lördag 19 maj 2012

Sömnapné, tandreglering och sömnutredning

Av de mail och kommentarer jag får har jag förstått att många av er vill läsa om käkoperationer och functional orthodontics. Men nu hade jag tänkt att det skulle handla om sömnapné och snarkning. Dessa två saker kan nämligen ha med käkarna att göra och jag tänkte att det kanske finns många som inte känner till det?

När jag som tonåring kommit en bit in i min behandling med tandställning märkte jag att min mun blev mindre och trängre. Tungan tycktes inte få plats på samma sätt som förut (antagligen var det inte bra från början heller). Jag minns ett joggingpass på gymnastiklektionen då jag förfärat stannade, flåsande och sa till min bästa vän: "Något är fel med mig, jag får inte luft längre! Vad är det som har hänt?"


I samma veva började jag snarka. Jag minns väldigt tydligt hur samma vän som jag brukade sova över hos (så där som tonåringar gör) inte längre kunde sova i samma rum som jag. Jag förde helt enkelt för mycket oväsen. Senare har andra vänner och pojkvänner klagat. "Du snarkar som en gammal tant!" har vissa av dem skrattat och jag har försökt skratta med dem. Andra har varit mer oroade: "Du slutar andas på nätterna! Jag har inte vågat somna förrän jag hört att du börjar igen." Ibland har jag haft mardrömmar om att jag drunknar och liknande för att sedan vakna med andan i halsen.


I många år har jag funderat på om det var tandregleringen som orsakade det här. Eller kanske snarare fick en redan full bägare att rinna över. Men jag ville först inte tro att det var så. Nu har jag dock kommit i kontakt med både tandläkare och patienter som bekräftat att de här sakerna kan vara relaterade. När allting med traditionell tandställning flyttas bakåt får tungan inte plats och täpper till i halsen. (Jag bör tillägga att jag har några kilos undervikt och alltid har haft. Annars brukar sömnapné vara associerat med övervikt.)


Jag beslöt mig nyligen för att göra en sömnutredning! Jag tänkte berätta lite om hur det gick.


Sömnutredningen

Först plockade jag upp utrustningen på Sofiahemmet. En trevlig tant förklarade hur man skulle göra. "Den här remmen runt bröstet så här och den här tar du över huvudet först." Så följde det med någon sorts folder som såg ut exakt som den där "safety on board" som man får på flyget. Jag försökte vara käck: "Det här påminner om instruktionerna när man ska ut och flyga!" Hon verkade inte road. Senare kom jag på att hon ju sitter där hela dagarna och instruerar folk, hon måste ju ha hört den hundra gånger förut och tänkt: "Suck. Inte det där skämtet igen." :)

Det gick hyfsat bra att sova med slangarna och remmarna. Jag hade också mycket riktigt en mardröm så jag tänkte mig att natten kanske hade varit ganska representativ.


Några dagar senare var det dags för ett läkarbesök då man lämnade tillbaka maskinen och pratade med en expert på sömnutredning. Tillsammans tittade vi på ett diagram som representerade min andning under den undersökta natten. På radarn syntes allt - från när jag hade gått och lagt mig, när jag somnat respektive vaknat samt vilken sida jag legat på. Kurvan visade tydligt snarkning och ett par små andningsuppehåll. Men allting var inom ramen för det normala vilket var väldigt skönt att höra.


Läkaren förklarade att snarkning och andningsuppehåll inte behövde vara farliga och att man kan få sin sömn ändå. Det finns människor som snarkar så jorden skakar och stör alla andra i samma byggnad, men som själva sover hur gott som helst. För att det ska betecknas som obstruktiv sömnapné (även kallat OSA) krävs ett visst antal uppehåll per timme och att de har en viss längd.


Snarkskena

En snarkskena som håller fram underkäken kan hjälpa om problemet beror på en retruderad haka. Dessa kan man emellertid bara få betalda om man fått diagnosen apné. Läkaren tipsade dock om en billigare sort som finns på Apoteket ("Snorban"). Enligt hans erfarenhet brukade de fungera riktigt bra.

Nu har jag äntligen varit och köpt en sådan billigare snarkskena. I väntan på att jag ska försöka göra om tandregleringen tvärtom, "åt andra hållet" för att flytta käkarna åt rätt håll kan detta förhoppningsvis vara en temporär lösning. Jag kan tala om hur det gått när jag använt den lite mer.