tisdag 30 augusti 2011

Käkkirurgi utomlands

Sedan jag var i London har jag varit i kontakt med en käkkirurg från Baltikum. Min far har många vänner där borta, däribland en sjuksköterska och det var hon som förmedlade kontakten. De är väldigt duktiga och naturligtvis finns även ett stort intresse från min sida rent ekonomiskt då jag inte tror att detta kommer att gå på någon försäkring eller liknande. Hur mycket billigare det skulle kunna bli vet jag inte men priset är troligtvis betydande lägre.

Ni ska här få läsa ett utdrag ur den mailkonversation jag haft med käkkirurgen. Det allra mest intressanta, tycker jag, är att han är fullt medveten om skadan som utdragning av tänder för tandreglering gör och att han föreslår full reversering med implantat. Det tyder på en modern syn på käkar och ansikte som jag hittills inte sett här i Sverige. Mailet var på engelska men jag har översatt:

”Tack för ditt mail och din förfrågan angående käkproblem. Först vill jag säga att ditt problem inte alls är stort och att det absolut finns en lösning. Vi har behandlat fall som ditt sedan 2003 och blandar tekniker från Europa, Kalifornien och Sydamerika för att nå de bästa resultaten estetiskt och funktionellt.

På det du beskriver i ditt mail låter det som om du under ditt liv utvecklat en skeletal käkavvikelse som senare behandlades ortodontiskt med kamouflerande tekniker. När du förlorade benmassan p.g.a. tandutdragningarna tappade läpparna sitt strukturella stöd och de lutades inåt vilket kanske framhävde hakan och näsan. Detta är antagligen vad du ogillar med din profil.

Beroende på din nuvarande förutsättning måste antingen de övre eller undre (i vissa fall alla fyra) kindtänderna implanteras efter det att gluggarna har öppnats med tandreglering. Dubbel käkoperation är ett måste i dessa fall. Det kan tilläggas att överkäken kan behöva delas i tre eller fyra delar för att åstadkomma bredd och förbättra leendet medan hakan också ofta brukar opereras för att justera dess storlek. Utmaningen här är inte operationen eller antalet delar utan planeringen för ansiktet, den nya positionen för käkarna kommer att bestämma formen på läpparna och hakan.

Behandlingen är ofta uppdelad och tandregleringsdelen kan göras på din lokala klinik under förutsättningen att tandregleraren följer våra instruktioner. Den kirurgiska biten och uppföljning efter några veckor samt återbesök skulle göras på vårt sjukhus så snart du är klar rent ortodontiskt.”

Jag skickade senare några bilder på mitt ansikte i olika vinklar samt tänderna och bettet. Min snälla moster som har en superkamera hjälpte mig att fotografera. Jag fick då följande svar:

”Efter att ha undersökt dina ansikts- och tandbilder kan jag säga att du skulle kunna bli hjälpt av en fullständig kirurgisk ansiktsrekonstruktion. Överkäkskirurgi för att lyfta överkäken och bredda, ta fram underkäken, kanske hakkorrigering och jag rekommenderar kindbenshöjning eftersom de är allvarligt tillbakabildade. Jag skulle inte över huvud taget rekommendera Damon braces för käkkirurgi av flera olika skäl. SARPE är olämpligt om vidare överkäkskirurgi är planen. Överkäken kan expanderas under samma operation.

En mycket erfaren tandreglerare kommer att behövas för den ortodontiska biten, annars kommer planeringen av operationen att bli väldigt svår.”

Jag är eventuellt intresserad av en konsultation med denne kirurg men framöver har jag några andra konsultationer och en del research att göra så vi får se hur det blir!

söndag 21 augusti 2011

Fluor i tandkräm och dricksvatten - ett gift

Jag får många mail från er läsare både från denna blogg och även från min hemsida (googla bara på tandställning så hittar ni den ;) och jag vill passa på att tacka! Fortsätt skriva! Det kan ta några dagar innan jag svarar men jag svarar alltid på alla mail.

För ett tag sedan fick jag ett mail från Lina (fingerat namn) där hon berättade att hon nyligen hittat artiklar om att fluor som tillsätts i vatten och tandkräm kan vara farligt för oss människor. Hon har skrivit ihop en mycket bra liten artikel om debatten och jag har fått tillåtelse att publicera den här. Tack så hemskt mycket, Lina! Här kommer den:


2006 gjorde toxikologen Donald R. Taves och "National Research Center" en noggrann studie av fluor och presenterade en rapport på 450 sidor i vilken de bl. a beskrev att den mängd fluor som tillsätts i dricksvatten i USA definitivt skadar tänder och skelett. Professor Robert L. Isaacson i samma grupp förklarade att fluoret också kan förändra receptorerna i hjärnans celler.

"Generellt så påverkar fluoret hjärnans förmåga att utföra s.k signalfunktioner, vilket får till följd att information som passerar längs många vägar antingen är inkomplett eller felaktig" förklarar Isaacson.

Professor Isaacson sa också att fluor kan bidra till demens och att epidemologiska studier visar att intag av fluor sänker IQ:n hos barn.

Våren 2006 krävde National Academy of Sciences i ett upprop från 1000 experter att man utreder riskerna med fluor. En kommitté hade funnit mängder av oroande rapporter som aldrig utretts riktigt. T.ex att fluor i dricksvattnet kunde leda till sämre tandhälsa med missfärgningar och försvagad emalj, liksom oroande rön om lägre IQ, frakturer och skelettcancer.

Inte långt därefter publicerades en studie vid Harvard dental school som visade att det tycks finnas ett känslighetsfönster hos unga pojkar när deras skelett växer som snabbast.De 5-10-åringar som drack kranvatten med fluor femdubblade risken för att drabbas av bentumör, osteosarkom, i åldern 10-19 år. Känsligheten var allra störst i åldern 6-8 år.
Den danske tandläkaren Henrik Lichtenbergs forskning visar att fluor stör bildandet av kollagen och leder till förstörelse av vävnaderna i senor, skelett, muskler, hud, lungor, brosk, njurar och luftrör.

Han förklarar vidare att fluor förvirrar vårt immunsystem och får det att angripa kroppens egen vävnad vilket ökar risken för tumörväxt hos de med anlag för cancer och att fluor även hämmar bildandet av antikroppar i blodet och bildar fria radikaler samt hämmar det normala syreförbruket i kroppen. 

En som studerat fluor och andra gifter ingående är Dr Russel Blaylock i USA. I hans utmärkta bok "Health & Nutrition Secrets that can save your life", som jag varmt rekommenderar alla som är det minsta intresserad av sin hälsa och vilka gifter man bör undvika, har han ett mycket intressant och avslöjande kapitel om fluor.

Han berättar inte bara den smutsiga historien bakom fluorets historia och hur forskare manipulerade folk att tro att det var bra för dem, han beskriver också ingående vad fluor egentligen är och hur det påverkar vår hälsa.

"Fluorid är så reaktivt att det kan äta sig genom stål, glas, järn, aluminium och de flesta andra ämnen, tillsammans med kvicksilver utgör det ett av de giftigaste ämnena på jorden."
Blaylock skriver också om hur fluor skadar hjärnan, DNA, minskar fertiliteten hos män och sänker IQ-nivåerna hos människor. Han skriver vidare att det finns samband mellan fluor - ADHD, autism, och andra former av utvecklingsstörning.

Det mest talande exemplet av alla som Dr Blaylock ger är det jag nu citerar direkt ur hans bok:

"En fråga som man ofta ställer till mig är: om fluor nu är så giftigt och de som saluför det vet om det, är de inte rädda att bli förgiftade själva?

De ÄR rädda för fluorerat vatten. När jag frågade en välkänd motståndare till fluorering samma sak så berättade han om borgmästaren i Sacramento som sa att hon röstade för fluorering av dricksvatten eftersom hon själv inte behövde oroa sig för giftet då hon hade ett omvänt osmosisfilter som renade vattnet.

Allt ni behöver göra är att ta en promenad längs korridorerna i Capitol Hill, (USA:s kongress där senatorerna och de mäktiga håller till) för att se alla vattenrenare på kontoren hos alla de som använt sin politiska makt för att tvinga fluorering på miljoner hjälplösa och oinformerade människor."

Professor Hardy Limeback medlem av National Academy of Sciences gjorde följande uttalande:

"Efterhand som fler och fler respekterade forskare och kunniga börjar tala om de skadeverkningar kronisk påverkan av fluor kan ge, kan vi bara hoppas att tandläkarna vill besvära sig med att läsa den dokumenterade forskningen."

Ph.D Robert Carton som är toxikolog och f.d forskare på US Environmental Protection Agency, sa så här om fluor:

"Fluorering är det största fallet av vetenskapligt bedrägeri i detta århundrade, om inte i alla tider."

Det finns alternativ till att borsta tänderna med ett gift som fluor. Sök upp din hälsokostaffär så kommer du sannolikt att hitta fullgoda ersättningar.
Natriumfluorid är en av de giftigaste substanser som finns. Om ett barn får i sig mer tandkräm än det som finns på tandborsten måste man kontakta giftinformationscentralen. En hel tandkrämstub innehåller tillräckligt med fluor för att döda ett barn.
Fluor förstör dessutom enzymer, bland dem adenosindifosfatas, som levererar fosfat till kalciumet på tandytan.

Det finns inga bevis för att fluor förebygger hål. Syror kan faktiskt lösa upp en hajtand, som är full av fluor.

Glycerin, en oljig ingrediens i tandkräm, tillverkas ofta av naturliga råvaror som kokosolja, men det sitter kvar på tänderna och det tar 20 sköljningar eller mer att få bort det. Folk som inte vill ha vinfläckar på tänderna täcker dem med ett lager glycerin av just den här anledningen. Men att täcka tänderna med glycerin hindrar reparationen av emaljen, något som annars skulle ske naturligt. 

Ämnena SLS och SLES som gör att tandkrämen löddrar, kan ändra strukturen på slemhinnorna. De stör proteinerna i cellerna, vilket leder till att slemhinnorna absorberar andra gifter. Dessutom är det SLS som hamnar i grundvattnet efter att vi människor använt det giftigt för fiskar och andra organismer (källa).

På Judds rekommendation använder många människor tvål eller tandtvål istället för tandkräm. Den dödar bakterierna och tar bort oljor som glycerin, som hindrar att ny emalj kan bildas. 

Ta några tag med tandborsten på en tvål så att det täcker borstens strån. Om du tycker det är viktigt med smak så finns det tandtvål att köpa som smakar bättre och kan användas i flytande form.

Judd rekommenderar att försiktigt trycka tandköttet mot tanden för att laga fickor. Han föreslår också att ta tillskott, som c-vitamin, (vilket stärker bindväven) d-vitamin, och kalcium. Folk som provar ovanstående upptäcker att deras tänder och tandkött börjar läka.
Den idag ”nästan epidemiska ökningen av allergier kan delvis bero på den ökade fluorhalten i vatten och mat”, skriver Lindahl. Han ansåg också att fluor kan ge en rad sjukdomar inklusive cancer och påskyndar åldrandet. Som tips hänvisade Lindahl för de som är speciellt intresserade av detta problem att läsa boken "Fluoride - The Aging Factor" av John Yiamouyiannis, 1983.

Som exempel berättade professorn om innevånarna i de två byarna, en i Turkiet och en på Sicilien. Där åldrades befolkningen ovanligt snabbt. Redan vid 30-40 års ålder var de flesta rynkiga, åldrade och värkbrutna. Missfall, dödfödda barn och missbildningar förekom också i hög frekvens.

Efter att ha undersökt orsaken upptäckte man att fluorhalten i dricksvattnet var onormalt hög och låg på 5-6 ppm. Också i Indien har man upptäckt vissa områden i med lika hög fluorhalt i dricksvattnet. Innevånarna där har uppvisat svåra deformeringar på skelettet.
Lindahl ansåg att tillräckligt med omfattande forskning visat att fluorid är ett starkt enzymgift. Enzymerna har betydelse för kroppens ämnesomsättning, med andra ord för hela livsprocessen. Utan enzymer stannar allt av och vi dör.

Forskning har visat att frekvensen av missbildning ökar klart hos djur som får fluor. I en rad djurförsök har det visats att spermierna får kromosomskador när man tillfört fluor.
Lindahl hävdade att man även hos människan spårat ett samband vid den medfödda sjukdomen Downs syndrom.

En av pionjärerna inom cancerforskningen var Dean Burke. Han studerade bland annat cancerfrekvensen i tio stora städer sedan vattenfluoridering infördes 1950. Han såg att cancerdödligheten ökade hos dem som fått sitt vatten fluoriderat.

En forskningsstudie från Batelle Research Institute, Columbus, Ohio, år 1989 visade att fluor är ett kraftigt cancerframkallande ämne.

Det finns gott om tandkrämsalternativ utan Flour för både barn och vuxna.

lördag 13 augusti 2011

Olika sorters tandställningar

En anledning, tror åtminstone jag, till att patienter här i Sverige har så begränsade kunskaper och förståelse när det gäller tandreglering är att de kallar all apparatur för tandställning. ”Jag ska få tandställning,” kan man höra någon säga och då vet man egentligen inte alls vad denne menar. Personen kan mena allt från räls till retainertråd – de benämns med exakt samma term. Då är det också lättare att generalisera. ”Det är bra med tandställning!” är en vanlig allmän slutsats. 

Men olika tandställningar och olika metoder för tandreglering kan innebära en milsvid skillnad i resultat. En person kan bli felbehandlad medan en annan får en förbättrad mun – även om båda haft ”tandställning”. Jag tycker att det är dags att vi först och främst reder ut begreppen och sedan börjar bry oss om hur vi benämner de olika tandställningarna. Finns inget bra ord på svenska, ja då får man väl ta till engelska. Detsamma gäller för tandreglerarna. De ska informera oss om exakt vad det är för typ av apparatur som de avser att använda på oss, detta bör inte bli någon överraskning! För då kan vi heller inte göra ordentlig research innan vi påbörjar behandling och avgöra om det är någonting vi vill hoppa på. Missförstånd riskerar också att uppstå. 

Här kommer en liten guide för olika tandställningar:

Räls – ”Ploppar” eller brackets på varje tand och en tråd. 


Suturvidgare eller överkäksvidgare – Finns både i varianter som vidgar snabbt (används även vid operation) och varianter som vidgar långsamt (jag rekommenderar den långsamma varianten). Ett exempel på en suturvidgare som används i Sverige är Quad Helix.


Aktivator – En nattandställning med gom och nackdrag som används vid överbett. Vill passa på att varna för denna eftersom den främjar bakåtflyttning av tänder och överkäke.


Retainer – En nattandställning man får sova med efter behandling för att resultatet inte ska gå tillbaka. Min åsikt är att om man blir rekommenderad att använda en sådan resten av livet så är det en indikation på att det ursprungliga problemet inte har lösts. (Man brukar dock behöva använda den ett par år.)


Retainertrådar – Trådar på insidan av tänderna för att tänderna inte ska gå tillbaka. Samma sak som ovan – anledningen till att tänder flyttar sig tillbaka är i så fall att problemet inte lösts. Vill också varna för att dessa kan samla skräp och leda till ansamlingar av tandsten och senare tandköttsinflammation och i värsta fall tandlossning. 


Fråga gärna även din tandreglerare om varumärket på din ”tandställning” så att du kan googla. Ta ansvar för din behandling!