resten av skelettet utgår och anpassar sig ifrån. Skallen tros vara en viktig del i hur nacke, rygg och höfter växer. Om inte det som sitter högst upp på kroppen är i balans kommer det att påverka även resten.
När jag tittar på de olika atleternas ansikten är det nästan skrämmande hur många som har bra eller till och med perfekta käkar, jämfört med t.ex. folk man ser på stan. Man ser inte så många med liten, trång överkäke och försvinnande få har flyende haka. Det här har inte så mycket med kön eller etnicitet att göra som man skulle kunna tro. Perfekta överkäkar är stora och rundade oavsett om man är man eller kvinna, felfria underkäkar är markerade och sitter långt fram oavsett om man är svensk eller jamaican. 

Ansiktet får en speciell form. Det är balanserat, dvs. inte alltför avlångt och smalt, inte större upptill än det är nedtill och med markerade kindben och ej markerad näsa. Dessutom är ansiktet ofta väldigt symmetriskt. Kraniet har växt framåt och utåt. Tänderna är jämna och leendet brett, dvs. man ser många tänder. Samma fenomen upptäcker man om man tittar på fotomodeller, där finns också en större frekvens av ansikten som är balanserade på precis detta sätt. 

Kom ihåg att traditionell tandreglering med olika tandställningar som flyttar tänder och käkar inåt i ansiktet motverkar just den här typen av ansikte. Headgear/aktivator/nattandställning med mössa som trycker in överkäken, utdragningar av tänder som har syftet att ”jämna till” de främre tänderna genom att flytta dem bakåt, överbett som behandlas genom att man flyttar bak överkäken, tandställningar som tar tag i överkäken för att på så sätt flytta fram underkäken – dessa metoder kan få oss att se mindre ut som dessa fotomodeller och idrottsmän. Luftvägen kan förminskas, kraniet kan hamna i obalans. Utdragning av tänder gör dessutom att benmassa försvinner. 

Titta på dessa bilder och förundras. Fortsätt sedan att titta på OS med detta i tankarna, det finns många fler exempel och det kan om inte annat bli en kul liten sidogrej.

Michel Torneus, vår svenska länghoppstalang, har ett balanserat ansikte med markerad haklinje, perfekt symmetri och ett stort, brett leende. Weston A. Price skulle ha varit stolt! ;)


Shelly-Ann Fraser-Pryce, supersnabb jamaicansk sprinter visar upp sin runda, stora tandbåge.


Sarah Sjöström, Sveriges unga, duktiga simmare, har ett brett ansikte med markerade käkar, kindben som växt framåt och bra balans mellan storlek upptill och nedtill.


Darya Pishchalnikova är en rysk, framgångsrik diskuskastare. Hon har ett brett, välväxt kranium och hennes stora överkäke syns t.o.m. lång väg.


Marlena Wesh, amerikansk sprinter, har ett ansikte som växt framåt och som är brett med markerade kinder. Symmetriskt och inte för stort upptill. Detsamma kan sägas om hennes kollega.


Usain Bolt verkar sakna en och annan tand, men hans överkäke är formad som en romersk båge – precis som det ska vara.





Kusligt nog tycker jag inte så många deltagare i OS har den här typen av profil där ansiktet växt bakåt. (Pojken ovan hade överbett och har behandlats med tandreglering där överkäken flyttades inåt varpå underkäken tvingades ännu längre bak än den redan var). Överkäken till höger är min. Jämför formen med idrottarna ovan – min är trång, mer V-formad och sned (mindre på min högra sida). Även jag har fått samma behandling som pojken och har mycket riktigt andningssvårigheter och dålig hållning.